Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Απόφαση Συνέλευσης Ενιαίου Σ.Φ Πολυτεχνείου Κρήτης-25/10/ 2011


Σχόλιο: Αναρτούμε την απόφαση της χθεσινής ΓΣ του Ενιαίου Συλλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, του τελευταίου μεγάλου συλλόγου που συνέχιζε με καταλήψεις μέχρι και αυτή την εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στη χθεσινή συνέλευση κυριάρχησε το πλαίσιο που πρότεινε το συντονιστικό της σχολής και το οποίο εισηγούνταν τη διακοπή της κατάληψης και τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου μέσα από άλλες μορφές πάλης.

Στις 24 Αυγούστου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑΟΣ και της ΔΗΣΥ κήρυξε τον πόλεμο στη σπουδάζουσα νεολαία. Σε συνέχεια της προκλητικής της στάσης κατά τη διάρκεια της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προχώρησε σε ένα ακόμα πραξικόπημα. Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε εκπαίδευση-εργασία-δημοκρατία και τις επιταγές του ΔΝΤ που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους στο λαό, ενώ ταυτόχρονα δίνουν «αγώνα» για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Παρά την κάθετη εναντίωση σύσσωμου του φοιτητικού κινήματος, και ολόκληρου του εκπαιδευτικού κινήματος, προσπαθεί να διαλύσει την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ψηφίζοντας το νέο νόμο πλαίσιο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει δεκάδες χιλιάδες μαθητών χωρίς βιβλία, χιλιάδες εκπαιδευτικούς αδιόριστους και με μισθούς πείνας και τα σχολεία να συγχωνεύονται το ένα μετά το άλλο. Βρίσκει, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στα αμφιθέατρα, αντιμέτωπους με τον νόμο-έκτρωμα Διαμαντοπούλου, τον πιο αντιδραστικό νόμο που έχει γνωρίσει η εκπαίδευση τα τελευταία 30 χρόνια.

ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ
·    Σπουδές - εξπρές διάρκειας από ένα έως τρία έτη (3+2 και δίδακτρα)
·    Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων», με τις οποίες πλέον θα μετριούνται σπουδές και τίτλοι
·    Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, ενταγμένα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση
·    Πανεπιστήμια πολύ αυστηρά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις
1. Μείωση του χρονικού ορίου φοίτησης (ν+2 χρόνια)
2. Πλέον οι διαλέξεις θα είναι υποχρεωτικές
3. Επίσης, εισάγονται κι επίσημα οι αλυσίδες μαθημάτων
4. Πειθαρχικά συμβούλια
·    Αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων - Αλλαγές στις φοιτητικές εκλογές – καταστροφή του φοιτητικού συνδικαλισμού
·    Όσο για το άσυλο, αυτό «επιστρέφει στις ρίζες του». Δηλαδή καταργείται!
ΑΠΑΝΤΑΜΕ
·    Ενιαίος 5ετής κύκλος σπουδών και φυσικά Πανεπιστήμια Δημόσια και Δωρεάν χωρίς ταξικούς φραγμούς.
·    Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με πλήρη και συνολική εποπτεία του εκάστοτε αντικειμένου.
·    Πανεπιστήμια για τις ανάγκες της κοινωνίας και κρατική χρηματοδότηση  η οποία να καλύπτει επαρκώς τόσο τις σπουδές όσο και την μέριμνα των φοιτητών.
·    Πανεπιστήμια τα οποία θα ελέγχονται από την βάση, μέσω των γενικών συνελεύσεων με κριτήρια που θα θέτει η ακαδημαϊκή κοινότητα μακριά από επιχειρηματικές λογικές.
1. Κανένα χρονικό όριο φοίτησης
2. Πρόγραμμα σπουδών με ακαδημαϊκούς όρους, έξω από λογικές εντατικοποίησης και την δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων. Καμία ποινικοποίηση των αγωνιζόμενων φοιτητών
3. Καμία ποινικοποίηση των αγωνιζόμενών φοιτητών.
·    Διεύρυνση του ασύλου στους εργασιακούς χώρους


 Η αιτία για όλα τα παραπάνω; Το κέρδος. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικούς όρους. Έτσι αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους και φυσικά να επιβάλλουν δίδακτρα. Η εμπλοκή του ιδιωτικού παράγοντα, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς αντάλλαγμα! Το αποτέλεσμα είναι κατακερματισμένα πτυχία άρα και κατακερματισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Έτσι το πανεπιστήμιο θα είναι υποχρεωμένο να παράγει την έρευνά του για τις ανάγκες της αγοράς και όχι της κοινωνίας. Παράγει έτσι την νέα γενιά της εργασιακής επισφάλειας: ευέλικτους, ημιμαθείς, χαμηλόμισθους, πειθαρχημένους και αναλώσιμους εργαζόμενους. Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος να προασπίσουν το Άσυλο. Ακριβώς επειδή όλα αυτά τα χρόνια το πανεπιστημιακό άσυλο έχει λειτουργήσει καταλυτικά στην οργάνωση και την συγκρότηση των συλλογικών αγώνων, επιχειρείται με κάθε τρόπο η διάλυση του.
Το θέμα της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας είναι ένα ζήτημα που ακουμπάει όλους τους φοιτητές. Στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουνε ατομικές λύσεις! Είναι καθήκον όλων μας να παλέψουμε - με τα συλλογικά όπλα που έχει αναδείξει το φοιτητικό κίνημα - τις Γενικές Συνελεύσεις και τον Πανελλαδικό Συντονισμό τους, τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, καθιστώντας σαφές σε κάθε επίδοξο «μεταρρυθμιστή» πως δεν θα μείνουμε άπραγοι να βλέπουμε να μας κλέβουν το μέλλον και να μην αντιδρούμε.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση, το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μία πρώτη απάντηση. Μπαίνουμε στην 8η βδομάδα καταλήψεων απέναντι στο νέο νόμο και τη πολιτική της κυβέρνησης, με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις να βρίσκουν πάνω από 300 σχολές κατειλημμένες μέσα στις δύο πρώτες βδομάδες ψήφισης του νόμου. Αυτήν την χρονική στιγμή, που προωθούνται ιδεολογήματα από ΜΜΕ, καθώς και από αντιδραστικά μπλοκ καθηγητών και φοιτητών, ότι το φοιτητικό κίνημα αδρανεί, η απάντηση βρίσκεται στις καταλήψεις των υπουργείων και των δημοσίων κτιρίων. Έτσι, φαίνεται ότι το φοιτητικό κίνημα με αφορμή το νέο νομοσχέδιο, ξεπέρασε τα όρια των πανεπιστημίων και μαζί με τους εργαζόμενους προβαίνει σε πιο δυναμικές δράσεις για την κοινωνία. Το φοιτητικό κίνημα με συνεχείς καταλήψεις-συνελεύσεις-διαδηλώσεις θα παλέψει μέχρι την ανατροπή του νόμου πλαισίου γιατί αυτό το πανεπιστήμιο δε μας χωράει. Θα παλέψει για μία δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα σταθεί στο πλευρό των πλατειών και των εργαζομένων και θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ευρύτερες κοινωνικές αναταράξεις με στόχο να τους ανατρέψουμε!
Τις δυο ημέρες που μας πέρασαν ζήσαμε την πιο μεγάλη απεργία με απεργιακές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα, τις μαζικότερες πορείες από τη μεταπολίτευση και μετά. Ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία φωνάζουν πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ μπορεί και πρέπει να σαρωθεί από τον μεγαλειώδη απεργιακό ξεσηκωμό του λαού μας.

            Μετά την 48ωρη απεργία, το λαϊκό κίνημα γυρίζει σελίδα. Οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα δίνουν το σύνθημα της αντεπίθεσης. Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναζητά σωτηρία στην εθνική συναίνεση και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου στη χώρα μας που εντείνουν το μένος τους ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, ακούγεται η τρανταχτή φωνή του κόσμου της εργασίας, που πλέον βγαίνει στο προσκήνιο, διεκδικεί τον πρώτο ρόλο, απαιτεί να ορίσει αυτός τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση της εξαθλίωσης και της πιο βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης θα πέσει κάτω από το βάρος του λαϊκού κινήματος, παίρνοντας μαζί της και όλα τα άθλια μέτρα που πέρασε, το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, το πολυνομοσχέδιο.

            Τον πρωτοφανές λαϊκό ξεσηκωμό δεν μπορεί να σταματήσει η τρομοκρατία και  καταστολή της κυβέρνησης, οι ορδές των ΜΑΤ και ο χημικός πόλεμος που ήδη απαντάται με πολύ μαζικούς και ριζοσπαστικούς όρους από το αποφασισμένο, μαζικό εργατικό κίνημα. Δεν μπορεί να το σταματήσει ούτε οι εκβιασμοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ούτε η κρατική και παρακρατική βία και τρομοκρατία, η οποία σήμερα προκάλεσε νεκρό διαδηλωτή-μέλος του ΠΑΜΕ που βρήκε το θάνατο από ανακοπή καρδιάς που προκλήθηκε από την εισπνοή χημικών. Η “σοσιαλιστική” κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του άγριου κοινωνικού πολέμου, των ΜΑΤ και των χημικών, έβαψε τα χέρια της με αίμα. Πρέπει να ανατραπεί άμεσα.
            Στις μάχες που έχουμε μπροστά μας, ο μόνος δρόμος είναι ο κοινός ανυποχώρητος αγώνας εργαζομένων και νεολαίας απέναντι στην κοινοβουλευτική δικτατορία και την κρατική τρομοκρατία που επιβάλλουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ. Σε αυτή την υπόθεση, πρέπει να συμβάλει καταλυτικά το φοιτητικό κίνημα και τα πιο πρωτοπόρα κομμάτια της αγωνιζόμενης νεολαίας. Απαιτείται φοιτητικό κίνημα που με αιχμή τον αγώνα που δίνει ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο θα παίξει το ρόλο πυροδότη κοινωνικών εξάρσεων στο το συνολικότερο κοινωνικό ζήτημα και πάλη. Ένα κίνημα από τη σπουδάζουσα νεολαία που θα έρχεται συνεχώς σε σύνδεση με τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, θα βρίσκεται στο δρόμο με εκείνες τις δυνάμεις της εργασίας που αποτελούν πραγματικές φωνές αντίστασης στους εργασιακούς χώρους στους δρόμους. Το φοιτητικό κίνημα με συνεχείς κινητοποιήσεις θα παλέψει μέχρι την ανατροπή του νόμου πλαίσιο γιατί αυτό το πανεπιστήμιο δε μας χωράει. Θα παλέψει για μία δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα σταθεί στο πλευρό των πλατειών και των εργαζομένων και θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ευρύτερες κοινωνικές αναταράξεις με στόχο την ανατροπή της χούντας ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ.

            Η μαζική συμμετοχή του κόσμου και η αποφασιστηκότητά του δείχνουν το δρόμο, άμεσα για νέους νεολαιίστικους και εργατικού αγώνες. Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε ένα λεπτό φόβου ή υποχώρησης. Όλοι στον αγώνα να τους ανατρέψουμε!

Ο λαός μίλησε στο ιστορικό απεργιακό 48άωρο της 19ης και 20ης Οκτώβρη.
Η κρατική καταστολή έβαψε τα χέρια της με αίμα απεργού-διαδηλωτή.
Η κρατική και παρακρατική προβοκάτσια δεν μας φοβίζει.
           
Αποφασίζουμε:
·                     Σε προσπάθεια εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαίσιο στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αυτομάτως διακόπτεται η διαδικασία εξεταστικής και την επόμενη μέρα ορίζεται συνέλευση Ενιαίου
·                     Να μην ξεκινήσει το εξάμηνο στο ΗΜΜΥ αν εφαρμοστούν οι «αλυσίδες» στο τμήμα, κομμάτι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
·                     Να μην ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα στην Αρχιτεκτονική.
·                     Όσοι καθηγητές τάσσονται υπέρ του νέου Ν. Πλαίσιο και προσπαθούν να τον εφαρμόσουν, αυτομάτως τάσσονται ενάντια στα συμφέροντα του Συλλόγου Φοιτητών και της αποφάσεις του και δεν έχουν θέση στο ίδρυμα.
·                     Κινητοποίηση του Συλλόγου στην 28η Οκτωβρίου μαζί με τους μαθητές των Χανίων.
·                     Κανένα μάθημα μετά την 13:00 κάθε Τετάρτη για να έχει δυνατότητα να συνεδριάζει ο Σύλλογος Φοιτητών.
·                     Την Τρίτη 1 Νοέμβρη κινητοποίηση  στο Γερμανό για το πάσο.
·                     Άμεση συνεδρίαση της Συγκλήτου για ορισμό εξεταστικής.
·                     Να συνεδριάσει το συντονιστικό του Συλλόγου την Τετάρτη 13:00 στην Αρχιτεκτονική για την κινητοποίηση στη Σύγκλητο.
·                     Να πάρει καταδικαστική απόφαση η Σύγκλητος για το νέο Νόμο και να πάρει απόφαση ότι θα εκδίδει αυτή τα πάσο.
·                     Η Σύγκλητος να πάρει απόφαση για το θέμα των αλυσίδων στο ΗΜΜΥ, και ότι θα δωθεί εμβόλιμη.
·                     Επίσης, σε περιπτωση απεργιακής κινητοποίησης ορίζεται Συνέλευση Ενιαίου και σταματάει η εξεταστική.

Απαιτούμε:
·   Ανατροπή του νόμου πλαίσιο και του συνόλου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
·   Ανατροπή του μνημονίου-Προγράμματος Σταθερότητας και των μέτρων που το ακολουθούν.
·   Να πέσει η κυβέρνηση, η πολιτική της και κάθε επίδοξος διαχειριστής υπό την πίεση του λαϊκού κινήματος.
·   Ρήξη με τις κατευθύνσεις και την πολιτική της ΕΕ, αποδέσμευση από τις επιταγές της.
·   Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα και από κάθε χώρα.
·   Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και διάλυσή του.
·   Δεν αναγνωρίζουμε το χιλιοπληρωμένο από το λαό χρέος του – δεν το πληρώνουμε. Να παλέψουν οι εργαζόμενοι για τη διαγραφή του. Πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία.
·   Εθνικοποίηση των τραπεζών και των βασικών μονάδων παραγωγής με εργατικό έλεγχο.
·   Καμιά κατάργηση του ασύλου, αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα.
·   Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τους τραπεζίτες.
·   Απαγόρευση των απολύσεων. Όχι στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.
·   Καμιά ιδιωτικοποίηση, δημόσια δωρεάν αγαθά για όλο τον λαό.
Παλεύουμε για:
·   Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς και οικονομικόυς φραγμούς.
·   Ενιαία γνωστικά αντικείμενα
·   Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες
·   Επίδομα ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια
·   Δουλειά για όλους
·   Εκπαίδευση και έρευνα για τις ανάγκες της εργατικής τάξη

2 σχόλια:

  1. Μίλησε ο πρύτανης και η κατάληψη έληξε... Τα πάρε-δώσε πρυτανείας-"Αγωνιστών" επικράτησαν του αγώνα... Άμα νομίζετε ότι με τέτοιες μαλακίες ενισχύτε το κίνημα είστε πολύ γελασμένοι... Μόνο κακό στους συμφοιτητές σας προκαλείτε... Πλουσιόπαιδα κακομαθημένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε τελικά τον αγώνα τον έκαναν οι πρυτάνεις ή οι φοιτητές; Γιατί σε όλη την Ελλάδα οι καταλήψεις έχουν σταματήσει εδώ και 3 εβδομάδες. Μήπως και εκεί πρόδωσαν τον αγώνα οι "αγωνιστές"; Μήπως θα είχαμε φοιτητικό κίνημα αν δεν υπήρχαν αυτοί οι "αγωνιστές" να κατεβάζουν πλαίσια στις συνελεύσεις και να συγκρούνονται με όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις; Μήπως τελικά "αγωνιστής" είσαι εσύ και οι όμοιοί σου;

    Και κάτι τελευταίο. Αναφερόμενος σε "κακομαθημένα πλουσιόπαιδα" μάλλον κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Φαίνεται ότι στους χώρους που κινείσαι κυκλοφορούν πολλά τέτοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή