Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημέρωση από Θεσσαλονίκη-Φοιτητικο κίνημα/Δράσεις

πηγή: athens.indymedia.org

μια ενημερωση και απο θεσσαλονικη μιας και υπαρχουν κενα στην αντιπληροφορηση
αρχικα να πω πως εδω στη θεσσαλονικη εδω και καμια δεκαρια μερες εχουν οργανωθει δρασεις σε σχολεια, δεη, νοσοκομεια σε μια κατευθυνση ανοιγματος του φοιτητικου κινηματος εξω απο τα πανεπιστημια. Οι δρασεις αυτες εχουν κινηθει κυριως απο τα συντονιστικα καταληψης της σθε και των χημικων και πολιτικων μηχανικων.

Στα σχολεια επιλεξαμε ενα μαζικο και δυναμικο τροπο παρεμβασης με ντου στις αιθουσες κατα τη διαρκεια των μαθηματων και καλεσματος των μαθητων σε αγωνα. Θεωρησαμε τη δραση αυτη πιο αποτελεσματικη απο ενα μοιρασμα πχ στην προσευχη η στα διαλειμματα γιατι δειχνει μια κινηματικη δυναμικη που υπαρχει και αυτο μπορει να δρασει πιο "προτρεπτικα" και επισης γιατι ερχομενοι σε συγκρουση με τα πιο αντιδραστικα κομματια των καθηγητων και τους διευθυντες δημιουργειται κλιμα. Εκ του αποτελεσματος αυτος ο τροπος δρασης θεωρουμε πως συνανταει καλυτερες αντιδρασεις απο τους μαθητες.
Τη δευτερα εγινε παρεμβαση στη δεη, και περα απο την απευθυνση με κειμενα, συνθηματα κλπ στον κοσμο που ηταν εκει και στους εργαζομενους και το κρεμασμα ενος μεγαλου πανο, απαιτησαμε να μην μπει ο νεος φορος στους λογαριασμους και δωρεαν επανασυνδεση οσων η δεη ειχε κοψει το ρευμα (το οποιο, υπο την  απειλη καταληψης της διευθυνσης, κερδηθηκε για οσους μπορει να ηταν εκει για τετοιο σκοπο αλλα στην πραξη κατεληξε απλα για καποιους που χρωστουσαν μεγαλα ποσα και ηταν εκεινη τη στιγμη εκει να πετυχουν ευνοικοτερους διακανονισμους, οχι κατι φοβερο προφανως αλλα για καποιους ανθρωπους μπορει να σημαινε πως θα εχουν για ενα διαστημα ρευμα).
Χτες εγινε παρεμβαση στο αχεπα, με μπλοκαρισμα των ταμειων οπου οι ασθενεις ειναι υποχρεωμενοι να καταβαλουν το περιφημο 5ευρω. Υπηρξαν καποια προβληματα με καποιους γιατρους που αρνιοντουσαν να εξετασουν με αποτελεσμα την ταλαιπωρια των ασθενων που ειχαν να κανουν με αυτους για καποιες ωρες, αλλα τα οποια τελικα ξεπεραστηκαν. Ηταν η πρωτη φορα που τα ατομα που ημασταν οργανωναν τετοια δραση οποτε λογικο ηταν να υπαρχουν καποια οργανωτικα κενα, αλλα παρολα αυτα κυλισε αρκετα καλα και οι πιο πολλοι γιατροι επικροτησαν τη δραση ενω ελαχιστοι απο τους ασθενεις που ταλαιπωρηθηκαν λιγο παραπανω δειξαν αρνητικη σταση προς εμας και αρκετοι μας υπερασπιζονταν εναντια τους.

Παρεθεσα αυτες τις δρασεις γιατι καποιοι θεωρουμε αρκετα σημαντικο ως προς το ανοιγμα μας στην κοινωνια να ξεπερασουμε την απλη προπαγανδιση με πορεια-κειμενα-μικροφωνικες και να αρχισουν οι καταληψεις να δημιουργουν προβληματα στο κρατος, γιατι κακα τα ψεματα, χεσμενους μας εχουν γενικα μεχρι τωρα. Αντιλαμβανομαστε φυσικα τα ορια αυτων των δρασεων (πχ οι πιο πολλοι να λενε "καλα κανουν τα παιδια" και να μενει εκει) αλλα θεωρουμε στην παρουσα φαση οτι η περιφημη "συνδεση με την κοινωνια" επιτυγχανεται καλυτερα στους χωρους που εχουν αμεση σχεση με την υποτιμηση των ζωων μας και οπου το νοιωθει καλυτερα η τσεπη των εκμεταλλευομενων αυτης της κοινωνιας παρα με μια αφηρημενη μορφη συναντισης στο δρομο υποκειμενων που απεχουν πολυ απο το να την εκφραζουν. Τετοιες δρασεις θα επαναληφθουν και παρομοιες θα γινουν στο μελλον.
Αποψη μας πως οσες οργανωτικες αδυναμιες και αν εχει το κινημα στο επιπεδο του συντονισμου, το θεμα ειναι να υπαρχει πραγματικη διαθεση για δραση και να λειτουργουν με σωστο τροπο οι συντονιστικες των σχολων, αυτο και μονο μπορει να δωσει πολιτικη λυση στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ προβλημα που υπαρχει στο κινημα αυτη τη στιγμη. Οι οποιες οργανωτικες λυσεις προτεινονται (πχ αιρετοι ανακλητοι) πιο πολυ λειτουργουν ως προς τη θεσμοθετηση των συγκεκριμενων προβληματων στη συγκεκριμενη κατασταση (πχ αναθεση) και σιγουρα δεν τα λυνουν, γιατι τα πολιτικα προβληματα δε επιδεχονται οργανωτικες λυσεις, ασχετα με το εαν σε μια αλλη κατασταση θα μπορουσαν να λειτουργησουν αλλιως. Αποδεικνυεται πως ακομα και αν υπαρχουν αγκιλωσεις στο συντονιστικο γενικων συνελευσεων μπορουν να οργανωνονται δρασεις αρκει να υπαρχει η αντιστοιχη πολιτικη στοχευση, η ουσιαστικη οργανωτικη δομη του κινηματος δεν ειναι κατι στατικο.


Και οσον αφορα την προχτεσινη πορεια, δεν ειχε τη μαζικοτητα που θα επρεπε για μια πρωτη συναντηση φοιτητων μαθητων εκπαιδευτικων. Αυτο οφειλεται κυριως στο σαμποταρισμα ελεω της πανελλαδικης πορειας που καλουνταν στην αθηνα (σε αρκετους συλλογους ουτε καν αναφερθηκε), στην περιορισμενη προπαγανδηση της (καθως ακομα και πολυ που στηριζαν την τοπικη πορεια δεν την τρεξαν ιδιαιτερα) και στην κουραση που εχει επελθει στις εβδομαδιαιες πορειες στο κεντρο της πολης οι οποιες μενοντας σε βολτα ρουτινας στο κεντρο και που καταληγουν σε ενα αδειο πρωην υπουργειο δεν ανταποκρινονται στις αναγκαιοτητες της συγκυριας που απαιτουν κατι πιο δυναμικο (και προφανως δεν αναφερομαι σε μια ψευτοσυγκρουση στη γραμματεια-πρωην υπουργειο, υπαρχουν πολλες δρασεις που μπορουν να γινουν και ειναι υπο συζητηση). Παρολα αυτα γιναν απο τη συντονιστικη του μαθηματικου παρεμβασεις σε καφετεριες, σουπερ μαρκετ, πολυκαταστηματα απο οπου περνουσε η πορεια, μοιρασμα κειμενων παντου, τρικακια κλπ και καλο θα ηταν καθε συντονιστικη να αναλαμβανε τετοιες δρασεις στις πορειες για να αρχισουν να αποκτουν ζωντανια και νοημα και να μην ειναι ενας απλος περιπατος. Η καταληψη που εγινε στο ολυμπιον με κρεμασμα πανο, μικροφωνικη, παρεμβασεις σε κοντινους ραδιοφωνικους σταθμους κλπ ηταν μια καλη αρχη στο να κανει κατι επιτελους αυτη η πορεια, αν και δεν εκπληρωθηκαν τελικα οι οροι που ειχαμε θεσει για μια συνελευση εκει (να παραμεινουν μαθητες).

Το να αρχισουμε ολοι να λειτουργουμε σαν συλλογοι και οχι βαση της πολιτικης μας ταυτοτητας (ειτε φανερα ειτε συγκεκαλυμενα πισω απο αποφασεις που απλα ψηφιζονται χωρις να εκφραζουν) ειναι αναγκαια προυποθεση νικης αυτου του κινηματος. Να ξαναδημιουργησουμε κοινοτητες αγωνα στις σχολες, αυτες που απο το 2007 και μετα χασαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου