Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΧΗΜΙΚΟΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Την Τρίτη 4/10/2011, μετά το τέλος της Γεν. Συνέλευσης του Συλλόγου φοιτητών Χημείας και αφού ο σύλλογος αποφάσισε ξανά κατάληψη της σχολής με διπλή εξεταστική Γενάρη- Φλεβάρη, με εμβόλιμη για τους επι πτυχίω μετά το τέλος των κινητοποιήσεων, προχώρησε σε μαζική παράσταση 100 και πλέον ατόμων στο γραφείο του προέδρου Α. Γιαννακουδάκη. Η απόφαση των φοιτητών διέπονταν από το πνεύμα διασφάλισης ότι κανενός είδους εκδικητική συμπεριφορά και εκβιασμός απ’ το καθηγητικό μπλοκ και τα διοικητικά όργανα του Τμήματος, δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί στις πλάτες των φοιτητών. Από κοινού μεθοδεύσεις προέδρου- καθηγητών και συγκεκριμένων φοιτητικών παρατάξεων βάφτισαν αποφάσεις, κατά παράβαση ακόμα- ακόμα της πολυαναφερόμενης «νομιμότητας» στην προηγούμενη διαδικασία συνέλευση Τμήματος, απαρτίες ανύπαρκτες και προχώρησαν διεκπεραιώνοντας  με το στανιό ορισμό εξεταστικών εξπρές, για όλο το ακαδημαϊκό έτος, στο πνεύμα εφαρμογής και του νέου νόμου Διαμαντοπούλου. Η συγκεκριμένη ενέργεια μαζικής παράστασης αιφνιδίασε και άγχωσε τον Α. Γιαννακουδάκη (γεγονός που αποδεικνύεται και από την κατάπτυστη γραπτή αναφορά του την επόμενη μέρα) που προφανώς θεωρούσε ότι το κομπρεμί του με την παραδοσιακή δεξιά του Σ.Φ. Χημείας αρκούσε για την επιβολή της «κανονικότητας» και του ρεβανσισμού, όπως προστάζουν τα κυβερνητικά λογίδρια. Αυτό ίσως «δικαιολογεί» και την μυωπική «αναφορά» του για μειοψηφίες 30-40 ατόμων και τον πανικό του να βρει ερίσματα στις πιο αντιδραστικές φωνές μελών ΔΕΠ όλων των ΑΕΙ. Η στοχοποίηση συμφοιτητή μας ( για «απαλλοτρίωση» απ’ το σύλλογο του ιδιόκτητου προτζέκτορα του, παρά το γεγονός ότι « αυτός για μας θα έδινε και το βρακί του» όπως χαρακτηριστικά έλεγε) εκτός απ’ την χυδαιότητα της αναφοράς του και ρόλο καταδότη άλλης εποχής, ενέχει στρατηγικούς στόχους πειθαρχικής θωράκισης και αυταρχισμού του εκπαιδευτικού μηχανισμού, στις επιταγές της επιβαλλόμενης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Οι φοιτητές του ΑΠΘ "πάνε πλατεία"!

πηγή: alterthess.gr


Να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο νόμο,  που διαλύει την δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα, είναι αποφασισμένοι οι φοιτητές στην Θεσσαλονίκη "βγάζοντας στο δρόμο" τα αιτήματα τους για το πανεπιστήμιο. Έτσι το Σάββατο 8/10 οι φοιτητές θα προχωρήσουν σε ολοήμερη κατάληψη της πλατείας Αριστοτέλους κατά την διάρκεια της οποίας θα λάβουν χώρα συζητήσεις, εκδηλώσεις, προβολές και δρώμενα ενώ για το βράδυ προγραμματίζεται Συναυλία με συκρότηματα της πόλης. Οι φοιτητές δηλώνουν ότι οι απειλές του Υπουργείου δεν τους φιμώνουν ούτε τους τρομοκρατούν και καλούν όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να παρεβρεθούν στις εκδηλώσεις και να παλέψουν μαζί  τους για την ανατροπή του νόμου πλαισίου.







11 σημεία για το Νόμο Πλαίσιο από έναν φοιτητή

πηγή: edopolytexneio.gr
του Κωνσταντίνου Λόντου, φοιτητή Ιατρικής

Είμαι φοιτητής μη ενταγμένος σε παρατάξεις που σπουδάζω στην ιατρική σχολή Αθηνών. Η σχολή αυτή τη στιγμή τελεί υπό κατάληψη όχι από μειονότητες αλλά από 200 φοιτητές που ψήφισαν υπέρ σε συνέλευση 360 ατόμων. Με θλίψη μου διαπιστώνω ότι τα ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει ένα πόλεμο απίστευτου βεληνεκούς γιατί μάλλον δεν καταλαβαίνουν γιατί αυτοί οι φοιτητές, οι περισσότεροι από τους οποίους ανεξάρτητοι, τάσσονται υπέρ της κατάληψης. Ξεκινάω λοιπόν να πω μερικά πράγματα..
  1. Συγγράμματα.Από την αρχή του προηγούμενου έτους ξεκίνησε μία προσπάθεια του υπουργείου να περικόψει τα συγγράμματα. Όντως υπήρχαν σπατάλες. Όμως υπήρχαν και μαθήματα που χρειάζονταν περισσότερα από τα 2 βιβλία αυστηρά που έλεγε το υπουργείο. Έτσι πήγαμε για διαμαρτυρία στο υπουργείο και κάναμε τις εξής προτάσεις:να τυπώνονται από τον εθνικό τυπογραφικό φορέα, να έχουν μικρότερη γραμματοσειρά και διαστήματα, το χαρτί να είναι χειρότερης ποιότητας , να μειώσουν τις αμοιβές των συγγραφέων και των μεταφραστών. Πήραμε τότε μια απάντηση «δεν έχουμε κομμουνισμό» μας έδιωξαν ειρωνικά και το έργο συνεχίστηκε. Τον Ιούλιο άνοιξε ηλεκτρονική διαβούλευση για να έχουμε πλέον μόνο ένα βιβλίο(δηλαδή άμα ένα σύγγραμμα είναι τρίτομο παίρνω τον ένα τόμο που δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 1000 σελίδες).Πάλι εκεί από κάτω κάναμε τις προτάσεις μας. Αλλά όλως τυχαίως πάνω δεξιά υπήρχε έτοιμη η υπουργική απόφαση για υπογραφή[!!] και όντως και εγένετο. Αποτέλεσμα? Αυτή τη στιγμή για το έτος μου στην ιατρική φέτος θα χρειαστώ 600 ευρώ για απαραίτητα βιβλία που κόπηκαν[πχ στην ακτινολογία έχουμε ένα 4τομο σύγγραμμα και θα πάρω μόνο τον τόμο που αναφέρεται στο ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα] .. και σαν να μην έφτανε αυτό η κυρία υπουργός λέει ότι είναι ψέματα ότι θα κοπούν τα συγγράμματα ,ότι στο νέο νόμο περιλαμβάνει και τα έντυπα. Όχι μόνο λοιπόν είναι κομμένα αλλά με την ψηφιοποίηση που αρχίζει την άνοιξη ,του χρόνου δεν θα χουμε ούτε αυτά. Εγώ προσωπικά ζαλίζομαι μετά από 10 λεπτά στον υπολογιστή και λεφτά για τόσα βιβλία δεν έχω. Δεν ξέρω τι θα κάνω..
  2. Όλη την προηγούμενη χρονιά η ακαδημαϊκή κοινότητα δήλωσε τις αντιθέσεις τις σε συγκεκριμένα σημεία του νόμου[πχ ολιγαρχικά όργανα, κατάργηση του τμήματος, μείωση χρηματοδότησης κτλπ].Βέβαια το υπουργείο συνέχιζε μόνο του. Και μάλιστα τον Ιούλιο μετά από κάτι μικροσυμπλοκές στο υπουργείο παιδείας σε μία διαμαρτυρία φοιτητών και αφού ησύχασαν τα πράγματα, μετά από περίπου 40 λεπτά τα ΜΑΤ εντελώς αναίτια μας κυνήγαγαν απέξω και μέσα στο The Mall φωνάζοντας «Πιάστε τα …νιά»!Τον αδερφό μου μάλιστα τον χτύπησαν όταν τόλμησε να τους ζητήσει να βοηθήσει ένα παιδί το οποίο βάραγαν μαζί 3 αστυνομικοί και του οποίου έτρεχε αίμα από το στόμα
  3. Ήμουν στη συνέλευση που είχε γίνει στη πλατεία συντάγματος για την παιδεία και ήταν εκεί και ο πρύτανης Ιωαννίνων. Είπε λοιπόν ότι για τη σίτιση στο πανεπιστήμιο του παίρνει 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από το υπουργείο και δίνει και από τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου άλλο ένα για να μπορεί να το καλύψει! Επίσης είπε ότι η χρηματοδότηση του ιδρύματος του έχει μειωθεί στο 50 % και προσπαθεί να βγάλει τους εργολάβους από διάφορα έργα(πχ καθαριότητα) για να εξοικονομήσει χρήματα.. Αυτός ο νόμος έρχεται να μεταφέρει τα οικονομικά βάρη σίτισης κι στέγασης εξ ολοκλήρου στα πανεπιστήμια Και πως ακριβώς θα τα καλύψει το πανεπιστήμιο όταν ήδη μπαίνει μέσα?? Πως δεν θα αναγκαστεί να μας βάλει να πληρώνουμε για αυτά?

Η απάντηση του, καθηγητή του Παντείου, Γιώργου Ρούση στην επιστολή του Υπουργείου για συμμετοχή του στην 5μελή επιτροπη του ιδρύματος

Παραθέτουμε στη συνέχεια την επιστολή που έλαβε ο Γ. Ρούσης από το υπουργείο παιδείας, σχετικά με ενδεχόμενη συμμετοχή του στην 5μελή επιτροπή του Παντείου Πανεπιστημίου που θα διενεργήσει τις εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος, σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο, καθώς και την απάντησή του στο υπουργείο. Εμείς απλά θα θέλαμε να προσθέσουμε ένα σχόλιο: Αν η Αννούλα φτάνει στο σημείο να στείλει τέτοιες επιστολές στο γνωστό αγωνιστή, κομμουνιστή καθηγητή Γ. Ρούση, που έχει επανειλημμένα και δημόσια ταχθεί κατά του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, μάλλον έχει ξεμείνει από φίλους....

 Αξιότιμε κ. Ρούση,

Όπως μάλλον γνωρίζετε, μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για την έκδοση διαπιστωτικής πράξης εκ μέρους του Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών για τη συγκρότηση της πενταμελούς επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, η πράξη αυτή σύμφωνα με το νόμο θα γίνει από την Υπουργό Παιδείας.

Σας ενημερώνουμε ότι με δεδομένη τη σειρά κατάταξής σας στον κατάλογο των αρχαιοτέρων Καθηγητών του Ιδρύματός σας, και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν έγγραφες αποδοχές συμμετοχής που προηγούνται στη σειρά αρχαιότητας, η Υπουργός πρόκειται να σας ορίσει ως μέλος της εν λόγω πενταμελούς επιτροπής.

Σε περίπτωση που υπάρχει πολύ σοβαρό και αιτιολογημένο κώλυμα συμμετοχής σας παρακαλούμε όπως μας το γνωρίσετε στην ίδια την Υπουργό, κ. Άννα Διαμαντοπούλου με ηλεκτρονικό μήνυμα, στη διεύθυνση ypourgos@minedu.gov.gr, με κοινοποίηση στη δική μου ηλεκτρονική διεύθυνση το αργότερο έως την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011, 12.00 μεσημβρινή.

Με εκτίμηση
Καθηγητής Βασίλης Παπάζογλου
Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης



Κυρία υπουργέ,

Κατανοώ απολύτως , το ότι  με δεδομένο ότι αδυνατείτε να εφαρμόσετε ένα  νόμο που στήριξε σύσσωμο το μπλοκ της αστικής εξουσίας έχετε χάσει την ψυχραιμία σας  και αυθαιρετείτε διότι:

1.       Το να θεωρείτε τη  μη απάντηση ως καταφατική απάντηση,  είναι αυθαιρεσία.

2.       Το να στέλνετε ένα e-mail για ένα τόσο σοβαρό θέμα στις 12.20 το μεσημέρι της 4/10, και να θεωρείτε  αν δεν απαντήσουμε  μέχρι τις 12 το μεσημέρι της μεθεπόμενης, ( λες και είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε  πάνω από τους υπολογιστές μας , και να αντιδρούμε με τους ρυθμούς που εσείς ορίζετε) ότι συμφωνούμε με τον διορισμό μας, αποτελεί αυθαιρεσία στο τετράγωνο.

3.       Το να ανάγετε  την αφεντιά σας σε κριτή της σοβαρότητας των λόγων άρνησης συμμετοχής που μπορεί να επικαλεστεί ο καθένας μας αποτελεί αυθαιρεσία στον κύβο.

Παρόλα αυτά για  να μην υποστώ το διασυρμό  να  δω το όνομα μου στην πενταμελή επιτροπή του Παντείου, όπερ καθόλου απίθανο στα πλαίσια του αυθαίρετου τρόπου λειτουργίας σας, σπεύδω να σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι  σεβόμενος και   την ομόφωνη  απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων περί αντισυνταγματικότητας του νόμου σας,  αρνούμαι να συμμετέχω:

- σε μια διαδικασία που δολοφονεί το πανεπιστήμιο μετατρέποντας το σε Ανώνυμη Εταιρία,

- σε μια διαδικασία η οποία  δεν αρμόζει σε ακαδημαϊκούς δασκάλους που σέβονται το λειτούργημα τους,

-σε μια διαδικασία την οποία αρνείται να εφαρμόσει η συντριπτική πλειοψηφία των πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ, των φοιτητών και των συναδέλφων μου.

Γιώργος Ρούσης
Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Απανωτά χτυπήματα στη Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ

πηγή: Ελευθεροτυπία
Σε πανικό βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας αντικρίζοντας τον κίνδυνο να αποτύχει παταγωδώς στην κατάκτηση του πρώτου ορόσημου της εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, τη συγκρότηση των περιβόητων Συμβουλίων. 

Μετά την άρνηση των πανεπιστημίων να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις για τη δρομολόγηση των διαδικασιών ανάδειξης των νέων οργάνων, η υπουργός ανέλαβε να διορίσει η ίδια τις επιτροπές που θα αναλάβουν τη «βρώμικη δουλειά». Ακόμα ψάχνει... Παράλληλα, προσπαθεί ν' αντέξει την ομοβροντία αρνήσεων που συνεχίζει να δέχεται από πρώην πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και καθηγητές από το σύνολο σχεδόν των ΑΕΙ της χώρας να συμμετάσχουν σε διορισμένες επιτροπές εκλογής των (εσωτερικών) μελών των Συμβουλίων. 

Είναι πλέον απέλπιδες οι προσπάθειες που καταβάλλονται. Πρόσφατα, στελέχη του υπουργείου επικοινώνησαν με συνταξιούχο καθηγητή και (πολύ) πρώην αντιπρύτανη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου ο οποίος βρίσκεται περίπου στο μέσον της 8ης δεκαετίας της ζωής του. Το τηλέφωνο έκλεισε γρήγορα...

Οι προθεσμίες
Οι προθεσμίες, που η ίδια η υπουργός έθεσε, πλέον απειλούν την ίδια και το νόμο. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν εκλεγεί τα οχτώ εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία απαιτεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2012 την πλήρη συγκρότησή τους με την εκλογή του προέδρου και των εξωτερικών μελών. Εν ολίγοις, μέσα σ' ένα μήνα πρέπει να επιτέλους να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος και να διασωθεί και το κύρος του. Δύσκολο.

Ηδη έχει εξαντληθεί ο (ανεπιτυχής) γύρος επαφών με τους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις -και μάλιστα κατά χρονολογική σειρά που φθάνει αρκετά πίσω- και άνοιξαν οι λίστες των καθηγητών.

Μόνο που δεν ορίζεται σαφώς η διαδικασία επιλογής αυτών (χρονολογικά και ποιοτικά κριτήρια) ενώ κι εκεί συναντάται το ίδιο αδιέξοδο. Το χειρότερο είναι πως ο νόμος δεν προβλέπει άλλη εναλλακτική λύση και το ακόμη χειρότερο πως αν το υπουργείο αναγκαστεί να δώσει παράταση στις προθεσμίες, τότε θα πρέπει να προβεί σε νέα διορθωτική νομοθετική ρύθμιση. Πριν ακόμα ισχύσει ο νέος νόμος...
Ενδεικτικό πάντως της προβληματικής κατάστασης είναι η απουσία της εγκυκλίου για την εκλογική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Βάσει προθεσμίας πρέπει να σταλεί στα ΑΕΙ εντός του μηνός.
Προς το παρόν, γνωστός είναι ο βαθμονομικός χαρακτήρας του. Κάτι σαν τον διαγωνισμό της Eurovision, όπως λένε αστειευόμενοι οι ακαδημαϊκοί. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών των Συμβουλίων (αν και όποτε γίνει) θα πραγματοποιηθεί όχι με σταυρό αλλά με βαθμούς. Ενα, δυο, οχτώ, δώδεκα κ.ο.κ. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Τα «όχι»
Προς το παρόν, προέχουν οι επιτροπές. Η λίστα των αρνήσεων, πάντως, είναι εντυπωσιακή. Ενδεικτική η περίπτωση των δυο κορυφαίων Ιδρυμάτων της χώρας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ. Κανείς από τους πρώην πρυτάνεις των τελευταίων ετών του Αθηνών (Μπαμπινιώτης, Ασημακόπουλος, Κίττας κ.ο.κ.) και αντιπρυτάνεις δεν έχει δεχθεί ενώ αποτυχημένη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαφή με παλαιότερους θητεύσαντες στις ίδιες θέσεις. Δεν αρκούν οι μια-δυο εξαιρέσεις που, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν καταγραφεί.

Το ίδιο ισχύει για το ΕΜΠ. Την αρχή έκανε ο πρώην πρύτανης Κ. Μουτζούρης και οι αντιπρυτάνεις του. Ακολούθησε ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος και οι δικοί του κ.ο.κ.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΑΙΣΧΟΣ! ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΣΑΡΑΛΙΩΤΗΣ, ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Α. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ!

πηγή: iskra.gr

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ!
Σε μια πολύ επικίνδυνη απόφαση που στέλνει τα χειρότερα δυνατά μηνύματα στους ακραίους κύκλους της ΕΛΑΣ, προέβη σήμερα (5.10) το πενταμελές Εφετείο Λαμίας.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε την "υπό όρους" (sic) αποφυλάκιση του Βασίλη Σαραλιώτη, του συνεργού του δολοφόνου του Α. Γρηγορόπουλου, Ε. Κορκονέα. Μοναδικός "όρος" είναι η παραμονή του στα όρια του νομού Δράμας.
Ο Σαραλιώτης ήταν ο δεύτερος αστυνομικός που είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου μαζί με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Η απόφαση ελήφθη, με το αιτιολογικό ότι ο Β. Σαραλιώτης έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία του χωρίς όμως να έχει γνωστό ποιά είναι αυτή η "ανήκεστος βλάβη"!
Ακόμα, και αν υποθέσουμε πως ο Β. Σαραλιώτης όντως υποφέρει από κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, που καθιστά την παραμονή του στη φυλακή βασανιστήριο ή επικίνδυνη για τη ζωή του, αυτό το πρόβλημα υγείας θα έπρεπε να γίνει γνωστό από τη στιγμή που εμπλέκεται σε μια υπόθεση δολοφονίας ενός παιδιού, η οποία πυροδότησε μια ολόκληρη εξέγερση το Δεκέμβρη του 2008!
Προφανώς, μάλλον, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υγείας!
Εν κατακλείδι ο Β. Σαραλιώτης προστίθεται στην μακρά λίστα των αστυνομικών που συμμετείχαν σε δολοφονίες πολιτών και οι οποίοι εν συνεχεία, έπεσαν στα μαλακά από την Ελληνική Δικαιοσύνη!

Μπλοκάρει τις εξετάσεις των επί πτυχίω φοιτητών το υπουργείο Παιδείας

πηγή: in.gr

«Μπλόκο» στις εξετάσεις των φοιτητών επί πτυχίω που χρωστούν πάνω από πέντε μαθήματα επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, σε μία προσπάθεια να πιέσει για τη λήξη των καταλήψεων, οι οποίες έχουν περιοριστεί σε 79 τμήματα πανελλαδικά.

Ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Β.Παπάζογλου, έστειλε εγκύκλιο στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, με την οποία απαγορεύει τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, εάν αυτοί χρωστούν περισσότερα από πέντε μαθήματα.

Όπως είναι γνωστό, ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ έχει καταργήσει τη δυνατότητα να δίνονται εξετάσεις παράλληλα με τα μαθήματα των φοιτητών. Δηλαδή, εάν δεν τελειώσει μια εξεταστική περίοδος, δεν ξεκινούν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια για το νέο εξάμηνο. Η σχετική διάταξη αποτελεί και τον βασικό λόγο για τον οποίο η εξεταστική περίοδος χάθηκε σε Ιδρύματα, που βρίσκονταν σε κατάληψη έως και αυτή τη εβδομάδα.

Τα πανεπιστήμια αποφάσισαν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση των φοιτητών επί πτυχίω, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση παρακολούθησης μαθημάτων, οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν κανονικά, ασχέτως αν έχουν ολοκληρωθεί ή όχι τα μαθήματα στη σχολή.

Τη λύση αυτή για τους επί πτυχίω φοιτητές προωθεί, ήδη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου και αποφασίστηκε οι εξετάσεις για τους εν λόγω φοιτητές να ξεκινήσουν κανονικά. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και σε άλλα πανεπιστήμια.

Ωστόσο, σε απάντηση αυτής της εσωτερικής ρύθμισης ο κ. Παπάζογλου έστειλε ερμηνευτική εγκύκλιο στα πανεπιστήμια, αναφέροντας ότι οι φοιτητές επί πτυχίω μπορούν μεν να δώσουν εξετάσεις, αλλά μόνον εφόσον χρωστούν μέχρι πέντε μαθήματα.

Η εγκύκλιος σήμανε συναγερμό στα πανεπιστήμια, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με καταλήψεις. Όπως λέει ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων και νομικός, πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κ. Ρέμελης, η πρόβλεψη αυτή δεν υπάρχει σε κανένα σημείο του νέου νόμου, αποτελεί καθαρή «έμπνευση» των συντακτών της και παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα με την έκδοση κανονιστικών πράξεων από όργανα που δεν διαθέτουν την προς τούτο εξουσιοδότηση.

Η εγκύκλιος, σύμφωνα με τον κ. Ρέμελη, αποτελεί εκ των άλλων και ευθεία παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας στην αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων.

Για το θέμα που προέκυψε αναμένεται εντός των επομένων ωρών και επίσημη απάντηση της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ.

Βίντεο από κατάληψη στο υπουργείο παιδείας 4/10/2011

πηγή: edopolytexneio.gr

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011 φοιτητές από όλες τις κατειλημμένες σχολές της Αθήνας προχώρησαν σε κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας στην προσπάθεια να ακουστούν τα αιτήματά τους.
Νωρίς το πρωί της Τρίτης και ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι του δημοσίου επιχειρούν καταλήψεις σχεδόν σε όλα τα υπουργεία, οι φοιτητές με τη σειρά τους παίρνουν την πρωτοβουλία να καταλάβουν το υπουργείο Παιδείας.
Οι φοιτητές επιχειρούν την ανάρτηση πανό στην πρόσοψη του κτηρίου.
Το υπουργείο απαντάει καλώντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
Απέναντι στο νόμο πλαίσιο που διαλύει το μέλλον των αποφοίτων και γκρεμίζει ότι έχει απομείνει από το δημόσιο δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο οι φοιτητές φωνάζουν δυνατά
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠOΥΔΑΣΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές δίνουν τη μάχη των καταλήψεων άλλα κομμάτια της εκπαίδευσης μπαίνουν σε τροχιάαγώνα.
Το ίδιο κάνουν εργαζόμενοι που προχωράνε σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων ενάντια στην πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
στο τέλος της κινητοποίησης οι φοιτητές κάνουν δηλώσεις από το χώρο όπου η Άννα Διαμαντοπούλου εξαγγέλει το τέλος του πανεπιστημίου όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα
Ραντεβού στους δρόμους!!!

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Στη χώρα της πλατείας Κλαυθμώνος...

πηγή: Ριζοσπάστης
του Νίκου Μπογιόπουλου

Κάποτε ήταν οι «εργαζόμενοι - ρετιρέ».
Και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ έτσι τους αποκάλεσαν. Τους διέσυραν και τους έβαλαν απέναντι στους «μη προνομιούχους». Βάφτισαν τα δικαιώματα σε «προνόμια»! Και τα αφαίρεσαν. Από τους «μη προνομιούχους»...
*
Μετά ήταν οι αγρότες.
Οι «τεμπέληδες». Που «άραζαν στα καφενεία». Που τους έχουν αποκαλέσει και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ, από «μπαταχτσήδες» μέχρι «γαϊδούρια». Που «κάθονταν και έτρωγαν τις επιδοτήσεις». Μέσα σε δυο δεκαετίες ξεκλήρισαν τον κύριο όγκο της αγροτιάς...
*
Στην πορεία του «κοινωνικού αυτοματισμού» (αυτή είναι η κωδική ονομασία του «διαίρει και βασίλευε» που είχε δώσει ο Ρέππας ήδη από το 1997) εμφανίστηκαν οι ναυτεργάτες.
Που όταν διεκδικούν δουλειά, «πλήττουν τον τουρισμό» και «διασύρουν τη χώρα». Σήμερα, που οι Ελληνες εφοπλιστές κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ναυτιλίας στον κόσμο, το 90% των Ελλήνων ναυτεργατών της δεκαετίας του '80 είναι άνεργοι. Και οι υπόλοιποι, μαζί με τους ξένους συναδέλφους τους, εργάζονται σε καθεστώς γαλέρας. Επιστρατευμένοι και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ...
*
Εξίσου μιαροί με τους ναυτεργάτες ήταν οι λιμενεργάτες.
Αυτοί που «αμείβονται σαν Κροίσοι»! Οι συκοφαντίες κράτησαν όσο χρειαζόταν. Μέχρι, δηλαδή, να ξεπουλήσουν τα λιμάνια...
*
Κατόπιν τα βάλανε με τους συνταξιούχους.
Αυτούς που το '95, επί Αντρέα Παπανδρέου, τους έδερναν έξω από το Μαξίμου και που επί Σημίτη ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γκαργκάνας, και ο σημερινός διοικητής του ΙΚΑ, ονόματι Σπυρόπουλος, έλεγαν ότι «έπιναν καφέ στη Μύκονο» (σ.σ.: οι συνταξιούχοι!) και ότι - για λόγους «πατριωτισμού» - η χώρα πρέπει να ανατρέψει το μοντέλο του «εύπορου συνταξιούχου»! Από αυτόν το συνταξιούχο, τον ...«εύπορο», οι «σωτήρες» κόψανε πλέον και τα τελευταία ψίχουλα...
*
Στο στόχαστρο δεν άργησαν να μπουν οι μαθητές και οι φοιτητές.
Αυτά τα παλιόπαιδα. Τα ανεπρόκοπα. Τα ...υποκινούμενα. Βάλανε τους γονείς, και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ, να στραφούν ενάντια στα παιδιά. Τα παιδιά ενάντια στους καθηγητές. Τους καθηγητές ενάντια στον εαυτό τους. Σήμερα οι φοιτητές λογίζονται σαν εξαρτήματα του «χορηγού» του Πανεπιστημίου. Οι μαθητές δεν έχουν βιβλία, σε σχολεία που δεν έχουν δασκάλους. Οι δάσκαλοι παραμένουν αιώνια «εργασιακώς έφεδροι» χωρίς ελπίδα να πιάσουν ποτέ δουλειά - όταν από τα σχολεία λείπουν δάσκαλοι! Και οι γονείς; Εφτασαν να πληρώνουν μέχρι και τις φωτοτυπίες...
*
Στη συνέχεια ήταν οι φορτηγατζήδες κι από κοντά οι ταξιτζήδες.
Στο πρόσωπό τους εντοπίστηκαν οι ένοχοι κάθε κακοδαιμονίας. Τα κακά δαιμόνια οσονούπω ξορκίζονται. Διά του ξεκληρίσματός τους...

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ!

πηγή: iskra.gr

Με ένα πανό που έγραφε «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» επέλεξε να διαμαρτυρηθεί η κ. Μαρία Αθανασιάδου πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής η οποία είχε κληθεί να μιλήσει στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής.
Με τον τρόπο αυτό η πρόεδρος θέλησε να διαμαρτυρηθεί για την εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, η οποία καλούσε τους εισαγγελείς (Εφετών και Πρωτοδικών) να ασκήσουν ποινικές διώξεις εναντίον των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις σχολείων.
Απευθυνόμενη στα μέλη της επιτροπής η Μαρία Αθανασιάδου είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε μια κοινωνία χαφιέδων».

Φυσικά η συμβολικη αυτή διαμαρτυρία αποτελεί μια απάντηση στο γενικότερο πλαίσιο αυταρχισμού και καταστολής που αναπτύσσεται εναντίον των μαθητικών αγώνων. Χτες στο Σύνταγμα τα ΜΑΤ χτύπησαν, απρόκλητα, καθιστική διαμαρτυρία μαθητών τη στιγμή που η Υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου απειλούσε ανοιχτά τόσο τους μαθητές όσο και τους φοιτητές με επέμβαση της αστυνομίας σε σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα. 
Παράλληλα η υφυπουργός ενθάρρυνε τους διευθυντές των σχολείων αλλά και τους πρυτάνεις, όχι μόνο να καλούν την αστυνομία αλλά και να καταδίδουν τους "καταληψίες"!
Η κίνησή της φαίνεται πως έθιξε την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σούλα Μερεντίτη αλλά και τον πρόεδρο κ. Τάκη Αντωνακόπουλο που ζήτησαν να διαγραφεί από τα πρακτικά η διαμαρτυρία. Λες και αν διαγραφτεί από τα πρακτικά της Βουλής η διαμαρτυρία, θα σβηστεί και ως γεγονός...
Από τη μεριά της, πάντως, η πρόεδρος δεν πτοήθηκε! Αντιθέτως, επανέλαβε την κίνησή της στους διαδρόμους της βουλής, βγάζοντας το πανό το οποίο όπως είπε «το ζωγραφίσαμε με τα παιδιά» με αποτέλεσμα να κάνει την ασφάλεια του κοινοβουλίου να τρέχει πανικόβλητη!

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μπορεί να υπάρξει φοιτητικό κίνημα χωρίς καταλήψεις;


Καθήκον της εμπροσθοφυλακής και της οπισθοφυλακής δεν είναι ούτε να προελαύνει ούτε να υποχωρεί, αλλά να ελίσσεται
Ναπολέων Βοναπάρτης, Εγχειρίδιο Πολέμου


Μετά από ένα μήνα κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια φαίνεται ότι εμφανίζεται μια καμπή στο φοιτητικό κίνημα, που εκδηλώνεται κυρίως με τη σαφή μείωση του αριθμού των υπό κατάληψη σχολών, οι οποίες στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έφτασαν τις 100 από 300 προ περίπου 25 ημερών. Ενώ αρχικά αυτή η καμπή εκδηλώθηκε με την απώλεια συνελεύσεων και τον τερματισμό των καταλήψεων στις σχολές των ΤΕΙ, στη συνέχεια επεκτάθηκε σταδιακά και στις σχολές των ΑΕΙ. Η εξέλιξη αυτή θέτει ενώπιον του φοιτητικού κινήματος ένα ερώτημα που είχε τεθεί και στα προηγούμενα ξεσπάσματά του το 2006-7 και που απαντήθηκε τότε αρνητικά: το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει φοιτητικό κίνημα χωρίς καταλήψεις.

Η προηγούμενη εμπειρία του φοιτητικού κινήματος

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο κείμενό μας η παρούσα έκρηξη του φοιτητικού κινήματος παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το 2006-7 και το 2008 και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η μελέτη της εμπειρίας αυτών των κινηματικών εκρήξεων για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν και στην παρούσα φάση. Ας δούμε λοιπόν πώς είχαν εξελιχθεί τα πράγματα τότε.
Η πρώτη μεγάλη έκρηξη του φοιτητικού κινήματος (μετά από πάνω από 10 χρόνια αδράνειας-πλην επιμέρους εξαιρέσεων) ήρθε το Μάιο του 2006 με αφορμή το νόμο-πλαίσιο της Γιαννάκου. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν περίπου στα μέσα Μαΐου (λίγο πριν την έναρξη της θερινής εξεταστικής περιόδου) με τη μορφή καταλήψεων σχολών κυρίως στα ΑΕΙ των μεγάλων πόλεων (και ιδιαίτερα στις Πολυτεχνικές Σχολές και τις ΣΘΕ) και στη συνέχεια μέσα σε ένα μήνα επεκτάθηκαν στο σύνολο των ΑΕΙ και ΤΕΙ (ακόμη και στις σχολές που η ΔΑΠ ήταν πανίσχυρη) σε όλη την Ελλάδα. Στα μέσα Ιουνίου -ένα μήνα μετά- ο αριθμός των καταλήψεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ξεπέρασε τις 400 (αριθμός που ποτέ δεν προσέγγισε το φοιτητικό κίνημα έκτοτε). Οι καλοκαιρινές διακοπές σε συνδυασμό με την αναδίπλωση του υπουργείου που απέσυρε το νόμο-πλαίσιο (για να τον καταθέσει αργότερα) οδήγησαν στον τερματισμό των κινητοποιήσεων χωρίς να υπάρξει βέβαια οργανωμένη υποχώρηση του κινήματος. Απλώς σταδιακά οι καταλήψεις και οι συνελεύσεις απομαζικοποιήθηκαν και  οι σχολές έκλεισαν για καλοκαίρι.

Στροφή στην παιδαγωγική πολιτική της κυβέρνησης- Όχι πια λόγος, μόνο ράβδος

Φαίνεται ότι η έλλειψη βιβλίων στα σχολεία φέτος δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός αλλά κομμάτι μιας ευρύτερης στροφής στην παιδαγωγική προσέγγιση της κυβέρνησης απέναντι στη νέα γενιά. Η σημερινή αστυνομική αγριότητα απέναντι σε 15χρονους διαδηλωτές στο Σύνταγμα καταδεικνύει ότι οι παιδαγωγικές απόψεις του Κορκονέα και του Μπουμπούκου έχουν γίνει κυρίαρχη αντίληψη στα πλαίσια της κυβέρνησης. Και εις ανώτερα...







Παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων ΑΠΘ στα διόδια-2/10/2011

πηγή: Athens Indymedia

Τρίωρο άνοιγμα στα διόδια Μαλγάρων
Σήμερα, από τις 15:30 ως τις 18:30, 50 περίπου φοιτητές κατεβήκαμε με λεωφορείο και αυτοκίνητα στα διόδια Μαλγάρων με σκοπό να τα ανοίξουμε στα διερχόμενα αυτοκίνητα και να κάνουμε αντιπληροφόρηση για τον αγώνα μας. Μοιράστηκαν κείμενα σε χιλιάδες οδηγούς και ακούστηκαν μερικά συνθήματα για το αίτημα της προάσπισης των κοινωνικών αγαθών. Ο κόσμος που περνούσε ήταν στη συντριπτική του πλειοψηφία αλληλέγγυος με τον αγώνα μας και οι προσκυνημένοι που ήθελαν καλά και σώνει να πληρώσουν ήταν ελάχιστοι. Κρίμα γι' αυτούς όμως, γιατί και οι εργαζόμενοι συνεργάστηκαν άψογα μαζί μας και εγκατέλειψαν τα πόστα τους. Η παρέμβαση έγινε γενικά σε πολύ καλό κλίμα και ήδη συζητάμε για τη συνέχιση παρόμοιων δράσεων που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να δραστηριοποίησουν τον κόσμο ενάντια σ' ό,τι τον καίει, σ' ό,τι του τρώει την ψυχή.

Λαϊκές Συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά, εκπαιδευτικό και εργασιακό χώρο
Αλληλεγγύη και Αντίσταση παντού.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Χιλή: Το φοιτητικό κίνημα και η κληρονομιά του Αλιέντε

πηγή: tvxs
του Βικτόρ ντε λα Φουέντε

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν στους δρόμους — για πρώτη φορά από τα χρόνια της δικτατορίας. Οι φοιτητές της Χιλής μεταμόρφωσαν την εικόνα της χώρας με τις διαδηλώσεις τους και έφεραν τη δεξιά κυβέρνηση Πινιέρα σε δύσκολη θέση. Κάτι αρχίζει να κινείται ξανά στη χιλιάνικη κοινωνία, έπειτα από δύο δεκαετίες κατά τις οποίες δεν υπήρχε εναλλακτική απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό. 

Τι απέγινε το πρότυπο «χιλιάνικο μοντέλο», τι απέγινε ο «ιαγουάρος της Λατινικής Αμερικής»; Πριν από σαράντα χρόνια, όταν η χώρα ήταν σαφώς φτωχότερη, η παιδεία ήταν δωρεάν. Τι απέγινε η πρόοδος, οι υψηλοί δείκτες ανάπτυξης; Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά, αναρωτιούνται οι φοιτητές. Στις 28 Απριλίου οι φοιτητές κατέβηκαν για πρώτη φορά στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν επειδή είναι αναγκασμένοι να καταχρεωθούν προκειμένου να σπουδάσουν.

Άνοιξε έτσι η βαλβίδα και ξέσπασε η λαϊκή δυσαρέσκεια: διαδηλώσεις άρχισαν να οργανώνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, για διάφορους λόγους (κατασκευή κολοσσιαίου ενεργειακού έργου, αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη των τοπικών ορυχείων χαλκού, επιστροφή της γης στους αυτόχθονες Μαπούτσε, αποζημιώσεις για τα θύματα του πρόσφατου σεισμού, απεργίες των χαλκωρύχων, διαδηλώσεις για το δικαίωμα στον σεξουαλικό αυτοπροσδιορισμό). Όμως, τη νέα διάσταση στις διαμαρτυρίες την έδωσαν οι μαθητές και οι φοιτητές με τις καταλήψεις, τις αποχές και τις διαδηλώσεις τους, στις οποίες διεκδικούσαν δωρεάν και αναβαθμισμένη εκπαίδευση. Υψώνοντας δυνατά τη φωνή τους για παιδεία χρηματοδοτούμενη από το κράτος και την απαίτηση να μην αντιμετωπίζεται πια η μόρφωση ως εμπόρευμα, εξαπέλυσαν μετωπική επίθεση στο νεοφιλελευθερισμό.

Το αξίωμα ότι πρέπει να πληρώσεις για να αποκτήσεις τη γνώση είναι κατάλοιπο της στρατιωτικής δικτατορίας. Το γνωστότερο σύνθημα των φοιτητών είναι: «Κάτω, κάτω το σχολικό σύστημα του Πινοσέτ!» Για να πυροδοτήσουν ριζικές αλλαγές, οι φοιτητές επιδιώκουν τη δημιουργία μιας συνέλευσης που θα επεξεργαστεί ένα νέο σύνταγμα. Προτείνουν, επίσης, η χρηματοδότηση της παιδείας να μην προέρχεται πλέον από τα δίδακτρα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, αλλά από τα έσοδα που θα φέρει η επανακρατικοποίηση των χαλκωρυχείων, καθώς και μια φορολογική μεταρρύθμιση.

Ζητούν επίσης περισσότερη δημοκρατία, καθώς και δημοψήφισμα, με το οποίο οι πολίτες θα αποφασίσουν απευθείας για το μελλοντικό εκπαιδευτικό σύστημα. Κατέλαβαν τον τηλεοπτικό σταθμό Chilevisión, που ανήκει στον πρόεδρο Πινιέρα, αλλά και κεντρικά γραφεία κομμάτων. Ταυτόχρονα, οι λόγοι του Αλιέντε κυκλοφορούν παντού στο ίντερνετ, γνωρίζοντας ξανά μεγάλες δόξες· πανό στο δρόμο γράφουν «Τα όνειρα του Αλιέντε μπορούν να βγουν αληθινά».

Ποιο μέλλον σχεδιάζουν απαξιωμένα Πανεπιστήμια

πηγή: Αυγή
Του Ιωάννη Δ. Παντή*

Τα πανεπιστήμια που αποτελούν τον κατεξοχήν ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν για να ανταποκριθούν και να υπηρετήσουν τις νέες σχέσεις εξουσίας που θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν
Ο νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση εισηγείται μια σειρά αλλαγών για τις οποίες έχουν ήδη πάρει θέση οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων και η σύνοδος των πρυτάνεων εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους, ενώ έχουν κατατεθεί στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης πολλές απόψεις ποικίλου χαρακτήρα. Το θέμα στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω τη δική μου παρέμβαση αφορά στις μεταβατικές διατάξεις των οργάνων διοίκησης και στον τρόπο που τις χειρίζεται το υπουργείο Παιδείας.
Ένα από τα περισσότερο χρησιμοποιημένα επικοινωνιακά όπλα στη ρητορική της «μεταρρύθμισης» που έχει στόχο την απαξίωση των πρυτανικών αρχών και των κοσμητόρων, αφορά την αντίληψη ότι όλοι όσοι απαρτίζουν το υπάρχον σύστημα διοίκησης είναι «οι βολεμένοι που παλεύουν για τις καρέκλες τους και τα προνόμιά τους». Με εύσχημο όμως τρόπο αποκρύπτεται το γεγονός ότι με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο οι πρυτάνεις, οι αντιπρυτάνεις και οι κοσμήτορες απαγορεύονταν να διεκδικήσουν δεύτερη θητεία σε οποιαδήποτε θέση κεντρικής διοίκησης στα πανεπιστήμια, ενώ αντίθετα με τον νέο νόμο μπορούν όλοι να είναι εν δυνάμει επιλέξιμοι για όλες τις θέσεις. Αν λοιπόν τα μέλη της σημερινής διοίκησης των πανεπιστημίων είχαν ιδιοτελείς σκοπούς και ήθελαν να διαφυλάξουν «τις καρέκλες» τους, τότε θα έπρεπε να πάρουν θέση υπέρ του νέου νόμου, όπως κάνουν αρκετοί επίδοξοι μνηστήρες εντός και εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επιπρόσθετα, αν ήταν και απόλυτα υποτελείς στις υπουργικές κατευθύνσεις χωρίς τεκμηριωμένο αντίλογο, τότε πιθανόν το υπουργείο να έδειχνε αφενός μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις των πανεπιστημίων και αφετέρου να μη διαμόρφωνε αυτό το πολεμικό κλίμα. Αντ' αυτών επιχειρείται μέσω των μεταβατικών διατάξεων: