Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Τον Ιούλιο το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Με κλειστές τις σχολές θα επιχειρήσει η Αννούλα το πραξικόπημα στην ανώτατη εκπαίδευση
πηγή: Newstoday.gr

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για τις γνωστές διατάξεις περί διοικήσεων των πανεπιστήμιων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Όμως, για την αναδιάρθρωση των τμημάτων, κυρίως στα ΤΕΙ, όπου πρόσφατα το υπουργείο αποφάσισε να μη γίνουν δεκτοί εισακτέοι σε 24 τμήματα, ο διάλογος θα αρχίσει μέσα στον Ιούλιο. Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, από τη Λαμία, όπου βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, προσδιόρισε ότι θα έχει ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου.
Η ίδια απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερα, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε κομματική συγκέντρωση στη Λαμία και απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα ίδρυσης και νέων σχολών, σημείωσε: «Δεν πρόκειται να ιδρυθεί καμία σχολή, γιατί δεν έχουμε ούτε τα χρήματα, αλλά ούτε μπορούμε να κάνουμε και προσλήψεις». Αντίθετα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αναδιάρθρωση των πανεπιστημιακών τμημάτων, γιατί, όπως είπε, «υπάρχουν περιοχές, όπου συσσωρεύονται πάρα πολλά τμήματα χωρίς να υπάρχουν δυνατότητες να τα φιλοξενήσουν οι πόλεις».
Η κ. Διαμαντοπούλου, τόσο σε δηλώσεις της, όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, άφησε να εννοηθεί ότι το βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης θα είναι οι αλλαγές στη διοίκηση των ΑΕΙ.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

“Δεν έχω δουλειά, σπίτι, σύνταξη: Δεν φοβάμαι”

πηγή: Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης
της Α. Αλαβάνου

Οι δρόμοι γέμισαν με οργή και η Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης έγινε η Ταχρίρ της Ευρώπης. Χιλιάδες νέοι έχουν κατασκηνώσει εκεί από την περασμένη Κυριακή και σε πλατείες πολλών πόλεων της Ισπανίας,. Εξ απίνης κατέλαβε το ισπανικό πολιτικό κατεστημένο το Κίνημα της 15ης Μάη που πήρε την ονομασία του από τις διαδηλώσεις που συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές, επισφαλώς εργαζόμενοι, άνεργοι σε πενήντα ισπανικές πόλεις την Κυριακή 15/5 με σύνθημα “Δεν τους ψηφίζουμε”.  Καλούν τον κόσμο να μποϊκοτάρει τα κατεστημένα κόμματα της Ισπανίας που με τις ίδιες ψευδείς και υποκριτικές υποσχέσεις διεκδικούν τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, την Κυριακή 22 Μαΐου.
 Την έκκληση για τις διαδηλώσεις απεύθυνε η συσπείρωση "Αληθινή Δημοκρατία Τώρα, που συνενώνει πολλά και ποικίλα κινήματα , 500 τον αριθμό,  και για την κινητοποίηση χρησιμοποιήθηκαν εντατικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η Ενωμένη Αριστερά υποστηρίζει το κίνημα.
Η συσπείρωση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, συγκροτήθηκε τον Απρίλιο σε ένα πανεπιστήμιο και συνένωσε τους νέους και όχι μόνο κάτω από το σύνθημα “Δεν έχω δουλειά, δεν έχω σπίτι, δεν έχω σύνταξη, δεν φοβάμαι”. Η πολιτική πλατφόρμα της στρέφεται κατά των αντικοινωνικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Θαπατέρο για να περιορίσει τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, για την οποία η συσπείρωση αναφέρει ότι “πέφτει στο κρεβάτι με τους τραπεζίτες”. Οι νέοι Ισπανοί διαμαρτύρονται για την πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης εις βάρος των εργαζομένων και ενάντια στους φορείς αυτής της πολιτικής, για την ανατριχιαστική ανεργία που έχει φτάσει στις ηλικίες κάτω των 25 ετών στο επίπεδο του 45% , ένα ποσοστό που συναντά κανείς στις αραβικές χώρες που εξεγέρθηκαν και το παράδειγμά τους αναμφίβολα έχει επηρεάσει . Ο τίτλος “Ταχρίρ στη Μαδρίτη” που εμφανίστηκε σε αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες είναι ενδεικτικός.
Ανάμεσα στα κινήματα που συμμετέχουν ξεχωρίζει το “Νέοι Χωρίς Μέλλον”, το οποίο είχε οργανώσει κινητοποιήσεις τον περασμένο Απρίλιο, συγκεντρώνοντας 2.000 νέους,  αλλά τις τελευταίες ημέρες διογκώθηκε και εξαπλώθηκε, συναντώντας άλλα κινήματα που έθεταν ζητήματα δημοκρατίας, διαφθοράς του κράτους και των πολιτικών, αλλά και κινήματα αλληλεγγύης προς την εξεγερμένη Τυνησία και Αίγυπτο.  Επίσης η πρωτοβουλία “Δεν τους Ψηφίζουμε” που κατηγορεί τα κυρίαρχα ισπανικά κόμματα ότι αξιοποιούν τον εκλογικό νόμο για να διαιωνίζουν μέσω του Κοινοβουλίου τη διαφθορά. Στη συσπείρωση δεν συμμετέχει κανένα συνδικάτο ούτε πολιτικό κόμμα.
Οι διαδηλωτές αποφάσισαν να επαναλαμβάνουν τις διαδηλώσεις κάθε νύχτα μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Τα αντισυστημικά συνθήματά τους  έχουν φρενιάσει τον συντηρητικό ισπανικό Τύπο που προσπαθεί να περιορίσει το πρόβλημα μόνο στην κυβέρνηση και να διαφυλάξει το καπιταλιστικό σύστημα από την οργή.
Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων την περασμένη Τετάρτη από την Εκλογική Επιτροπή της Μαδρίτης, με την αιτιολογία ότι “επηρεάζουν τη στάση των ψηφοφόρων”, οι διαδηλωτές δεν έφυγαν από την Πουέρτα δελ Σολ . Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή εξετάζει, σύμφωνα με το Spiegel online (19/5),  να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία, γιατί οι τοπικές Εκλογικές Επιτροπές τηρούν διαφορετική στάση σε κάθε περιοχή.
Ο ευρωπαϊκός Τύπος βρίθει κολακειών για τη “χαμένη γενιά” της Ισπανίας που “επιτέλους βρήκε τη φωνή της”. Ανάμεσα σ΄ αυτές μπορεί να διαβάσει κανείς και κάποιες  αλήθειες – πικρές για ορισμένους . Όπως ότι οι κινητοποιήσεις αυτές   έγιναν ο σημαντικός, αν και απρόβλεπτος, παράγοντας των περιφερειακών εκλογών και ανάγκασαν τα κόμματα να πάρουν θέση υπέρ ή κατά των αιτημάτων τους.

(Πηγές: El Pais, Presseurope, Der Spiegel)
 
Συμπληρωματικά για το ίδιο ζήτημα:

Το “μανιφέστο φάντασμα” της Puerta del Sol 

Σαν την πλατεία Ταχρίρ η πλατεία της Μαδρίτης

«Αβάσιμη» η απόφαση κατάργησης τμημάτων των ΤΕΙ

πηγή: tvxs.gr

«Αβάσιμη και αποσπασματική» χαρακτηρίζουν την απόφαση του υπουργείου Παιδείας περί αναστολής εισακτέων σε 24 τμήματα των ΤΕΙ, οι πρόεδροι των ΤΕΙ, που συνεδρίασαν εκτάκτως την Παρασκευή. Κάνοντας λόγο για απόφαση που εφαρμόστηκε αποσπασματικά, ζήτησαν την αναθεώρησή της από το υπουργείο. Νωρίτερα, η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου επισήμανε πως μη εισαγωγή υποψηφίων TEI το έτος 2011/12 σε κάποια τμήματα δεν σημαίνει κλείσιμό τους.

Σε έκτακτη συνεδρίασή τους στο υπουργείο Παιδείας με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου, οι πρόεδροι των ΤΕΙ διαφώνησαν ριζικά με την απόφαση, καθώς όπως ανέφεραν «δεν είναι προϊόν διαβούλευσης και συνεργασίας του υπουργείου με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ΤΕΙ. Είναι απόφαση αποσπασματική και αβάσιμη που εφαρμόσθηκε επιλεκτικά».
Σύμφωνα με τους ίδιους, η απόφαση δεν εδράζεται σε έναν ενιαίο χωροταξικό και θεματικό σχεδιασμό, όπως είχαν ζητήσει, και δεν λαμβάνει υπόψη τα ακαδημαϊκά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των Τμημάτων.
Σε σχετική ανακοίνωση της τριμελούς γραμματείας, επισημαίνεται ότι η Σύνοδος ζητάει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την αναθεώρηση της απόφασης και την ουσιαστική αποδοχή των καινοτόμων προτάσεων για το σχεδιασμό και τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχει καταθέσει η Σύνοδος. Οι πρόεδροι απαιτούν από την πολιτική ηγεσία να ξεκινήσει το θεσμικό διάλογο με τους εκπροσώπους των ΤΕΙ από μηδενική βάση για ένα ανασχεδιασμό στη βάση της ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Μετά την ομιλία της στους προέδρους των ΤΕΙ, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε: «Η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση. Ήρθε η ώρα για συγκεκριμένες και σαφείς αποφάσεις. Δεν γίνεται να υπάρχουν τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρίς φοιτητές, όπως δεν γίνεται να υπάρχουν και σχολεία χωρίς μαθητές. Υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης και σοβαρής αντιμετώπισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Νωρίτερα, σε συνάντηση με εκπροσώπους της Βουλής, της Αυτοδιοίκησης και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, η υπουργός ανέφερε πως η μη εισαγωγή υποψηφίων TEI το έτος 2011/12 σε κάποια τμήματα δεν σημαίνει κλείσιμο. «Κοινός στόχος είναι κάθε εκπαιδευτική μονάδα να αναδιαρθρωθεί ή να αντικατασταθεί με άλλη, με στόχο την πραγματική συμμετοχή σπουδαστών, εκπαιδευτικό έργο με αποτέλεσμα και ουσιαστική επίδραση στην τοπική ανάπτυξη», επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου.

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών 2011

Παραθέτουμε links με τα αποτελέσματα των προχθεσινών φοιτητικών εκλογών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

http://ekloges.spoudastes.gr/

http://nka.gr/modules.php?name=Foititikes

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Το επερχόμενο ακαδημαϊκό κραχ

του Παναγιώτη Σωτήρη

«Δεν έχω να υποσχεθώ ούτε ένα ευρώ» δήλωσε με χαρακτηριστική αλαζονεία η κ. Διαμαντοπούλου σε πρόσφατη συνέντευξή της, προσπαθώντας να κερδίσει πόντους στο χρηματιστήριο του κυνισμού στο οποίο διαγκωνίζονται οι υπουργοί της κυβέρνησης. Άλλωστε, το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προχωρήσει σε πραγματική «στάση πληρωμών» απέναντι στην Ανώτατη Eκπαίδευση.
Οι τακτικοί προϋπολογισμοί των Πανεπιστημίων έχουν περικοπεί από 45% έως και... 70%. Πολλά ιδρύματα ξενοικιάζουν απαραίτητους χώρους για εργαστήρια, γραφεία και αίθουσες διδασκαλίας, ενώ δυσκολεύονται να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους για αναλώσιμα υλικά ή θέρμανση.
Οι διορισμοί 830 μελών εκλεγμένων μελών ΔΕΠ καθυστερούν προκλητικά με το Υπουργείο να υπόσχεται ολοκλήρωσή τους στην καλύτερη των περιπτώσεων μέσα σε πάνω από 3 χρόνια, εάν δεν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες Ραγκούση για πλήρες πάγωμα των διορισμών. Οι νέες προκηρύξεις μελών ΔΕΠ έχουν παγώσει από το φθινόπωρο. Την ίδια ώρα τα περισσότερα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν κύμα συνταξιοδοτήσεων, καθώς αποχωρεί μεγάλο μέρος των πανεπιστημιακών που στελέχωσαν τα ιδρύματα στη δεκαετία του 1980. Ήδη σε κεντρικά πανεπιστημιακά τμήματα, όπως η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, που έχει προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, παρατηρούνται ελλείψεις δεκάδων μελών ΔΕΠ.
Οι πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες του ΠΔ 407/80, ιδιαίτερα κρίσιμες για να μην καταρρεύσει το εκπαιδευτικό έργο των περιφερειακών πανεπιστημίων, περικόπηκαν φέτος κατά 16% σε σχέση με όσα προέβλεπαν οι προγραμματικές συμφωνίες που το ίδιο το Υπουργείο είχε συνάψει, ενώ για την επόμενη χρονιά ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Παπάζογλου δήλωσε ότι «δεν έχει ιδέα» εάν θα δοθούν πιστώσεις, πόσες θα είναι και πότε!
Αυθαίρετες και παράνομες αποφάσεις του Υφυπουργού Πανάρετου, δημιουργούν προσκόμματα στη στελέχωση των πανεπιστημίων: ακυρώσεις διορισμών και εκλογών μελών ΔΕΠ, συχνά για φρονηματικούς λόγους, παραλογή απαίτηση για υποχρεωτική συμμετοχή εκλεκτόρων από το εξωτερικό (τα στιγμή που τα ιδρύματα δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τις μετακινήσεις των εκλεκτόρων του εσωτερικού), διαταγή για πάγωμα εξελίξεων όπου... επίκεινται εκλογές προέδρων τμημάτων.
Και βέβαια επιταχύνονται και τα σχέδια για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων είτε και ολόκληρων Πανεπιστημίων. Δεν είναι μόνο η ανακύκλωση των προτάσεων του περιβόητου Γρυσπολάκη για κατάργηση δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων. Είναι και η ρητή δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της Τρόικας ότι στο όνομα της εξοικονόμησης 1,1 δισ. ευρώ θα κλείσουν πανεπιστημιακές σχολές!
Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα επερχόμενο ακαδημαϊκό κραχ. Στα ΤΕΙ ήδη οι εκτιμήσεις είναι ότι το επόμενο ακαδημαϊκό έτος δύσκολα θα ξεκινήσει, ιδίως εξαιτίας των ελλείψεων σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αλλά και τα Πανεπιστήμια δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα λειτουργήσουν κανονικά την επόμενη χρονιά ή ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά το εκπαιδευτικό έργο χωρίς πιστώσεις, χωρίς συμβασιούχους, χωρίς διορισμούς.
Απέναντι σε όλα αυτά όσες και όσοι μέσα στα Πανεπιστήμια αρνούνται να γίνουν συνυπεύθυνοι στην απαξίωση και διάλυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης οφείλουν να αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους. Η αναπαραγωγή πρακτικών προσκόλλησης στην πολιτική εξουσία, η παθητική αναμονή των επόμενων χτυπημάτων του Υπουργείου, η ελπίδα ότι μπορεί και να αποφύγουμε τα χειρότερα, απλώς ενισχύει και νομιμοποιεί τον κυβερνητικό κυνισμό. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η αγωνιστική κινητοποίηση καθίσταται πλέον μονόδρομος!

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Η φοιτητική Αριστερά μπροστά στις εκλογές

Εν όψει των φοιτητικών εκλογών που διεξάγονται αύριο αναδημοσιεύουμε μια σειρά άρθρα από εφημερίδες της Αριστεράς, που παρουσιάζουν την οπτική των διαφόρων αριστερών φοιτητικών παρατάξεων. Από τη μεριά μας συνιστούμε ψήφο σε αυτούς που (ο καθένας κρίνει ότι) θα συμβάλλουν με το βέλτιστο τρόπο στην ανάπτυξη ενός μαχητικού φοιτητικού κινήματος, που θα μπορέσει να ανατρέψει την επίθεση που ήδη έχει ξεκινήσει ενάντι στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.
 

Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΑΠΘ εκπέμπει η Σύγκλητος

πηγή: in.gr
 
Θεσσαλονίκη
Σήμα κινδύνου για την βιωσιμότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξέπεμψε η Σύγκλητός του, σε ανοιχτή συνεδρίασή της, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα οικονομικά, διοικητικά και θεσμικά προβλήματα που φέρνουν το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας, ένα βήμα πριν το κλείσιμό του, όπως τόνισαν.

Ταυτόχρονα, εκτέθηκαν από τις πρυτανικές αρχές συγκεκριμένες προτάσεις, που θα μπορούσαν να βγάλουν το πανεπιστήμιο από το αδιέξοδο της κρίσης -χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού-  σε περίπτωση που αυτές έβρισκαν την θετική ανταπόκριση του υπουργείου Παιδείας.

Ενώπιον της Συγκλήτου, ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, ανέφερε ότι το ΑΠΘ έχει πέσει, την τρέχουσα χρονιά, κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του χρηματικού ποσού των 36,5 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίζει οριακά τις βασικές ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας του και την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος αδυναμίας λειτουργίας του ιδρύματος ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, ενώ η υπεσχημένη επιχορήγηση για το 2011 είχε οριστεί (ήδη μειωμένη κατά 33%) στα 29,5 εκατομμύρια, τελικά η δυνατότητα εκταμίευσης αφορά το ποσό των 24,8 εκατ. ευρώ.

Η Σύγκλητος εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο να χαθούν μαθήματα, εξετάσεις και ερευνητικά προγράμματα, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων που παρουσιάζονται σε εξοπλισμό, αναλώσιμα υλικά, στην καθυστέρηση χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων και στην μείωση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού από το «πάγωμα» των διορισμών και των εξελίξεων των μελών ΔΕΠ.

Επιπλέον δεν έχουν εγκριθεί ακόμη 37 μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την δυνατότητα λειτουργίας της φοιτητικής λέσχης από το νέο ακαδημαϊκό έτος, καθώς δόθηκαν τα μισά χρήματα από τα απαιτούμενα και ήδη εκκρεμεί συσσωρευμένο χρέος (1,6 εκατομμύρια) από παλαιότερα έτη.

Ο αντιπρύτανης Οικονομικού Σχεδιασμού, Γιάννης Παντής, ανέφερε ότι αν και το πανεπιστήμιο μείωσε φέτος το κόστος λειτουργίας του κατά 9 εκατ. ευρώ, είναι ανέφικτη η λειτουργία του με τον προϋπολογισμό των 24 εκατ. ευρώ.

Υποστήριξε ότι το πανεπιστήμιο διαθέτει σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του, και έχει ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίες, ωστόσο, δεν βρίσκουν θετική ανταπόκριση.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά το ίδιο το υπουργείο», είπε και πρόσθεσε: «Αφού δεν μπορούν να μας δώσουν τα απαιτούμενα χρήματα για την βασική λειτουργία του πανεπιστημίου, ας μας δώσουν τη θεσμική ελευθερία, ώστε με τις δικές μας παρεμβάσεις να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητά του».

Σωτήριες προς αυτήν την κατεύθυνση παρεμβάσεις, έκρινε, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του ΑΠΘ, τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας μέσω των ανανεώσιμων πηγών, αντίστοιχης με αυτή που καταναλώνει ετησίως (5 εκατομμύρια ευρώ), και την εξαίρεση του πανεπιστημίου από νόμο για τα δημόσια έργα, που το υποχρεώνει να καταβάλει ποσά μεγαλύτερα ακόμη και κατά 70% από αυτά της αγοράς.

Έκτακτη σύνοδος

Εξαιτίας της ανησυχητικής κατάστασης που διαμορφώνεται, η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα στην τελευταία της συνεδρίαση να οργανώσει εκδηλώσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των φορέων της πόλης, την Τρίτη 31 Μαΐου.

Την ίδια μέρα, το ΑΠΘ θα διακόψει την λειτουργία του για τρεις ώρες (12.00 - 15.00) προκειμένου όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετάσχουν σε κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών.

Επίσης, τη Δευτέρα, 23 Μαΐου, συγκαλεί έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων, με θέμα «Τα πανεπιστήμια εν κινδύνω».