Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Μάχη για να μην εφαρμοστεί ο νόμος

πηγή: avgi.gr

Σε κρυάδα αναμένεται να εξελιχθεί για την υπουργό Παιδείας η πρώτη επιχείρηση εφαρμογής του νόμου-δολοφόνου για το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτάνεις των περισσότερων και μεγαλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν πρόκειται να εκδώσουν τη διαπιστωτική πράξη για τον ορισμό των οργανωτικών επιτροπών, που, σύμφωνα με τον νόμο, θα «τρέξουν» τις διαδικασίες για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης. Το τελεσίγραφο λήγει αύριο και παρ’ ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην υπουργό Παιδείας να εκδώσει η ίδια τις πράξεις, η άρνηση των πρυτάνεων να συναινέσουν στο έγκλημα κατά του δημόσιου Πανεπιστημίου σηματοδοτεί ότι αυτός ο νόμος φυσάει κόντρα στα πανεπιστήμια. Οι πρυτάνεις που δεν θα υπογράψουν δεν είναι μόνοι τους σ’ αυτήν την αναμέτρηση. Έχουν μαζί τους τα ακαδημαϊκά όργανα των ιδρυμάτων τους, καθώς και τη συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων διδασκόντων, που, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα, τους καλούν να μην εκδώσουν διαπιστωτική πράξη εφαρμογής του νόμου. Και βέβαια στηρίζονται από τους φοιτητές, που διανύουν την τέταρτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων και καταλήψεών τους.
Εκπρόσωποι των περισσοτέρων συλλόγων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας συναντήθηκαν μετά από πρόσκληση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, προκειμένου να οργανώσουν τη δράση τους ενάντια στην εφαρμογή του νόμου, αφήνοντας πίσω τους την ηγεσία του κλάδου, η οποία έχει εξελιχθεί σε... υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν, είτε με αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των συλλόγων τους είτε με δική τους πρωτοβουλία, περισσότερα από 100 μέλη ΔΕΠ από 25 συλλόγους των πανεπιστημίων όλης της χώρας.

Το δίλημμα είναι: συναίνεση ή αντίσταση
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών, «το πραγματικό δίλημμα δεν είναι 'ανοικτά ή κλειστά πανεπιστήμια', αλλά συναίνεση ή αντίσταση στην πλήρη κατάρρευση του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστημίου που επέρχεται μέσα από την εφαρμογή του νέου νόμου». Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους για αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και ολόκληρη την κοινωνία.
Η συνάντηση κατέληξε ομόφωνα στα εξής:
- Καλεί τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων να μην εκδώσουν διαπιστωτική πράξη.
- Καλεί τους πρώην πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις (των δύο τελευταίων περιόδων) των πανεπιστημίων, καθώς και τους καθηγητές, να μην δεχθούν να συμμετάσχουν στις οργανωτικές επιτροπές για την ανάδειξη των μελών των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Ήδη έχουν αρνηθεί ο Κ. Μουτζούρης, πρώην αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, και ο Μ. Σπαθής, αντιπρύτανης.
- Διαμαρτύρεται έντονα για τη νέα μείωση των δημόσιων δαπανών για τα πανεπιστήμια, για τις εξουθενωτικές περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών δασκάλων και για τη δραματική περικοπή πιστώσεων για πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων Π.Δ. 407/80.
«Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «αντιστεκόμαστε στη μετάλλαξη των πανεπιστημίων σε ανώνυμες εταιρείες, υπερασπιζόμαστε το πανεπιστημιακό άσυλο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και στηρίζουμε τους αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας».
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ανανέωσαν το ραντεβού τους για το ερχόμενο Σάββατο επισημαίνοντας ότι η εικόνα που διαμορφώνεται από τα περισσότερα ΜΜΕ με την προβολή των θέσεων της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ είναι πλασματική, καθώς η τελευταία βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη συντριπτική πλειονότητα όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας.


Αντεπίθεση των φοιτητών
Από την πλευρά τους, οι φοιτητές οργανώνουν τη δική τους αντεπίθεση στην κατασυκοφάντηση των κινητοποιήσεων τους «από τους πληρωμένους μεγαλοδημοσιογράφους των ΜΜΕ» και απευθύνονται στην κοινωνία, ζητώντας τη συμπαράστασή της. «Αδέλφια μας, γονείς μας, γείτονες μας, συνάδελφοί μας... Η αντιδραστική κυβερνητική πολιτική προστάζει μια γενιά πιο μορφωμένη από κάθε άλλη, σε κοινωνίες πιο πλούσιες από ποτέ, να είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες», τονίζεται στο κάλεσμα αγώνα που απευθύνει το Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων των Καταλήψεων της Αθήνας. Ξέρουμε και το ξέρετε και εσείς, ότι αν οι φοιτητές ενωθούν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και με όλους τους εργαζόμενους, αν ο λαός βρεθεί δίπλα μας και αγωνιστούμε μαζί, αυτή η βάρβαρη κυβέρνηση, τα μνημόνιά της και η αντιλαϊκή πολιτική συνολικά -που την στηρίζουν μόνο μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοδημοσιογράφοι και οι δυνάμεις καταστολής- θα ανατραπεί. Δεν μπορούμε να ζήσουμε όπως σχεδιάζουν, δεν θα υποταχτούμε σ’αυτό το απάνθρωπο μέλλον που έχουν ετοιμάσει για όλους μας, δεν θα υποχωρήσουμε. Εμπρός για καταλήψεις-απεργίες-διαδηλώσεις μέχρι τη νίκη".

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών
«Είναι καθήκον μας ως ακαδημαϊκών δασκάλων να παλέψουμε για τη μη εφαρμογή και την απόσυρση του νόμου, τηρώντας τον όρκο που δώσαμε κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας», τονίζεται στις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο. Ως άμεσους στόχους δράσης η Συσπείρωση θέτει τους εξής: Να μην εκδοθούν διαπιστωτικές πράξεις από τους πρυτάνεις για τη συγκρότηση οργανωτικών επιτροπών και να μην πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί όλους τους πανεπιστημιακούς να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία ούτε ως υποψήφιοι ούτε ως εκλέκτορες. Επιπλέον, η Συσπείρωση καλεί τα μέλη ΔΕΠ και το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ να συνεχίσουν να διεκδικούν τη λειτουργία όλων των δημοκρατικά εκλεγμένων συλλογικών ακαδημαϊκών οργάνων (Τομείς, Τμήματα, Σύγκλητος). Η Συσπείρωση καλεί σε συντονισμό και συμπαράταξη όλες τις συνιστώσες της πανεπιστημιακής κοινότητας και τονίζει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένων των καταλήψεων.
Τέλος, καταγγέλλει τα ΜΜΕ, τα οποία, αφού συστηματικά κατασυκοφάντησαν τα ελληνικά πανεπιστήμια, προσπαθούν να αποσιωπήσουν την αντίδραση και την αντίσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στον νόμο. «Απέναντί τους προωθούμε και στηρίζουμε τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης», τονίζεται στις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου