Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ

Πηγή:ΜΑΣ
Φιλοσοφική Αθήνας, Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ, Τοπογράφοι Μηχανικοί ΕΜΠ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ιατρική Αθήνας, Νοσηλευτική Αθήνας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πολιτικοί Μηχανικοί Πάτρας, Μηχανολόγοι Μηχ/κοι Πάτρας, Αρχιτέκτονες Πάτρας, Μαθηματικό Πάτρας, Φυσικό Πάτρας, Χημικό Πάτρας, Βιολογικό Πάτρας, Γεωλογικό Πάτρας, Φιλολογία Πάτρας, Φιλοσοφία Πάτρας, Ιατρική Πάτρας, Φαρμακευτική Πάτρας, Πολιτικοί Μηχανικοί Βόλου, Μηχανολόγοι Μηχ/κοί Βόλου, Οικονομικό Βόλου, Δάσκαλοι Βόλου, Ειδικής Αγωγής Βόλου, ΤΕΙ Καρδίτσας, Ιατρική Αλεξανδρούπολης, ΣΤΕΦ Κοζάνης, ΣΔΟ Κοζάνης.
«Για την σχεδιασμένη δολοφονική και προβοκατόρικη επίθεση κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα»

Καταγγέλλουμε με αποτροπιασμό τη σχεδιασμένη δολοφονική και προβοκατόρικη επίθεση από ομάδες αναρχοφασιστοειδών που επιχείρησαν να διαλύσουν με μολότοφ, πέτρες, αέρια, χειροβομβίδες κρότου λάμψης τη μεγαλειώδη συγκέντρωση εργατών, φοιτητών και λαού στο Σύνταγμα στις 20-10-2011. Ιδιαίτερος στόχος αυτών των ομάδων ήταν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ.
Ό,τι δεν κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η εργοδοσία με τους εκφοβισμούς, τα εκβιαστικά διλήμματα, την τρομοκρατία και την κρατική καταστολή, προσπάθησαν να το κάνουν αυτές οι άθλιες κρατικές και παρακρατικές ομάδες που ονομάζονται αναρχοαυτόνομοι ή φασιστοειδή.
Ο στόχος τους, που ήταν η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση να διαλυθεί, δεν πέτυχε. Ούτε ένας διαδηλωτής δεν αποχώρησε.
Αποτέλεσμα αυτής της δολοφονικής επίθεσης ήταν ο θάνατος του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη,
Ο σύλλογος φοιτητών εκφράζει τη θλίψη και τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημήτρη Κοτζαρίδη που έπεσε αγωνιζόμενος για το δίκιο των εργατών και των παιδιών τους. Καταδικάζει κάθε προβοκατόρικη δράση που οργανώνεται από διάφορα «κέντρα» ενάντια στο λαϊκό κίνημα και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.
Το ψήφισμα έχει υιοθετηθεί ήδη από δεκάδες γενικές συνελεύσεις ετών και εξαμήνων σε όλη την Ελλάδα ενώ οι υπόλοιπες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων προγραμματίζονται για τις επόμενες μέρες.

Απειλεί να κόψει τα συγράμματα σε 14 ΤΕΙ η Διαμαντοπούλου

πηγή: enet.gr

Με διακοπή παροχής των συγγραμμάτων στους φοιτητές 14 Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που δεν απέστειλαν στοιχεία για τον αριθμό όσων φοιτούν σε αυτά απειλεί η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη για τα ΤΕΙ, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι 14 από αυτά δεν έχουν στείλει απάντηση στο υπουργείο για τον αριθμό των φοιτητών τους και δεν θα πάρουν και τα ηλεκτρονικά συγγράμματα. "Όσα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ανταποκριθούν στην εφαρμογή του νόμου, θα μείνουν απ' έξω", τόνισε.
Η υπουργός Παιδείας έδωσε έμφαση στη σύνδεση των ΤΕΙ με τα ερευνητικά προγράμματα, αλλά και στη συνεργασία τους με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου Τεχνολογικού Επιμελητηρίου και πρότεινε στον Απ. Κακλαμάνη να αναλάβει επικεφαλής κοινοβουλευτικής "ομάδας", η οποία θα αναλάβει να κάνει τη σχετική προεργασία, συζητώντας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη πρόταση που θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Από την πλευρά του, ο Απ. Κακλαμάνης άφησε αιχμές, τόσο για άνισες περικοπές σε βάρος των ΤΕΙ, όσο και για τον τρόπο που γίνεται η κατανομή του προσωπικού των πανεπιστημιακών. "Είναι τραγικό το πώς μέσα από τις γραφειοκρατίες των πανεπιστημίων, ούτε ένας καθηγητής ΤΕΙ, δεν είναι στη κρατική μηχανή", τόνισε και κάλεσε την υπουργό Παιδείας να δώσει τη λίστα με τους καθηγητές πανεπιστημίων που δεν είναι στις έδρες τους, αλλά είναι γενικοί γραμματείς σε υπουργεία.
Η Άννα Διαμμαντοπούλου διαφώνησε με τα όσα ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να τεθεί στην πρώτη γραμμή η αναπτυξιακή προοπτική των ΤΕΙ, αλλά αυτό δεν σημαίνει και να απαξιώσουμε τα πανεπιστήμια και τους πανεπιστημιακούς.

Χιλή: Εισβολή φοιτητών στο Μέγαρο της Γερουσίας

πηγή: Αυγή

Δεκάδες Χιλιανοί φοιτητές εισέβαλαν στο μέγαρο της Γερουσίας στο Σαντιάγο την ώρα που η αρμόδια επιτροπή συζητούσε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό για την παιδεία. Οι φοιτητές παρέμειναν στην αίθουσα για πολλές ώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Υπόσχεση πως θα κατατεθεί νομοσχέδιο για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έδωσε η αντιπολίτευση μέσω του προέδρου της Γερουσίας, Γκίντο Γκριράρντι που είναι μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης, Κόμμα για τη Δημοκρατία. Ο Γκιράρντι τους διαβεβαίωσε πως η αστυνομία δεν θα τους απομάκρυνε από την αίθουσα. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας Φελίπε Μπουλνές μαζί με άλλα μέλη της επιτροπής απομακρύνθηκαν βιαστικά εν μέσω αποδοκιμασιών, μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι φοιτητές που τους πέταξαν κέρματα.
Παράλληλα, έξω από το μέγαρο, η αστυνομία είχε μπλοκάρει την είσοδο με μεταλλικό φράχτη ώστε να εμποδίσει την είσοδο περισσότερων φοιτητών. Για ακόμη μία φορά η κινητοποίηση των φοιτητών ήταν μαζικότατη, καθώς έχουν κερδίσει όχι μόνο την στήριξη των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αυτή την φορά στο πλευρό τους στάθηκαν και εκατοντάδες γονείς κρατώντας πανό που έγραφαν "Δωρεάν Παιδεία" και "Νομοσχέδιο Τώρα".
Το φοιτητικό κίνημα ξεκίνησε πριν από έξι μήνες με βασικό αίτημα δημόσια και δωρεάν παιδεία. Σημειώνεται πως στη Χιλή, το 40% των δαπανών για την παιδεία προέρχονται από την καταβολή διδάκτρων. Την Τρίτη, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας στην οποία συνελήφθησαν 260 άτομα. Ωστόσο, η καταστολή δεν σταμάτησε τους φοιτητές οι οποίοι διαδήλωσαν δυναμικά και την Τετάρτη.
Τέλος, φαίνεται πως ο διάλογος έχει τελματώσει αφού οι φοιτητές παραμένουν αμετακίνητοι στα αιτήματα τους και ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα έκανε λόγο για περιορισμένη μεταρρύθμιση και αύξηση δαπανών για την εκπαίδευση ύψους 4 δισ. δολαρίων, ενώ ψήφισε και νόμο για τη χορήγηση υποτροφιών σε φτωχά παιδιά ώστε να μπορούν να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία, απορρίπτοντας ωστόσο κατηγορηματικά την ιδέα για δωρεάν παιδεία.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΤΕΙ Καβάλας:Κάλεσμα του Συντονιστικού γ.συνελεύσεων και καταλήψεων ΣΤΕΦ-ΣΔΟ,στην απεργία της Τετάρτης

Πηγή:Kavalanet
Φουντώνει η οργή και η αγανάκτηση καθημερινά του λαού ενάντια στην χρεοκοπία των ζωών τους, απεργίες -  πορείες -  καταλήψεις και άλλες κινητοποιήσεις πληθαίνουν. Σε αυτό το πάζλ έχουν μπει οι φοιτητικοί σύλλογοι της  ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ του ΤΕΙ Καβάλας όπου αυτή την στιγμή βρίσκονται υπό κατάληψη, καθώς η κυβέρνηση με τα τσιράκια της έρχεται να βάλει ένα μεγάλο ΛΟΥΚΕΤΟ στο ίδρυμα. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται μια ακόμα μείωση του προϋπολογισμού του ιδρύματος κατά 50%, ως αποτέλεσμα απολύεται κυνικά το μεγαλύτερο μέρος των έκτακτων καθηγητών που αποτελούσαν και τη συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών, από τους 300 που ήταν πέρυσι μένουν φέτος 57!
Πρακτικά το ΤΕΙ με τον αριθμό των καθηγητών που μένουν αλλά και με τα μονά-ζυγά εξάμηνα που πέρασαν, που στοιβάζουν τους σπουδαστές στα μαθήματα τριών ή τεσσάρων εξαμήνων καθιστά ανέφικτη την λειτουργία του ΤΕΙ. Σαν συμπλήρωμα έρχεται η μείωση της χρηματοδότησης στην λέσχη σίτισης, απ’ όπου θα εκδοθούν μόνο 700 κάρτες στους 7.500 χιλιάδες ενεργούς σπουδαστές, και φυσικά σε μια περίοδο όπου το να σπουδάσει κάποιος, λόγω οικονομικής αφαίμαξης, γίνετε όλο και πιο δύσκολο. Επίσης το καλοκαίρι ψηφίστηκε και ο νέος νόμος – έκτρωμα στην βουλή, όπου υποβαθμίζει , βάζει δίδακτρα, ιδιωτικοποιεί όλα τα ιδρύματα, κάνει το πτυχίο του ΤΕΙ ισότιμο με αυτό των ΙΕΚ και καταργεί το πιο δημοκρατικό κατοχυρωμένο δικαίωμα, που κατακτήθηκε από τον λαό με την εξέγερση του πολυτεχνείου, το άσυλο. Και φυσικά σε λίγο θα έρθει και η συγχώνευση του ΤΕΙ που τόσο συζητιέται…
Η πιο ξεπουλημένη και δωσίλογη κυβέρνηση στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας, μέσα σε 2 χρόνια έχει καταργήσει οποιοδήποτε συνταγματικό και δημοκρατικό μας δικαίωμα, έχει καταστρέψει και ξεπουλήσει το Ελληνικό δημόσιο και την χώρα στα ξένα αρπακτικά, διαλύσει την παιδεία και την υγεία, και τώρα οδηγεί την χώρα στην χρεοκοπία
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
     
Καλούμε:

Όλους τους φοιτητές αλλά και όλη την κοινωνία σε έναν παλλαϊκό ξεσηκωμό για να φύγουν όλοι αυτοί που σήμερα μας καταδικάζουν σε εξαθλίωση και να βρεθεί στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 19/10, 10:30πμ στην Πλατεία Καπνεργάτη!
Απαιτούμε:
Να φύγουν κυβέρνηση – Τρόϊκα! 
Να παρθεί πίσω ο αντισυνταγματικός νόμος πλαίσιο!
Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των έκτακτων καθηγητών και τα μονά – ζυγά εξάμηνα!
Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους!
Συντονιστικό γ. συνελεύσεων και καταλήψεων ΣΤΕΦ – ΣΔΟ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Δραματική η κατάσταση στο ΤΕΙ Λάρισας

Πηγή:Onlarisa.gr
Οι ελλείψεις προσωπικού απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία του.
Όπως υπογράμμισαν σήμερα σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος του ιδρύματος, κ. Ιωάννης Κόκκορας, και οι αντιπρόεδροι, κ.κ. Παντελής Υψηλάντης και Θεόδωρος Τσιρίκογλου, το ΤΕΙ Λάρισας ενώ πέρσι είχε 220 μόνιμους εκπαιδευτικούς και 394 έκτακτους, φέτος καλείται να λειτουργήσει με 211 μόνιμους και μόλις 110 έκτακτους.
Όπως διαπίστωσε η γενική συνέλευση του ιδρύματος την περασμένη Τετάρτη, η περικοπή του τακτικού προϋπολογισμού του ΤΕΙ Λάρισας αγγίζει το 60% γεγονός που δυναμιτίζει τη λειτουργία του και οδηγεί σε σαφή υποβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Φεβρουάριο και εφόσον το υπουργείο Παιδείας δεν προχωρήσει στην κάλυψη άλλων θέσεων έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, στο ΤΕΙ Λάρισας δε θα γίνουν καθόλου μαθήματα του 5ου και 7ου εξαμήνου ενώ και τα υπόλοιοπα θα διδάσκονται με προβλήματα, που άπτονται ακόμη και της ασφάλειας σπουδαστών και καθηγητών στα εργαστήρια.
Όπως τόνισαν τα στελέχη της διοίκησης, για να μπορέσει να λειτουργήσει έστω με στοιχειώδεις όρους το ΤΕΙ Λάρισας, θα πρέπει να καλυφθούν τουλάχιστον 195 θέσεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού έναντι των υφιστάμενων 110.
Ο κ. Κόκκορας υπήρξε λάβρος κατά του υπουργείου Παιδείας σημειώνοντας ότι υπήρξε προφανής ανισοκατανομή των, συνολικά, 1300 θέσεων έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Παρουσίασε, μάλιστα, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία με 18.000 σπουδαστές το ΤΕΙ Λάρισας παίρνει μόνο 110 έκτακτους εκπαιδευτικούς ενώ με 28.000 το ΤΕΙ Αθήνας (που έχει και 503 μόνιμους καθηγητές έναντι 211 του ΤΕΙ Λάρισας) έχει εξασφαλίσει τους διπλάσιους, δηλαδή 220 έκτακτους εκπαιδευτικούς.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναλογούν μόλις 38,7 σπουδαστές ανά διδάσκοντα στο ΤΕΙ Αθήνας ενώ στο ΤΕΙ Λάρισας σε κάθε διδάσκοντα αναλογούν 56,1 σπουδαστές!
Για να υπάρξει, δε, ο ίδιος λόγος σπουδαστών - διδασκόντων και στο ΤΕΙ Λάρισας θα έπρεπε να προσληφθούν άλλοι 144 έκτακτοι εκπαιδευτικοί.
Η διοίκηση του ΤΕΙ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει άμεσα το ζήτημα της κατανομής των έκτακτων διδασκόντων προκειμένου το ΤΕΙ Λάρισας να μπορέσει να καλύψει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες και να παράγει το απαιτούμενο εκπαιδευτικό έργο.

Φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης: χωρίς θέρμανση και παράθυρα που μπάζουν

πηγή: Athens Indymedia

Φ.Ε.Θ. Οι φοιτητές που στεγάζονται ζουν την υποχρηματοδότηση, την αδιαφάνεια και την αβεβαιότητα.

Άρρωστοι φοιτητές χαμηλών τάξεων ζουν στο κρύο, και με δυσκολίες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στεγάζονται μέσα σε δωμάτια 3*4 με μεγάλα παράθυρα τα οποία καινούρια η παλαιά μπάζουν αέρα, η θέρμανση παραμένει άγνωστο εάν θα λειτουργήσουν φέτος.  Μερικοί χρησιμοποιούν αερόθερμα κ.α. τα οποία δεν αντέχει το ηλεκτρικό σύστημα με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο ράφι.
 
Για ένα φοιτητή ο οποίος δεν έχει χρήματα (γιατί εκτός από βολεμένους υπάρχουν και  άτομα με μηδαμινά εισοδήματα στις εστιίες) η διαδικασία να πάρει φάρμακα αν αρρωστήσει είναι, να πάει στον γιατρό στο εφημερεύων νοσοκομείο, να του γράψει φάρμακα, να πάει στο γιατρό της λέσχης, ο οποίος δουλεύει καθημερινές μέχρι το μεσημεράκι, να του τα θεωρήσει στη πανεπιστημιακή ασφάλιση, μετά να πάει στο φαρμακείο και να τα παραλάβει. Δηλαδή με 40 πυρετό, αστική συγκοινωνία, χωρίς χρήματα, απόγευμα η αργία τρέχα γύρευε.

Η κατάσταση στις εστίες είναι πιο πολύπλοκη. Τα γεγονότα φάσκουν και αντιφάσκουν. Δεν υπάρχουν χρήματα για βασικές ανάγκες όπως δηλώνει η διεύθυνση τα τελευταία χρόνια, αλλά από πέρσι ξαφνικά βρέθηκαν χρήματα για:
α)να δίνουν κόκα κόλα στην λέσχη σίτισης τον εστιακών
β)να αλλαχτούν τα παλαιά καθίσματα στο κινηματοθέατρο της εστίας με καινούρια άβολα νοσοκομειακά.
γ)να υλοποιείσει την προεκλογική του καμπάνια ο Πρύτανης Μυλόπουλος για δωρεάν διαδίκτυο σε όλες τις εστίες (σάπιο ταχύτητας χελώνας) άξιας χιλιάδων ευρώ.(ενώ όταν διεκδικούσαν οι φοιτητές από προ κρίσης δεν υπήρχαν λεφτά)
δ) αλλαγή μερικών παλαιών τουαλετών και παραθύρων με άλλα τα οποία είναι επίσης προβληματικά και φθάρθηκαν γρήγορα, αξίας που μπορεί να φτάνει πάνω από εκατομμύριο.
ε)ασφαλτόστρωση του προαυλίου
κ.α.

Και όλα αυτά ενώ μετράνε πόσες μαρμελάδες θα πάρεις στο πρωινό, πόσα πιάτα φαγητό θα φας, ο τεχνικός έρχεται μετά από ένα μήνα αφού δηλώσεις σοβαρή βλάβη στο δωμάτιο, όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ασυντήρητες και φθαρμένες,  οι νέοι εργαζόμενοι στο εστιατόριο (λέσχη σίτισης εστιακών) είναι συμβασιούχοι από εργολάβο με συμβόλαια ακόμα και λιγότερο του ενός μήνα με εξευτελιστικό μισθό. Ενώ σε κυνηγάν να πληρώσεις το ''ενοίκιο'' 5 ευρό για Έλληνες και από ξένους άγνωστο , έχουν ακουστεί από 30 μέχρι 150 ευρό. Ενώ τα κυλικεία των εστιών ανεβάζουν τις τιμές κάθε μηνά. Ενώ πλυντήρια δεν υπάρχουν.  Και ενώ οι διευθύνσεις δεν θέλησαν ποτέ να μας παρουσιάσουν δημόσια έγγραφα με τους διαγωνισμούς τον εργολάβων, τους τιμοκαταλόγους των προμηθειών και τους διαγωνισμούς εισαγωγής νέων φοιτητών (τα οποία αποφασίζονται από μυστικιστική εφορευτική επιτροπή η οποία "συμμετέχουν" και ''αξιοκρατικά ορισμένοι από τον σύλλογο εστιακών φοιτητές'') .

Τώρα μας λένε ότι το Ε.Υ.Ν. το οποίο είχε τις εστίες βρίσκεται αόριστα σε κατάργηση -συγχώνευση.

ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!

Δεν φτάνουν οι καθηγητές στα ΤΕΙ

πηγή: mycampus.gr

Και τα προβλήματα στα ΤΕΙ συνεχίζονται! Μετά το ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων που έχουν βγάλει ανακοινώσεις με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους με τον καινούριο νόμο τώρα έρχεται και το ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Κυρία Υπουργέ,

Το Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου κατέβαλε κάθε προσπάθεια, για να προσαρμόσει τις ανάγκες του σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, στα ελάχιστα ανεκτά όρια για την υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων και μάλιστα μόνο για τη λειτουργία των μονών εξαμήνων.
Παρ΄όλα αυτά ο αριθμός των σαράντα (40) θέσεων, που μας κατανεμήθηκε, δεν επαρκεί για τη στοιχειώδη υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών.
Για την κάλυψη των αναγκών αυτών θα πρέπει να μας δοθούν τουλάχιστον 20 ακόμα θέσεις .
Το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου στηρίζοντας τη δημόσια εκπαίδευση, παρά τη μεγάλη μείωση και του προϋπολογισμού του, διεκδικεί τα αναγκαία εν λειτουργία.


Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου
Βαγγέλης Πολίτης - Στεργίου

Κινητοποίηση Σ.Φ. Πολυτεχνείου Κρήτης στη Νέα Τηλεόραση Χανίων

πηγή: Εδώ Πολυτεχνείο

Βίντεο από την κινητοποίηση – συμβολική κατάληψη του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης στη Νέα Τηλεόραση Χανίων, τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.
Ο σύλλογος επίσης καλεί σε εκπαιδευτική πορεία τη Δευτέρα 17/10 ώρα 11:00 στην πλατεία της δημοτικής αγοράς Χανίων, και σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 19-20 Οκτώβρη.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΛΑΘΟΣ,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

πηγή: Athens Indymedia

«ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ;»

Μήπως ακόμη και τα πιο πρωτοπόρα κομμάτια του φοιτητικού κινήματος, ακόμη κι οι πιο πολιτικά προωθημένες συντονιστικές επιτροπές κατάληψης έπεσαν στην παγίδα να αναρωτηθούν για τη μορφή πάλης χωρίς να αναρωτηθούν για το πολιτικό σχέδιο;


Σεπτεμβρης 2011 με ψηφισμένο νόμο, μεσοπρόθεσμης έμπνευσης, στη γιάφκα του θερινού τμήματος της βουλής. Και ένα πρωτοφανές, σε επίπεδο αντανακλαστικών, φοιτητικό κίνημα κλείνει σε χρόνο ρεκόρ πλειάδα σχολών.

Αυτό που εξαρχής έσπρωξε τις διαθέσεις των φοιτητών στη μάχη είναι η καταστροφή της ζωής τους. Όπως άλλωστε θα σπρώξει και τις διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων που προς το παρόν εξεγείρονται χαμηλόφωνα. Όμως από πότε αρκούν οι διαθέσεις, χωρίς μια πολιτική δύναμη που θα οργανώσει αποφασιστικά και θα προσανατολίσει με προοπτική πραγματικής νίκης τις διαθέσεις αυτές πριν τις εξαντλήσει;

Πλέον έχουμε απέναντι μας ένα καινούργιο στάδιο της οικονομικής κρίσης κι όλα δείχνουν πως κάθε δρόμος που άνοιξαν οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους προκειμένου να διασωθούν, καταλήγει σε αδιέξοδο για τους ίδιους και καταστροφή για μας. Κι ακόμη, όλα δείχνουν πως οποιοδήποτε νέο ‘σχέδιο διεξόδου’ τους, θα σημάνει νέα ύφεση που για όλους μας θα μεταφραστεί σε περαιτέρω διάλυση των ζωών μας. Αυτό που κατ’ επέκταση διαλύεται είναι ο τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας από το ίδιο το πολιτικό σύστημα, το οποίο αδυνατεί έτσι κι αλλιώς να επιστρέψει σε μια προηγούμενη φάση υποτιθέμενων παροχών και πρόνοιας. Άραγε τι σχέση έχουν αυτά με το φοιτητικό κίνημα; Πολλοί λένε καμία. Κι εδώ βρίσκεται η ουσία του λάθος πολιτικού σχεδίου που μέχρι τώρα ακολουθήθηκε:

-Η πολιτική αιχμή που έθεσε εξαρχής το φοιτητικό κίνημα ήταν το ζήτημα της ανατροπής του νόμου. Αυτό που ακολούθησε ήταν αυτιστική επανάληψη των αλλαγών που αυτός επιφέρει σε 4σέλιδα πλαίσια-κατεβατά πανελλαδικού καρμπόν, που σύντομα ήταν αδιάφορα για την πλειοψηφία των συναδέλφων. Για την ακρίβεια η ανατροπή του νόμου πήγε πακέτο με την «ανατροπή της κυβέρνησης κι αυτής της πολιτικής». Όμως το ερώτημα που σε σύντομο χρόνο έβαλε –ατσούμπαλα κι ανύποπτα- μεγάλο μέρος των φοιτητικών αμφιθεάτρων βρήκε την πρωτοπορία του φοιτητικού κινήματος απροετοίμαστη: «Και τι θα γίνει μετά;». Το αμέσως επόμενο διάστημα διαπιστώθηκε οξεία επιλεκτική βαρηκοΐα σε παρόμοια ερωτήματα. Αντί να εμπνευστούμε και να γεμίσουμε το κενό του πολιτικού σχεδίου απαντώντας με θάρρος και ανοίγοντας το ζήτημα της κοινωνικής επανάστασης, αρνηθήκαμε να εμπλακούμε, προσπερνώντας το.