Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Σ. ΡΟΜΠΟΛΗΣ: ''ΚΡΑΧ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ''!

πηγή: iskra.gr

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2012 Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ... ΑΝΕΡΓΗ!
ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ! ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ KAI H ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΡΟΜΠΟΛΗ*
 

Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και Επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

- Η ανεργία έχει ήδη εκτιναχθεί στο 15%, ενώ οι προβλέψεις σας μιλούν για 22% στο τέλος του έτους. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός «κραχ ανεργίας»;
Βιώνουμε ήδη ένα κραχ ανεργίας! Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που συμβαίνει ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2011, δηλαδή ο αριθμός των απασχολουμένων (περίπου 4,26 εκατ. άτομα) να είναι μικρότερος από τον αριθμό των μη απασχολουμένων (περίπου 4,30 εκατ. άτομα) διαμορφώνει συνθήκες κραχ ανεργίας.
- Και τι σημαίνει αυτό για την αγορά εργασίας, την κοινωνική συνοχή, τα ταμεία, την οικονομία...
Κατ' αρχήν σημαίνει, από άποψη συστήματος και παραγωγής πλούτου, ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα εργάζονται και θα παράγουν πλούτο για να συντηρούν περισσότερους. Αυτό σημαίνει μείωση του βιοτικού επιπέδου.
- Συνθήκη που δυσχεραίνει πολύ -αν δεν καθιστά αδύνατη- την έξοδο από την κρίση...
Σαφώς. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε δραματικά να βγούμε από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

- Έχετε εκφράσει έντονο προβληματισμό και για τις ηλικιακές ομάδες που πλήττει κυρίως η ανεργία (νέους και γυναίκες) αλλά και για την ραγδαία αύξησή της από μήνα σε μήνα...
Ναι, γιατί αυτό δείχνει ότι από μήνα σε μήνα μειώνονται δραστικά οι θέσεις εργασίας, κλείνουν με ραγδαίο ρυθμό ή συρρικνώνουν τη δραστηριότητά τους επιχειρήσεις.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους ο αριθμός αυτό ήταν σημαντικός. Τώρα βέβαια από τον Απρίλιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε θα επανέλθει σε αυξητικά επίπεδα, εκτιμούμε ότι θα κρατηθεί σε μία στασιμότητα η ανεργία, λόγω της αύξησης του τουρισμού και των προσλήψεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Βέβαια σε ό,τι αφορά την ποιότητα αυτών των θέσεων εργασίας, οι περισσότερες αφορούν ελαστικές μορφές με τετράωρα και τρίωρα, μειωμένη ασφάλιση ή και χωρίς ασφάλιση κτλ
- Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για πλασματική μείωση της ανεργίας μέσω ημιαπασχόλησης και χαρτζιλικιού αντί μισθού...
Σωστά. Δυστυχώς η πλήρης σταθερή απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι πλέον δυσεύρετη.

Συζήτηση: Δημόσιο και όχι αγοραίο πανεπιστήμιο

πηγή: Πριν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Γ. ΕΛΑΦΡΟ
 
Οταν προσδιορίζαμε τη συνέντευξη – συζήτηση με δύο πανεπιστημιακούς και ένα φοιτητή του Πολυτεχνείου δεν είχαμε φανταστεί ότι θα αποκτούσε τέτοια επικαιρότητα. Η πραγματοποίησή της μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση ότι η Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κλείνει, λόγω των περικοπών του υπουργείου Παιδείας, υπογράμμιζε την επικαιρότητά της. Στο τραπέζι της συζήτησης κάθησαν ο Δημήτρης Δαμίγος, επίκουρος καθηγητής στους Μεταλλειολόγους, ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, καθηγητής στους  Μεταλλειολόγους και ο Παναγιώτης Λούβρος, φοιτητής στους Μηχανολόγους και αγωνιστής της ΕΑΑΚ.

Το ερώτημα «Γιατί κλείνει η Αρχιτεκτονική;» ήρθε φυσιολογικά. 

«Γιατί το 30% των καθηγητών της έχει συνταξιοδοτηθεί και δεν αναπληρώνονται. Που σημαίνει ότι τα αντικείμενά τους δεν τα διδάσκει κανένας, άρα συνεχώς ευνουχίζεται το πρόγραμμα σπουδών επί της ουσίας. Στην Αρχιτεκτονική λοιπόν είχαν δύο επιλογές: η πρώτη ήταν να προσποιούνται ότι λειτουργούν, χωρίς να λειτουργούν και η άλλη να πουν καθαρά ότι το Μνημόνιο κλείνει την Αρχιτεκτονική. Και προτίμησαν τη δεύτερη», μας λέει ο Δ. Καλιαμπάκος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική – ιστορική σχολή, ενός κεντρικού πανεπιστημίου.

«Το ΕΜΠ το 2009 πήρε από το υπουργείο Παιδείας 10-11 εκατ. επιχορήγηση. Το Μνημόνιο, περιέκοψε το 2010 τα κονδύλια στα 6,5 εκατ. ευρώ. Το 2011 μας έριξαν στα 6 εκατ. Το ΕΜΠ είχε και άλλες πηγές, κάποιες κρατήσεις υπέρ ΕΜΠ, κάποια κληροδοτήματα κι έφτιαχνε έναν προϋπολογισμό γύρω στα 20-25 εκατ. ευρώ. Λόγω της κάμψης των τεχνικών έργων ξεχνάμε τα χρήματα του ΤΣΜΕΔΕ, φέτος το ΕΜΠ θα φάει όλα τα διαθέσιμα, υπάρχει ορατό ενδεχόμενο το 2012 να πρέπει να τα βγάλει πέρα με 6 εκατ. ευρώ ή και λιγότερα. Δεν βγαίνει, έχεις 3 εκατ. ευρώ πάγιες δαπάνες για ΔΕΗ, ΟΤΕ, άλλο 1,5 εκατ. ευρώ για καθαριότητα. Τι θα κάνει;», δίνει μια συνολικότερη εικόνα ο Δ. Δαμίγος.

«Η πάλη για δημόσια δωρεά παιδεία μπαίνει με νέους όρους, πολύ πιο έντονα απ’ ότι παλιότερα», τονίζει ο Π. Λούβρος. «Φτάσαμε να κλείνουν και σχολές. Και παλιότερα είχαμε συναδέλφους που άφηναν τη σχολή για να πάνε να δουλέψουν, παρατείνανε το χρόνο σπουδών. Τώρα, που στραγγαλίζεται η οικογένεια, που δεν μπορεί ο γονιός να βοηθήσει τον φοιτητή, πρέπει να παλέψουμε για να υπάρχουν αυτονότητα πράγματα, που τώρα είναι ζητήματα επιβίωσης, όπως για παράδειγμα η δωρεάν σίτιση και στέγαση. Σήμερα βλέπουμε να υποχρηματοδοτούνται υποδομές. Είναι ανάγκη να κάνουμε αυτά που κάνουν οι άγγλοι φοιτητές για να μην καταντήσουμε σαν τους άγγλους φοιτητές, που τους τριπλασιάζουν τα δίδακτρα».

H κυβέρνηση επιδιώκει την υποταγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αγορά. Να την κάνει, από δημόσιο αγαθό που είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμη, ένα αγοραίο προϊόν (δηλαδή να αγοράζεται και να πουλιέται) και να υποτάξει τη λειτουργία και την αξιολόγηση της στη διαδικασία της αγοράς. Με αυτή τη βασική εκτίμηση του Δ. Καλιαμπάκου για το περιεχόμενο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στον υπό διαμόρφωση νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ξεκίνησε η συζήτησή μας.  

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Άγριο ψαλίδι στον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

πηγή: news247

Δύο μέρες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη στους υποψήφιους. Μειώνεται δραματικά ο αριθμός των εισακτέων. Ο συνολικός αριθμός. Δείτε ποια ΤΕΙ δεν θα δεχθούν ούτε ένα φοιτητή

Σε έναν ακόμη αιφνιδιασμό προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, δύο μέρες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο το απόγευμα της Τρίτης, το ψαλίδι στις θέσεις εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναι μεγάλο.
Ο αριθμός των εισακτέων θα είναι μειωμένος κατά 10.250 θέσεις σε σχέση με πέρσι, ενώ 25 τμήματα, κυρίως Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που δεν συναντούσαν το ενδιαφέρον των υποψηφίων, εφέτος δεν θα έχουν εισακτέους.
Συγκεκριμένα, πέρυσι οι εισακτέοι ήταν 84.690 (εκτός των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών), ενώ εφέτος ο αντίστοιχος αριθμός είναι 74.440.
Φέτος, παράλληλα με την κατάργηση των μετεγγραφών, για πρώτη φορά θεσπίζεται ειδικός αριθμός θέσεων για κάθε Τμήμα ή Σχολή και για κάθε κατηγορία πέραν του κανονικού αριθμού εισακτέων, δηλαδή για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, για περιορισμό πολλαπλών νοικοκυριών, για λόγους υγείας των μελών οικογενειών των υποψηφίων κ.λπ.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας, στόχος του ήταν να διατηρηθεί στα ίδια βασικά επίπεδα ο αριθμός των εισακτέων στα κεντρικά Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στον αριθμό των εισακτέων εμπίπτουν και οι θέσεις για τις στρατιωτικές, αστυνομικές και πυροσβεστικές σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και Αγίου Νικολάου.
Το Σύνολο των ειδικών αριθμών εισακτέων ανέρχεται για φέτος στους 8.040. Οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 92.259, με τους 15.663 να είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που θα συμμετάσχουν στις φετινές εξετάσεις.
Δείτε αναλυτικά, πόσους εισακτέους θα δεχθεί κάθε τμήμα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Το υπουργείο δημοσίευσε τη λίστα των ΤΕΙ που δεν θα υποδεχθούν ούτε έναν φοιτητή την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Αυτά είναι:
1.ΤΕΙ ΘΕΣ/ΚΗΣ, ΤΕΧΝΟΛ. ΑΛΙΕΙΑΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (με έδρα τα Μουδανιά)
2.ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ (με έδρα την Αμαλιάδα)
3.ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (με έδρα τα Γρεβενά)
4.ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα τη Φλώρινα)
5.ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα τη Φλώρινα)
6.ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (με έδρα τα Τρίκαλα)
7.ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
8.ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
9.ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (με έδρα την Καρδίτσα)
10.ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ
11.ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (με έδρα τον Άγ. Νικόλαο)
12.ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα το Ηράκλειο)
13.ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα την Άρτα)
14.ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)
15.ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)
16.ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ (με έδρα τη Δράμα)
17.ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα την Κεφαλονιά)
18.ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (με έδρα την Κεφαλονιά)
19.ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (με έδρα τη Λευκάδα)
20.ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ
21.ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
22.ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ
23.ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΛΟΓΓΙΟΥ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
24.ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΛΟΓΓΙΟΥ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Επίσης, δεν θα εισαχθούν φοιτητές στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επειδή εξετάζεται αν θα συνεχιστεί ή όχι η λειτουργία του.

Οι ειδικοί αριθμοί εισακτέων είναι τέτοιοι, ώστε να ανταποκρίνονται στον αριθμό των φοιτητών που άσκησαν το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 το δικαίωμα της μετεγγραφής, τόσο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης όσο και στα Περιφερειακά Ιδρύματα.

Η λογική είναι οι αριθμοί αυτοί να κατανεμηθούν σε όλα τα Τμήματα των πόλεων αυτών, ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο κάποια μεμονωμένα Τμήματα όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Με αυτόν τον τρόπο Τμήματα των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης που το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 είχαν αύξηση φοιτητών λόγω μετεγγραφών ακόμα και 200%, φέτος θα έχουν αύξηση της τάξης του 40%, ενώ η προσπάθεια κατανομής γίνεται ώστε και τα άλλα Τμήματα των αντίστοιχων νομών να μην έχουν αύξηση μεγαλύτερη του 30%.

Στα Περιφερειακά Ιδρύματα οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι μικρότερες, αλλά τέτοιες ώστε να ικανοποιούν τους αριθμούς μετεγγραφών του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011.

Συνολικά, ο αριθμός των επιπλέον θέσεων δεν ξεπερνά το 20% των εισακτέων, όπως ορίζει η διάταξη.

Για παράδειγμα, στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 ο αριθμός εισακτέων ήταν 110 και είχε δεχθεί 145 φοιτητές με μετεγγραφή. Φέτος, θα δεχθεί 69 φοιτητές ειδικών κατηγοριών.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Δέκα πανεπιστήμια απορροφώνται 150 τμήματα κλείνουν

πηγή: Έθνος
Το υπ. Παιδείας ετοιμάζεται να βάλει «λουκέτο» σε τμήματα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης και να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις ΑΕΙ με άλλα ισχυρά κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Περεστρόικα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ... χάριν της τρόικα! Αλλάζει ριζικά και μάλλον βίαια ο χάρτης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με αφορμή και την απαίτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία, που αναγκάζει και το υπουργείο Παιδείας σε γενναίες περικοπές δαπανών. Η υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου άλλωστε συναντήθηκε ήδη με το κλιμάκιο της τρόικας που συνεχίζει τις «επισκέψεις» στα υπουργεία.
Περισσότερα από 150 τμήματα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους, τα οποία συγχρόνως παρουσιάζουν και μια φθίνουσα πορεία στην «παραγωγή πτυχιούχων» την τελευταία πενταετία, θα «βάλουν λουκέτο», ενώ συγχωνεύονται περισσότερα από 10 πανεπιστήμια. Η σάρωση θα αφορά όλα τα ΑΕΙ αλλά και τα ΤΕΙ, για τα οποία το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει εκλείψει εδώ και χρόνια.
«Το φίδι από την τρύπα» θα κληθούν να βγάλουν οι νέες διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων, που θα προκύψουν ύστερα από την ψήφιση του νόμου-πλαισίου που θα έρθει τον Ιούνιο στη Βουλή.
Μετά την εγκαθίδρυση των Συμβουλίων Διοίκησης, θα ακολουθήσει το σχέδιο του «Καλλικράτη» σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, που θα υλοποιηθεί από τα καινούργια διοικητικά σχήματα των σχολών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα περιλαμβάνει τα εξής:
1. Τις συγχωνεύσεις τμημάτων ή και σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου, που κοστίζουν ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν αμφίβολα αποτελέσματα, χαμηλή ζήτηση και λειτουργούν παράλληλα σε επίπεδο AEI και TEI.
2. Τις συγχωνεύσεις μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και την ενσωμάτωση ενός μέρους πανεπιστημίου ή τεχνολογικού ιδρύματος σε ένα άλλο. Τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου. Στερεάς Ελλάδας, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Πάντειο, Οικονομικό Αθηνών, Χαροκόπειο, Γεωπονικό, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών καθώς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο βρίσκονται «ένα βήμα» πριν από τη συγχώνευσή τους με ισχυρά κεντρικά ΑΕΙ της χώρας.
Στόχος είναι ο περιορισμός του κατακερματισμού των σχολών και των πανεπιστημίων (για παράδειγμα, στη Β. Ελλάδα και σε απόσταση αναπνοής υπάρχει το ΑΕΙ Μακεδονίας, το ΑΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και το ΑΠΘ, ενώ σε δύο ώρες από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ 6 ΜΑΗ

Πηγή:Διδάσκοντες 407
And the oscar of the criminal clowns goes to the Greek Ministry of Education
Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση το πρωί οφείλουμε να πούμε ότι η μαζικότητα δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ η συγκυρία της φοιτητικής προεκλογικής περιόδου περιόρισε και την παρουσία φοιτητών προς τους οποίους είχαμε απευθυνθεί μαζικά.
Από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας μας είδε ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Παπάζογλου. Οι βασικές απαντήσεις που έδωσε ήταν οι ακόλουθε:
α) Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ ξεκαθάρισε ότι θα δοθούν μόνο οι 2800 θέσεις για έκτακτο προσωπικό που ανακοίνωσε, με μείωση κατά 30% σε σχέση με πέρσι, για όλο το οικονομικό έτος 2011. Αυτό, με βάση και την κατανομή ανά τμήμα που επίσης έχει ανακοινωθεί σημαίνει με βεβαιότητα εκατοντάδες ώρες μαθημάτων λιγότερες σε ορισμένα ΤΕΙ και αντίστοιχη μείωση του προσωπικού. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση έκτακτης χρηματοδότησης για κάλυψη των ελλειμμάτων και των οφειλών από πέρσι, πέραν της εκταμίευσης του φετινού προϋπολογισμού (αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόφλησης των περσινών δεδουλευμένων - πού μόλις τώρα ολοκληρώνεται - απλώς το πρόβλημα μεταφέρεται στο χρόνο).
β) Σε ό,τι αφορά τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 δήλωσε ότι δεν ξέρει πότε θα ανακοινωθούν οι πιστώσεις της επόμενης χρονιάς ούτε και πόσες θα είναι. Και βέβαια, όπως και ο Υφυπουργός Πανάρετος προχτές στη Βουλή, παραδέχτηκε ότι πλέον για το Υπουργείο δεν ισχύουν οι τετραετείς προγραμματισμοί.