Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Συνάντηση μελών Συλλόγων Διδασκόντων Βόλος, Σάββατο 26/3/2011

Λάβαμε δια αλληλογραφίας και αναρτούμε
Α. Παρουσία
Mobility and activity war!
Παραβρέθηκαν μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από 7 Συλλόγους Διδασκόντων, από 7 ΑΕΙ της χώρας και συγκεκριμένα από τα:
  1. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  (Σύλλογος Φιλοσοφικής)
  2. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  3. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Σύλλογος Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών)
  4. Πανεπιστήμιο Κρήτης (Σύλλογος Σχολής Κοινωνικών Επιστημών)
  5. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  6. Πανεπιστήμιο Πατρών
  7. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Παραβρέθηκαν μέλη Συλλόγου Διδασκόντων από το:
  1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Απέστειλε γραπτή πρόταση συντονισμού και χαιρέτησε την πρωτοβουλία μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων του:
  1. Πανεπιστήμιου Αιγαίου
Με τηλεφωνική τους επικοινωνία χαιρέτησαν την συνάντηση, αλλά για πρακτικούς λόγους δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν, μέλη ΔΕΠ από τα ΔΣ των Συλλόγων:
10.    Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης
11.     Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας
Με επιστολές τους χαιρέτησαν την συνάντηση στην οποία θα ήθελαν, αλλά δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν εκπρόσωποί τους οι:
12.    Σύλλογος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
  1. Σύλλογος Διδασκόντων Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
  2. Ένωση Διδασκόντων Ιόνιου Πανεπιστημίου
Β. Θέματα συζήτησης
1.     Ενημέρωση κατάστασης Συλλόγων και Ιδρυμάτων
Γενική είναι η εκτίμηση ότι στα περισσότερα ιδρύματα οι ΓΣ των Συλλόγων δεν πραγματοποιούνται και ότι οι αντιδράσεις των Συλλόγων είναι υποδεέστερες των περιστάσεων. Η ευθύνη της ηγεσίας της Ομοσπονδίας είναι τεράστια. Η πρωτοβουλία αυτή εδράζεται ακριβώς σε αυτήν την ανεπάρκεια, σε καμιά περίπτωση όμως δεν αποτελεί προσπάθεια συγκρότησης «αντιΠΟΣΔΕΠ». Οι συνάδελφοι/ισσες είναι θυμωμένοι/ες με τις εξελίξεις, δεν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις αντίδρασης, είναι σε επιφυλακή.
Το «μοντέλο Θεσσαλίας» όπου επιχειρείται -και μάλιστα με επιτυχία- α) ενδοϊδρυματική δικτύωση (με όλους τους Συλλόγους εργαζομένων και τους Φοιτητικούς Συλλόγους) β) πανθεσσαλική-πανεκπαιδευτική δικτύωση (με Συλλόγους Δασκάλων και Καθηγητών και των 4 νομών καθώς και το Σύλλογο Καθηγητών ΤΕΙ Λάρισας) και γ) πανελλαδική δικτύωση Συλλόγων Διδασκόντων αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Στη Θεσσαλία το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων ζητά και πηγαίνει σε όλες τις ΓΣ των Τμημάτων (και στις 4 θεσσαλικές πόλεις) και συζητά με τους/τις συναδέλφους/ισσες σχετικά με τις θεσμικές και οικονομικές θέσεις και προτάσεις της κυβέρνησης. Ζητά επίσης και πηγαίνει στις ΓΣ των Φοιτητικών Συλλόγων όπου ενημερώνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για τις επιπτώσεις του προαναγγελθέντος νέου θεσμικού πλαισίου σε σημεία άμεσου ενδιαφέροντός τους: πτώση επιπέδου σπουδών (λόγω αδυναμίας προκήρυξης θέσεων ΔΕΠ και πρόσληψης συμβασιούχων διδασκόντων ΠΔ 407/80), αύξηση οικονομικού κόστους για τις οικογένειές τους (μέσω καταβολής διαφόρων τύπων «εκπαιδευτικών εξόδων», πχ αναλώσιμα, πριν την απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση για επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές).
Η κατάσταση στους Φοιτητικούς Συλλόγους είναι επίσης υποτονική. Σε κάποια ιδρύματα η κυβερνητική συνδικαλιστική φοιτητική παράταξη διασπάται σε ένα φιλοκυβερνητικό και σε ένα αντικυβερνητικό σχήμα.
Στο τοπίο αυτό, η στάση της Συνόδου Πρυτάνεων –και ειδικά κάποιων Πρυτάνεων- αποτελεί, παρά τις όποιες κατανοητές επιφυλάξεις, μια ευχάριστη έκπληξη.
2.     Εκτίμηση εξελίξεων
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «σαλαμοποιήσει» τον νέο Νόμο-Πλαίσιο, ώστε να τον περάσει με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις. Το όχημα για τις θεσμικές αλλαγές φαίνεται ότι είναι το Συμβούλιο Διοίκησης και οι εσωτερικοί κανονισμοί. Αν επικρατήσει ο μηχανισμός "έδρας" και η επιβολή του μηχανισμού από πάνω, τότε δε χρειάζονται πολλές αλλαγές τώρα, θα μπορέσουν να περάσουν αργότερα. Θέματα που αφορούν εμφανώς και άμεσα τους φοιτητές πιθανόν να μην συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, ενώ αντίθετα «φιλολαϊκά» μέτρα, όπως η ελεύθερη εισαγωγή στα πανεπιστήμια, μπορεί να προταθεί από πλευράς υπουργείου.
Στην παρούσα συγκυρία σημαντική είναι η προσπάθεια δημιουργία μετώπου παιδείας με εξωστρεφείς εκδηλώσεις απεύθυνσης προς την κοινωνία όπου ο λόγος μας πρέπει να προτάσσει με απλό τρόπο και έκφραση τις επιπτώσεις των αλλαγών στα παιδιά της ελληνικής κοινωνίας και να μην εγκλωβίζεται σε εσωτερικά ζητήματα του πανεπιστημίου που δεν κατανοεί και δεν μπορεί να συμμεριστεί ο πολύς κόσμος. 
3.     Προτάσεις κοινής δράσης
Δεδομένης από την μια μεριά της σοβαρότητας της επιχειρούμενης από την κυβέρνηση θεσμικής παρέμβασης, η οποία αν ολοκληρωθεί θα μεταλλάξει το πανεπιστήμιο σε κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, δεν θα επιτρέπει πλέον την αναστροφή της κατάστασης, αλλά και από την άλλη της όλο και μεγαλύτερης υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων με αποτέλεσμα τραγελαφικές καταστάσεις (πχ στα Γιάννενα τον τελευταίο μήνα δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης), η πρόταση που βρήκε σύμφωνους/ες τους/ις παρεβρισκόμενους/ες είναι η αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων μετά από σχετικές αποφάσεις των Συγκλήτων.

Εκτιμάται ότι η λήψη μιας τέτοιας απόφασης από τα ανώτατα θεσμικά και ακαδημαϊκά όργανα των ΑΕΙ ενέχει μια πολύ σημαντική πολιτική βαρύτητα, επικοινωνιακά δε μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Εκτιμάται επίσης ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει «πολιτικό γεγονός» αν ληφθεί από 5-6 ιδρύματα, μεταξύ των οποίων τα 3 να είναι «μεγάλα πανεπιστήμια». Σε πραγματολογικό επίπεδο μια τέτοια περίπτωση -και με βάση τις μέχρι σήμερα στάσεις Συγκλήτων και Πρυτάνεων- θεωρείται απολύτως εφικτή, ονοματίζοντας μάλιστα ως πιθανότερα «μεγάλα πανεπιστήμια» τα ΕΜΠ, ΑΠΘ και Πατρών και ως «μικρότερα» τα Θεσσαλίας, Αιγαίου (και σε δεύτερο επίπεδο τα Ιωαννίνων και Κρήτης) ως αυτά που θα μπορούσαν να προβούν σε αναστολή λειτουργίας τους.
Ως χρονικό κομβικό σημείο για την λήψη μιας τέτοιας απόφασης ορίστηκε η δημοσιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου και/ή των οικονομικών των πανεπιστημίων. Να κλείσουν τα πανεπιστήμια επειδή δε θα μπορούν να λειτουργήσουν υπό τις προτεινόμενες θεσμικές και/ή οικονομικές συνθήκες. Τα μισθολογικά των πανεπιστημιακών δεν μπορούν να αποτελέσουν αυτοτελή λόγο αναστολής λειτουργίας των ιδρυμάτων και αν τυχόν προηγηθούν, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω κινητοποιήσεων των Συλλόγων Διδασκόντων.

Η δουλειά που θα πρέπει να προηγηθεί σε όλα τα ιδρύματα για να γίνει εφικτή η λήψη απόφασης περί αναστολής λειτουργίας του Ιδρύματος είναι σημαντική και απαραίτητη προϋπόθεση. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όλοι οι Σύλλογοι εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένου του Συλλόγου Διδασκόντων) έχουν ήδη πάρει (ή πρόκειται άμεσα να πάρουν) απόφαση οργάνων (ΓΣ ή ΔΣ) που ζητά από τη Σύγκλητο «αναστολή λειτουργίας». Στα ιδρύματα που η λήψη αντίστοιχων αποφάσεων από τα συνδικαλιστικά όργανα δεν είναι εφικτή, συμφωνήθηκε να επιχειρηθεί η λήψη ανάλογων αποφάσεων (έστω και από μερικά) ακαδημαϊκά όργανα (ΓΣ Τμημάτων, Κοσμητείες), η δε διττή λήψη τέτοιων αποφάσεων (και από συνδικαλιστικά και από ακαδημαϊκά όργανα) μόνο ως θετική μπορεί να εκληφθεί.
Στη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας το πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι ανοικτό, με πληθώρα ποικίλων εξωστρεφών δράσεων, με ενεργή εμπλοκή όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και σε όσμωση με την κοινωνία. Να οργανώσουμε 5νθήμερα πανελλαδικής δράσης όλων των συλλόγων με τίτλο "Ημέρες παιδείας", με έμφαση στο αυτοδιαχειριζόμενο, δωρεάν, υψηλής ποιότητας πανεπιστήμιο. Να ανοίξει η ατζέντα της "εκπαιδευτικής" συζήτησης (φοιτητές, ΔΕΠ, δάσκαλοι, καθηγητές) και να γίνουν από κοινού δράσεις σχετικά με την παιδεία. Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να σωθεί αν δεν το υποστηρίξει ολόκληρη η κοινωνία, και όχι μόνο η πανεπιστημιακή κοινότητα. Θα ήταν σκόπιμο να επιχειρηθεί η διασύνδεση των τομέων Παιδείας και Υγείας, ως των δύο κατ’ εξοχήν κοινωνικών αγαθών, την εποχή μάλιστα που αντιμετωπίζουν κοινού τύπου προβλήματα (υποχρηματοδότηση, ανεπάρκεια προσωπικού, συμπτύξεις μονάδων)

Πέραν της απαραίτητης προεργασίας για την ανάληψη απόφασης αναστολής λειτουργίας, εξ ίσου σημαντική είναι και η προετοιμασία του τι θα ακολουθήσει την αναστολή λειτουργίας. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα πρέπει να προετοιμάζονται από τώρα για να αναλάβουν πρωτοβουλία δράσης στη συνέχεια, μετά την αναστολή λειτουργίας η οποία βεβαίως δεν μπορεί παρά να έχει πεπερασμένη διάρκεια (προτάθηκε 5μερη απεργιακή κινητοποίηση των Συλλόγων ΔΕΠ, 9-13 Μαΐου).

Έκθεση ΟΟΣΑ Education at a Glance 2010 Ο παραλογισμός των "εξορθολογιστών"!!


Η έκθεση Εδώ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Πηγή:Iteanews
Παρακολουθούμε εδώ και πολλά χρόνια το θέατρο του παραλόγου που παίζεται σε βάρος της περιοχής μας σχετικά με την κατασκευή του κτιρίου του ΤΕΙ στην πόλη μας . Σας υπενθυμίζουμε ότι :
1)Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται το 2003

2) οι εργασίες σταμάτησαν το 2004.

3) το 2006 έγινε η διάλυση της εργολαβίας του έργου.

4) Μετά από αγώνες της τοπικής κοινωνίας έχουν διατεθεί τεραστία ποσά από την Νομαρχία Φωκίδος και από τον δήμο Άμφισσας για την σύνταξη καινούργιας μελέτης και για απαλλοτριώσεις . Από το καλοκαίρι του 2010 όλα είναι έτοιμα για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ .

5) Προεκλογικά έχουμε την ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου για την ολοκλήρωση του έργου όπως και του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ακόμη και πολύ πρόσφατα ο υπουργός ανάπτυξης κ.Χρυσοχοίδης σε συνδιάσκεψη στην Λαμία ενθάρρυνε με κατηγορηματικό τρόπο τους εμπλεκομένους Φορείς να εντάξουν άμεσα όλα τα ώριμα έργα στο ΕΣΠΑ .

Μετά το πιο πάνω σύντομο ιστορικό και την αλλαγή μέχρι τώρα τεσσάρων κυβερνήσεων ΖΗΤΑΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΡΓΟ αλλιώς ένα συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε, ότι έναντι των πολιτών της Άμφισσας και της Φωκίδας υπάρχει σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας και η «όποια» εμπιστοσύνη μας σε υποσχέσεις κλονίστηκε ανεπανόρθωτα .

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ !!

Τέλος ζητάμε άμεσα να οριστεί κοινή συνάντηση με εσάς ( κ.Γερακουδη και κ.Περγαντα ) παρουσία των αιρετών του Νομού μας για να λάβουμε σαφείς απαντήσεις επί του θέματος .

Πανεπιστήμιο και «μαθητευόμενοι μάγοι» ή οι περιπέτειες της Aννούλας Potter

Συγχωνεύσιους...
Πηγή:Aixmi.gr
Παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τα θέματα Ανώτατης Παιδείας στα ΜΜΕ, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι όλοι θεωρούν δεδομένη μία τουλάχιστον αλλαγή από τις προτεινόμενες από το υπουργείο. Αναζωπυρώθηκε, μάλιστα, τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις εξαγγελίες για το «νέο Λύκειο»… Πρόκειται για την εισαγωγή των πρωτοετών φοιτητών σε Σχολές και όχι σε Τμήματα.
Η προώθηση αυτού του σχεδίου και, μάλιστα, συλλήβδην για όλες τις σχολές, είτε εκπορεύεται από άσχετους με την εκπαίδευση πολιτικούς «μαθητευόμενους μάγους», είτε από πανεπιστημιακούς που, όπως φαίνεται, από καιρό υποκατέστησαν την τήβεννο με τον κομματικό μανδύα.
Θαυμάζω, επίσης, και τα σοβαροφανή ΜΜΕ που αντιτείνουν στην παραπάνω πρόταση απλά και μόνο (υπαρκτές) διαδικαστικές δυσκολίες και, μάλιστα, όχι σε όλο το εύρος τους.
Κάποιος, όμως, πρέπει να μιλήσει δημόσια γι’ αυτό που είναι κοινός τόπος στους μαχόμενους πανεπιστημιακούς, σε αυτούς που νοιάζονται και για την εκπαίδευση των φοιτητών. Ότι δηλαδή αυτό το μέτρο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των σπουδών.
Δεν θέλω να καταπονήσω τον αναγνώστη με θεωρητικές αναλύσεις. Θα σταθώ απλά στο παράδειγμα μιας Σχολής, στην οποία έχω υπηρετήσει περισσότερα από 25 χρόνια. Είναι η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Σχολή αυτή περιλαμβάνει 6 Τμήματα (Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών, Γεωλογίας και Πληροφορικής). Μπορεί, μάλιστα, να πει κανείς με βεβαιότητα ότι τα αντίστοιχα πτυχία θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητα.
Εξετάζοντας τα προγράμματα των δύο πρώτων εξαμήνων αυτών των Τμημάτων θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν περίπου 45 μαθήματα που διδάσκονται μόνο σε ένα Τμήμα, ενώ 15 άλλα (μόνο ως τίτλοι) διδάσκονται σε περισσότερα από ένα Τμήματα. Περισσότερα από 20 μαθήματα συνοδεύονται από εργαστηριακές ασκήσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες τουλάχιστον για τους 5 από τους 6 επιστημονικούς κλάδους.
Κάθε χρόνο στη Σχολή εισάγονται περισσότεροι από 1000 φοιτητές. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Ποια είναι τα μαθήματα που θα πρέπει να διδάσκονται στο πρώτο έτος σε έναν φοιτητή που δυνητικά θα παρακολουθήσει κάποιον από τους 6 κλάδους; Και σε τι επίπεδο; Δεν μπορεί παρά να είναι κάποια γενικά και, ως εκ τούτου, προπαρασκευαστικού, μη πανεπιστημιακού επιπέδου.
Και με τα εργαστήρια τι θα γίνει; Πώς είναι δυνατόν να ασκηθούν 1000 φοιτητές σε εργαστήρια, η χωρητικότητα των οποίων κυμαίνεται στο 200; Σίγουρα κι εδώ η απάντηση θα βρεθεί εύκολα. Δεν θα χρειάζονται εργαστήρια! Δεν αποκλείεται να μας παραπέμψουν και στις «προσομοιώσεις»…
Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Τα Τμήματα έχουν καταρτίσει τα προγράμματά τους επιλέγοντας τα απαραίτητα για κάθε επιστήμη μαθήματα και κατανέμοντάς τα σε 4 έτη. Τώρα θα κληθούν να τα χωρέσουν σε 3 (από το δεύτερο και μετά). Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Επομένως, κάποια από αυτά θα εξαφανιστούν τελείως.Τι είναι, λοιπόν, υποβάθμιση αν δεν είναι αυτό; Όμως, οι εντυπώσεις για τους «μεταρρυθμιστές» θα έχουν κερδηθεί… Προς δόξαν των μαθητευόμενων μάγων.
* Ο Χρήστος Τρικαλινός είναι καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κόβονται οι κρατικές χρηματοδοτήσεις

Πηγή:News247
Συνολικά 235 φορείς βρέθηκαν εκτός λίστας χρηματοδότησης, καθώς δεν είχαν αποστείλει μέχρι και την Παρασκευή τα οικονομικά στοιχεία Φεβρουαρίου. Για το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, ΕΡΤ και 37 νοσοκομεία σταματάει η ροή κρατικού χρήματος από την ερχόμενη εβδομάδα. Μειώσεις σε μισθούς διοικητικών

Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, ΕΡΤ, 37 νοσοκομεία - μεταξύ των οποίων και πανεπιστημιακά, 9 θεραπευτήρια και συνολικά για 235 φορείς σταματάει η ροή κρατικού χρήματος από την ερχόμενη εβδομάδα

Εκπαιδευτική πολιτική, «παιδαγωγισμός» και κυνισμός: Η περίπτωση της συγχώνευσης σχολικών μονάδων

πηγή: alfavita.gr
Γιώργος Μαυρογιώργος*  

Μεγάλη ένταση παρατηρείται, τον τελευταίο καιρό, στο περιεχόμενο και στις μορφές κοινωνικής διαμαρτυρίας που εκδηλώνονται, με αφορμή τη συνολική ανασυγκρότηση που επιχειρείται στην εκπαίδευση, κάτω από την ασφυκτική «επιτήρηση» των εγχώριων και διεθνών δανειστών. Οι πολιτικές συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας και κατάργησης κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, που υπαγορεύονται ή που ασκούνται στο όνομα του «μνημονίου, έχουν στο επίκεντρο και την εκπαίδευση ,σε όλες τις βαθμίδες της. Οι «δυνάμεις της αγοράς» επιβάλλουν πολιτικές που μετατρέπουν και την εκπαίδευση σε αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Έχουν φιλοξενηθεί πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις, σε αυτή την ιστοσελίδα και σε ορισμένα περιοδικά, που  αναδεικνύουν τα πολύ σημαντικά ζητήματα που διακυβεύονται με τις επιχειρούμενες  αλλαγές. Σε αυτό το κείμενο, θα καταπιαστούμε ενδεικτικά με την υπόθεση της «συγχώνευσης» σχολικών μονάδων και την αναλογία διδασκόντων-διδασκομένων. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε πτυχές ενός ιδιότυπου «παιδαγωγικού μυστικισμού» που κυριαρχεί στη θεμελίωση των σχετικών επιλογών.
Δεν είναι πρώτη φορά που οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας καταφεύγουν, τα τελευταία χρόνια, στην «παιδαγωγική»(!).Αυτές τις ημέρες η Υπουργός δήλωνε, για το θέμα των «συγχωνεύσεων»,ότι «έχει γίνει σοβαρή και οργανωμένη δουλειά και …όπου υπάρχουν τεκμηριωμένες και ήρεμες προσεγγίσεις και όπου τα επιχειρήματα είναι παιδαγωγικά»,τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν.  Καταβάλλεται, δηλαδή, προσπάθεια ώστε η θεωρητική θεμελίωση των μέτρων, που εισηγούνται οι εξουσιαστικοί φορείς, να γίνεται με συστηματική αναφορά σε συγκεκριμέ­νους παιδαγωγικούς όρους και ψυχολογικές προϋποθέσεις. Τα κείμενα που δίνουν στη δημοσιότητα και οι δηλώσεις, δηλαδή, δεν είναι απλώς ρυθμιστικές και κανονιστικές προτάσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Εμπεριέχουν θεωρητικές αναφορές συγκεκριμένης παιδαγωγικής και ψυχολογι­κής προσέγγισης.
 Το «Νέο Σχολείο» π.χ.  και το πρόταγμα «πρώτα ο μαθητής» παραπέμπουν στο ρεύμα της «Νέας»,τότε, «Αγωγής».Το ίδιο και η πολιτική επιλογή των «συγχωνεύσεων» ή των «συνενώσεων». Αυτή προβάλλεται ως αναγκαία «για παιδαγωγικούς λόγους». Με άλλα λόγια, οι αλλαγές προβάλλονται ως παιδαγωγικές και όχι ως πολιτικές επι­λογές. Έχουμε, δηλαδή, ένα είδος παιδαγωγίζουσας και ψυχολογί­ζουσας εκπαιδευτικής πολιτικής που συγκαλύπτει τις πραγματικές αφετηρίες και προεκτάσεις των μέτρων που προωθεί. Η έξαρση που σημειώνεται, τελευταία, ίσως, να οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει καταληφθεί από «παιδαγωγούντες» ή/και «ψυχολογίζοντες» συμβούλους και ομάδες ειδικών στα υπό «συγχώνευση»(κι αυτά!) συμβουλευτικά όργανα (ΠΙ, ΚΕΕ, ΟΕΠΕΚ).Βέβαιο είναι ότι αυτός ο «παιδαγωγικός μυστικισμός» επιστρατεύεται  για ιδεολογική νομιμοποίηση των μέτρων.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ - Μπορούμε να τους σταματήσουμε

πηγή: eksegersi.gr
 
Εχει περάσει πλέον ένας χρόνος από τότε που η ελληνική κοινωνία μπήκε στο γύψο του μνημονίου. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά και αυτό το βλέπει κανείς κάθε μέρα. Η κυβέρνηση, που αποτελεί φερέφωνο και εμπροσθοφυλακή της τρόικας, έχει αποφασίσει να διαλύσει κάθε κοινωνική κατάκτηση, και η παιδεία δεν θα μπορούσε ν’ αποτελεί εξαίρεση. Σχολεία κλείνουν και «συγχωνεύονται», δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί μένουν για μήνες απλήρωτοι, συμβάσεις διδακτικού προσωπικού δεν ανανεώνονται, ενώ ένας νέος νόμος έρχεται να μετατρέψει τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε θυγατρικές των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
 
Πριν καν παρουσιαστεί ο νόμος αυτός (έχουμε δει μόνο το προσχέδιο), τα πρώτα σημάδια παρακμής είναι εδώ, και όσο περνούν οι μήνες τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα, καθώς η ελληνική κοινωνία θ’ αργήσει πάρα πολύ να ξεφύγει από τις πολιτικές της εξαθλίωσης. Η χρηματοδότηση είναι ήδη κατά πολύ μειωμένη, με την κατάσταση στα ΤΕΙ να είναι τραγική αφού δεν υπάρχει καν εκπαιδευτικό προσωπικό.  Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με τα συγγράμματα, μιας και στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας πολιτικής περικοπών του υπουργείου, σε πολλά τμήματα που παρέχονταν περισσότερα του ενός βιβλία για τη συνολική κάλυψη της εξεταζόμενης ύλης ενός μαθήματος, πλέον δίνονται λιγότερα (ένα συν ένα «βοήθημα») ή ακόμα και μόνο ένα. 
 
Η πιο αντιδραστική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία 60 χρόνια είναι εδώ
 
«Οι αλλαγές θα είναι πολύ βαθιές και θ’ αφορούν το DNA της λειτουργίας των πανεπιστημίων», δήλωσε η Διαμαντοπούλου στην παρουσίαση του προσχεδίου. Τι εννοεί με αυτό; Μια υπουργός μιας κυβέρνησης γενικού ξεπουλήματος δε θα μπορούσε να εννοεί τίποτ’ άλλο από τον αυστηρό προσανατολισμό των πανεπιστημίων στην καπιταλιστική αγορά και τις ανάγκες της, αδιαφορώντας για την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας, που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.
 
Το κράτος με αργά αλλά σταθερά βήματα προσπαθεί να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του στην χρηματοδότηση των αναγκών των πανεπιστημίων. Κι αυτό θα γίνει πλήρως κατανοητό μόλις δούμε τα  βασικά σημεία της μεταρρύθμισης.

Ε λοιπόν κύριοι αυτά δε συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα!!!!

Queens College Walks Out to Defend Public Education






To whom it may concern:
“Education is a social process. Education is growth. Education is, not a preparation for life;
education is life itself.” - John Dewey
Education is a right, not a privilege. It provides more opportunities for individuals to realize
their full capacity to grow as human beings. Privatizing education secludes communities from that
right. In our present society, there is a strong emphasis placed on education for advancement. How
does privatizing public education offer the opportunity of prosperity for people, regardless of class?
How does privatizing public education help the disenfranchised? It doesn't. In fact, it seeks to exclude
these communities by turning our colleges into franchises.
The CUNY tradition, at its beginning, was based on the right to accessible and free education
for its students. At the time the student body homogeneously consisted of Caucasian men. Despite
strides made in civil rights, prior to 1969, the CUNY system was exclusionary to people of color, the
communities that mainly make up this city. It was the result of militant occupations, initiated by
students in CUNY that forced the administration to open admissions. Coincidentally, soon after CUNY
opened admissions, students for the first time received a tuition bill. Since 1976, tuition has
incrementally expanded. Despite spikes in unemployment, students were expected to scrounge for
money to pay tuition. Our generation is no exception to the burdens of this hassle, so we seek to carry
on the tradition of past generations' struggles.

Δωρεάν μετακίνηση στο Πα.Πελ. απαιτούν οι φοιτητές

Δρόμος πανεπιστημίου
Πηγή:Arcadiaportal.gr
Απόφαση συλλόγου φοιτητών τμήματος Οικονομικών Επιστημών
Η μετακίνηση των φοιτητών απο και πρός το πανεπιστήμιο πραγματοποιείται με λεοφωρείο των ΚΤΕΛ. Τα δρομολόγια ειναι  άναρχα και μη συνεπή, και τις περισσότερες φορές δεν συμπίπτουν με τις ώρες πραγματοποίσης των μαθημάτων.Για τους φοιτητές που δεν επιλέγουν το λεοφωρείο  οι μετακινήσεις απο και προς το πανεπιστήμιο γίνονται επικύνδινες κυρίως τις βραδινές ώρες, αφού δεν υπάρχει φωτισμός ούτε πεζοδρόμια!!
Η μετακίνηση με το λεοφωρείο αποτελεί μια μη συμφέρουσα οικονομικά λύση.. Η κάρτα απεριόριστων μετακινήσεων, αξίας 30€ μινιαίως και η μείωση του εισητηρίου στα 0,60€ (πριν κάποιους μήνες) κατόπιν παρέμβασης του πρύτανη ,δε φαίνεται να έλυσαν το πρόβλημα. Η μίσθωση λεωφορείου ήταν μέσα στις προεκλογικές υποσχέσεις του πρύτανη.Στις ερωτήσεις μας σχετικά με τη μίσθωση του λεοφωρείου απαντάει κάθε φορά με διαφορετκές δικαιολογίες, με αποτέλεσμα να μην έχει υλοποιηθεί ακόμα τίποτα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Μίσθωση λεοφωρείου απο το Πανεπιστήμιο και δωρεάν μεταφορά όλων των φοιτητών-τριών απο και προς το Πανεπιστήμιο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Σε ρόλο προστάτη πολυεθνικής εταιρείας η ΠΑΣΠ

Πηγή:ΑγρίνιοPress
Για  «βρώμικη επίθεση ενάντια σε μέλη του ΜΑΣ», κάνει λόγο ανακοίνωση της ΚΝΕ, καταγγέλλοντας επεισόδιο σε βάρος σπουδαστών στο Πανεπιστήμιο Αγρινίου, με αποτέλεσμα ένας να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η καταγγελία της ΚΝΕ αναφέρει: «Καταγγέλλουμε και καλούμε κάθε φοιτητή να πάρει θέση καταδίκης απέναντι στο οργανωμένο σχέδιο τραμπουκισμού και τρομοκρατίας που έλαβε μέρος την Τετάρτη 30/03 στα πλαίσια διάλεξης από πολυεθνική  TUV-RΗEINLAND για συστήματα ISO, HACCP   στο μάθημα  << Συστήματα διασφάλισης ποιότητας και ολική ποιότητα>>.
Τη στιγμή που οξύνεται και γενικεύεται η επίθεση Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ε.Ε- ΤΡΟΪΚΑ που τσακίζει τη ζωή χιλιάδων φοιτητών και των λαϊκών  οικογενειών τους, τα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα τους,  που ιδιωτικοποιείται  Υγεία κ Παιδεία και οδηγεί τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση και στην ανεργία.
Τη στιγμή που νέος νόμος-πλαίσιο, που αναμένεται να κατατεθεί,   μεταφέρει περισσότερα βάρη στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών για να σπουδάσουν. Την ίδια στιγμή οι υπερασπιστές τους μέσα στα ιδρύματα (ΠΑΣΠ-ΔΑΠ) δεν χάνουν ώρα για να καλωσορίσουν τις επιχειρήσεις και να ετοιμάσουν το αυριανό στρατό υπεράσπισης. Την ώρα που πραγματοποιούταν η διάλεξη, δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών παρενέβησαν με υλικό και καλούσαν τους φοιτητές να παλέψουν οργανωμένα κατά των σχεδίων της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και ολοκληρωτικής παράδοσης στις ορέξεις του κεφαλαίου.
Ο καθηγητής Θεοδωρίδης που παρευρισκόταν υπερασπίστηκε την παρουσία των επιχειρήσεων, από κοντά και στελέχη της ΠΑΣΠ που αποδοκίμασαν την παρέμβαση μας. Με λεκτικούς χαρακτηρισμούς προπηλάκισαν μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, έφτασαν σε σημείο να επιτεθούν με τραμπουκικό τρόπο. Έστειλαν μάλιστα ένα μέλος της ΚΝΕ στο νοσοκομείο.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Σε περιπέτειες το ΤΕΙ Κρήτης- Επίσχεση εργασίας των εκαιδευτικών

Πηγή:Νέα TV
Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από τις 30 Μαρτίου , οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Κρήτης προχωρούν σε Επίσχεση Εργασίας, διαδοχικά για τα 19 Τμήματα Εκπαίδευσης του Ιδρύματος, ενώ ουσιαστικά επίκειται η διακοπή πρακτικά όλων των μαθημάτων στο ΤΕΙ Κρήτης λόγω αποκλειστικής διδασκαλίας των περισσότερων μαθημάτων από Έκτακτο ΕΠ ή συνδιδασκαλίας με Μονίμους στα Εργαστηριακά Μαθήματα.
Σύμφωνα και με ανακοίνωση του Προέδρου του Ιδρύματος , Βαγγέλη Καπετανάκη, οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί προβαίνουν στην ενέργειά τους αυτή μετά από αδιάλειπτες αλλά άκαρπες προσπάθειες της Διοίκησης του Τ.Ε.Ι. και των συλλογικών φορέων τους για να πληρωθούν δεδουλευμένα 4 μηνών: Από τον Δεκέμβριο 2010 (και το Δώρο Χριστουγέννων 2010).
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος:
Οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί μας προσφέρουν άνω του 75% του εκπαιδευτικού έργου στο ΤΕΙ Κρήτης, λόγω έλλειψης Μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Η κατάσταση είναι παρόμοια στα υπόλοιπα 14 ΤΕΙ της χώρας.
Από τον Ιούλιο 2010 στάλθηκε αίτημα από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Οικονομικών για υπογραφή Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.) για τον αριθμό των Εκτάκτων Εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, για το Ακαδημαϊκό έτος 2010-11. Η υπογραφή της Π.Υ.Σ., παρά τις επικοινωνίες, οχλήσεις, πιέσεις, έγγραφά μας κ.ά. από το περασμένο Φθινόπωρο ακόμη εκκρεμεί!
Χωρίς αυτή την Π.Υ.Σ. το Ελεγκτικό Συνέδριο, που εγκρίνει όλες τις δαπάνες του ΤΕΙ Κρήτης, με αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, δεν εγκρίνει τις πληρωμές αυτές. Αυτό μας είναι κατανοητό.Τα αντίστοιχα κονδύλια υπάρχουν βέβαια στους κωδικούς δαπανών του Ιδρύματος, όπως και τα σχετικά ποσά στο Ταμείο του, ενώ και οι καταστάσεις δεδουλευμένων έχουν αποσταλεί από εμάς στο Ελεγκτικό Συνέδριο προ πολλού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2005 υπάρχει ουσιαστικά εξαιρετική συνεργασία και εργασιακή ειρήνη με τους Εκτάκτους Εκπαιδευτικούς του ΤΕΙ Κρήτης και πραγματική προσφορά τους στην Εκπαίδευση και την Έρευνα. Σε αυτό σίγουρα συμβάλλει (1) η κατά προτεραιότητα διασφάλισης των κονδυλίων αμοιβών τους από τις Διοικήσεις του ΤΕΙ, (2) η μεγαλύτερη δυνατή αμεσότητα διεκπεραίωσης των υποθέσεών τους από τις υπηρεσίες μας και ασφαλώς (3) η δική τους διάθεση προσφοράς στην εκπαίδευση και τα υψηλά κατά περίπτωση προσόντα τους.
Αυτό σήμερα διαταράσσεται στο ΤΕΙ Κρήτης, που όπως είναι πλατειά γνωστό, έχει τη μεγαλύτερη συνέπεια από όλα τα ομότιμά του Ιδρύματα στο συγκεκριμένο θέμα. Η διακοπή των μαθημάτων μας και οι κινητοποιήσεις των Έκτατων Εκπαιδευτικών θα αναδείξουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν στους 16.000 περίπου τακτικά φοιτούντες φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης και τους γονείς τους γιατί έχασαν αυτό το διδακτικό εξάμηνο. Οι φοιτητές μας θα έχουν κάθε λόγο να κινητοποιηθούν για να το αποτρέψουν. Η τοπική κοινωνία θεωρεί ότι το ΤΕΙ Κρήτης δεν πληρώνει το Έκτακτο ΕΠ για δικούς του λόγους. Όμως αυτό δεν είναι βέβαια αλήθεια. Από σήμερα, εφόσον ερωτηθούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να περιγράψουμε την πραγματικότητα, για την μη υπογραφή της ΠΥΣ. Η ευθύνη για το ιδιαίτερο σοβαρό αυτό ζήτημα δεν είναι πλέον στη δική μας περιοχή".

Στους δρόμους οι σπουδαστές των δημοσίων Ι.Ε.Κ.

Πηγή: Cretalive Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης στο Ηράκλειο πραγματοποιεί σήμερα, στις 11.00 το πρωί, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου (ΣΥ.Σ.Δ. Ι.Ε.Κ.), διεκδικώντας τη μη διακοπή της φοίτησης σπουδαστών του δημοσίου Ι.Ε.Κ. που αδυνατούν να καταβάλουν τα δίδακτρα των 367 ευρώ.

Το θέμα προέκυψε ύστερα από ενημέρωση της διεύθυνσης του Ι.Ε.Κ. προς 23 τουλάχιστον από τους προαναφερόμενους σπουδαστές, πως, αν τα δίδακτρα δεν καταβληθούν άμεσα, οι σπουδαστές θα θεωρούνται απόντες και θα καταγράφονται οι απουσίες τους, με αποτέλεσμα τη διαγραφή τους από το Ίδρυμα.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου καταδικάζει τον εξαναγκασμό -όπως αναφέρει- των σπουδαστών να παρατήσουν τις σπουδές τους.

Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται:

* Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο
* Να μην «πεταχτεί» κανένας σπουδαστής από τις σχολές για οικονομικούς λόγους
* Κατάργηση των διδάκτρων
* Δωρεάν χορήγηση συγγραμμάτων
* Δωρεάν πιστοποίηση με το πέρας των σπουδών.

Συλλαλητήριο για την παιδεία από φοιτητές στην Κοζάνη

Πηγή :Πρωινός Λόγος onlineΣυντάχθηκε απο τον/την Β.Σ.   
Τετάρτη, 30 Μάρτιος 2011 22:53
Συγκέντρωση για την παιδεία πραγματοποίησαν χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, φοιτητές μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών Κοζάνης και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων (Μ.Α.Σ.). Στόχος της κινητοποίησης ήταν να περάσει μηνύματα για μια ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, ενώ παράλληλα είχε σαν στόχο να εκφράσει και την αντίθεσή των διαδηλωτών στο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Οι φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν μηνύματα κατά του μνημονίου «διαρκείας» όπως το χαρακτηρίζουν, όπως και του «μνημονίου» για την παιδεία, ζητώντας παράλληλα να δοθεί λύση στα ζητήματα σίτισης, στέγασης και μεταφοράς των φοιτητών. Παράλληλα, μοίραζαν στον κόσμο κείμενα με τις θέσεις του Μ.Α.Σ., που αφορούσαν τόσο την παιδεία, όσο και την επίθεση στη Λιβύη, ζητώντας να μην υπάρχει καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Να σημειωθεί πως τις χθεσινές κινητοποιήσεις στήριζε και το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Κοζάνης, υψώνοντας πανό στην κεντρική πλατεία.
Σύμφωνα με τις θέσεις του Μ.Α.Σ. «ο νέος νόμος πλαίσιο που φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργεί και επίσημα το Δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, μεγαλώνει την οικονομική επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας, προκειμένου να σπουδάσει τα παιδιά της. Παραδίδει τη διοίκηση και λειτουργία των ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις. Με τα εξατομικευμένα προγράμματα σπουδών διαλύεται η επιστημονική γνώση και το επιστημονικό αντικείμενο». Και αντιπαραθέτουν: «Εμπρός για να τους ανατρέψουμε, να δυναμώσουμε το Μ.Α.Σ. να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία για την λαϊκή εξουσία και οικονομία που οι λαοί θα ζουν μονιασμένοι χωρίς πολέμους, φτώχεια, ανεργία. απαίτησε να μην πληρώσει η λαϊκή οικογένεια ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – συγγράμματα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα ενοικίου – σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές – σπουδαστές που οι γονείς τους δεν τα βγάζουν πέρα, για τα παιδιά ανέργων και απολυμένους. Να μην περάσει ο νόμος πλαίσιο».

Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι και ωρομίσθιοι, διδάσκοντες και διοικητικοί υπάλληλοι του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας Τ.Ε.Ι. Κρήτης στο Ρέθυμνο

Πηγή:Ρεθεμνοςnews
Οι συμβασιούχοι και ωρομίσθιοι, διδάσκοντες και διοικητικοί υπάλληλοι του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής
του Παραρτήματος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης στο Ρέθυμνο, ενημερώνουμε ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε απλήρωτοι για 4ο συνεχόμενο μήνα.
Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μέχρι σήμερα υπογράψει την Π.Υ.Σ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) η οποία δηλώνει, για κάθε ακαδημαϊκό έτος το συνολικό αριθμό εκτάκτων που εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Από τις αρχές του εαρινού εξαμήνου κληθήκαμε να ξεκινήσουμε την εργασία μας, αλλά μόλις αυτή τη βδομάδα μάθαμε ότι οι συμβάσεις μας δεν έχουν ανανεωθεί και ούτε γνωρίζουμε αν και πότε θα γίνει αυτό. Παρ’ όλο το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, για να μην επιβαρύνουμε τους φοιτητές μας,  ερχόμαστε στον τόπο εργασίας μας και εκτελούμε κανονικά τα καθήκοντά μας μη γνωρίζοντας ωστόσο τι θα γίνει στο μέλλον.


Με το παρόν θέλουμε να :

-           Ενημερώσουμε τους πολίτες της Κρήτης για το τι συμβαίνει σε ένα σημαντικό ίδρυμα του τόπου.
-           Καταγγείλουμε την αδιαφορία του κράτους. 
-           Δηλώσουμε ότι, αν  δεν καταβληθούν άμεσα οι μισθοί μας και αν το θέμα των συμβάσεων συνεχίσει να είναι μετέωρο, θα αναγκαστούμε να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες.

Ανοιχτή επιστολή των καθηγητών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Πηγή:esosonline
Προς Τους φοιτητές μας, τις οικογένειές τους και την κοινή γνώμη 
Αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με πρώτα θύματα τους ίδιους τους φοιτητές μας. 

Τους περασμένους δυο μήνες κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων οι συνάδελφοί μας έκτακτοι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. 
Οι συνάδελφοι έκτακτοι καθηγητές έχουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, επιλέγονται με ουσιαστική διαδικασία αξιολόγησης, ύστερα από δημόσια ανοικτή προκήρυξη και μέσω συμβάσεων καλύπτουν πάγιες διδακτικές ανάγκες του Ιδρύματος (χωρίς το δικαίωμα της μονιμοποίησης όπως συνέβη με ορισμένες άλλες κατηγορίες συμβασιούχων του Δημοσίου). Για να γίνει κατανοητός ο σημαντικός ρόλος τους και η αναγκαιότητά τους για τη λειτουργία του ιδρύματος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί αποτελούν τα ¾ του συνόλου των εκπαιδευτικών του ΑΤΕΙΘ. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαχρονικής έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και λόγω των μαζικών πρόσφατων συνταξιοδοτήσεων με το παράλληλο πάγωμα των νέων διορισμών. 
Οι έκτακτοι συνάδελφοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για τον απλούστατο λόγο ότι παραμένουν απλήρωτοι για σειρά μηνών. 
Τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχουν συνεχείς περικοπές στον προϋπολογισμό του ΑΤΕΙΘ, όπως άλλωστε και στο σύνολο των ΑΕΙ, αλλά και όλων των φορέων του δημοσίου τομέα. Η Διοίκηση του ΑΤΕΙΘ προχώρησε για το εαρινό εξάμηνο σε δραματική μείωση των συμβάσεων έκτακτων εκπαιδευτικών. Ακόμη όμως και για τους λίγους που ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρξουν χρήματα για την πληρωμήτους. Οι εξελίξεις αυτές έχουν ως αποτελέσματα τη δραματική υποβάθμιση της ακαδημαϊκής διαδικασίας και ειδικότερα:
  • την σχεδόν πλήρη αδυναμία λειτουργίας των εργαστηρίων,
  • την αδυναμία παρακολούθησης της πρακτικής άσκησης των φοιτητών μας
  • την αδυναμία εκτέλεσης ερευνητικού έργου
για να μην αναφερθούμε, βεβαίως, στην επιβάρυνση των μόνιμων εκπαιδευτικών, οι μισθοί των οποίων έχουν επίσης περικοπεί 
Η κατάσταση αυτή μοιραία θα επιφέρει παράταση της διάρκειας σπουδών του κάθε φοιτητή, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση της οικογένειάς του. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις ρυθμίσεις που αφορούν στα συγγράμματα, στη σίτιση στη στέγαση, στη έξοδα μετακίνησης, γενικά σε όλα τα ζητήματα της σπουδαστικής μέριμνας καθώς επίσης και τη φημολογούμενη επιβολή διδάκτρων, φοβόμαστε ότι πολλοί από τους φοιτητές μας θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους 
Γενικότερα, υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ), έχει επισημάνει τους τεράστιους κινδύνους του επικείμενου νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, που ειδικά στην περίπτωση των ΤΕΙ, πρόκειται να επιφέρουν καταστροφές διότι:
  • θίγεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης,
  • καταργείται το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων,
  • καταργείται η υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί την ανώτατη εκπαίδευση, και εξαναγκάζονται τα Ιδρύματα να αναζητήσουν πόρους από επιχειρήσεις – χορηγούς,
  • καταργείται η έννοια του επιστημονικού αντικειμένου ανά τμήμα και αντικαθίσταται με διάσπαρτες, ασαφείς γνώσεις και δεξιότητες που οδηγούν σε αποφοίτους χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
Ειδικότερα τα ΤΕΙ υποβαθμίζονται και πάλι σε σχέση με τα Πανεπιστήμια ενώ για πολλά από αυτά κρίνεται και η ίδια η ύπαρξή τους 
Φοβόμαστε ότι η κρίση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας, θα οδηγήσει στην καταβαράθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα οι επερχόμενες γενεές να το πληρώσουν πολύ ακριβά. Αν στο όνομά της κρίσης πληγεί η ποιότητα της εκπαίδευσης, θα δημιουργηθεί μία γενιά ημιμαθών και «ημιεκπαιδευμένων» πτυχιούχων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, με ελάχιστη ζήτηση από την αγορά εργασίας, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό όσων έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό ή στα ιδιωτικά κολέγια 
Εμείς οι μόνιμοι καθηγητές του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης που για πολλά χρόνια παλέψαμε για την αναβάθμισή του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης δηλώνουμε ότι αισθανόμαστε βαριά την ευθύνη απέναντι στους φοιτητές μας και στις οικογένειές τους 
Δεν βρισκόμαστε σε αντίθεση με κανένα συνάδελφο εκπαιδευτικό, σε όποια θέση και αν βρίσκεται, είτε σε θέση διοίκησης είτε σε θέση μονίμου είτε σε θέση εκτάκτουΩς ακαδημαϊκοί δάσκαλοι έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση της χώρας μας έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών και η τρόικα που έφεραν να μας διοικεί.
 Δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των απλήρωτων έκτακτων συναδέλφων μας. Εκφράζουμε τη συναδελφική μας αλληλεγγύη στους συνδικαλιστές των εκτάκτων συναδέλφων, πρωτίστως σε όσους μετά τις κινητοποιήσεις, έχουν χάσει τελείως τη δουλειά τους, αλλά και σε όσους έχουν παραμείνει με περικοπές στις πενιχρές και αβέβαιες, ούτως ή άλλως, αποδοχές τους.  
 Καλούμε όλους τους συναδέλφους μονίμους και εκτάκτους, τους φοιτητές μας και όλους όσους αντιλαμβάνονται το ρόλο που μπορεί να παίξει η ανώτατη εκπαίδευση στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να παλέψουμε για:
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν
  • Πτυχία με μορφωτική αξία και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα
 Απαιτούμε από την πολιτεία
  • Έκτακτη επιχορήγηση των ΤΕΙ για την πληρωμή των δεδουλευμένων των έκτακτων συναδέλφων
  • Να προχωρήσουν οι διορισμοί του εκλεγμένου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και να προκηρυχθούν οι απαραίτητες νέες θέσεις για να μην κινδυνεύει η υπόσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας


Πέτρου Χρήστος
                                                
Κοτταράς Σταύρος

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης

πηγή: Αριστερό Βήμα
του Παναγιώτη Σωτήρη


Δόθηκαν στη δημοσιότητα το πόρισμα και τα πρακτικά του ΕΣΥΠ για την ανώτατη εκπαίδευση. Συνολικά, προλειαίνει το έδαφος για το νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, καθώς αναπαράγει τα βασικά σημεία του περιβόητου «Κειμένου Διαβούλευσης» του Υπουργείου για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, τη διοίκηση μέσω διορισμένων μάνατζερ, την επιβολή νέου εξεταστικού φίλτρου μέσω του «προπαρασκευαστικού έτους».
Εντυπωσιάζει, όμως στα πρακτικά του ΕΣΥΠ η έμφαση στην ανάγκη περιορισμού του προσφερόμενου διδακτικού έργου των πανεπιστημίων. «Πληθωρικά» είναι τα προγράμματα σπουδών κατά τον πρόεδρο του ΕΣΥΠ Α. Λυκουργιώτη, με «μεγάλο αριθμό επιλεγόμενων μαθημάτων» και «υπερβολικό χρόνο που αφιερώνεται σε διαλέξεις». «Υπερφορτωμένα» τα προγράμματα σπουδών κατά το Δ. Ματθαίου, πρόεδρο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Πρέπει να περιοριστούν τα μαθήματα επιλογής υποστήριξε ο Θ. Παπαθεοδώρου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Περιορισμό του αριθμού των μαθημάτων στα προγράμματα σπουδών ζήτησε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ (αλλά και τέως αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου) κ. Χ. Βιτσιλάκη.
Και βέβαια τα εύκολα θύματα θα είναι τα θεωρητικά μαθήματα, ιδίως όσα αφορούν τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Δεν είναι τυχαίο ότι και σε άλλες χώρες προηγήθηκαν των περικοπών εκτεταμένες δυσφημιστικές εκστρατείες για το πόσο άχρηστα, αντιπαραγωγικά ακόμη και… αντιεμπορικά είναι αυτά τα μαθήματα. Αλλά για ποια ποιότητα μόρφωσης θα μιλάμε εάν εξορίσουμε τη λογοτεχνία, την αρχαιολογία τη φιλοσοφία, την κοινωνική θεωρία, τις σπουδές φύλου, τα μαθήματα ξένων πολιτισμών;
Και τι θα αντικαταστήσει τα μαθήματα που θα περικοπούν; Ένα μείγμα από ιστοσελίδες, πακέτα εκπαιδευτικού λογισμικού, μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις, προετοιμασία εργασιών, «εργασία στο σπίτι και στη βιβλιοθήκη», συνολικά η καταφυγή στην τεχνολογία και η αντιγραφή πρακτικών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Όμως, λιγότερα προσφερόμενα αντικείμενα (και λιγότεροι διδάσκοντες) σημαίνουν μικρότερο επιστημονικό εύρος και βάθος και τμήματα με περιορισμένο ερευνητικό έργο.  Νέες επιστημονικές κατευθύνσεις δεν θα αναπτύσσονται, νέα αντικείμενα δεν θα προσφέρονται. Όλα αυτά συνεπάγονται υποβάθμιση των σπουδών, υποβάθμιση της επιστημονικής κατάρτισης των φοιτητών και τελικά υποβάθμιση των πτυχίων. Αυτό θα είναι ακόμη πιο έντονο στα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπου στις αντικειμενικές δυσκολίες και το μειωμένο σχετικά κύρος σε σχέση με τα κεντρικά θα προστεθεί και η αποψίλωση από ένα σημαντικό μέρος των μαθημάτων, ιδίως αυτά που μπορεί να τους έδιναν επιστημονικό βάθος και πρωτοτυπία.
Όλα αυτά συνεπάγονται επιπλέον μετάλλαξη των πανεπιστημίων. Αντί για την προσφορά υψηλού επιπέδου και μεγάλου εύρους μαθημάτων, φαίνεται να κυριαρχεί η αντίληψη του «εκπαιδευτηρίου μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», που απλώς προσφέρει, με τρόπο τυποποιημένο και μηχανικό, μια βασική κατάρτιση, λειτουργώντας είτε ως προθάλαμος των μεταπτυχιακών, είτε ως βάση για επάλληλους κύκλους κατάρτισης – επανακατάρτισης.
Άλλωστε, η επιλογή συρρίκνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης έγινε σαφής και από το πώς παρουσιάζεται πλέον το θέμα των συγχωνεύσεων ιδρυμάτων και της μετάβασης από το τμήμα στη σχολή. Πλέον, η έμφαση δεν είναι στα υποτιθέμενα ακαδημαϊκά κριτήρια και τις διεπιστημονικές «συνέργειες», αλλά στην εξοικονόμηση πόρων. Τα δημοσιεύματα για την κατάργηση δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων και ΤΕΙ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της… υστέρησης εσόδων, είναι από αυτή την άποψη χαρακτηριστικά.
Ένα μείγμα νεοφιλελεύθερου κυνισμού και κακοχωνεμένου τεχνοκρατισμού μεθοδεύει την ουσιαστική συρρίκνωση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό.

Σαρωτικές συγχωνεύσεις

πηγή: Ελευθεροτυπία

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΑΕΙ - ΤΕΙΡιζικές αλλαγές στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης επιφυλάσσει ο πανεπιστημιακός «Καλλικράτης» που ετοιμάζεται πυρετωδώς αυτόν τον καιρό στο υπουργείο Παιδείας. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ε», ο επανασχεδιασμός του χάρτη των ΑΕΙ της χώρας προβλέπει σαρωτικές συγχωνεύσεις μέσω της διοικητικής ενοποίησης πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανά περιφέρεια. Στόχος η δημιουργία μονοψήφιου αριθμού ιδρυμάτων-μαμούθ με μια κεντρική διοίκηση και πολλά παραρτήματα. Αμεσα θύματα τα ΤΕΙ, που αναμένεται να απορροφηθούν σε συντριπτικό βαθμό και όλος ο διοικητικός μηχανισμός των ΑΕΙ που θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Πρυτάνεις, συμβούλια διοίκησης (βάσει του επικείμενου νέου νόμου), ακαδημαϊκά όργανα, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των 25 ΑΕΙ της χώρας θα εκτοπιστούν από τις θέσεις τους, με τους περισσότερους να παίρνουν άγνωστη κατεύθυνση καθώς λίγοι θα είναι εκείνοι που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν θέση στις διοικήσεις των ολιγάριθμων ιδρυμάτων που θα περιλαμβάνει ο νέος χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, η συνταγή είναι γνωστή. Από τον.... τσελεμεντέ του Μνημονίου. Δραστικά μέτρα με σκοπό την ευρύτερη δυνατή εξοικονόμηση πόρων.
«Συνδιοίκηση» είναι ο όρος που, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει δοθεί στην επιχείρηση-σκούπα με την οποία το υπουργείο Παιδείας θα καθαρίσει το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ουδείς μιλάει για λουκέτα ή καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων, ωστόσο η διαρκής εντολή για «μάζεμα» ή «τακτοποίηση» εξυπηρετείται απόλυτα από το εγχείρημα της «συνδιοίκησης», που θα αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση από τη μείωση του αριθμού των υψηλών μισθών των διοικήσεων, του ακόμη μεγαλύτερου αριθμού του προσωπικού, των λειτουργικών εξόδων από τη συρρίκνωση του γραφειοκρατικού μηχανισμού και φυσικά από τις συνενώσεις των τμημάτων που θα αποτελέσουν τη βάση για τον ποιοτικό ανασχεδιασμό.
Επιχείρηση - σκούπα
Το μοντέλο που προωθείται πάντως είναι:
- Ενοποίηση των ιδρυμάτων μιας περιφέρειας, όσα κι αν είναι αυτά, είτε πρόκειται για πανεπιστήμια είτε για ΤΕΙ.
- Δημιουργία μιας κεντρικής διοίκησης (βλ. τα «Συμβούλια Διοίκησης») σε ένα από τα ιδρύματα και υπαγωγή σ' αυτό όλων των άλλων ως παραρτημάτων.
- Διατήρηση των εγκαταστάσεων των ενοποιημένων μονάδων τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο χωροταξικά και γεωγραφικά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μεγάλων πανεπιστημιουπόλεων.
Επιδίωξη, να δημιουργηθούν λιγότερα από δέκα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, με βασικές μονάδες στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων και Κρήτης.
«Δεν μπορεί να έχουμε 25 πανεπιστήμια», είπε, προχθές βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή («Ανατροπή), η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεων που -προς το παρόν- φαίνονται αντικρουόμενες. Από το υπουργείο Οικονομικών μιλούν για δραστικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις, από το Παιδείας για πρόωρες αποφάσεις. «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ούτε έχει διατυπωθεί θέση για τη χωροταξική αναδιάρθρωση», δήλωνε, προχθές στη Βουλή, ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος.
Ωστόσο, ακόμα και το νέο θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται να κατατεθεί μετά το Πάσχα, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στα σχέδια των σαρωτικών συγχωνεύσεων. Οι υψηλές απαιτήσεις των προγραμματικών συμφωνιών και οι προθέσεις για ύπαρξη μόνο Σχολών και Προγραμμάτων Σπουδών (όχι τμήματα) επιβεβαιώνει τα σχέδια. *

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Γιατί το να έχεις πτυχίο "μετράει" ακόμη

Του Chris Farrell 
 Όχι πολύ καιρό πριν –τη δεκαετία του 1980 και του 1990– σχεδόν κανείς δεν αμφισβητούσε την αξία ενός πτυχίου. Υπήρχαν βέβαια ορισμένοι σκεπτικιστές που τους άρεσε να λένε ότι ούτε ο Bill Gates ούτε ο Steve Jobs αποφοίτησαν από το κολλέγιο, ενώ οι γονείς των σπουδαστών παραπονιόντουσαν για τα υψηλά δίδακτρα. Παρ΄ όλ΄ αυτά, κάθε χρόνο όταν ανακοινώνονταν οι εισαχθέντες στα κολλέγια, όλοι πανηγύριζαν, καθώς θεωρούσαν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί το εισιτήριο για μια καλή δουλειά και εξασφαλίζει την επαγγελματική σταδιοδρομία.

Εντούτοις, τον τελευταίο καιρό οι αμφισβητίες έχουν πολύ μεγαλύτερη απήχηση. Από τον Charles Murray του Αμερικανικού Επιχειρηματικού Ινστιτούτου έως τον αρθρογράφο των New York Times William D. Cohan, υπάρχει ένα ρεύμα που υποστηρίζει ότι ένα πτυχίο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πεταμένα λεφτά. Τόσο οι πληγέντες από την ύφεση γονείς όσο και οι μαθητές αισθάνονται φοβερή πίεση από την κατακόρυφη άνοδο του κόστους φοίτησης στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Κολλεγίων, σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 1980-81 τα αναπροσαρμοσμένα βάσει πληθωρισμού δίδακτρα και οι αμοιβές για το 2010-11 είναι 3,59 φορές υψηλότερα στα δημόσια πανεπιστήμια και 2,86 φορές υψηλότερα στα ιδιωτικά κολλέγια. Ο κατάλογος των σπουδαστών που ενώ παράτησαν το κολλέγιο διέπρεψαν έχει μακρύνει και πλέον περιλαμβάνει τον Mark Zuckerberg, τον ιδρυτή του Facebook, καθώς και τον Jack Dorsey, συνιδρυτή του Twitter. Ωστόσο, ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι κερδίζει έδαφος η άποψη σύμφωνα με την οποία οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφοριών καθιστούν τους εργαζόμενους - απόφοιτους κολλεγίου ένα δαπανηρό απομεινάρι του παρελθόντος. Οι εργασιακοί χώροι κατακλύζονται από πανίσχυρους υπολογιστές, ευφυή λογισμικά και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία διασυνδέονται μέσω ταχύτατα εξελισσόμενων παγκόσμιων δικτύων επικοινωνίας. Σε αυτά τα πλαίσια, οι δικηγόροι και οι τεχνικοί της υγείας φοβούνται ότι θα γίνουν το αντίστοιχο των γραμματέων και των τραπεζικών υπαλλήλων της δεκαετίας του 1980.

Ο Cohan περιέγραψε με ενάργεια την προβληματική αυτή στο άρθρο που έγραψε στον ιστότοπο των New York Times στις 16 Μαρτίου, όπου αναφέρθηκε στους μαθητές που σε μερικές εβδομάδες θα μάθουν ότι έγιναν δεκτοί στα κολλέγια και τα πανεπιστήμια της χώρας: «Μήπως η εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελέσει την Πύρρειο νίκη τους;» Η δική μου άποψη είναι πως όχι.

Φοιτητικά δάνεια. Η αμερικάνικη εμπειρία. Η κοόρτη του 2009


 Για το διαδραστικό χάρτη, την έκθεση και αναλυτικό αρχείο xls Εδώ

Μειώνουν τα κονδύλια στα πανεπιστήμια κατά 50%!

πηγή: Αυγή
Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/03/2011
 
Στο μισό κόβει τα κονδύλια για τα πανεπιστήμια η κυβέρνηση προκαλώντας οικονομική ασφυξία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Στα μουλωχτά, μέσα από άτυπα έγγραφα του ειδικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης προς μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων, ανακοινώθηκε πρόσθετη μείωση των κονδυλίων κατά 17%-19%. Αν συνυπολογιστούν οι περικοπές που έγιναν πέρυσι και με την αύξηση του ΦΠΑ φτάνουν το 33%, τα Πανεπιστήμια σε σχέση με το 2009 θα λάβουν επιχορήγηση μειωμένη κατά 50%! Είναι αδιανόητες αυτές οι μειώσεις. Στην ουσία μάς κλείνουν χωρίς να το λένε, τονίζουν οι πρυτάνεις που συζήτησαν τρόπους αντίδρασης στις περικοπές σε άτυπη συνάντησή τους την προηγούμενη Πέμπτη.
 
Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να αναγκάσει τα πανεπιστήμια να κλείσουν από μόνα τους σχολές και τμήματα, αφού είναι αδύνατον να τα λειτουργήσουν. Ο ξεσηκωμός που προκάλεσαν και προκαλούν οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων ήταν ιδιαίτερα διδακτικός για τα κυβερνητικά επιτελεία. Γιατί να προκαλέσουν αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνοντας την ευθύνη του λουκέτου ιδρυμάτων ή τμημάτων, όταν η ακραία έλλειψη πόρων στην οποία καταδικάζονται τα πανεπιστήμια θα επιβάλει τις συγχωνεύσεις ως μονόδρομο; Ειδικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια πολύ γρήγορα θα εξαναγκαστούν να κλείσουν τμήματα και σχολές καθώς καταργείται κάθε ενίσχυσή τους. Ήδη ξενοικιάζουμε κτήρια στοιβάζοντας φοιτητές και εργαστήρια. Αν η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει τις αποφάσεις για τις περικοπές, το κλείσιμο και η συγχώνευση θα είναι η μόνη μας επιλογή λένε εκπρόσωποι περιφερειακών ιδρυμάτων με μεγάλη προσφορά στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Η επιλογή του υπουργείου Παιδείας να κάνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια τη βρώμικη δουλειά, χωρίς να εκτεθεί η κυβέρνηση στις τοπικές δεξαμενές ψήφων, φαίνεται από το γεγονός ότι τέσσερα ιδρύματα που η συγκρότησή τους οφείλεται στο προσωπικό ενδιαφέρον των κυβερνώντων εξαιρούνται από τις περικοπές. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Διεθνές Πανεπιστήμιο και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (τα δύο τελευταία λειτουργούν μάλιστα με δίδακτρα).
Η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια αυτά δεν υπάκουσε σε κανένα από τα κριτήρια βάσει των οποίων κατανέμονται τα κονδύλια στα υπόλοιπα ιδρύματα. Άλλωστε η ίδια η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, κατά τις τοποθετήσεις της στις Συνόδους των πρυτάνεων, δήλωνε ξεκάθαρα ότι οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις δεν είναι στην πρώτη γραμμή των αλλαγών.
Για τα κεντρικά ιστορικά ιδρύματα οι συγχωνεύσεις και τα λουκέτα θα έρθουν σε δεύτερη φάση. Όταν, δηλαδή, η οικονομική δυσπραγία τα οδηγήσει να διαθέσουν τα αποθεματικά τους για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η ύπαρξη αποθεματικών επιφέρει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. 'Οσο μεγαλύτερο το αποθεματικό τόσο μειώνονται τα κρατικά κονδύλια. Αυτό σημαίνει ότι τα ιδρύματα θα εξαναγκαστούν να βάλουν χέρι στα αποθεματικά τους και την περιουσία τους για ανάγκες που δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξή τους και τη στήριξη των φοιτητών τους.
Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη και Τ. Κουράκη για το ενδεχόμενο συγχώνευσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο Γ. Πανάρετος περιορίστηκε να δηλώσει ότι "καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί" και κατά τα συνήθη υποστήριξε ότι "η αναβάθμιση των ιδρυμάτων και η χωροταξική αναδιάρθρωσή τους θα είναι αποτέλεσμα του διαλόγου σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο".
Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή μία νέα πρόκληση σε βάρος της έρευνας και των δημόσιων ερευνητικών κέντρων. Όπως αποκαλύπτει, την ώρα που τα ερευνητικά κέντρα οδηγούνται σε κλείσιμο λόγω των τρομακτικών περικοπών στους προϋπολογισμούς τους, το υπουργείο Παιδείας αναθέτει σε ξένη ιδιωτική εταιρεία την αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος έρευνας. Πρόκειται για την εταιρεία Rand Europe Cambridge Limited με έδρα τη Βρετανία, η οποία ανέλαβε την «Αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος έρευνας ενόψει του νέου θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα» έναντι του ποσού των 90.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα ερευνητικά κέντρα της χώρας έχουν αξιολογηθεί επανειλημμένα (το 1995 από ελληνικές επιτροπές και το 2000 και 2005 από διεθνείς επιτροπές), αλλά τα πορίσματα αυτών των αξιολογήσεων ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν και δεν ελήφθησαν υπόψη στη διαμόρφωση της ερευνητικής πολιτικής.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Καρδίτσα: Κατάληψη ΤΕΙ από έκτακτους εκπαιδευτικούς

Πηγή:NewPost
Κατάληψη τμημάτων του ΤΕΙ, του Παραρτήματος Καρδίτσας πραγματοποιείται από σήμερα, μετά από απόφαση της Γ.Σ. των έκτακτων εκπαιδευτικών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Κατάληψης «μετά από την κωλυσιεργία της Διοίκησης του ΤΕΙ Λάρισας με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων του χειμερινού εξαμήνου (Νοέμβριος 2010 - Φεβρουάριος 2011) αναγκαζόμαστε να προβούμε σε αυτή την ενέργεια». Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί παραμένουν απλήρωτοι επί πέντε μήνες.

Μια συμφωνία με τον διάβολο για την παιδεία

Πηγή: genomebiology.com, Tvxs

από Gregory A. Petsko 10:51πμ, Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
Ανοιχτή επιστολή από τον καθηγητή Βιοχημείας του πανεπιστημίουBrandeis, Gregory A. Petsko, προς τον πρόεδρο του αμερικανικού πανεπιστημίου State University of New York at Albany, George M. Philip, αναφορικά με την απόφαση του τελευταίου να καταργήσει όλους τους τομείς ανθρωπιστικών και κλασικών σπουδών του πανεπιστημίου, στις αρχές του ακαδημαϊκού έτους 2010/11.
Δευτέρα 28/03/2011, http://tvxs.gr/node/81005 Αγαπητέ πρόεδρε Φίλιπ, Υποθέτω πως το τελευταίο πράγμα που θέλετε αυτή τη στιγμή είναι τα παράπονα κάποιου, που δε σχετίζεται με το πανεπιστήμιο, σχετικά με την απόφασή σας. Αν υποστηρίξετε πως δεν μπορώ να γνωρίζω πραγματικά όλες τις πτυχές του ζητήματος, από τη στιγμή που δεν έχω καμία σχέση με το State University, δε θα διαφωνήσω. Αλλά δεν μπορώ να αφήσω κάτι τέτοιο να περάσει έτσι, απλά, χωρίς να διατυπώσω τη γνώμη μου. Τουλάχιστον πιστεύω πως, όταν τελειώσω, θα είστε σε θέση να καταλάβετε το γιατί. Πριν από λίγο καιρό ανακοινώσατε την κατάργηση των τμημάτων Γαλλικών, Ιταλικών, Κλασσικών, Ρωσικών και Θεατρικών Σπουδών. Αναφέρατε πολλούς λόγους για την απόφασή σας, μεταξύ των οποίων και το γεγονός πως πλέον «συγκριτικά, εγγράφονται λιγότεροι φοιτητές σε αυτά τα προγράμματα». Φυσικά η απόφασή σας ήταν επίσης, και ίσως κατά κύριο λόγο, μια απόφαση μείωσης κόστους - στην πραγματικότητα δηλώσατε πως αυτή η απόφαση μπορεί να μην ήταν αναγκαία αν το πολιτειακό νομοθετικό σώμα είχε εγκρίνει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επέτρεπε στο πανεπιστήμιό σας να ορίσει το ποσό των διδάκτρων του. Τέλος, υποστηρίξατε πως οι ανθρωπιστικές σπουδές απομυζούσαν πόρους από το ίδρυμα σε αντίθεση με τις θετικές επιστήμες, οι οποίες φέρνουν χρήμα με τη μορφή χορηγιών και συμβολαίων. Ας εξετάσουμε λεπτομερώς τόσο αυτά όσο και άλλα σημεία της αιτιολόγησής σας γιατί νομίζω πως, αν το κάνουμε, θα γίνει ξεκάθαρο πως τα γεγονότα στα οποία στηρίζονται έχουν κάποιες σημαντικές πτυχές οι οποίες δεν καλύπτονται στην ανακοίνωσή σας. Πρώτα απ' όλα το ζήτημα των εγγραφών. Είμαι σίγουρος πως σχετικά λιγότεροι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα σε αυτά τα αντικείμενα όπως όντως δηλώσατε. Δεν θα ήταν πολλοί ούτε και την εποχή που ήμουν εγώ φοιτητής, αν τα πανεπιστήμια δεν απαιτούσαν από τους φοιτητές να επιλέγουν μαθήματα από μια ευρεία γκάμα ακαδημαϊκών αντικειμένων (ανθρωπιστικές σπουδές, κοινωνικές επιστήμες, καλές τέχνες, φυσικές επιστήμες ) καθώς και να αποκτήσουν επάρκεια σε τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα. Βλέπετε, ο λόγος για τον οποίο οι σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών έχουν χαμηλό ποσοστό εγγραφών δεν είναι επειδή οι φοιτητές σήμερα τρελαίνονται για μαθήματα πιο σχετικά με το αντικείμενό τους, είναι το ότι διοικητικά στελέχη σαν κι εσάς, καθώς και το υποτακτικό διδακτικό προσωπικό, έχετε σταματήσει να θέτετε ως προαπαιτούμενο την ευρεία επιλογή μαθημάτων και έχετε επιτρέψει στους φοιτητές να επιλέγουν τα δικά τους ακαδημαϊκά προγράμματα - κάτι που θεωρώ πως ακυρώνει τελείως το καθήκον του πανεπιστημιακού προσωπικού ως διδάσκοντες και μέντορες.

Οι φοιτητές στην Ιταλία εισβάλουν στο χρηματιστήριο του Μιλάνο

 Πηγή: sibilla
Από την εισβολή στο χρηματιστήριο του Μιλάνο
«Η δικτατορία της οικονομίας και του νεοφιλελευθερισμού 
δεν θα περάσει»…

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Μαθητής VS Ψεύτης Πετσάλνικος. Εσείς ποιος θα θέλατε να μιλάει για τα δικά σας συμφέροντα;




Βγάλτε μόνοι σας τα δικά σας συμπεράσματα. Πάει το ΤΕΙ, πάνε τα σχολεία, Πετσάλνικε πετάς, πετάς, για Γερμανία...Τώρα αν πάρεις και την Αννούλα και το Γιωργάκι μαζί δεν μας πειράζει. Τις προοπτικές τέτοιων ανθρώπων του μόχθου, χαντακώνει η Αννούλα και η κυβέρνηση της. Πάμε στοίχημα ότι ο μαθητής το απόγευμα δουλεύει στο χωράφι ή στα ζώα των γονιών του; Και ο Πετσάλνικος με αυτό το "ανυπόσταστο" χαμόγελο κάνει δηλώσεις. Δείτε τι ωραία μεταφέρει ο μαθητής αν και ακατέργαστα χωρίς εμπειρία, και συνεπώς ωμά όπως είναι, με πάθος, την πραγματικότητα που του πνίγει τη ζωή, και πως ο Πετσάλνικος, τρις υφυπουργός Παιδείας αραχτός στο γραφείο του, υπό το βλέμμα του "ηγέτη", κάνει δηλώσεις για σωφροσύνη και νηφαλιότητα, αφού διαψεύσει ο ίδιος τον εαυτό του. Γιατί να μην εκπροσωπεί το Γαύρο ο μικρός μαθητής του, και να μιλούν με τόση άνεση τύποι σαν τον Πετσάλνικο εκ μέρους του;

7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων στρατευμάτων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

πηγή: Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος

Ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για την κατοχύρωση ρόλου περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη περνά σε άλλη διάσταση μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη. Οι αρχικές ενστάσεις της Τουρκίας γρήγορα αντικαταστάθηκαν από ενεργό πολεμικό ρόλο στέλνοντας πληθώρα πλοία του Πολεμικού της Ναυτικού να συμμετέχουν στον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης, μεταφέροντας και 1000 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι Νατοϊκοί σχεδιασμοί για χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ διεκδικεί η καθοδήγηση της επέμβασης να διεξαχθεί από το Νατοϊκό Στρατηγείο της Σμύρνης.
Ισχυρό αντίλογο όμως παρουσιάζει το ελληνικό κράτος. Έχοντας η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίσει ότι θα αποτελέσει συνιστώσα της επέμβασης των Προθύμων Ιμπεριαλιστών, αναλαμβάνοντας ρόλο στρατηγικού προγεφυρώματος για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., μετέτρεψε τη χώρα σε βάση εφόρμησης των βομβαρδιστικών αεροσκαφών και των AWACS, παραχώρησε κάθε διευκόλυνση και συμμετέχει τελικά με 4 πολεμικά πλοία που εναλλάσσονται, 1 πολεμικό ελικόπτερο, άνδρες των ΟΥΚ και 1 AWACS.

Tα πρακτικά των συνεδριάσεων της ολομέλειας του ΕΣΥΠ

Πηγή:Esos.gr
Τι μου λες! ΑΕΙ στο διάλογο!!!
 Τα πρακτικά της 7ης Ολομέλειας Εδώ
Τα πρακτικά της 8ης Ολομέλειας Εδώ
Τα πρακτικά της 9ης Ολομέλειας Εδώ