Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Eξοπλιστικές δαπάνες: Αύξηση 66,7%!!! Δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ: Αύξηση 22,5%!!!

Πηγή: Ριζοσπάστης
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τι έγινε ρε παιδιά;
Η χώρα δεν είναι σε «δεινή» θέση; Δεν είμεθα σε κατάσταση «εντατικής»; Δεν πορευόμεθα ως άλλος «Τιτανικός»; Δεν χρειάζεται «οικονομία», «σύνεση» και «περιορισμός» στις δαπάνες του προϋπολογισμού;
*
Ε, τότε, γιατί στον κρατικό προϋπολογισμό (σελίδα 57) της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», που συγκροτήθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.,
στον ίδιο προϋπολογισμό που καταγράφεται όχι απλώς μείωση, αλλά καταβύθιση των δαπανών για μισθούς, συντάξεις, Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια,
υπάρχει ένα κονδύλι που η αύξησή του αγγίζει το 67%; Μήπως επειδή αυτή η αύξηση της τάξης του 67% (!!!) αφορά στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για πληρωμές χρεών από παλιά (και νέα)... εξοπλιστικά προγράμματα(!!!);

*
Γιατί, επίσης, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση - ύψους 22,5% - σε ένα ακόμα κονδύλι;
Μήπως διότι το συγκεκριμένο κονδύλι - το οποίο εμφανίζεται για το 2012 αυξημένο κατά 22,5% - αφορά σε δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ (!!!);
*
Ε, λοιπόν, ναι!
Αυτοί που ήρθαν να μας «σώσουν» - και εξ αυτού του λόγου πήραν τα συχαρίκια Γάλλων, Γερμανών και Αμερικανών -
αυτοί που κόβουν από παντού, από τα μεροκάματα και από τα επιδόματα, από τα εφάπαξ μέχρι το ΕΚΑΣ, από τις δαπάνες για τα σχολεία και τα νοσοκομεία μέχρι τις δαπάνες για τη φροντίδα των γερόντων και των απόρων, αυτοί που βάζουν στο λαό χαράτσια και φόρους,
είναι οι ίδιοι που:

Το 2012 θα διαθέσουν για πληρωμές παλαιών (και νέων;) εξοπλιστικών προγραμμάτων ποσά - τα οποία καταλήγουν στα ταμεία των εμπόρων όπλων Γάλλων, Γερμανών και Αμερικανών - αυξημένα κατά 66,7%!!!
Το 2012 αυξάνουν κατά 22,5% τα κονδύλια που πληρώνει ο ελληνικός λαός για δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ!!!

Α, και μη σπεύσουν να μας πουν ότι η ποσοστιαία αύξηση των δαπανών για ΝΑΤΟ και αποπληρωμές εξοπλιστικών «δεν αποδίδει την πραγματικότητα» διότι τα ποσά είναι «μικρά» σε απόλυτα νούμερα.
Από πού προκύπτει ότι «κάνουν καλώς», επειδή τα ποσά για ΝΑΤΟ και εξοπλιστικά είναι... «μικρά» (παρεμπιπτόντως, για το 2012 ξεπερνούν τα 1,1 δισ. ευρώ)
να προβαίνουν σε τέτοιες ιλιγγιώδεις ποσοστιαίες αυξήσεις, όταν την ίδια ώρα κονιορτοποιούν - τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστά - τα μικρά (αυτά είναι πραγματικά «μικρά») μεροκάματα και συντάξεις;

Ποιος θυμάται τη Λίντα Κατέχη;

πηγή: alfavita.gr
του Παναγιώτη Σωτήρη

Μια ομάδα ειρηνικών διαδηλωτών κάθεται στο οδόστρωμα εντός μιας πανεπιστημιούπολης. Ένας αστυνομικός πλησιάζει και αρχίζει να τους ψεκάζει έναν-έναν, σχεδόν εξ επαφής, με δακρυγόνο παρά τις φωνές πόνου και διαμαρτυρίας που ακούγονται. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την βίαιη απομάκρυνσή τους από το οδόστρωμα. Η ανατριχιαστική αυτή σκηνή έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Davis ύστερα από αίτημα της πρυτάνεως Λίντας Κατέχη προς την αστυνομία να διαλύσει ειρηνική κινητοποίηση που ήταν σε εξέλιξη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει ξεσπάσει πρωτοφανής σάλος, με το σχετικό βίντεο να έχει κάνει το γύρο του Κόσμου και τους φοιτητές να είναι εξοργισμένοι. Σε μια κίνηση σπάνια για τα αμερικανικά πανεπιστήμια την παραίτηση της Λίντας Κατέχη ζήτησαν ακόμη και οι ενώσεις των καθηγητών.

Όλα αυτά θα ήταν ένα ακόμη παράδειγμα για το πού μπορεί να οδηγήσει η πλήρως επιχειρηματική και αυταρχική λογική για την ανώτατη εκπαίδευση που εδώ και αρκετά χρόνια ηγεμονεύει στις ΗΠΑ, εάν η Λίντα Κατέχη δεν είχε υπάρξει επικεφαλής της εννιαμελούς επιτροπής Διεθνών Εμπειρογνωμόνων που είχε συγκροτήσει το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας για την αναμόρφωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής αναπαρήγαγαν τη ρητορεία περί ανταγωνιστικότητας και «Αριστείας», ζητούσαν περισσότερη αυτονομία για τα Πανεπιστήμια, τον περιορισμό όλων των μορφών δημοκρατικής συμμετοχής και την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας». Παρότι, η επιτροπή δεν έπαιξε τον «καταλυτικό» ρόλο που αρχικά της είχε ανατεθεί, εφόσον η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ούτως ή άλλως είχε προχωρήσει στη σύνταξη του νέου νόμου, εντούτοις αξιοποιήθηκε στην εκστρατεία υπέρ της «μεταρρύθμισης» της ανώτατης εκπαίδευσης.

Γιατί, όμως, υπήρξαν τόσο έντονες διαμαρτυρίες ενάντια στην Κατέχη; Ο λόγος δεν είναι μόνο η στήριξη που έδωσε στην αστυνομική βαρβαρότητα, έστω και εάν προσπάθησε στη συνέχεια να αποστασιοποιηθεί από την τακτική της αστυνομίας. Είναι και ο πυρήνας της αντιπαράθεσης που είναι σε εξέλιξη στα αμερικανικά πανεπιστήμια σήμερα για το πρόβλημα του σπουδαστικού χρέους.

Τα τελευταία χρόνια τα δίδακτρα στα περισσότερα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όχι μόνο των ιδιωτικών αλλά και αυτών που είναι ανήκουν στην δικαιοδοσία των Πολιτειών, όπως είναι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Η αύξηση δεν οφείλεται μόνο στις πολύ μεγάλες περικοπές των δημόσιων προϋπολογισμών, αλλά και στην ολοένα και περισσότερο επιχειρηματική λογική που κυριαρχεί για την αύξηση του κύκλου εργασιών τους. Αυτό μετασχηματίζεται σε μια τεράστια αύξηση του χρέους των φοιτητών, που καλύπτουν τα δίδακτρα με τραπεζικά δάνεια που τα αποπληρώνουν όταν αρχίζουν να εργάζονται. Με δεδομένη την οικονομική κρίση αλλά και τις δυσκολίες εύρεσης εργασίας για αρκετούς αποφοίτους, πολλοί πτυχιούχοι ξεκινούν την καριέρα τους με το βάρος μιας υπερχρέωσης την οποία δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν.
Σήμερα το πρόβλημα του σπουδαστικού χρέους εξελίσσεται σε ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα στις ΗΠΑ και τροφοδοτεί τις μαζικές κινητοποιήσεις που βλέπουμε να εξελίσσονται ακόμη και στη Μητρόπολη του παγκόσμιου καπιταλισμού, ενώ υπάρχει και μαζικό κίνημα ενάντια στην αποπληρωμή του σπουδαστικού χρέους που θεωρείται μια ακόμη μορφή εκμετάλλευσης.
Είναι σαφές ότι ακόμη και στη χώρα που διαμόρφωσε το πρότυπο της επιχειρηματικής ανώτατης εκπαίδευσης, η πολιτική αυτή περνάει βαθιά κρίση. Αυτό συμβολίζει η αυξανόμενη οργή ενάντια σε πανεπιστημιακά στελέχη όπως η Λίντα Κατέχη. Ότι στην Ελλάδα τέτοιους ακαδημαϊκούς τους αντιμετωπίζουμε ως τους σωτήρες του Πανεπιστημίου, είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που σχεδιάζουν τις Πανεπιστημιακές «μεταρρυθμίσεις».


 

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 - ΠΑΙΔΕΙΑ : Μειώσεις πόρων μέχρι και 80%

πηγή: ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών

Ο μειωμένος προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας για το 2012 μεταφράζεται σε λιγότερους εκπαιδευτικούς για τα σχολεία και για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά κυρίως σε δραματική μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων, πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων.

Συνολικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει 1.747.780.000 ευρώ και είναι μειωμένος κατά 143.280.528 ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2011 (όπως αυτός διαμορφώθηκε το Σεπτέμβρη) και κατά 248.816.733 ευρώ από τα κονδύλια που δόθηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 2010. Από τα κονδύλια που προϋπολογίζονται για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα 1.744.915.000 ευρώ αφορούν μισθούς και συντάξεις. Και αυτό το ποσό είναι μειωμένο από τον περσινό προϋπολογισμό κατά 128.974.757 ευρώ, πράγμα που σημαίνει μειωμένες αποδοχές των εκπαιδευτικών αλλά και λιγότερους εκπαιδευτικούς, ενώ ήδη οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία δε φτάνουν. Τεράστια μείωση, όμως, εμφανίζεται και στις λειτουργικές δαπάνες για την πρωτοβάθμια (που προϋπολογίζονται στο υπουργείο Παιδείας) που για το 2012 είναι 2.865.000 ευρώ, από 17.170.770 ευρώ στον περσινό προϋπολογισμό (δηλαδή, μείωση 83,3%)!!

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου διατίθενται συνολικά 2.191.659.000 ευρώ, από 2.404.218.332 πέρσι. Από αυτά, για μισθούς και συντάξεις πάνε τα 2.176.465.000 ευρώ (λιγότερα κατά 191.744.158 ευρώ σε σχέση με πέρσι) και για λειτουργικές δαπάνες πάνε τα 15.194.000 ευρώ, από 36.009.174 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί πέρσι για λειτουργικές δαπάνες. Δηλαδή, μιλάμε για μια μείωση των λειτουργικών δαπανών της τάξης του 57,8%!

Στα ΤΕΙ δίνονται από τον προϋπολογισμό 289.989.000 ευρώ, από 353.280.431 ευρώ πέρσι. Δηλαδή, μιλάμε για μια μείωση περίπου 18%, στα ιδρύματα που ήδη σήμερα αδυνατούν να λειτουργήσουν και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, λόγω των μειώσεων που είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε διδακτικό προσωπικό. Για το 2012, προβλέπονται 126.610.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις στα ΤΕΙ (κονδύλι μειωμένο κατά 11,62% σε σχέση με πέρσι) και για λειτουργικές δαπάνες προβλέπονται 163.357.000 (κονδύλι μειωμένο κατά 22,21% σε σχέση με πέρσι).

Στα πανεπιστήμια δίνονται 869.056.000 ευρώ, από 890.431.510 πέρσι και η μείωση αυτή επιμερίζεται τόσο σε μισθούς και συντάξεις όσο και σε λειτουργικές δαπάνες. Στους φορείς της έρευνας που η χρηματοδότησή τους έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο Παιδείας, δίνονται από τον προϋπολογισμό 94.127.000 ευρώ, από 100.518.587 ευρώ πέρσι.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Με όχημα το νέο νόμο πλαίσιο, μπίζνες με το πάσο (με barcode!!!) στην πλάτη των φοιτητών Α.Χρονοπούλου

Λαβαμε δι' αλληλογραφίας και αναρτούμε
Περιληπτικά:
Στο κείμενο μας με τίτλο: «Με όχημα το νέο νόμο πλαίσιο, μπίζνες με το πάσο (με barcode!!!) στην πλάτη των φοιτητών» αναδεικνύεται πως η νέα διαδικασία χορήγησης των νέων, με barcode, φοιτητικών πάσο, που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, εγκαινιάζει, αποδεδειγμένα, την εμπορευματοποίηση δημόσιων και δωρεάν ακαδημαϊκών λειτουργιών.
 Ταυτόχρονα την τρέχουσα εβδομάδα (18-11-11), μέρος του Τύπου συντάσσεται και προωθεί την αναπόδεικτη θέση του Υπουργείου Παιδείας ότι όλα τα δεινά (και η σπάταλη) προέρχονται από την παλαιά διαδικασία χορήγησης πάσο την ευθύνη της οποίας είχαν τα ΑΕΙ!!! και «σεμνά» σιωπούν μπροστά σε όσα επισωρεύει το νέο πάσο στις πλάτες των φοιτητών –και όχι μόνο...
Αναλυτικά στις ενότητες που ακολουθούν:
  Εισαγωγικά
― Το ΕΔΕΤ ΑΕ, η προκήρυξη του διαγωνισμού για το φοιτητικό πάσο (με barcode), και ποιος πληρώνει το “μάρμαρο”...
Τα «μαθηματικά» του φοιτητικού πάσο (με barcode)
― Τα «στατιστικά» του φοιτητικού πάσο (με barcode): μια αρχική αξιολόγηση της όλης διαδικασίας
 ___________________________________________________________________
Εισαγωγικά
___________________________________________________________________

Στην περίοδο βαθιάς και διαρκούς κρίσης που διερχόμαστε οι ευθύνες όλων μας όσο αφορά τον κοινωνικό έλεγχο αυξάνονται κατακόρυφα.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της άσκησης του κοινωνικού ελέγχου, στο βαθμό που μας αναλογεί, θα παραθέσουμε τους συλλογισμούς μας, μέσα από τα δημοσιευμένα αντιπροσωπευτικά και δηλωτικά στοιχεία που θα διατρέξουμε μαζί, με στόχο να απαντήσουμε με τεκμηριωμένες αντι-θέσεις στα ερωτήματα: Για την επιλογή χορήγησης φοιτητικού πάσο (με barcode) υπήρχε κίνητρο, ποιος είχε το κίνητρο και ποιο ήταν το διακύβευμα; Και τελικά, πόσο μας κόστισε;

Μια φθηνή, μα ενίοτε εξαιρετικά αποτελεσματική συνταγή χειραγώγησης με πολλαπλά αποτελέσματα

πηγή: alfavita.gr
του Δημήτρη Πατέλη (καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης)


Οφείλουμε άραγε να δείχνουμε κατανόηση στην ανθρώπινη μικρότητα;
Ενδεχομένως ναι και σε κάποιο μέτρο.
Όταν κάποιος έχει ταυτιστεί με την πανεπιστημιακή εξουσία-διοίκηση επί δεκαετίες, αποκτά κάτι σαν επαγγελματική νόσο, ως αποτέλεσμα της σύμφυσής του με τις εν λόγω θέσεις, ρόλους και λειτουργίες, λόγω του χρόνιου υποδουλωτικού καταμερισμού εργασίας.
Η σύμφυση με τις εν λόγω θέσεις, ρόλους και λειτουργίες, απαιτεί μονομερή ανάδειξη και καλλιέργεια αντίστοιχων δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών.

Ολίγη (απαραίτητη) θεωρία:
Όσο υπάρχουν στην κοινωνία ουσιώδεις διαφορές, και αντιφάσεις (υλικών προπαντός) συμφερόντων, συγκροτείται ένα πεδίο συσχετισμών, δυνάμεων και διαπάλης δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην ανάδειξη,στην προώθηση και διασφάλιση των συμφερόντων των εκάστοτε κυρίαρχων (ατόμων , ομάδων, τάξεων), οι οποίοι επιβάλλουν τα ιδιοτελή συμφέροντα τους ως γενικά, καθολικά συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας μέσω ενός οργανωτικού-διοικητικού, κανονιστικού και πολιτικού μηχανισμού, σε όλα τα επίπεδα και τους θεσμούς της κοινωνίας (των ΑΕΙ συμπεριλαμβανομένων).
Βασικό χαρακτηριστικό της γραφειοκρατίας είναι η ιεραρχική δομή η οποία παράγει και αναπαράγει συγκεκριμένες σκοποθεσίες, στάσεις ζωής και συμπεριφορές. Γενική τάση αυτής της δομής είναι η διχοτομία μεταξύ υποκειμένου (διοικούντων) και αντικειμένου (διοικούμενων) της διοίκησης κατά την οποία το πρώτο θεωρείται ως αποκλειστικός φορέας ενεργητικότητας, γνώσης, συνείδησης κλπ. Η αντίληψη περί δήθεν “ιεραρχίας της γνώσης” δομείται με αλλεπάλληλους μετασχηματισμούς που υφίσταται η πληροφορία ενώ διαβιβάζεται από τα κατώτερα κλιμάκια στα ανώτερα, μέσω των γραφειοκρατικών κανόνων-εσωτερικών κανονισμών, οδηγιών και στερεοτύπων πρόσληψης και διαβίβασής της, ώστε να καταστεί συμβατή με την επίσημη «πραγματικότητα». Ο ιεραρχικά ανώτερος φαίνεται εξ’ ορισμού (θέσει) να «γνωρίζει περισσότερα» και έτσι αντιμετωπίζεται σε αυτό τον μηχανισμό αλλεπάλληλων αναθέσεων και αναλήψεων αρμοδιοτήτων, εξουσιοδοτήσεων και εκπροσωπήσεων κατωτέρων από τους ανώτερους (εξ ου και ο Πατερναλισμός, η κατάχρηση εξουσίας κλπ.). Η πυραμιδική ιεραρχία εξουσίας και γνώσης αμβλύνει την κριτική διάθεση, μυστικοποιείται και οδηγεί προοπτικά σε λατρευτική νοοτροπία (βλέπε π.χ. «προσωπολατρεία», μοναρχικές διαθέσεις, άκριτη αποδοχή των “ηγετών”, “εθναρχών”, λατρεία της “τάξεως και της ηθικής” που είναι σύμφυτη με την εκτελεστική υπακοή στον αρχηγό κλπ.).

Εστίες ανέστιες

πηγή: enet.gr
Ακόμα και τροφεία είναι ενδεχόμενο να καταβάλουν οι φοιτητές στις εστίες. Η αρμοδιότητά τους περνά από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) στα πανεπιστήμια, τα οποία δεν έχουν όμως να πληρώσουν ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες. Ετσι, χιλιάδες φοιτητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παροχές σίτισης και στέγασης. 

 Αυτό έγινε με απόφαση των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 7 Νοεμβρίου.
Ηδη η πρυτανεία του Πολυτεχνείου επέκρινε την απόφαση, για την οποία ούτε καν ρωτήθηκε, προσθέτοντας «υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το μέτρο στο συγκεκριμένο ίδρυμα».
Η πρυτανεία εκτιμά ότι οι εστίες εγκαταλείπονται από την κυβέρνηση, ενώ έχουν ήδη απαξιωθεί με σημαντικές εκπτώσεις στη φοιτητική μέριμνα.
Η πρυτανεία καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να αναθεωρήσουν την απόφαση και να διαμορφώσουν από κοινού με τα πανεπιστήμια ένα νέο βιώσιμο σχέδιο, ώστε να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες υπηρεσίες για τους φοιτητές.
Οπως λέει το Πολυτεχνείο, το επιχειρησιακό σχέδιο πρέπει να διασφαλίζει ότι είναι δυνατή η λειτουργία των δύο εστιών (στη μία εκ των οποίων δεν διαμένουν πρακτικά φοιτητές του ΕΜΠ) κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες της συνεχούς μείωσης του διοικητικού προσωπικού του ΕΜΠ και της δραστικής μείωσης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδρυμα, η οποία υπολογίζεται ότι το 2012 θα φτάσει μόλις το 30% των πιστώσεων του 2008!
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εφορίας των Φοιτητικών Εστιών Χρ. Τρικαλινός μίλησε για το πρόβλημα των εστιών που ιδρύματος που είναι δυναμικότητας 1.000 φοιτητών. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα είδος συνδιοίκησης με το Ιδρυμα Νεότητας που καταργείται. Το πανεπιστήμιο πλήρωνε μόνο τα έξοδα στην ΔΕΗ, ενώ όλα τα άλλα ήταν κονδύλια του ΕΙΝ. «Βιάζεται το υπουργείο Παιδείας να αποδείξει τη "νομιμοφροσύνη" του προς την τρόικα και τους ευρωπαίους κυβερνήτες», τονίζει ο καθηγητής. «Η βιασύνη ήταν τέτοια που ενώ μερίμνησε για την μεταφορά των θέσεων του προσωπικού και της μισθοδοσίας του, ξέχασε... να μεταφέρει τους ίδιους τους ανθρώπους, που θα αναγκασθούν έτσι, μέχρι την έκδοση νέας απόφασης, και τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές να παραμένουν απλήρωτοι».
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο καθηγητής τονίζει ότι «ανάμεσα στις θέσεις που μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμπεριλαμβάνονται, για παράδειγμα, ένας αρχιμάγειρας και δύο μάγειροι. Μήπως θέλουν να μας προετοιμάσουν για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Μαγειρικής στο πανεπιστήμιό μας», σημειώνει καυστικά.
Καθηγητές υποστηρίζουν ότι αν η μεταφορά των εστιών συνοδευόταν και από ανάλογη μεταφορά πόρων, δεν θα υπήρχε πρόβλημα και μάλλον θα ήταν θετική ενέργεια.
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών (όπως και άλλα ΑΕΙ) που αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα στην αγορά πετρελαίου για τη θέρμανση χώρων έρευνας και διδασκαλίας, πρέπει να διαθέσει χρήματα (τα οποία δεν ξέρουμε πού θα βρεθούν), για την ομαλή διαβίωση περίπου 1.000 φοιτητών του», τονίζει ο κ. Τρικαλινός.
Πάντως, ώς τις 31 Δεκεμβρίου το καταργηθέν ΕΙΝ θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. Τι θα γίνει όμως μετά;