Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Το σχιζοφρενικό πανεπιστήμιο από τον Chris Shore


Διαβάζοντας κανείς το μικρό αυτό άρθρο νομίζει ότι το έχει γράψει κάποιος αγγλομαθής, αντιδραστικός, έλληνας, αριστερός, ταλιμπάν -ιθαγενής που αντιτίθεται σε κάθε «ορθολογική πρόοδο» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που όλες οι χώρες του κόσμου έχουν εφαρμόσει…
Ωστόσο πρόκειται για μελέτη σχετικά με τα πανεπιστήμια της Νέας Ζηλανδίας, χώρας μοντέλου εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων επιταγών στην εκπαίδευση από το 1980. Ο συγγραφέας αναδεικνύει, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πτυχές της διαδικασίας υπαγωγής της επιστήμης στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Δείχνει ότι η διαδικασία αυτή είναι αντιφατική, προκαλεί τη δημιουργία ανταγωνιζόμενων πανεπιστημίων με ποικίλους χαρακτήρες, και αλληλοαναιρούμενους στόχους, αλλά και χαρακτηριστικά που φωτίζουν το μέλλον του πανεπιστημίου στην πορεία προς την αταξική κοινωνία, τον κομμουνισμό. Αναδεικνύεται η καταστροφή του πανεπιστημίου, ως επιχείρησης κατά τις οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού, η τάση παροπλισμού του σαν ιδεολογικού μηχανισμού του κράτους,  η αντιφατική τάση  ανάδειξης του ηλεκτρονικού διαδικτυακού κοινωνικού «πανεπιστημίου», η αντιφατική τάση εξατομίκευσης του προγράμματος σπουδών, και η αντιφατική υπαγωγή της επιστήμης στις ανάγκες της κοινωνίας συνολικά.
Αλίμονο όμως, υπό το ζυγό του κεφαλαίου που δεν μπορεί να ικανοποιήσει πια την επιβίωση και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας, θέτοντας τους όρους επιβίωσης και ανάπτυξης του κάθε ανθρώπου υπό διαρκή αμφισβήτηση, η εξατομίκευση του προγράμματος σπουδών γίνεται καταστροφή του επιστημονικού αντικειμένου, το διαδικτυακό πανεπιστήμιο, καταστροφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του διδάσκοντα, η υπαγωγή της επιστήμης στις ανάγκες της ανθρωπότητας γίνεται υπαγωγή στις οικονομικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας (sic), ενώ ο ερευνητής γίνεται διεκπεραιωτής διαδικασιών, συλλέκτης papers, καριερίστας, και δούλος της αγοράς. Το κεφάλαιο καταστρέφει την επιστήμη εφόσον δημιουργεί μια σχιζοφρενική επιστήμη. Αυτό όμως είναι αντίφαση στους ίδιους τους όρους.
 Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με πλούσια ξενόγλωσση βιβλιογραφία για να νιώσετε λιγότερο ταλιμπάν και να σφυρηλατήσετε τα όπλα σας. Μην κριτικάρετε μόνο το παρόν, ψηλαφίστε το μέλλον.  Έτσι κι αλλιώς μπροστά στους στόχους της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, το κείμενο διαβούλευσης της Αννούλας είναι θλιβερή λογοκλοπή αρμόζουσα μόνο σε κυβέρνηση Μπανανίας. Το άρθρο εδώ
http://www.mediafire.com/?j6ub7s7sd5asxn5
Vankas

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Προσέγγιση της ταξικής προέλευσης του φοιτητικού πληθυσμού μέσω του επαγγέλματος των γονέων κατά τα έτη 1999-2008 πανελλαδικά ανά τμήμα

Αναρτούμε εδώ για πρώτη φορά μια επεξεργασία της σύνθεσης του φοιτητικού πληθυσμού στην Ελλάδα ανάλογα με το επάγγελμα των γονέων με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τα έτη 1999-2008 για ΑΕΙ και ΤΕΙ αναλυτικά ανα σχολή τμήμα και έτος. Πέρα από τις φανερές αδυναμίες του υλικού που είναι ωστόσο προς το παρόν ανυπέρβλητες, νομίζουμε ότι η εν λόγω επεξεργασία είναι ότι καλύτερο μπορούμε να έχουμε προς το παρόν για την εκτίμηση της ταξικής σύνθεσης των φοιτητών ανα τμήμα σε πανελλαδική κλίμακα. Εν' όψει και του επερχόμενου φοιτητικού ξεσηκωμού, νομίζουμε ότι κάθε αγωνιζόμενος φοιτητής θα προσάρμοζε καλύτερα, πιο εύστοχα το λόγο και τις πράξεις του, θα έβγαζε ορθότερα συμπεράσματα, συνεκτιμώντας τα παρακάτω στοιχεία. Παράλληλα νομίζουμε ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για την προσπάθεια διερεύνησης τάσεων, νομοτελειών, και δυνατοτήτων του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος, καθώς και για την έρευνα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα της σύγχρονης κεφαλαιοκρατίας. Τα στοιχεία κωδικοποιούνται σε δύο λογιστικά φύλλα, link για τα οποία δίνονται παρακάτω. Η επεξεργασία αφιερώνεται στον πρώην σύντροφο Διομήδη, και γι' αυτό φέρει το όνομά του.
      Συντροφικά
Vankas

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

«Επιβολή στρατιωτικού νόμου» στα Πανεπιστήμια


ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-- Στις κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων στο Πουέρτο Ρίκο, η κυβέρνηση απαντά επί της ουσίας με την επιβολή «στρατιωτικού νόμου»....
Για πρώτη φορά από το 1981, η αστυνομία, πάνοπλη με αρκετές μονάδες περιλαμβανομένων και των ειδικών μονάδων καταστολής, από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Πέμπτης, έχει εισβάλει και καταλάβει επ' αόριστο την κεντρική Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο - UPR στο Ρίο Πιέδρας, αλλά και δέκα εκ του συνόλου των 11 πανεπιστημιακών συγκροτημάτων, καθώς η παρουσία της «εγγυάται τα δικαιώματα αυτών που επιθυμούν να προσέλθουν στα μαθήματα», όπως δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής της Πανεπιστημιούπολης και παρά την έκκληση του Πρύτανη να μην «εισέλθουν στο Πανεπιστήμιο καθώς οι φοιτητές είχαν ήδη αποχωρήσει».

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Το Πανεπιστήμιο του Μνημόνιου

πηγή alfavita.gr

του Λάζαρου Απέκη
Περιοδικό "Σοσιαλισμός από τα κάτω", τ. 82, Σεπτέμβρης- Οκτώβρης 2010

Η Υπουργός «Παιδείας» της κοινοβουλευτικής δικτατορίας ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, Α. Διαμαντοπούλου, παρουσίασε στην τελευταία Σύνοδο των πρυτάνεων, αλλά και με πρόσφατες δηλώσεις της, τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Αποκαλύπτεται ότι η πολιτική τους για τον «περιορισμό του δημόσιου τομέα» περιλαμβάνει όχι μόνο τη συρρίκνωση του δημόσιου πανεπιστημίου αλλά και την πλήρη ανατροπή του χαρακτήρα και του κοινωνικού του ρόλου.
Πρόκειται για μια επίθεση διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου, της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης που ξεπερνά κάθε προηγούμενη.
Οι κυβερνητικοί κανίβαλοι του «εκσυγχρονισμού», που χαρακτήριζαν άτολμη και καταψήφιζαν την αναδιάρθρωση της ΝΔ (Γιαννάκου), σχεδιάζουν να κατεδαφίσουν με «τόλμη» αυτό που γνωρίζουμε ως πανεπιστήμιο, αφού κατά τον Γ. Παπανδρέου «...το ελληνικό πανεπιστήμιο όπως το ξέραμε έχει κλείσει τον κύκλο του»! Μάλιστα η Υπουργός «Παιδείας» εκτιμά ότι τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτό: «Τα τελευταία χρόνια είναι ελπιδοφόρο το ότι διαμορφώθηκε ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα μέσα στα πανεπιστήμια... Θεωρώ ότι η ύπαρξη αυτών των δυνάμεων αποτελεί μια στέρεη προϋπόθεση, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές μέσα από δημόσιο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων».

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!

πηγή  www.iskra.gr

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ,  ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝ/ΜΙΑ!
Εν μέσω βίαιων συγκρούσεων αστυνομικών με διαδηλωτές ενέκρινε το βρετανικό κοινοβούλιο την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση!
Την Πέμπτη παρουσιάστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο  προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων των πανεπιστημίων, ενάντια στο οποίο πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα σειρά από μαζικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις.
Χιλιάδες διαδηλωτές (μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι) είχαν  συγκεντρωθεί από το πρωί στο κεντρικό Λονδίνο, τη στιγμή που μεγάλος αριθμός αστυνομικών έχει ακροβολιστεί στην περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο. Οι  αστυνομικές δυνάμεις, έφιππες και πεζές,  προσπάθησαν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο με χρήση γκλομπς και χημικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά  πολλοί από τους διαδηλωτές!
altΤο επίμαχο νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά το βράδυ της Πέμπτης.