Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Μπήκαν στα πανεπιστήμια οι επίτροποι

πηγή: avgi.gr

Στα άκρα οδηγεί τη σύγκρουση με την πανεπιστημιακή κοινότητα η υπουργός Παιδείας, η οποία αργά χθες το απόγεμα προχώρησε στον διορισμό επιτροπών που θα αναλάβουν να οργανώσουν τη διαδικασία μετάλλαξης του πανεπιστημίου. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην άρνηση των περισσοτέρων πρυτάνεων να συμμετάσχουν στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου, ξεκινώντας οι ίδιοι τις διαδικασίες για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης.
Πιστή στο δόγμα του σοκ, «διαλύω ό,τι αντιστέκεται», η Α. Διαμαντοπούλου προχωρεί με τους λίγους «πρόθυμους» στην εφαρμογή του νόμου.
Να σημειωθεί ότι λίγη ώρα πριν την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Κ. Ρέμελης καλούσε από τη Σύνοδο των πρυτάνεων στο Λαύριο, την υπουργό Παιδείας να δείξει «αυτοσυγκράτηση». «Μας κατηγορούν για πολλά αυτές τις ημέρες, αλλά δεν γίνεται να μας κατηγορούν και ότι περιφρονούμε τη δημοκρατία», είπε ο Κ. Ρέμελης, απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε η Α. Διαμαντοπούλου κατά των πρυτάνεων όταν έγινε γνωστό ότι μόλις τρεις έσπευσαν να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις. «Δεν την περιφρονούμε εμείς τη δημοκρατία, αλλά το πολιτικό σύστημα», τόνισε ο Κ. Ρέμελης.
Οι διαπιστωτικές πράξεις που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας αφορούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πάτρας.
Με την κίνηση αυτή η Α. Διαμαντοπούλου ανοίγει τον δρόμο στις εκλεγμένες διοικήσεις των ιδρυμάτων που τελούν υπό κατάργηση μέχρι την τελική τους παύση στις 12 Αυγούστου του 2012, να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου.
Η επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά τον νόμο που έχει απορριφθεί από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και το ζοφερό μέλλον των ιδρυμάτων λόγω των απίστευτων περικοπών στη χρηματοδότηση, βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου των πρυτάνεων που συνέρχεται στο Λαύριο. Επίσης, τους πρυτάνεις απασχολεί το έγγραφο Πάγκαλου το οποίο εμμέσως πλην σαφώς προναγγέλλει τσουνάμι συγχωνεύσεων στα πανεπιστήμια με αποκλειστικό κριτήριο το λογιστικό. Τα χτυπήματα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι απανωτά, δηλώνουν πρυτανικές αρχές.
Στο μεταξύ ένταση επικράτησε χθες στο Πολυτεχνείο (Πατησίων), όταν κάποιοι «επιμελείς» φοιτητές από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, στο οποίο σταμάτησε η κατάληψη, θέλησαν να δώσουν εξετάσεις. Καταληψίες φοιτητές δεν τους άφησαν καθώς το κτίριο Γκίνη (όπου θα διεξάγονταν οι εξετάσεις) τελεί υπό κατάληψη. Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες σχολές του Πολυτεχνείου συνεχίζουν, με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών, τις καταλήψεις κατά του νόμου δολοφόνου για τα πανεπιστήμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου