Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών Για τον άμεσο διορισμό των εκλεγμένων Μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ

Περισσότερα από 650 μέλη Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού των Ελληνικών Πανεπιστημίων, εκλεγμένα από το 2009, έχουν εγκλωβιστεί σε μια πρωτοφανή κατάσταση επαγγελματικής ανυπαρξίας και επιστημονικής στασιμότητας. Η κυβέρνηση καθυστερεί αυθαίρετα τους διορισμούς πανεπιστημιακών που έχουν εκλεγεί σύμφωνα με όλες τις τυπικές και νόμιμες διαδικασίες να υπηρετήσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το δε αρμόδιο υπουργείο δεν δημοσιοποιεί τη λίστα των διοριστέων, παρ’ όλες τις εξαγγελίες περί διαύγειας. Τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ παραμένουν σε αναμονή χωρίς καμία προοπτική αναδρομικής αναγνώρισης ή αποζημίωσης του χρόνου καθυστέρησης λόγω της κρατικής κωλυσιεργίας.

Το ιδιότυπο αυτό καθεστώς ομηρείας πλήττει τόσο τους ίδιους όσο και το δημόσιο πανεπιστήμιο: οι μεν αδιόριστοι επιστήμονες καλούνται να επιλύσουν το επείγον ζήτημα της επιβίωσης και κατ’ επέκταση της ερευνητικής καθήλωσης, τα δε Τμήματα στα οποία θα έπρεπε ήδη να υπηρετούν αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού.

Καταγγέλλουμε την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου όπως αποτυπώνεται από την αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση τόσο απέναντι στο εκλεγμένο διδακτικό - ερευνητικό προσωπικό των πανεπιστημίων όσο και απέναντι στους φοιτητές. Απαιτούμε την άμεση τοποθέτηση όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.

Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης (http://lecture.jimdo.com)

Για να υπογράψετε το κείμενο πατήστε εδώ

8 Ρίχτερ στην εκπαίδευση


Ως το 2012 όλες οι χώρες της Ε.Ε. καλούνται να προσαρμοστούν στο οκτάβαθμο πλαίσιο Ενα ακόμη μέτωπο στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι έτοιμο να πυροδοτήσει το υπουργείο Παιδείας, ανοίγοντας την τρίτη και τελευταία φάση της συγκρότησης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, την αντιστοίχιση των προσόντων από όλες τις μορφές εκπαίδευσης στα οκτώ επίπεδα του πλαισίου.
Τα ιδρύματα πενταετών σπουδών (Πολυτεχνεία, Γεωπονικές Σχολές) ζητούν κατάταξη πάνω από άλλα ΑΕΙ, ενώ τα ΤΕΙ και τα κολέγια διαγκωνίζονται για μια θέση στο ίδιο επίπεδο με τα πανεπιστήμια. Τα δε κολέγια έχουν προειδοποιήσει ακόμη και για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Εν ολίγοις, έχει ήδη προσδιοριστεί το πεδίο μάχης όπου θα διεξαχθεί η απόπειρα ταξινόμησης στην οκτάβαθμη κλίμακα των λεγόμενων «μαθησιακών αποτελεσμάτων» (ο όρος του μέλλοντος) που έχουν αποκτηθεί από όλες τις μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης, και μάλιστα ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αυτά αποκτήθηκαν. Εκεί βρίσκεται και το «κλειδί» για την κατανόηση της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και της σχετικής διαμάχης, καθώς από τη μια ανοίγει απεριόριστα η αγορά της εκπαίδευσης, με μόνη προϋπόθεση την πιστοποίηση και όχι τη μορφή εκπαίδευσης (τυπική, μη τυπική, άτυπη), και από την άλλη ενισχύονται περαιτέρω οι στόχοι της κινητικότητας και της σύνδεσης με την αγορά εργασίας.
Λίγες μέχρι τώρα χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν ανταποκριθεί, αλλά μέχρι το 2012 όλες καλούνται να έχουν προσαρμοστεί στο οκτάβαθμο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο (χωρίς κατ' ανάγκην να έχουν τον ίδιο αριθμό επιπέδων -η Ιρλανδία, λ.χ., έχει 10βαθμη κλίμακα). Η βασική κατάταξη ορίζει:
**Επίπεδο 8: διδακτορικές σπουδές.
**Επίπεδο 7: μεταπτυχιακές σπουδές.
* Επίπεδο 6: πτυχία ΑΕΙ (δεν αποκλείεται εσωτερική διαβάθμιση για Πανεπιστήμια-ΤΕΙ)
**Επίπεδο 5: πτυχία σύντομου κύκλου σπουδών, βάσει «Μπολόνιας».
* Επίπεδο 4: μεταδευτεροβάθμια.
* Επίπεδο 3: Λύκειο.
* Επίπεδο 2: Γυμνάσιο.
* Επίπεδο 1: Πρωτοβάθμια.
Ηδη έχουν συσταθεί οι ομάδες εργασίας για την αξιολόγηση των προσόντων από την τυπική εκπαίδευση, ενώ προχωρά η καταχώριση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων όλων των τίτλων, βεβαιώσεων και πιστοποιητικών από όλους τους φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης. *

Διάλογος για την ανώτατη εκπαίδευση

πηγή: alfavita
Του Μανόλη Ντουντουνάκη*

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων, ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ, πιστεύει ότι οι σαρωτικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν με το κείμενο διαβούλευσης για την ανώτατη εκπαίδευση αποτελούν μια απόπειρα συνολικής αλλαγής του μοντέλου του πανεπιστημίου, της αντίληψης για τη γνώση και την εκπαίδευση, και δεν έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένες αλλαγές ή επιμέρους προτάσεις, τις οποίες πρέπει να συζητήσουμε μία-μία, καταθέτοντας συμφωνίες και διαφωνίες. Χωρίς να παραγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου, στην ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι “το κείμενο διαβούλευσης για την έναρξη διαλόγου για την ανώτατη εκπαίδευση” δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού πανεπιστημίου.
Χαιρετίζουμε τις προτάσεις των πανεπιστημίων, που είναι προϊόν μιας πρωτόγνωρης εσωτερικής διαδικασίας διαλόγου των πανεπιστημίων, σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δείχνουν τη σταθερή στόχευση και επιδίωξή τους για τη δυναμική βελτίωση της εκπαίδευσης και της έρευνας στην Ελλάδα. Δηλώνουμε απόλυτα ικανοποιημένοι με την απόφαση της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων στο Λαύριο ότι το κείμενο διαβούλευσης δεν αποτελεί βάση διαλόγου για τα πανεπιστήμια. Επιπροσθέτως, δηλώνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στη συνολική πρόταση της έκτακτης Συνόδου, προς την κατεύθυνση τόσο της υπεράσπισης του δημόσιου αγαθού της παιδείας και της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης όσο και της βελτίωσης και περαιτέρω ανάπτυξης των πανεπιστημίων.
Το ΥΠΔΒΜΘ δυστυχώς έδειξε να μην επηρεάζεται από τη συντονισμένη αντίδραση των ελληνικών πανεπιστημίων, δηλώνοντας ότι ο διάλογος συνεχίζεται, ενώ στην πραγματικότητα οι πόρτες του υπουργείου είναι μάλλον κλειστές για τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η «δήθεν» διαβούλευση χρησιμοποιήθηκε για να παρουσιαστούν οι απόψεις του υπουργείου ως απαιτήσεις των πολιτών και της κοινής γνώμης, που «βιάζεται» με τη διοχέτευση τεχνητών και ακριβών σφυγμομετρήσεων - ερευνών της κοινής γνώμης, με ποσοστά που δείχνουν καθολική συμπόρευση της κοινής γνώμης και των κυβερνητικών επιλογών. Παράλληλα δεχόμαστε την επίθεση κατευθυνόμενων ΜΜΕ, που γράφουν για διάλογο, συνεννόηση, ταύτιση απόψεων σε πληθώρα θεμάτων κ.λπ. Φοβόμαστε ότι ο διάλογος αυτός είναι προσχηματικός, στο παρασκήνιο, με εκλεκτούς και φίλους.
Από την άλλη, στα πανεπιστήμια βιώνουμε δραματική μείωση της χρηματοδότησης, που αγγίζει την ίδια την υπόσταση των πανεπιστημίων και ιδιαίτερα των περιφερειακών. Αιχμή του δόρατος, ο σημαντικός περιορισμός σε πιστώσεις για προσλήψεις διδασκόντων με βάση το Π.Δ. 407/80, που οδήγησαν περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το Αιγαίου και το Δυτικής Μακεδονίας, σε ολιγοήμερη αναστολή εργασιών ή σε καταλήψεις. Σε παρόμοια ασφυκτική κατάσταση οδηγούνται και τα ΤΕΙ από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των εκτάκτων διδασκόντων, όταν σε κάποια ΤΕΙ και ΑΕΙ αυτές οι κατηγορίες προσωπικού θεραπεύουν το 70-80% των προσφερόμενων μαθημάτων. Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας κρατάει σε ομηρεία εκατοντάδες εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ καθυστερώντας τον διορισμό τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και με εκλεγμένα μέλη ΕΕΔΙΠ. Πάγια θέση της ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ είναι να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με προκηρύξεις σε διδακτικό προσωπικό, για όλες τις προβλεπόμενες βαθμίδες, ώστε να εκλείψει το καθεστώς ομηρείας και μαύρης εργασίας που παρατηρείται σήμερα σε όλα τα ιδρύματα της χώρας.
Την ίδια περίοδο δοκιμάστηκε το άσυλο και η ικανότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας να το διαχειρίζεται από μόνη της με κοινωνική ευαισθησία και πλήρη σεβασμό στους νόμους και στο Σύνταγμα με τα γεγονότα στη Νομική. Επίσης η κατάθεση επικαίρων ερωτήσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και η στάση του υπουργείου με εμπρηστικές δηλώσεις για περιορισμό του ασύλου, αδυναμία και κακούς χειρισμούς της πανεπιστημιακής κοινότητας και παρουσία στο άμεσο μέλλον ιδιωτικής αστυνομίας στα πανεπιστήμια, προβληματίζουν έντονα όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καλούμε το ΥΠΔΒΜΘ να μην καταθέσει σχέδιο νόμου άμεσα, αλλά να καταθέσει νέο κείμενο διαλόγου για την ανώτατη εκπαίδευση με βάση τις προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, των αναλυτικών προτάσεων των ελληνικών πανεπιστημίων και των συλλογικών φορέων στα πανεπιστήμια και να δοθεί όσος χρόνος απαιτείται, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για την ολοκλήρωση της συζήτησης αυτής.
Τέλος, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο στα προτεινόμενα μέτρα να ενσωματωθούν βασικά αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, χρηματοδότηση των πανεπιστημίων σύμφωνα με τις ανάγκες τους, γενναία χρηματοδότηση της έρευνας και ειδικά της βασικής έρευνας και ουσιαστική αναβάθμιση όλων των πανεπιστημίων τόσο στις υποδομές όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό, με ιδιαίτερη μέριμνα στα περιφερειακά πανεπιστήμια έτσι ώστε να μην απειλούνται, αλλά αντίθετα να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής της περιφερείας.
Διεκδικούμε ένα δημόσιο δημοκρατικό πανεπιστήμιο, που λειτουργεί με ελευθερία στη διδασκαλία και την έρευνα και με ελεύθερη διακίνηση ιδεών που διασφαλίζεται με το πανεπιστημιακό άσυλο.
Θεωρούμε ότι στους δύσκολους καιρούς για τη δημόσια παιδεία και την ανώτατη εκπαίδευση, ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των φορέων της Εκπαίδευσης είναι επιβεβλημένοι.


* Ο Μανόλης Ντουντουνάκης είναι πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων)

Οι έκτακτοι είναι η αρχή της κατάρρευσης των ΤΕΙ

πηγή: Δρόμος
Του Στρατή Λαμπρίδη.

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι έκτακτοι καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση που πάρθηκε στη Γενική τους Συνέλευση στις 19 Γενάρη, ενώ από την Τετάρτη 9 Φλεβάρη πραγματοποιούν κατάληψη στην πύλη του Ιδρύματος. Οι έκτακτοι-ωρομίσθιοι καθηγητές που απαριθμούν 1.000 άτομα στο ΤΕΙ, αποτελούν το 75% του εκπαιδευτικού προσωπικού του Ιδρύματος και μόνο σαν βοηθητικό δυναμικό δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού στις πλάτες τους στηρίζεται η λειτουργία του ΤΕΙ (κάποιοι από αυτούς δουλεύουν 25 χρόνια με αυτό το απαράδεκτο καθεστώς). Ο λόγος για τον οποίο, ο σύλλογος των εκτάκτων, προχώρησε σε αυτές τις κινητοποιήσεις είναι ότι παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβρη του 2010, δηλαδή από την έναρξη της σύμβασής τους για το έτος 2010-2011.

Τους χρωστάνε 2,5 εκατ. ευρώ
Το ποσό που παραμένει ακόμη, στα μέσα του Φλεβάρη, σαν οφειλή για τη μισθοδοσία των εκτάκτων αγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Στις 8 Φλεβάρη με υπουργική απόφαση το υπουργείο Παιδείας, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό, διέθεσε 1,7 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης (938.700 ευρώ για το ΤΕΙ Θεσ/νίκης, ποσό που καλύπτει τα δεδουλευμένα μόλις ενός μήνα). Να σημειώσουμε πως το ποσό αυτό δίνεται από τον προϋπολογισμό του 2011, μεταφέροντας το πρόβλημα για τη νέα χρονιά. Με απόφαση της ίδιας ημερομηνίας το υπουργείο αναγγέλλει μείωση 40% των εκτάκτων για το νέο εξάμηνο, πράγμα που δίνει νέα διάσταση στον αγώνα των καθηγητών αλλά ανοίγει και το θέμα της βιωσιμότητας του Ιδρύματος το επόμενο διάστημα.
Ο προϋπολογισμός του 2011 για την Παιδεία είναι μειωμένος κατά 2 δισ. ευρώ, δηλαδή 22% λιγότερα σε σχέση με τον περσινό. Ειδικά για τα ΤΕΙ, τα κονδύλια που προβλέπονται για το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι μειωμένα κατά 36 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Π. Καρακολτσίδης, το 2009 ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης υπέστη μείωση κατά 20%, το 2010 κατά 33% ενώ ο νέος που ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ για το 2011 (από τον οποίο περιμένουν οι έκτακτοι να πληρωθούν για περσινές οφειλές) αναμένεται να έχει την ίδια και χειρότερη κατάληξη, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του Ιδρύματος, αφού δεν διασφαλίζονται ούτε τα απαραίτητα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα του ΤΕΙ. Βέβαια, η διοίκηση του Ιδρύματος είναι και αυτή υπόλογη, αφού στα βασικά σημεία ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του υπουργείου Παιδείας (μείωση των σπουδαστών, διαγραφή μετά από 2-3 αποτυχίες στην εξεταστική, βάση του 10 κ.ά.).

Υπεύθυνη η πολιτική της υποχρηματοδότησης
Όπως δήλωσε στο Δρόμο ο γραμματέας του συλλόγου των εκτάκτων, Νίκος Αβραμίδης, «το πρόβλημά μας εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική που δεν έχει να κάνει μόνο με τους έκτακτους εκπαιδευτικούς που παραμένουν απλήρωτοι, αλλά με την πολιτική της υποχρηματοδότησης συνολικά της Ανώτατης εκπαίδευσης και γενικότερα της Παιδείας. Για άλλη μια φορά διαψεύστηκαν οι υποσχέσεις περί αύξησης του προϋπολογισμού και αποδεικνύεται ότι οδεύουμε για την Παιδεία όπως έχει προγραμματιστεί από το 1998 με την Μπολόνια, μια Παιδεία πολλών ταχυτήτων με ιδιαίτερα ταξικά χαρακτηριστικά, τα οποία φαίνονται κυρίως στο χώρο των ΤΕΙ, όπου οι σπουδαστές προέρχονται από λαϊκά στρώματα».
Χαρακτηριστική, για το πού το πάει το υπουργείο Παιδείας, είναι η απάντηση που έδωσε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου, Β. Παπάζογλου, στη συνάντηση που είχε με το ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα: «Αν θέλει ένα Ίδρυμα να βρει λεφτά, ας πάρει δάνειο από τράπεζα. Το Δημόσιο μπορεί να παραχωρήσει το δικαίωμα να μπει υποθήκη για τις εγγυήσεις, η ίδια η περιουσία του Ιδρύματος». Γίνεται αντιληπτό πως η πολιτική του υπουργείου στα πλαίσια του Μνημονίου οδηγεί τα Ιδρύματα στην κατάρρευση για να ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση. Υποχρηματοδότηση, εύρεση πόρων από ιδιώτες, δανειοδότηση από τράπεζες, κατάργηση του εαρινού εξαμήνου, ομηρία των απλήρωτων εκτάκτων με εξάμηνες συμβάσεις, νέος νόμος-Πλαίσιο της Διαμαντοπούλου, συνθέτουν το σκηνικό της διάλυσης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θα συνεχίσουμε μέχρι τη δικαίωση
Για τη συνέχιση του αγώνα των εκτάκτων, ο Ν. Αβραμίδης μάς είπε πως «η πορεία των κινητοποιήσεων είναι πολύ καλή. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί είναι οι αριθμοί των συναδέλφων που συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας και νομίζω ότι στο δρόμο θα βρεθούμε κοντά και με τους σπουδαστές και με το μόνιμο προσωπικό για τη λύση των προβλημάτων. Την Παρασκευή 11/2 ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας, τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητηθούν στη νέα Γενική Συνέλευση του συλλόγου τη Δευτέρα 14/2, ώστε να αποφασιστούν και οι παραπέρα κινητοποιήσεις. Να σημειώσουμε πως οι σπουδαστές δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη Γενικές Συνελεύσεις, αφού η πλειοψηφία της ΔΑΠ σε όλα τα ΔΣ των συλλόγων, σαμποτάρει κάθε προσπάθεια συλλογικών διαδικασιών ακόμη και με τραμπούκικο τρόπο. Είναι φανερό πως τρομάζει η ιδέα συγκρότησης ενός μετώπου της εκπαιδευτικής κοινότητας και η συμμετοχή των φοιτητών σε κινητοποιήσεις είναι σίγουρο ότι θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για την πολιτική του υπουργείο και της Τρόικας στην Παιδεία».

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Πρυτάνεις - Διαμαντοπούλου: Δυο ξένοι... στην ίδια σύνοδο

Αφού θα λείπει ο Γρυσπολάκης, τι να κάνω στη σύνοδο;
Πηγή:Αυγή
Ενώπιος ενωπίω θα βρεθούν αύριο πρυτάνεις και υπουργός Παιδείας. Η Α. Διαμαντοπούλου θα παραστεί στη Σύνοδο των πρυτάνεων που αρχίζει σήμερα στο Ναύπλιο, με σαφέσταστη τη θέση των πανεπιστημίων ότι πυρήνας των αλλαγών δεν μπορεί να είναι άλλος από την αναβάθμιση του δημόσιου, δωρεάν, αυτοδιοίκητου και δημοκρατικού Πανεπιστημίου. Οι πρυτάνεις από την πρώτη στιγμή έκαναν σαφή τη θέση τους ότι το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας δεν αποτελεί βάση συζήτησης, καθώς δεν υπηρετεί τον παραπάνω στόχο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι θα υπάρξει και δεύτερο κείμενο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη η συγγραφή του νομοσχεδίου το οποίο θα είναι έτοιμο τέλη Φεβρουαρίου για να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο κι από εκεί να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Άλλωστε η υπουργός Παιδείας έχει ήδη κλείσει τον κύκλο της διαβούλευσης αποστέλλοντας μάλιστα και την αποδελτίωσή της. Μάλιστα, ο κύκλος έκλεισε χωρίς καν να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φοβόταν τις αποφάσεις του. Οι θέσεις της κυβέρνησης για επιλογή πρυτάνεων μέσα από διεθνή προκήρυξη και συμβούλια διοίκησης με αρμοδιότητες μέχρι και για το άσυλο, σκόνταψαν ακόμα και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, η σύνθεση του οποίου μόνο αντικυβερνητική δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Οι πρυτάνεις αναμένουν από την υπουργό Παιδείας να διευκρινίσει επιτέλους το μοντέλο διοίκησης που προτείνει το οποίο εσκεμμένα έχει μείνει ασαφές λόγω της αντισυνταγματικότητάς του. Ακόμη και τώρα αναζητείται φόρμουλα για να παρακαμφθούν, με τρόπο, οι συνταγματικές επιταγές ώστε να μην ακυρωθούν οι ρυθμίσεις για τα συμβούλια διοίκησης και τον πρύτανη από το ΣτΕ. Η ιδέα του Γ. Πανάρετου να διευρυνθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα με απόφοιτους και χορηγούς και να θεσπιστεί σύστημα κλήρωσης για την επιλογή των μελών του Συμβουλίου, έχει δυσκολίες, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Α. Διαμαντοπούλου. Ίσως ο υφυπουργός Παιδείας, να εισάγει κάποια άλλη ιδέα κατά τις συναντήσεις που θα έχει στην Ελβετία την οποία προτίμησε έναντι του Ναυπλίου...
Στη Σύνοδο των πρυτάνεων θα τεθεί -σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη- και το θέμα του ασύλου που βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο με αφορμή την παρουσία των μεταναστών στη Νομική. Ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων ασύλου προκειμένου όλα τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίζουν από κοινού ζητήματα που ανακύπτουν και να μην στοχοποιούνται συγκεκριμένα ιδρύματα ή πρυτανικές αρχές.

Αντίδραση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών στη νέα έρευνα για την ανώτατη εκπαίδευση

Πηγή:tvxs
Τι κλίμακα Γλασκώβης έχει η Συσπείρωση;
 Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, με δελτίο τύπου, αμφισβητεί την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων πρόσφατης έρευνας που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, όπως αυτά αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Καταγγέλλει τα πορίσματα της έρευνας ως προς τη μεθοδολογική κι επιστημονική προσέγγισή της και τα θεωρεί αναξιόπιστα και μεροληπτικά, ενώ κάνει λόγο «για επιχείρηση κατασκευής συναινέσεων».
Το ερευνητικό πρόγραμμα «Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση: Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, Το Δημόσιο Τεχνολογικό Ίδρυμα» αφορά «στην κατανόηση των προσδοκιών και των αντιδράσεων στις νέες προτάσεις του ΥΠΔΒΜΘ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, μέσα από τους δρώντες του χώρου σε ποσοτικό επίπεδο».
Η έρευνα κοινού, που διενεργήθηκε από γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων, πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνική συνέντευξη σε τρεις διακριτούς πληθυσμούς ενδιαφέροντος: α) φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, ως κοινό «βίωμα» (404 άτομα), β) Γονείς μαθητών γυμνασίου-λυκείου-ΤΕΙ-ΑΕΙ, ως κοινό «στόχος» (455 άτομα), γ) ευρύ κοινό, ως «ευρύτερος αποδέκτης-κριτής» (1002 άτομα), μεταξύ 10 Δεκεμβρίου 2010 και 11 Ιανουαρίου 2011.
Οι πανεπιστημιακοί διαμαρτύρονται ότι έχουν αποσιωπηθεί έρευνες που διεξήχθησαν από τα ίδια τα πανεπιστήμια καθώς και για το γεγονός ότι δε ζητήθηκε από δημόσιους ερευνητικούς φορείς η διεξαγωγή της εν λόγω έρευνας, ενώ κάνουν λόγο και για το υψηλό κόστος της.
Σημείο προς σημείο:
Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών υποστηρίζει
  • Ότι το δείγμα των φοιτητών δεν είναι επαρκές καθώς αυτό είναι πολύ μικρό σε σχέση με το σύνολο των φοιτητών, ενώ τους σταθμίζει ανεξαρτήτως σχολής ιδρύματος όπου φοιτούν.
  • Όσον αφορά τις νέες προτάσεις του ΥΠΔΒΜΘ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το ποσοστό των «πολύ ενημερωμένων» φοιτητών για τις αλλαγές στην Ανώτατη εκπαίδευση που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας είναι ιδιαίτερα χαμηλό (περίπου 1 στους 9 φοιτητές ΑΕΙ και 1 στους 11 φοιτητές ΤΕΙ). Παρόμοια, το ποσοστό των «σίγουρα ενημερωμένων» γονιών είναι περίπου 1 στους 9. Υπάρχει επίσης ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 20-30% στους τρεις πληθυσμούς ενδιαφέροντος που δηλώνει «μάλλον ενημερωμένο».
  • Σε πολλές ερωτήσεις της έρευνας διαπιστώνονται συστηματικά σφάλματα μέτρησης που αυξάνουν το βαθμό μεροληπτικών απαντήσεων και οφείλονται στον εσφαλμένο τρόπο διατύπωσης (π.χ. διφορούμενες ή διπλές ερωτήσεις, «καθοδηγούμενες» ερωτήσεις κλπ) και στον ανεπαρκή αριθμό επιλογών απαντήσεων.
  • Οι ερωτήσεις καθοδηγούν τις απαντήσεις ώστε να προκύπτουν συμπεράσματα όπως η έλλειψη διασύνδεσης των Ελληνικών Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, το οποίο αν και σχετίζεται σε κάποιο βαθμό, δεν ταυτίζεται με την προετοιμασία των υποψηφίων για την αγορά εργασίας, όπως έχει αποδειχτεί από συναφείς έρευνες.
  • Έντονες αντιφάσεις παρουσιάζονται στις απαντήσεις των φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 97,4% των φοιτητών ΑΕΙ και το 97% των φοιτητών ΤΕΙ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο υπάρχον σύστημα Ανώτατης εκπαίδευσης, η πλειοψηφία των φοιτητών ΑΕΙ (53,1%) και ΤΕΙ (51,9%) έχουν καλή-πολύ καλή εντύπωση για τις σπουδές τους, υποστηρίζουν (Φοιτητές ΑΕΙ: 51,3%, Φοιτητές TEI: 59,5%) ότι η κατάσταση στη σχολή τους σήμερα είναι τόσο καλή ή και καλύτερη από ότι περίμεναν και απαντούν (Φοιτητές ΑΕΙ: 71%, Φοιτητές TEI: 55%) ότι θα παρέμεναν φοιτητές / σπουδαστές στο ΑΕΙ / ΤΕΙ που φοιτούν.
«Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις μέσω δημοσιευμάτων σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με μια σχεδιασμένη επιχείρηση απαξίωσης και κατασυκοφάντησης του έργου που επιτελούν τα ΑΕΙ.
Δυστυχώς η κυβέρνηση ακλουθεί πρακτικές που δεν συνάδουν ούτε με τους κανόνες του δημόσιου διαλόγου ούτε, πολύ περισσότερο, με τους «κανόνες της τέχνης και της επιστήμης», καταλήγουν οι Πανεπιστημιακοί στο δελτίο τύπου.

«Στον αέρα» η δωρεάν σίτιση για τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πηγή:Alfavita
«Στον αέρα» κινδυνεύει να τιναχτεί από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά το πρόγραμμα δωρεάν σίτισης για χιλιάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, λόγω της μείωσης της δημόσιας χρηματοδότησης.
Σε ψήφισμα που εξέδωσε η διοίκηση του ΠΑΜΑΚ μετά από έκτακτη σύγκλητο εκφράζεται η αγωνία των μελών του πανεπιστημίου για ενδεχόμενες νέες περικοπές του προϋπολογισμού και απευθύνεται έκκληση στην κυβέρνηση να εναρμονίσει τη χρηματοδότηση της σίτισης με το επίπεδο της δαπάνης.
Σήμερα, 2.200 φοιτητές, οι οικογένειες των οποίων δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 45.000, δικαιούνται της δωρεάν σίτισης, ωστόσο ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 2.500 την επόμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες σίτισης για το 2010 υπερέβησαν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η επιχορήγηση ήταν 680.000. «Μέχρι στιγμής καταφέραμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας από προηγούμενα κονδύλια του πανεπιστημίου, αλλά πλέον δε θα έχουμε αυτήν τη δυνατότητα. Υπολογίζω ότι, αν δεν αλλάξει κάτι στη χρηματοδότηση του ιδρύματος από τη νέα χρονιά, θα μπορέσουμε να σιτίσουμε μετά βίας 1.500 φοιτητές», εξηγεί στον «Α» ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Γιάννης Χατζηδημητρίου.
Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα επιλογής, κατά το χειμερινό εξάμηνο ακυρώθηκαν 15 - 20 μαθήματα σε όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου και για όλα τα έτη, εξαιτίας της μείωσης των πιστώσεων για τις θέσεις εκτάκτων διδασκόντων του Π.Δ. 407, με αποτέλεσμα να καλυφθούν οι ανάγκες, τουλάχιστον, για τα υποχρεωτικά μαθήματα.

ΑΕΙ επιβάλλει νομικές ποινές στους φοιτητές του, ενώ το υπ. Παιδείας αλλάζει τη βασική εκπαίδευση

Πηγή :tvxs  
Αναδημοσιεύεται με επιφύλαξη δείτε σχόλιο...
Τους φοιτητές που διαταράσσουν τη λειτουργία του τιμωρεί για πρώτη φορά Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ο λόγος για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο επέβαλε ποινή αναστολής της φοίτησης με αναστολή σε δυο φοιτητές του. Την ίδια στιγμή σειρά αλλαγών από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο, τόσο στη δομή της εκπαίδευσης, όσο και στο στελεχιακό δυναμικό της σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τη φετινή χρονιά.
Οι φοιτητές αυτοί, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κατηγορούνται ότι είχαν διαλύσει επανειλημμένως γενικές συνελεύσεις του συγκεκριμένου τμήματος, με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο να αποφασίσει την παραδειγματική τιμωρία τους με εξάμηνη αναστολή φοίτησης.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ελληνικό πανεπιστήμιο επιχειρεί να επιβάλλει την τάξη στο εσωτερικό του με νομικές ποινές σε όσους καταλύουν την ακαδημαϊκή λειτουργία. Μέχρι τώρα τα πανεπιστήμια στις συχνές περιπτώσεις επεισοδίων ή αυθαίρετων καταλήψεων επέλεγαν να κλείσει όσο πιο σύντομα το θέμα χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις.
Η ποινή που επιβλήθηκε στους δυο φοιτητές βασίζεται στις διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού του πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος συμπληρώνεται από τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό για τα ΑΕΙ του υπουργείου Παιδείας και θεωρείται αρκετά σημαντικό μήνυμα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης.

Ήδη, πάντως, το παράδειγμα φέρονται να ακολουθούν και άλλα πανεπιστήμια και τμήματα, καθώς πειθαρχικό συμβούλιο ετοιμάζεται και για φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών στο ίδιο ΑΕΙ. Ο λόγος για την περίπτωση μικρής ομάδας φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι οποίοι και έχουν καταλάβει χώρο 15 τ.μ. εντός του ΑΕΙ. Όταν, όμως, οι φοιτητές διέλυσαν και τη γενική συνεδρίαση του τμήματος, τότε ο πρόεδρός του αποφάσισε να ξεκινήσει την πειθαρχική διαδικασία.

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές φοιτητές της Πάτρας

Πηγή: Ημερησία
Αναδημοσιεύεται με επιφύλαξη δείτε σχόλιο...Σε επιβολή ποινών σε φοιτητές επειδή συμμετείχαν σε επεισόδια και καταλήψεις προχωρεί, για πρώτη φορά, ελληνικό πανεπιστήμιο.
Σε επιβολή ποινών σε φοιτητές επειδή συμμετείχαν σε επεισόδια και καταλήψεις προχωρεί, για πρώτη φορά, ελληνικό πανεπιστήμιο. Το Δ.Σ. του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την προεδρεία του πρύτανη, Γ. Παναγιωτάκη, αποφάσισε να τιμωρήσει δύο φοιτητές που φέρονται να έχουν προχωρήσει σε διάλυση γενικών συνελεύσεων του τμήματος. Η ποινή προβλέπει εξάμηνη αναστολή φοίτησης και βασίζεται στις διατάξεις του εσωτερικού Κανονισμού του ιδρύματος.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 18/2/2011

Σχόλιο: Όταν ο αποτρεπτικός χαρακτήρας των ενεργειών αντιμετωπίζεται έτσι, δεν χάνει και πολλά αν γίνει καταστροφικός... ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Μάκη μη στεναχωριέσαι, δεν πειράζει που δεν πήγες Ναύπλιο....


...εσύ έθεσες τις προτάσεις!!!!

Κινητοποιήσεις σε Καλαμάτα και Ναύπλιο

Στις 19 και 20 Φλεβάρη, με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Παιδείας
Αγωνιστική «υποδοχή» επιφυλάσσουν στην υπουργό Παιδείας οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στην Πελοπόννησο το Σαββατοκύριακο. Οι Επιτροπές Αγώνα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Εστίας Καλαμάτας καλούν σε συλλαλητήριο το Σάββατο 19 Φλεβάρη στις 10 το πρωί στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με αφορμή την φιέστα που στήνεται με εγκαίνια των σπουδαστικών εστιών στην πόλη. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 20 Φλεβάρη, διοργανώνεται παμπελοποννησιακή κινητοποίηση του ΜΑΣ στο Ναύπλιο, όπου θα βρεθεί η υπουργός για να μιλήσει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.
«Είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση της Διαμαντοπούλου να "εγκαινιάσει" τις σπουδαστικές εστίες στην Καλαμάτα. Κάνουν φιέστες την ώρα που η Εστία δεν επαρκεί ούτε για το 10% των αναγκών των σπουδαστών. Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες που η παράταξη του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο "μπράβου της κυβέρνησης" επιτέθηκε σε μέλη του ΜΑΣ και φοιτητές που διεκδίκησαν να μην πληρώσει κανείς το χαράτσι που προβλέπουν οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ!», αναφέρουν οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στην Καλαμάτα.
Η Γραμματεία Πάτρας του ΜΑΣ καλεί σε ξεσηκωμό όλους τους φοιτητές και σπουδαστές από την Πελοπόννησο στην κινητοποίηση στο Ναύπλιο την Κυριακή 20 Φλεβάρη, όταν πραγματοποιείται η σύνοδος των Πρυτάνεων, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση με τη στήριξη ΝΔ, τρόικας, ΕΕ, αλλά και μερίδα καθηγητών και των Πρυτανικών αρχών είναι αποφασισμένη να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει να θυμίζει τη "δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση". Μέχρι το Μάρτη το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να καταθέσει το "μνημόνιο της Παιδείας", που μετατρέπει τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις. Ετοιμάζουν το παραπέρα χτύπημα σίτισης - στέγασης - μετακίνησης, συρρικνώνουν τις υποδομές. Ανοίγουν το δρόμο για τα δίδακτρα. Τα προγράμματα σπουδών γίνονται μενού χωρίς καμία συνοχή. Τα ΤΕΙ γίνονται ΙΕΚ. Πλευρά αυτών είναι και η κατάργηση του ασύλου που τις τελευταίες μέρες κουβεντιάζεται από τη μαύρη συμμαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και συγκροτήματα του Τύπου», αναφέρει μεταξύ άλλων η Γραμματεία του ΜΑΣ.

Σύνοδος πρυτάνεων σε Βυτίνα και Ναύπλιο

Όποιος πρύτανης λιποτακτήσει εκτελείται... 
Πηγή: I-Reporter
Τη σύνοδο των πρυτάνεων και των προέδρων των διοικουσών επιτροπών των πανεπιστημίων της χώρας θα φιλοξενήσει, την επόμενη εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η σύνοδος, υπό την προεδρία του πρύτανη καθηγητή Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, θα διεξαχθεί 16 και 17 Φεβρουαρίου στην Βυτίνα Αρκαδία και 18, 19 και 20 Φεβρουαρίου στο Ναύπλιο.
Η τελική συνεδρία της συνόδου, παρουσία της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, θα γίνει στο Ναύπλιο.
Η συνέντευξη Τύπου με τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα δοθεί στις 8.00 το βράδυ στο ξενοδοχείο Ναυπλία Παλλάς.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ T.E.I. ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ….
Το τελευταίο διάστημα το σύνολο της κοινωνίας δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις σε δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί μέσα από συλλογικούς αγώνες . Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί, είναι οι συντονισμένες και μαζικές κινητοποιήσεις απέναντι στο σύγχρονο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν.
Θύματα αυτής της κατάστασης είναι και οι έκτακτοι καθηγητές του ΤΕΙ μας, οι οποίοι όμως, όπως και άλλα κομμάτια εργαζομένων, έχουν επιλέξει τον δρόμο της αντίστασης και της ανυπακοής. Στη λογική αυτή προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τις 10 Γενάρη και στη συνέχεια κλιμακώνοντας των αγώνα τους αποφάσισαν να προβούν σε κατάληψη του ιδρύματος από την Τρίτη 15/2. Διεκδικούν, πέρα από το αυτονόητο της πληρωμής των δεδουλευμένων τους (6 μήνες απλήρωτοι) -εργασία με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν παιδεία, μόνιμη και σταθερή δουλειά -ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου.
Οι σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας των εκτάκτων είναι εικόνες από το μέλλον που μας ετοιμάζουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ-ΔΝΤ. Ένα μέλλον της ανεργίας, της ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης ή και απλήρωτης εργασίας, με παιδεία και υγεία που σκοπός τους θα είναι το κέρδος. Με εργασία χωρίς δικαιώματα και με τους εργαζομένους και τη νεολαία στρατιωτάκια στα σχέδια τους
Το θέμα των απλήρωτων καθηγητών αποτελεί ένα από τα πολλά προβλήματα του ΤΕΙ. Όπως όλοι ξέρουμε το ΤΕΙ στην πραγματικότητα υπολειτουργεί! Η Διοίκηση του ιδρύματος από κοινού με το υπουργείο από τις αρχές του εξαμήνου αποφάσισε μείωση των διδακτικών ωρών σε όλα τα τμήματα, υποβαθμίζοντας έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία και δημιουργώντας τεράστιες λίστες αναμονής. Στην συνεχόμενη υποχρηματοδότηση που δέχεται το ΤΕΙ η απάντηση του υπουργείου ήταν ο δανεισμός και η υποθήκευση του ιδρύματος σε τράπεζα εισάγοντας έτσι ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια άμεσα στη λειτουργία του. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η υποβάθμιση και η κατρακύλα συνεχίζεται. Αποκορύφωμα η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου ΤΕΙ την Δευτέρα 14/2 όπου αποφάσισε την μείωση των μαθημάτων κατά 30% ενώ την προηγούμενη Πέμπτη στη Συνέλευση του ΤΕΙ ο Πρόεδρος διατυμπάνιζε ότι δεν θα δεχτεί καμία μείωση.
Όσο και αν Κυβερνήσεις και Διοικήσεις προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, είναι οι μόνοι υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση. Αυτοί εφάρμοσαν, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε, την πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης, της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας, της παράδοσης των παροχών σε ιδιώτες μέσα από εργολαβίες(παρότι το κόστος είναι μεγαλύτερο και οι εργασιακές σχέσεις χειρότερες), την σπατάλη και την κακοδιαχείριση καταλύοντας έτσι κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Η κατάσταση αυτή έρχεται να οξυνθεί με το νέο Νόμο Πλαίσιο που θέλει να καταθέσει το Υπουργείο (κείμενο διαβούλευσης). Ένας νόμος που θα δημιουργεί ένα ίδρυμα που θα προσφέρει διάσπαρτες γνώσεις στους φοιτητές του, δεν θα του προσφέρει κανένα επαγγελματικό και εργασιακό δικαίωμα, χωρίς καμία παροχή, με δίδακτρα και ηλεκτρονικό σύγγραμμα, με συνεχή εντατικοποίηση των σπουδών και πειθάρχηση των φοιτητών, με απλήρωτους έκτακτους καθηγητές, με ελάχιστους μόνιμους με τεράστιες λίστες αναμονής, άσυλο για τις επιχειρήσεις και όχι για τους κοινωνικούς αγώνες, με προέδρους μάνατζερ και με δημιουργία ιδιωτικών ερευνητικών κέντρων που στόχο τους θα έχουν το κέρδος!
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση καλούμαστε να αγωνιστούμε και να παλέψουμε από κοινού με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους που πλήττονται από αυτή την κατάσταση. Οι φοιτητές θα πρέπει να συγκρουστούμε με την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Ε.Ε-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΚΡΑΤΟΣ και τους υποστηρικτές τους μέσα στις σχολές ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που βάζουν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια αλλά και στους καθηγητές που στηρίζουν αυτή την πολιτική.
ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ- ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· ΜΟΝΙΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ-ΜΌΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
· ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ
· ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
· ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
· ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
· ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-Ε.Ε-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
· ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΑΣ
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
· ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΕΠ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/2
· ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ- ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΘΗΒΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/2 ΣΤΙΣ 13:30
· ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/2 ΣΤΙΣ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Καμία πληροφορία για το μέλλον του ΤΕΙ Ηπείρου

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, δεν «άνοιξε τα χαρτιά της» στους βουλευτές Π. Στασινό, Δ., Τσιρώνη και τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρη Γκίκα


 Πηγή:Η Γνώμη
«Σφίγγα» η υπουργός Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κα Άννα Διαμαντοπούλου, αποδείχτηκαν «σφίγγα» στην συνάντηση που είχε με τους κυβερνητικούς βουλευτές Παύλο Στασινό και Δημήτρη Τσιρώνη και τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρη Γκίκα, την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο της στην Αθήνα.
Τι κι αν έκανε προτάσεις και ο πρόεδρος Γρηγόρης Γκίκας, τι κι να προσπάθησαν να την πείσουν οι συνάδελφοί της Π. Στασινός και Δ. Τσιρώνης, η ίδια περί άλλων μιλούσε. Ή καλύτερα μιλούσε για τα σχέδια της για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς να μπει στον κόπο να συγκεκριμενοποιήσει, τι προβλέπει η μεταρρύθμιση για τα ΤΕΙ και ειδικά γι’ αυτά της περιφέρειας, των οποίων η βιωσιμότητα είναι αμφισβητούμενη.
Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Γρηγόρης Γκίκας, υπεραμύνθηκε των προτάσεών του για τη νέα χωροταξική κατανομή της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, χωρίς η αρμόδια υπουργός να δείξει αν συμφωνεί για την αναγκαιότητά της ή να μιλήσει για κάποια άλλη επιλογή, την οποία η ίδια κρίνει αναγκαία.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΤΕΙ Γρηγόρης Γκίκας, για το θέμα των νέων τμημάτων που η κα υπουργός με «το έτσι θέλω» έκοψε απ’ το περυσινό μηχανογραφικό δελτίο, μας είπε ότι δεν συζήτησε καν αυτό το θέμα.
Δεν θέλει να ενημερώσει;


Βεβαίως μπορεί να είναι στο στάδιο των αποφάσεων η μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευσης, όπως αφήνεται να εννοηθεί, δεν μπορεί όμως να μην ενημερώνονται οι θεσμικοί παράγοντες ενός νομού, που επισκέπτονται την αρμόδια υπουργό, για να εκφράσουν την αγωνία τους, για την τύχη ενός ΤΕΙ, το οποίο θεωρούν σημαντικό για τον τόπο τους.
Ειλικρινά, όσο κι αν ανατρέξει κανείς στο περιεχόμενο ανάλογων συναντήσεων, δεν πρόκειται να συναντήσει ανάλογη τακτική και φυσικά μια περιοχή ολόκληρη να αναμένει τις όποιες αποφάσεις της κας υπουργού, για να διαπιστώσει το τι θα γίνει και το πώς θα αντιδράσει.
Ωστόσο, η όποια δυναμική αντίδραση στην στάση της κας Διαμαντοπούλου, μπορεί να είναι η λύση.

Ιστορία της Παιδείας και Λογική της Ιστορίας Μ.Δαφέρμος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Στο κείμενο επιχειρείται η ανάλυση της μεθοδολογικής κρίσης της παραδοσιακής θετικιστικής προσέγγισης της Ιστορίας της Παιδείας και της στροφής στο μεταμοντερνισμό. Προτείνεται η επεξεργασία μιας  συνθετικής θεώρησης της Παιδείας σε παγκόσμια ιστορική κλίμακα στο επίπεδο του μακροχρόνου. Μεθοδολογικό υπόβαθρο της εν λόγω προσέγγισης είναι η θεωρητική απεικόνιση της κοινωνίας ως οργανικής ολότητας  και των νόμων που διέπουν τον μετασχηματισμό της υπό το πρίσμα της Λογικής της Ιστορίας.

ABSTRACT

This paper aims to analyze the methodological crisis of the traditional positivist approach to the History of Education and the respective shift towards postmodernism. The paper proposes a synthetic consideration of education along a macro-time world historical scale. The methodological underpinning of the suggested approach is derived from the theoretical representation of society as an organic whole and the laws according to which it is transformed under the Logic of History.
1. ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 
Οι καταβολές πολλών σύγχρονων προσεγγίσεων της Ιστορίας της Παιδείας εντοπίζονται στο θετικιστικό επιστημολογικό πρότυπο που διαμορφώθηκε κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου  αιώνα. Σε αντιστοιχία με την θετικιστική προσέγγιση η επιστημονική μέθοδος μελέτης των γεγονότων, όπως συνέβησαν στην πραγματικότητα, συνίσταται στην ακριβή περιγραφή και ταξινόμησή τους ως αποτέλεσμα της  ανάλυσης των πρωτογενών πηγών. Οι θετικιστές θεωρούν ότι η μελέτη του «σκληρού πυρήνα» των γεγονότων καθαυτών πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τα πρότυπα των φυσικών επιστημών και να διαχωριστεί πλήρως από τις υποκειμενικές και μεταφυσικές ερμηνείες του ερευνητή (Καρρ, 1983), (Βείκος, 1987). 
Μια από τις συνέπειες αυτής της προσέγγισης είναι η νεοκαντιανή αντιδιαστολή της Κοινωνιολογίας  ως «νομοθετικής» επιστήμης που αναπτύσσεται κατά τα πρότυπα των φυσικών επιστημών (βλ. θεωρία του Comte περί «Κοινωνικής Φυσικής», λειτουργισμό του Parsons, κλπ.) και της Ιστορίας ως «ιδιογραφικής» επιστήμης που θεμελιώνεται στη βάση των αξιακών προδιαγραφών των «επιστημών του πνεύματος»  (Windelband, 1995), (Giddens, 1996). Η «ιδιογραφική» Ιστορία περιορίζεται στην περιγραφή  μοναδικών, ανεπανάληπτων ιστορικών φαινομένων  και αδυνατεί να ανυψωθεί στο επίπεδο της θεωρητικής γενίκευσης. Η θετικιστικά προσανατολισμένη Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης δεν κατορθώνει να αναπαραστήσει την ιστορική, διαχρονική διάσταση της Παιδείας και να παρουσιάσει κάποια συνθετική γενικευτική προσέγγιση του μετασχηματισμού της κατά την ιστορική διαδικασία. Ένας από τους μεθοδολογικούς περιορισμούς αρκετών κοινωνιολογικών προσεγγίσεων της εκπαίδευσης συνίσταται στο ότι αυτές ξεκινούν από την ατεκμηρίωτη παραδοχή ότι ο χαρακτήρας της παιδαγωγικής αλληλεπίδρασης παραμένει σταθερός και αναλλοίωτος στην Ιστορία της Παιδείας. Με αυτό τον τρόπο αναπαράγεται η ρήξη διαχρονικής και συγχρονικής διάστασης, κοινωνιολογικής και ιστορικής προσέγγισης κατά την εξέταση της κοινωνίας. 
Η Ιστορία της Παιδείας, συχνά, ανάγεται στην εξωτερική, αποσπασματική  περιγραφή   παιδαγωγικών ιδεών και εκπαιδευτικών θεσμών που δεν συμβάλλει στην ουσιαστική προαγωγή της εκπαιδευτικής έρευνας και στην παραγωγή νέας γνώσης σχετικά  με την ιστορική δυναμική ανάπτυξης της Παιδείας. Η  εμπειρική και περιγραφική ιστοριογραφία της Παιδείας αδυνατεί να ερμηνεύσει την κοινωνική προέλευση και την ιστορική οριοθέτηση των παιδαγωγικών φαινομένων, να εξηγήσει τη λογική της σύγκρουσης και διαδοχής τους  κατά την διαδικασία της ιστορικής ανάπτυξης.  Οι πολυπαραγοντικές προσεγγίσεις της ιστορίας δεν καταφέρνουν να υπερβούν τα μεθοδολογικά αδιέξοδα της θετικιστικής ιστοριογραφίας (στην ουσία αποτελούν εκσυγχρονισμένη εκδοχή της), παραμένοντας εγκλωβισμένες στα πλαίσια ενός επιστημολογικού εκλεκτικισμού.

Πάντα θα βρίσκονται πρόθυμοι να ανοίξουν την κερκόπορτα όπως ο πρύτανης Παπαθεοδώρου...

Αφού διέρρευσαν στον τύπο ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι αποκύημα οικογενειοκρατίας φαυλοκρατίας και προσωπικών φιλοδοξιών, αφού διέρρευσαν ότι πιθανώς και να το καταργήσουν, ή να περικόψουν σημαντικά τα τμήματά του, του ανέθεσαν να διοργανώσει τη σύνοδο πρυτάνεων στο Ναύπλιο. Και ο πρύτανής του χαίρεται... Δυο με το μαστίγιο μια με το καρότο...

Ο Πρύτανης Παπαθεοδώρου αρθρογραφεί για την Σύνοδο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου!

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα υπό την προεδρία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Βυτίνα και στο Ναύπλιο έχει μεγάλο ειδικό βάρος.
Είναι, κατ’ αρχάς, σημαντική για...
το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Το Πανεπιστήμιο, ένα χρόνο μετά την αυτοδυναμία του, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη μεταρρύθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Διατυπώνει προτάσεις, συμμετέχει με θέσεις στο διάλογο των Πανεπιστημίων, παρεμβαίνει δημιουργικά, συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις, αναγνωρίζεται ο ρόλος του.

Στη διοργάνωση αυτής της Συνόδου, το Πανεπιστήμιο υποστηρίχθηκε από πολλούς θεσμικούς, αλλά και ιδιωτικούς φορείς (Περιφέρεια, Δήμους, Τράπεζα, επιμελητήρια, επιχειρηματικό κόσμο κ.λ.π.) της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας . Ας μου επιτραπεί εδώ να τους ευχαριστήσω δημόσια για τις ευγενικές χορηγίες, για τις οποίες μόνοι τους επέλεξαν τον τρόπο που θα τις διαθέσουν, με στόχο την καλύτερη υποδοχή των 24 Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας στην Περιφέρειά μας. Αποδεικνύουν με τη χειρονομία αυτή το ενδιαφέρον τους για την ανάδειξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η συγκυρία είναι κρίσιμη για το μέλλον του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου, ανάλογη είναι και η ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα προβλήματα που έχουν σωρευθεί είναι πολλά και οι αδυναμίες αυξάνονται συνεχώς. Οι αλλαγές είναι απαραίτητες.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και η κοινωνία είναι ώριμες για μία νέα εποχή στην Ανώτατη εκπαίδευση, ώστε τα Ιδρύματα να αποκτήσουν ουσιαστική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, να υπερβούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, να κατοχυρώσουν υψηλού επιπέδου σπουδές και πτυχία με αντίκρισμα για τους φοιτητές τους.
Το ζητούμενο είναι να κρατήσουμε από το παρελθόν αυτά τα στοιχεία που δοκιμάστηκαν στο χρόνο και θεωρούνται επιτυχημένα και να αλλάξουμε αυτά που συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων. (sic sic μπράβο κύριε Μιχαηλόβσκι)

"ΕΥΡΕΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ" ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πηγή:ThivaHellas

«Ευρείες θεσμικές αλλαγές» που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που λειτουργούν στη Βοιωτία άφησε ο Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κ Γ. Πανάρετος, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλη Γιαννάκη.

Στις διευκρινήσεις που ζητήθηκαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ σχετικά με το αν θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν στο νομό Βοιωτίας το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λιβαδειά και το Τμήμα «Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού» του ΤΕΙ Χαλκίδας με έδρα τη Θήβα, ο αρμόδιος Υφυπουργός προανήγγειλε «την θεματική και χωροταξική αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης», αποφεύγοντας να απαντήσει συγκεκριμένα για τα δύο Τμήματα της Λιβαδειάς και της Θήβας και να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα επιχειρήματα.

«Ο Υφυπουργός αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας στα θιγόμενα, επιτείνοντας την αβεβαιότητα στα μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, σπουδαστές και τις οικογένειές τους» δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκης, με αφορμή την απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας.

Διαβάστε την απάντηση του Υφυπουργού
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/7307162.pdf

Το Πανεπιστήμιο δεν έχει άλλο «λίπος για να κάψει», του Παναγιώτη Σωτήρη


 Πηγή:Alfavita
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν σέβεται «τη φορολογία, τον κόπο, το αίμα και τον ιδρώτα» του Έλληνα φορολογουμένου, δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τις περικοπές πιστώσεων 407 και τη μη καταβολή δεδουλευμένων στους συμβασιούχους των ΤΕΙ. «Τα Πανεπιστήμια έχουν ακόμη πολύ λίπος να κάψουν», ήταν η απάντηση του ειδικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Βασίλη Παπάζογλου, στα αιτήματα των εκτάκτων εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, των διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 και των μελών ΔΕΠ σε αναμονή διορισμού. Κοινός τόπος αυτών των τοποθετήσεων ότι στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υπάρχει υπερπροσφορά μαθημάτων και προγραμμάτων, πλεόνασμα διδακτικού προσωπικού, τεχνητή ζήτηση διδασκόντων.
Μόνο που παραβλέπουν ότι ο συνδυασμός ανάμεσα στην καθυστέρηση των διορισμών των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί, με το πάγωμα της προκήρυξης νέων θέσεων και τις περικοπές σε πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες απλώς οδηγεί σε συνθήκη υπολειτουργίας πολλά Τμήματα. Πολύ σύντομα τα Τμήματα θα αρχίσουν να περιορίζουν ριζικά τον αριθμό των προσφερόμενων μαθημάτων, δυσχεραίνοντας ακόμη και τη λήψη πτυχίου. Νέα και σημαντικά γνωστικά αντικείμενα δεν θα καλύπτονται. Τα εργαστήρια θα μοιάζουν με παραδόσεις, αφού οι φοιτητές απλώς θα παρακολουθούν. Τα πράγματα θα κάνει ακόμη χειρότερα η προοπτική του «πανεπιστημιακού Καλλικράτη» και οι γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων, που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Όλα αυτά, ειδικά για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, θα σημαίνουν ριζικό περιορισμό της δυνατότητας να λειτουργούν ως μηχανισμοί κοινωνικής και πολιτιστικής ανανέωσης των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον, σε μια χώρα όπου ο κύριος όγκος της έρευνας διεξάγεται στα Πανεπιστήμια, οι περικοπές αυτές πλήττουν καίρια τη δυνατότητα να παράγεται έρευνα. Η φράση «το Μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την Παιδεία» δεν είναι συνδικαλιστικό πυροτέχνημα αλλά οδυνηρή πραγματικότητα.
Σημαίνουν όλα αυτά ότι το Υπουργείο Παιδείας απλώς μεθοδεύει μια αυτοκαταστροφική διαδικασία απαξίωσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης; Όχι, το Υπουργείο Παιδείας, ακολουθώντας εδώ στρατηγικές επιλογές της ΕΕ αλλά και οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, χρησιμοποιεί τη συρρίκνωση του παρεχόμενου έργου, ως μοχλό για την εμπέδωση μιας επιχειρηματικής λογική για την ανώτατη εκπαίδευση. Ουσιαστικά, τα Πανεπιστήμια καλούνται να συμμορφωθούν από τώρα με το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο, να συμπεριφερθούν ως εν δυνάμει μάνατζερ και να αναζητήσουν άλλους τρόπους να καλύψουν τις ανάγκες τους σε χρηματοδοτήσεις και προσωπικό. Είναι σαφές ότι ανοίγει  ο δρόμος για την εισαγωγή όλων των μορφών ανταποδοτικότητας μέσα στα ΑΕΙ και την επιβολή διδάκτρων.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναζητήσουμε μια «ενιαία αφήγηση» για το τι συμβαίνει σήμερα στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, να βρούμε το κοινό νήμα που συνδέει τις αλλαγές που βλέπουμε. Οι περικοπές, η χρηματοδοτική ασφυξία και η εργασιακή επισφάλεια συνδέονται αναπόσπαστα με την επέλαση των ακαδημαϊκών μάνατζερ και την αναίρεση της αυτοδιοίκησης, την κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, την αποδιάρθρωση των τμημάτων και των πτυχίων, την ένταση του αυταρχισμού και την αμφισβήτηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Πάνω από όλα συνδέονται με την αμφισβήτηση της ανώτατης εκπαίδευσης ως κοινωνικού αγαθού.
Ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο και η σύγκρουση με αυτή την πολιτική μπορεί σήμερα να συσπειρώσει όχι μόνο το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια. Το Υπουργείο Παιδείας, εάν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις θα έχει να αντιμετωπίσει.

For a New Europe: University Struggles Against Austerity Paris - Saint-Denis Meeting, 11-13 February 2011

Common Statement
 
We, the student and precarious workers of Europe, Tunisia, Japan, the US, Canada, Mexico, Chile, Peru and Argentina, met in Paris over the weekend of the 11th-13th of February, 2011 to discuss and organize a common network based on our common struggles. Students from Maghreb and Gambia tried to come but France refused them entry. We claim the free circulation of peoples as well as the free circulation of struggles.
In fact, over the last few years our movement has assumed Europe as the space of conflicts against the corporatization of the university and precariousness. This meeting in Paris and the revolutionary movements across the Mediterranean allow us to take an important step towards a new Europe against austerity and the revolts in Maghreb.
We are a generation who lives precariousness as a permanent condition: the university is no longer an elevator of upward social mobility but rather a factory of precariousness. Nor is the university a closed community: our struggles for welfare, work and the free circulation of knowledge and people don’t stop at its gates.
Our need for a common network is based on our struggles against the Bologna Process and against the education cuts Europe is using as a response to the crisis.
Since the state and private interests collaborate in the corporatization process of the university, our struggles don’t have the aim of defending the status quo. Governments bail out banks and cut education. We want to make our own university – a university that lives in our experiences of autonomous education, alternative research and free schools. It is a free university, run by students, precarious workers and migrants, a university without borders.
This weekend we have shared and discussed out different languages and common practices of conflict: demonstrations, occupations and metropolitan strikes. We have created and improved our common claims: free access to the university against increasing fees and costs of education, new welfare and common rights against debt and the financialization of our lives, and for an education based on cooperation against competition and hierarchies.
Based on this common statement:
·      We call for common and transnational days of action on the 24th-25th-26th of March, 2011: against banks, debt system and austerity measures, for free education and free circulation of people and knowledge.
·      We will create a common journal of struggles and an autonomous media of communication.
·      We will promote a great caravan and meeting in Tunisia because the struggles in Maghreb are the struggles we are fighting here.
·      We will be part of the G8 counter-summit in Dijon in May.
·      We will meet again in London in June.
 
Fighting and cooperating, this is our Paris Common!

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Από τη διά βίου κατάρτιση τα "κουπόνια" στην εκπαίδευση

πηγή: avgi.gr
Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/02/2011
 
Από τα προγράμματα διά βίου κατάρτισης θα ξεκινήσει το σύστημα κουπονιών (vouchers) στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Φ. Γεννηματά. Οι ενδιαφερόμενοι, στην πλειοψηφία τους, άνθρωποι που βυθίστηκαν στη χωματερή της ανεργίας, θα λαμβάνουν μια επιταγή, ένα κουπόνι, για να παρακολουθήσουν σπουδές "στην αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση", οι οποίες θα παρέχονται τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς. Οι επιταγές θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ποσό και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το διαθέτουν όπου νομίζουν. Το σύστημα των κουπονιών, που έχει ενθουσιάσει τον πρωθυπουργό, εφαρμόζεται ευρέως στις ΗΠΑ με καταστροφικά αποτελέσματα για τα δημόσια σχολεία, τα οποία ουσιαστικά απειλούνται με αφανισμό και σε ορισμένες πολιτείες έχουν ήδη αφανιστεί.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του πρωθυπουργού, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της υπουργού Εργασίας, Λ. Κατσέλη. Τα vouchers θα επεκταθούν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, όπου οι φοιτητές θα αγοράζουν με αυτά υπηρεσίες μέριμνας.
Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα υποχρεωθούν, με τον νόμο που ετοιμάζει η κ. Διαμαντοπούλου, να λειτουργούν προγράμματα παροχής υπηρεσιών κατάρτισης, καθώς θα εισπράττουν δίδακτρα, που σε πρώτη φάση θα είναι τα κρατικά κουπόνια.
Συνολικά για τη διά βίου εκπαίδευση θα διατεθούν (από κοινοτικά κονδύλια), τα επόμενα χρόνια, 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι το 2020 υποτίθεται ότι θα δημιουργηθούν 370.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι στις μεταφορές και τη διανομή αγαθών, στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες. Επιπλέον, η Φ. Γεννηματά ανακοίνωσε ότι θα δοθούν υποτροφίες στους φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου οι οποίοι στενάζουν από τα δίδακτρα και χορηγίες για τη στήριξη επιχειρήσεων νέων επιστημόνων.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Ά. Διαμαντοπούλου, η χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια θα έχει ανάγκη από επαγγελματίες και τεχνίτες με τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και με προσόντα μεσαίου επιπέδου.
Και με το πρόγραμμα αυτό, η υπουργός Παιδείας κήρυξε το τέλος της γκρίνιας για το Μνημόνιο στο υπουργείο Παιδείας, καθώς, όπως υποστήριξε, «εδώ και καιρό έχουμε καταλάβει ότι για να αλλάξει το μέλλον της Ελλάδας, πέρα από αριθμούς και στατιστικά πρέπει να αλλάξουμε εμείς».
Ο υφυπουργός Παιδείας πάντως είχε μια άλλη εκδοχή για το ξεπέρασμα της κρίσης, την οποία εξέφρασε απόντος του πρωθυπουργού ως εξής: «Η κρίση θα έχει ξεπεραστεί όταν ο πρωθυπουργός αρχίσει να συνομιλεί λιγότερο με τον υπουργό Οικονομικών και περισσότερο με τον υπουργό Παιδείας»...

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Δ.Πατέλης

Φιλοσοφικές και μεθοδολογικές πτυχές.
(Προδημοσιευμένη εισήγηση για την 1η Εναλλακτική Ημερίδα Επιστημονικού Διαλόγου  του περιοδικού ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, 29-11-2003, 1ο  μέρος, τ. 130, Μάιος-Ιούνιος 2003, σελ.108-122, 2ο μέρος, τ. 131, Ιούλιος - Αύγουστος 2003, σελ. 148-163)
Δημήτρης Σ. Πατέλης.                                                  Χανιά15/5/03

Περίληψη.

Στο 1ο  μέρος γίνεται αναφορά στην εγγενή αντιφατικότητα της αστικής σκέψης και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η έννοια των προτύπων και του σκοπού στην κοινωνία και στην εκπαίδευση. Διακρίνονται οι συνδεόμενοι με την παραγωγική συνιστώσα της εκπαίδευσης δομικοί προσδιορισμοί των προτύπων που ανακύπτουν αντικειμενικά στην κοινωνία, καθώς και η συνειδησιακή λειτουργία αυτών των προτύπων. Προτείνεται μια κοινωνική τυπολογία - γενίκευση προτύπων προσωπικότητας βάσει των διαβαθμίσεων του βιοτικού προγράμματος. Γίνεται αναφορά στα συνδεόμενα με την κεφαλαιοκρατία αντιφατικά πρότυπα της εκπαίδευσης και στην αξιολογική διάσταση των προτύπων.

Στο 2ο μέρος γίνεται σύντομη αναφορά στα πρότυπα του μαζικού «πολιτισμού» και στα ανταγωνιστικά πρότυπα εγωιστικής ιδιοτέλειας και ανταποδοτικότητας, που συνδέονται με τα ιδεολογήματα περί «αξιοκρατίας» και «ίσων ευκαιριών». Αναδεικνύονται δομικές και κοινωνικοψυχολογικές πτυχές του μηχανισμού ενσωμάτωσης του εκπαιδευτικού από την γραφειοκρατικοποιημένη ιεραρχία και του αντίστοιχου κομφορμιστικού προτύπου-υποκατάστατου. Στη συνέχεια εντοπίζονται οι πραγματικές δυνατότητες και η αναγκαιότητα μετάβασης από τα χειραγωγικά και έξωθεν επιβεβλημένα πρότυπα στο ιδεώδες της αγωγής ολόπλευρα αναπτυσσόμενων προσωπικοτήτων.

1ο μέρος.
Αφετηριακές επισημάνσεις.
Η όποια συζήτηση αναπτύσσεται αναφορικά με την «κρίση της παιδείας», επικεντρώνεται συχνά σε προβληματισμούς περί των προτύπων, των ιδεωδών, των σχεδιασμάτων, των προδιαγραφών κ.ο.κ. που επικρατούσαν, επικρατούν ή θα ήταν ευκταίο να επικρατήσουν στο μέλλον.
Η αντιφατικότητα και οι παλινωδίες της εκπαιδευτικής θεωρίας και πράξης που αδυνατεί ή αρνείται να υπερβεί τον ορίζοντα των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων, απορρέουν από την εγγενή αντιφατικότητα της αστικής σκέψης. Στο επίπεδο της πρακτικής στάσης ζωής, εκφράζεται ως αντίθεση μεταξύ ενατενιστικής παθητικής αποδοχής των πραγμάτων και χειραγωγικού (εργαλειακού, χρησιμοθηρικού) ακτιβισμού, μεταξύ αντικειμενισμού και υποκειμενισμού, μεταξύ μοιρολατρίας και βουλησιαρχίας. Στο επίπεδο της γνωσιακής σχέσης ως αντίθεση μεταξύ της επιδίωξης διάγνωσης του κόσμου ως έχει και αντιμετώπισης του κόσμου ως απότοκου υλοποιηθέντων, υλοποιούμενων και υλοποιήσιμων βουλητικών σχεδίων (θετικών και αρνητικών, βεβιασμένα ή συναινετικά - συμβατικά επιβαλλόμενων). Στο πολιτικό επίπεδο - ως αντίθεση μεταξύ της κατανόησης της εξουσίας αφ’ ενός μεν ως απόλυτης πειθαναγκαστικής καθολικής βούλησης (απολυταρχία, αυταρχισμός), αφ’ εταίρου δε ως συναινετικής συνισταμένης, εκπορευόμενης από τη βούληση μεμονωμένων ατόμων (φιλελευθερισμός).
Στο πεδίο των παιδαγωγικών αρχών και πρακτικών – ως αντίθεση μεταξύ αυταρχικής χειραγωγικής επιβολής προδιαγεγραμμένων απολυτοποιημένων προτύπων και φιλελεύθερης (αντιαυταρχικής, αναρχικής κ.ο.κ.) απραξίας δια της σχετικοποίησης - εγκατά&λειψης κάθε αρχής και προσανατολισμού. Η σύγχυση επιτείνεται από τον φιλολογικό βερμπαλισμό, την νοοτροπία έκθεσης ιδεών και το ρητορικό δεοντολογισμό που εν πολλοίς χαρακτηρίζει αρκετές σχετικές με το θέμα μας αναφορές (ιδιαίτερα στα πλαίσια της λεγόμενης «φιλοσοφίας της εκπαίδευσης»). Παιδεία και εκπαιδευτικός φέρονται συχνά ως πανάκεια όλων των δεινών, είτε (η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος) ως πηγή όλων των δεινών της κοινωνίας.
Τι σημαίνει όμως πρότυπο; Στην καθημερινή μας γλώσσα το «πρότυπο» είναι μια λέξη, με τεχνική – παραγωγική κατ’ αρχήν σημασία. Αποκαλούμε πρότυπο ένα προσχηματισμένο, προκατασκευασμένο τύπο αντικειμένου που χρησιμεύει ως υπόδειγμα για την κατασκευή – αναπαραγωγή άλλων όμοιων (Μείζων Ελληνικό Λεξικό, κ.ά.). Είναι έννοια που παραπέμπει σε αυτήν της «προδιαγραφής», της κατάστρωσης σχεδίου, της λεπτομερούς περιγραφής τεχνικού έργου που πρόκειται να κατασκευαστεί. Έτσι, τεχνικές προδιαγραφές, είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων ενός προϊόντος, που καθορίζονται από πριν, με σκοπό τη σταθερή ποιότητα και την τυποποίηση της παραγωγής. Παραπλήσιες έννοιες είναι το υπόδειγμα, το μοντέλο, η μήτρα, το καλούπι, το πρόπλασμα (γλυπτικού ή αρχιτεκτονικού έργου).

Για μια κοινωνικοφιλοσοφική θεώρηση της παιδείας.Δ.Σ. Πατέλη

Πηγή:Λογική της Ιστορίας άρθρα

Σύντομη περίληψη

            Στο κείμενο αυτό αναδεικνύεται η θέση και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην κοινωνική ολότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παραγωγική συνιστώσα της εκπαίδευσης, στην εκπαίδευση ως καταμερισθείσα εργασία, στη θέση και στο ρόλο της στον καταμερισμό της εργασίας στον τρόπο παραγωγής και στις σχέσεις παραγωγής. Εξετάζεται επίσης  η σχέση της με τις μορφές του κοινωνικού συνειδέναι, αλλά και η θεσμικότητά της ως στοιχείο του εποικοδομήματος. Γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην εκπαίδευση με έμφαση στις αλλαγές που συντελούνται επί κεφαλαιοκρατίας. Παρουσιάζεται η εξουσιαστική διάσταση της εκπαιδευτικής θεσμικότητας.
            Εκτενής αναφορά γίνεται στην αξιολογική προβληματική ως θεμελίωση της αξιολόγησης καθώς και στην κριτική των ιδεολογημάτων περί «αξιοκρατίας» και «ίσων ευκαιριών». Παρουσιάζεται ο τρόπος γραφειοκρατικοποίησης της εκπαίδευσης, οι χειραγωγικές λειτουργίες της επί κεφαλαιοκρατίας, αλλά και οι χειραφετητικές δυνατότητες της παιδαγωγικής αλληλεπίδρασης.

Υ.Γ. Ορισμένες θέσεις του προτεινόμενου κειμένου παρουσιάστηκαν σε ανακοίνωση στο 7ο επιστημονικό συνέδριο του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα με θέμα: Διαδικασίες αξιολόγησης και εξουσιαστικές σχέσεις στην εκπαίδευση.

Για μια κοινωνικοφιλοσοφική θεώρηση της παιδείας.
Δημήτριος Σ. Πατέλης.
Δρ. Φιλοσοφίας, διδάσκων Γενικού Τμήματος Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όλο και περισσότερο αναδεικνύεται στις μέρες μας η σημασία της παιδείας. Η παιδεία γίνεται ένα πεδίο έντονων συγκρούσεων προσδοκιών, αντιπαραθέσεων, μεταρρυθμίσεων και αντιμεταρρυθμίσεων. Διαρκώς πυκνώνουν οι αναφορές στην «κρίση της παιδείας». Ωστόσο όπως δείχνει η βαθύτερη μελέτη των σχετικών ζητημάτων η κρίση της παιδείας αποτελεί εκδήλωση, σύμπτωμα αλλά και οργανικό συστατικό στοιχείο της κρίσης της κοινωνίας συνολικά (Silberman Ch., σελ. 5, 51 κ.α.). Γι’ αυτό και η σχετική προβληματική απαιτεί την συνολική διερεύνηση της κοινωνίας ως ολότητας για τη διακρίβωση της θέσης, του ρόλου και των προοπτικών της εκπαίδευσης σε αυτήν. Η «Λογική της Ιστορίας» (Βαζιούλιν Β. Α.) παρέχει θεωρητικές και μεθοδολογικές δυνατότητες για αυτή την προσέγκιση.
Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΛΟΤΗΤΑ
Οι βιολογικές - οργανικές προϋποθέσεις της παιδαγωγικής αλληλεπίδρασης θα πρέπει να αναζητηθούν στην αναγκαιότητα διασφάλισης της διαγενεακής αλληλουχίας μέσω της προετοιμασίας των νέων από τους γονείς και τους ενήλικες εν γένει για αυτοτελή επιβίωση και ανάπτυξη. Η τελευταία, όσον αφορά τον άνθρωπο - σε αντιδιαστολή με τον ζωικό κόσμο - δεν επιτυγχάνεται απλώς μέσω της προσαρμογής στο περιβάλλον, αλλά μέσω της εργασιακής δραστηριότητας, η οποία αποτελεί τον ειδοποιό τρόπο ανταλλαγής ύλης του ανθρώπου με τη φύση.

Υπό κατάληψη το ΤΕΙ Πειραιά


Πηγή:Ελευθεροτυπία
Υπό κατάληψη βρίσκεται το ΤΕΙ Πειραιά, ενώ οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του ιδρύματος, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
"Ενώ το ακαδημαϊκό εξάμηνο βρίσκεται στη λήξη του οι ωρομίσθιοι που έχουν αναλάβει το μέγιστο φορτίο του συνολικού έργου είναι χωρίς αμοιβές από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους", αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.
Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στηρίζει το 80% του συνόλου των διδασκόντων του, εργαστηριακοί και επιστημονικοί συνεργάτες, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις αρχές του Ιανουαρίου.

Concordia students demand their say By Matthew Brett, Irmak Bahar, Robert Sonin, George Alexander and Roddy Doucet, Freelance

Πηγή:The Gazette
Largely neglected after the forced resignation of Concordia University president Judith Woodsworth and facing the possibility of exponential tuition-fee hikes, hundreds of Concordia students and faculty members will hold a day of action on Monday.
The inept handling of senior personnel decisions, under the guidance of university chairman Peter Kruyt and the executive committee, will cost the university millions of dollars. In spite of a call for his resignation by the university senate, our institution's highest academic body, the chairman refuses to step down and let the healing process begin.
But for many of us, the forced and secretive departure of president Woodsworth comes as no surprise. This academic year alone, we have witnessed a series of events that would not be tolerated elsewhere.
International students were treated with utter disrespect early this year. Without prior notice, many students saw their tuition rise by as much as $6,000. It was upsetting to see international students plead for fair and equal treatment. Our growing body of international students was exploited, plain and simple.
Then our former university president joined a chorus of leaders calling for Quebec tuition to increase by $500 per year over three years. The Charest Liberals will make their decision on the exact annual increase this March. Here, one point must be made absolutely clear: The notion that Quebec is a nanny state for students is fundamentally wrong.
Tuition fees in Quebec are slightly above the average of 34 developed countries, according to a recent report by the Organization for Economic Co-Operation and Development.
And if these proposed increases go forward, about 50,000 Quebec students would be deterred from attending university, according to a study commissioned by the Ministry of Education.
In purely economic terms, denying citizens the right to higher education is clearly unsound. Citizens with higher education usually pay more in income taxes and social contributions. In essence, supporters of increased tuition in Quebec are denying their province economic and social advancement.
What do we want our province to look like? Do we care if 50,000 citizens are denied a post-secondary education? Debate has been very shallow thus far, and student views are not treated with the respect they deserve.
This Monday, hundreds of Concordia students will celebrate Valentine's Day by echoing the views of our professors and friends: We strongly urge Peter Kruyt to step down immediately. Fundamental reform to our university's governing structure is necessary, and students must have a strong and meaningful representation during this reform.
On Monday, we will also have no love for Premier Jean Charest and opposition leader Pauline Marois. As the federal and provincial austerity budgets loom, the student voice must be at the forefront of debate over education. We have been cheated too much already. Enough is enough.
Matthew Brett, Irmak Bahar, Robert Sonin, George Alexander and Roddy Doucet are co-organizers of Concordia University's Day of Action.