Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Πεδίο αντιπαράθεσης για τη σίτιση το πρυτανικό συμβούλιο στο ΔΠΘ

Νομοταγείς πολίτες.......
Πηγή:Xronos.gr
Ρεπορτάζ
Δήμητρα Συμεωνίδου

 Με αφορμή ψήφισμα που κατέθεσε ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής

«Ακολουθώ το νόμο όσον αφορά στη σίτιση», απάντησε στους φοιτητές ο πρύτανης και απάντησε στην κατηγορία τους, ότι προγραμματίζεται διαγωνισμός για τη διαχείριση της λέσχης της παλιάς νομικής μέσα στη Μ. Εβδομάδα, περίοδο κατά την οποία οι φοιτητές δεν δύνανται να παραβρίσκονται, λέγοντας ότι  τότε λήγει η κατάθεση προσφορών
Σε πεδίο αντιπαράθεσης για τη σίτιση, με αφορμή ένα ψήφισμα που κατέθεσε ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής, εξελίχθηκε το χθεσινό πρυτανικό συμβούλιο. Το ψήφισμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, αφού πρώτα ο πρύτανης Κωνσταντίνος Ρέμελης ενημέρωσε το σώμα για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου των πρυτάνεων και συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί στο κτίριο της πρυτανείας με ολιγάριθμη παρουσία φοιτητών. Πρώτος εισηγητής ήταν ο πρύτανης ο οποίος μετέφερε στα μέλη το περιεχόμενο των συζητήσεων με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ρέμελης, οι πρυτάνεις έκαναν γνωστό στην υπουργό ότι δεν μπορεί τα πανεπιστήμια να απειλούνται με περικοπές δαπανών, εφόσον δεν αποστέλλουν στοιχεία, τα οποία, όπως προσέθεσε, πολλές φορές δεν διαθέτουν.  Επίσης δεν μπορεί οι νόμοι να μεταβάλλονται με εγκυκλίους και να μην εφαρμόζονται οι νόμοι με το επιχείρημα, ότι αναμένονται αλλαγές στο νομικό πλαίσιο.

Μαθητές και φοιτητές γυρίζουν το πρόσωπο στην εξουσία στην παρέλαση της Σύρου


 Πηγή:Indymedia
Μαθητές (που επέλεξαν να μην παρελάσουν και παρουσιαστηκαν με μαυρα ρουχα) και φοιτητές με δυο μεγάλα πανό, κάθησαν ακριβώς απέναντι από τους επισήμους. Τα παιδία που συμετήχαν στην παρέλαση, γύριζαν το κεφάλι τους επιδειχτικα προς τη μεριά των φοιτητών - μαθητών και όχι προς τους επισήμους. Ο κόσμος μόλις αντιλήφθηκε την ενέργεια αυτή των παιδιών άρχισε να χειροκροτεί και να επεφημεί τα παιδιά. Στο τέλος της παρέλασης σηκώθηκαν οι μαυροντυμένοι μαθητές και περασαν μπροστά 'παρέλασαν' με όλο τον κόσμο να τους χειροκροτεί. Στη συνέχεια ενώθηκαν με τους φοιτητές και ξεκίνησε μια πορεία η οποία διήρκεισε για περίπου 2 ώρες. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας ο κόσμος που βρισκόταν στο δρόμο, καφετέρειες κτλ χειροκροτούσε και φώναζε μπράβο στα παιδία, με κάποιους από αυτούς μάλιστα να σηκώνονται και να συμετέχουν στην πορεία. Στη συνέχεια η πορεία κατευθυνθηκε προς το αστυνομικό τμήμα. Εκεί μαθητές και φοιτητές ανάγκασαν τον ανώτερο (ίσως ήταν ο διοικητής) να ζητήσει συγνώμη και να παραδεχτεί δημόσια ότι τα όσα έγιναν τη Δευτέρα με την άφιξη του Παπανδρέου στο νησί ήταν λάθος της αστυνομίας.

Οι νέοι... παίρνουν τα βουνά

Πηγή:Έθνος
Ανθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους ή είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και αναζητούν διέξοδο στη γη. Την ώρα που η ανεργία χτυπάει «κόκκινο», η απασχόληση σε γεωργία και κτηνοτροφία παρουσιάζει αύξηση

Τα... βουνά έχουν πάρει χιλιάδες νέοι Ελληνες, διωγμένοι από την κρίση και την ανεργία στα μεγάλα αστικά κέντρα. Καθώς οι θέσεις εργασίας χάνονται η μία μετά την άλλη και το φάσμα της εργασιακής ανασφάλειας μεγαλώνει, πολλοί 30άρηδες επιστρέφουν στα χωριά τους, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Η κατάρρευση της οικοδομής και το κραχ στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών σπρώχνει ολοένα και περισσότερους στην επαρχία και την αγροτική ζωή.

Στα χωριά και στις πόλεις της υπαίθρου, πρώην στελέχη εταιρειών, εργολάβοι οικοδομικών εργασιών, άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους ή είδαν τα έσοδά τους να περικόπτονται ψάχνουν μια διέξοδο στην κρίση κοντά στη γη και στα προϊόντα της. Ανοίγουν καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, ασχολούνται με τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και με «πρωτοποριακές» καλλιέργειες, όπως τα σαλιγκάρια, η τρούφα ή τα ρόδια, που έχουν καλή τιμή ως τελικό προϊόν και ο χυμός τους κατακτά τα σούπερ μάρκετ. Η γεωργία, στους χαλεπούς καιρούς, ανθεί ξανά...
Τα τελευταία δύο χρόνια η οικογένεια του 44χρονου Σάββα Λαμπριανίδη έχει εγκαταλείψει τη συμπρωτεύουσα για να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό Αναγέννηση στις Σέρρες
Τα τελευταία δύο χρόνια η οικογένεια του 44χρονου Σάββα Λαμπριανίδη έχει εγκαταλείψει τη συμπρωτεύουσα για να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό Αναγέννηση στις Σέρρες
Δεν είναι τυχαίο πως ενώ η ανεργία χτυπάει κόκκινο, οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα, οι αγρότες δηλαδή και οι κτηνοτρόφοι, αυξάνονται. Για την ακρίβεια, ο αγροτικός τομέας είναι σχεδόν ο μοναδικός που εμφανίζει αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία δύο χρόνια. «Το πρώτο εξάμηνο του 2010 διαπιστώσαμε μια αύξηση της απασχόλησης στην αγροτική οικονομία της τάξης του 6,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2009», διευκρινίζει ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος, ο οποίος εκτιμά πως το 2010 η συνολική αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο θα κυμανθεί γύρω στο 10%.
Η τάση αυτή άρχισε να διαφαίνεται από το 2008, ενώ δείχνει να παγιώνεται το 2009 και το 2010. «Πολύς κόσμος προβληματίζεται και αναζητεί λύση στην ύπαιθρο», λέει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, στέλεχος της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών. «Αρκετοί αστοί διέκοψαν φέτος την ενοικίαση των χωραφιών τους, λέγοντας πως θέλουν να τα καλλιεργήσουν οι ίδιοι, ενώ συνεχώς μας προσεγγίζουν άνθρωποι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α. και μας ρωτούν τι θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν».
Σάββας και Μάρκος
Πατέρας και γιος γύρισαν στο χωράφι
Τα τελευταία δύο χρόνια η οικογένεια του 44χρονου Σάββα Λαμπριανίδη έχει εγκαταλείψει τη συμπρωτεύουσα για να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό Αναγέννηση στις Σέρρες.
«Γεννήθηκα στο χωριό και μόλις παντρεύτηκα έφυγα για τη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 22 χρόνων. Εκεί δούλεψα σε δύο βιοτεχνίες-κλωστήρια. Οταν έσπασε η δουλειά, το 2000, έφτιαξα ένα συνεργείο καθαρισμού. Δούλεψα υπερβολικά, αλλά δεν έβγαινε μεροκάματο».
Με τρία παιδιά στον προθάλαμο της ανεργίας αποφάσισε να γυρίσει στο χωριό και στα χωράφια του. Επισκεύασε το πατρικό του σπίτι και ξεκίνησε με 17,5 ιδιόκτητα στρέμματα. Τώρα νοικιάζει 700. Καλλιεργεί ρύζι, καλαμπόκι και τεύτλα.
«Το χωριό μου έχει ριζοχώραφα. Το ρύζι είναι μια παραγωγή που έχει μέλλον, επειδή υπάρχουν άδειες για ορισμένους νομούς και συγκεκριμένα χωριά. Δεν μπορεί να το σπείρει ο καθένας όπου θέλει».
Ο μεγάλος γιος του, ο 21χρονος Μάρκος, που μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων, είναι κι αυτός τώρα κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
«Είναι μια καλή διέξοδος στην κρίση. Η δουλειά του αγρότη είναι δύσκολη, αλλά το προτιμώ από το να δουλεύω για 400 και 500 ευρώ και να φοβάμαι μην απολυθώ».

Τσουνάμι καταργήσεων - συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων

πηγή: Εφημερίδα Κόντρα
της Γιούλας Γκεσούλη

 Σαρωτικό τσουνάμι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων επέβαλε το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας πράξη τη δέσμευση που απορρέει από το Μνημόνιο 3 για «αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος» και «αποτελεσματικότερη χρήση πόρων». 1.056 σχολεία σβήνονται οριστικά από το σχολικό χάρτη και 1.933 συγχωνεύονται. Ο σχολικός χάρτης, ειδικά σε κάποιες περιφέρειες της χώρας, θυμίζει τους χάρτες των αφανισμένων περιοχών της Ιαπωνίας, μετά το φοβερό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι. Η Αθήνα χάνει το 19,1% των σχολείων της, η Αρκαδία το 18,9%, η Κοζάνη το 22,2%, η Αιτωλοακαρνανία το 17,6%, η Βοιωτία το 17,2%, η Μεσσηνία το 16,1%, τα Ιωάννινα το 14,9%, η Λάρισα το 13,9%, κ.λπ. Στις Σέρρες, την Καρδίτσα, την Πρέβεζα, τα Τρίκαλα η σφαγή λαμβάνει δραματικές διαστάσεις (χάνουν αντίστοιχα το 42,5%, το 44,4%, το 37%, το 29,3% των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
Αναλυτικά:

♦ Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 1.523 σχολικές μονάδες, αφού συνενωθούν, γίνονται 672. Συνεπώς βάζουν λουκέτο 851.

♦Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι 410, μετά τη συγχώνευση, γίνονται 205. Αρα κλείνουν 205 σχολεία.

Παράλληλα, περίπου 4.000 εκπαιδευτικοί μένουν στον αέρα και καθίστανται όμηροι των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, που έχουν δικαίωμα να τους μετακινούν όχι μόνο μέσα στον ίδιο νομό, αλλά και σε γειτονικούς νομούς. Δεκάδες χιλιάδες οργανικές θέσεις χάνονται, ενώ μέχρι το 2013 υπολογίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί θα μειωθούν κατά 35.000, δεδομένου και του αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων (11.500 μόνο πέρυσι) και των διορισμών με το σταγονόμετρο (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις).

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευση


Οι εισηγήσεις Εδώ

Ας έχουμε και εμείς μια εικόνα των στοιχείων του αντιπάλου. Για την κατανόηση του τρόπου προβολής των δικών μας αγώνων,των προοπτικών ορθής προβολής των αιτημάτων μας από τα ΜΜΕ, και την καταλληλότητα των ΜΜΕ ως χώρου διαλόγου, ή ως χώρου διαπάλης. Προς πιθανές τηλεπερσόνες του φοιτητικού κινήματος, αλλά και super ήρωες του οδοστρώματος που αντιμετωπίζουν το 1/1000 των υπαρχόντων επιθετικών ATM, καθώς και λιγότερο από το 1% της παραγωγής των εργοστασίων της Mercedes. Εδώ σαν να μεταστρέφεται διαλεκτικά το αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι!

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Το φοιτητικό κίνημα στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία

Πηγή:Ριζοσπάστης,Alfavita
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Το φοιτητικό κίνημα στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία
Εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Εκδήλωση, με θέμα «Το φοιτητικό κίνημα στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία» πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ στο χώρο του πανεπιστημίου στις Βούτες, με ομιλητή τον Γιάννη Νταγκουνάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.
Η ΚΝΕ άνοιξε το θέμα της οργάνωσης και ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος μπροστά στις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση, με τον επικείμενο νόμο - πλαίσιο αλλά και γενικά με την έντονη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους που σπουδάζουν, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, προβάλλοντας και τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο, αυτή του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση απαντήθηκαν ερωτήματα για το ρόλο που μπορεί να παίξει το φοιτητικό κίνημα και το ΜΑΣ, σε σύνδεση με το ταξικό εργατικό, αφήνοντας πίσω την εκφυλιστική κατάσταση που επικρατεί στους συλλόγους υπό την πλειοψηφία των κυβερνητικών παρατάξεων και τον αποπροσανατολισμό των οπορτουνιστικών ομάδων, αλλά και πώς θα επιτευχθεί η συσπείρωση της μεγάλης μάζας των φοιτητών που πλήττεται από αυτήν την πολιτική και σήμερα έχει οδηγηθεί στην αποχή από όλες τις διαδικασίες.
«Κανένα πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης και των φοιτητών δεν υπάρχει, που να μη συνδέεται με την κατάσταση της εργατικής τάξης της χώρας μας όπως και με το ποιος έχει την εξουσία σήμερα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ομιλητής, προσθέτοντας ότι «το φοιτητικό κίνημα με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και του ΜΑΣ πρέπει να βάλει την προοπτική ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού και να σταματήσει να χειραγωγείται και να αποπροσανατολίζεται κάθε φορά που πάει να κάνει το παραπάνω βήμα. Και γι' αυτό θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό», σημείωσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΚΝΕ είναι η μοναδική πολιτική νεολαία στο πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο, που ανοίγει πλατιά τη συζήτηση με εκδηλώσεις και εξορμήσεις, προβάλλοντας την αντίληψή της για το φοιτητικό κίνημα και τη θέση που του αρμόζει στο μέτωπο αυτό που θα αμφισβητήσει και θα ανατρέψει την αστική εξουσία.

Σχόλιο: Δείτε και την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από την αμφιλεγόμενη θέση της Κομμουνιστικής Νεολαίας για το φοιτητικό κίνημα την οργάνωσή του και το ρόλο του στην κοινωνική χειραφέτηση, στο blog Γκρανμα και την ανάρτηση με τίτλο Η ΕΦΕΕ πέθανε! Ζήτω η νέα ΕΦΕΕ! 

KAFCA Journal of Common University Struggles

Το Φύλλο της Εφημερίδας Εδώ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Για την επανεξέταση του θέματος του καθηγητή Γραβάνη.

Δημοσιεύσαμε τον προηγούμενο μήνα τρεις αναρτήσεις σχετικά με τη στάση του καθηγητή Φαρμακολογίας καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης  κ. Γραβάνη κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου για την τελετή αδελφοποίησης του ΠΕΠΑΓΝΗ με αντίστοιχο νοσοκομείο της Κύπρου, στο Ηράκλειο Κρήτης την 3/3/2011, καθώς και την αντιμετώπιση από μέρους του της κινητοποίησης των φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης έξω από το μέγαρο της εκδήλωσης.

Οι αναρτήσεις αυτές είχαν τίτλο:

1) Να ηττηθεί η πολιτική του μνημονίου και οι εντολοδόχοι της! Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης αναδημοσίευση από το Indymedia

 2) Οι κύριοι καθηγητές μου του Κ. Σταυρουλάκη αναδημοσίευση από το Ygeianet

 3) Προς τι τέτοιο μίσος κύριε Γραβάνη του Σ. Δημητρακόπουλου αναδημοσίευση από το Ygeianet

Η πρώτη ανάρτηση αφορά ψήφισμα του ΔΣ του ΣΦΙΑΚ (Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Κρήτης) που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο ΔΣ του ΣΦΙAK και μοιράστηκε σε πολλαπλά αντίτυπα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σ’ αυτήν περιγράφεται αναλυτικά η στάση του κυρίου Γραβάνη κατά την κινητοποίηση των φοιτητών αλλά ασκείται επίσης κριτική στο άρθρο του κυρίου Γραβάνη στην Εφημερίδα Πατρίς σχετικά με τα γεγονότα. Ας δούμε τι λένε οι φοιτητές:

«Στα πλαίσια αυτά μέλη του ΣΦΙAΚ την προηγούμενη Πέμπτη θέλησαν να διαμαρτυρηθούν στην επίσκεψη του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, που παρευρέθηκε στην τελετή αδελφοποίησης του ΠΑΓΝΗ με νοσοκομείο της Κύπρου. Απέναντι μας βρήκαμε:
  •  την εξοργιστική στάση των κυβερνητικών εκπροσώπων που έπαιζαν πραγματικά κρυφτούλι όλη τη μέρα
  •  έναν υπουργό που κρυβόταν πίσω από κουρτίνες, που με την αδιάφορη στάση εξόργισε τοπικούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και τον δήμαρχο Αρκαλοχωρίου που δεν πήρε καμία δέσμευση για το “ασθμάνων” δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και για επαγγελματικά δικαιώματα του έλληνα γιατρού
  •  δυνάμεις της ασφάλειας και διμοιρία των ΜΑΤ που μας χτύπησαν, μας τρομοκράτησαν με προληπτικές εξακριβώσεις στοιχείων, μας προπηλάκισαν.

Φαίνεται έτσι εννοεί τη δημοκρατία ο υπουργός και η κυβέρνηση του.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά με περίσσεια έκπληξη και στενοχώρια είδαμε άρθρο του καθηγητή φαρμακολογίας στο τμήμα μας, κου Αχιλλέα Γραβάνη να μιλά για φοιτητές-τρομοκράτες, για προσωπική και παραδειγματική τιμωρία των φοιτητών που διαμαρτυρήθηκαν, για πανεπιστήμιο όμηρο στα χέρια μειοψηφιών, για φοιτητές που βρίζουν απειλούν και βιοπραγούν. Διατύπωσε μάλιστα και την απίστευτη πρόταση να κλείσει τώρα το πανεπιστήμιο από τις υπεύθυνες αρχές, από το να το κλείσουν 10 επώνυμοι φοιτητές μιας αριστερίστικης γκρούπας που λυμαίνεται το χώρο του πανεπιστημίου.»  

Ας δούμε τώρα τι λέει ο κύριος Σταυρουλάκης αγροτικός ιατρός διαβάζοντας το άρθρο του κυρίου Γραβάνη: «Κάθε φορά που ακούω τους περισσότερους πρώην καθηγητές μου στο πανεπιστήμιο Κρήτης, κάθε φορά που παρεμβαίνουν κάπου δημοσίως, κάθε φορά που τους βλέπω σε κάποια εκδήλωση μου προκαλούν το ίδιο συναίσθημα. Θυμό. Για την ακρίβεια θυμό και θλίψη…  Οι κύριοι καθηγητές μου όμως και πάλι βρίσκονται απέναντι μου. Απέναντι σε μία ολόκληρη κοινωνία που αγωνιά για το μέλλον της, που βλέπει την πρόσβαση της στην υγεία να συρρικνώνεται. Η πλειοψηφία τους έτρεξε να υποδεχτεί στην Κρήτη τον υπουργό των πρωινάδικων που έχει επιβάλλει την οριστική καταδίκη του ΕΣΥ. Έσπευσαν να φωτογραφηθούν δίπλα του, να δουν με αυταρέσκεια τον εαυτό τους στις ειδήσεις δίπλα στον Λοβέρδο. Κατόπιν καταδίκασαν τους φοιτητές και τους νοσοκομειακούς γιατρούς που βρέθηκαν απέξω από τις δεξιώσεις τους διαμαρτυρόμενοι για το τέλος της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, ζήτησαν την τιμωρία όλων όσοι διαμαρτυρήθηκαν για τη διάλυση του συστήματος υγείας και σαν άλλοι Πάγκαλοι έφτιαξαν σενάρια συνομωσίας για την γιούχα που εισέπραξαν.»

Καλλικράτειο θέατρο σκιών στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας

Αρκετή ένταση για τη δημιουργία τελικά επιτροπής 

για το Πανεπιστήμιο 

Και οι φιγούρες...
Σε αρκετά τεταμένο κλίμα(η φωτογραφία άλλωστε μιλά από μόνη της) διεξήχθη η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας το οποίο έχει περιέλθει σε τέλμα και κινδυνεύει άμεσα με αναστολή λειτουργίας. Παρόλο που ξεκίνησε να συζητείται τα μεσάνυχτα, ειπώθηκαν πολλές αλήθειες αναφορικά με την καθυστέρηση που υπήρξε από πολλές πλευρές, τη μη διεκδίκηση περαιτέρω σχολών για να στελεχωθεί κάτι που το φέρνει σήμερα αντιμέτωπο με την κατάργησή του. Η ένταση πάντως το χαρακτήρισε εξ αρχής μετά και την πρόταση του Ηλία Παλιαλέξη για νέα αναβολή, αφού δεν είχαν γίνει ακόμη γνωστές οι προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.
Τελικά το σοβαρό αυτό θέμα συζητήθηκε και πρώτος το λόγο πήρε ο δήμαρχος ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να γίνει ειδική ημερίδα γι’ αυτό το θέμα με όλους τους πολιτικούς, τους φορείς και τους πολίτες μόλις ενημερωθούμε για τις προτάσεις του υπουργείου. Το Πανεπιστήμιο είναι ένα κύτταρο πνευματικής και οικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο μας. Έχει παράδοση η πόλη μας σε τέτοια ιδρύματα, όπως η Παιδαγωγική Ακαδημία. Παραμένει ωστόσο ένα ‘κουτσό’ Πανεπιστήμιο χωρίς προοπτική. Το θέμα της ανώτατης εκπαίδευσης όμως είναι θέμα κεντρικής εξουσίας και εκπαιδευτικών και όχι της νομαρχίας ή του δήμου».

Στον αέρα η διανομή συγγραμμάτων

πηγή: Αυγή
Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/03/2011

Στο κίνημα "Δεν πληρώνω" προσχώρησε και η υπουργός Παιδείας τινάζοντας στον αέρα το σύστημα διανομής δωρεάν συγγραμμάτων. Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων έχει προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή της έναρξης διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές διεκδικώντας οφειλές ύψους 65 εκ. ευρώ καθώς και την κοστολόγηση περίπου 2.500 συγγραμμάτων. Την ίδια ώρα, φοιτητικοί σύλλογοι του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησαν σε μονοήμερες καταλήψεις των σχολών προκειμένου να ανακληθεί η εγκύκλιος περικοπής των συγγραμμάτων ή και κατάργησής τους στα μαθήματα σύνθεσης.
Η επαναφορά στο καθεστώς του ενός και μοναδικού συγγράμματος, ανεβάζει το θερμόμετρο στα πανεπιστήμια, καθώς η δαπάνη που περικόπτει η κ. Διαμαντοπούλου για λόγους... οικονομίας μετακυλίεται στους φοιτητές, οι οποίοι θα κληθούν να αγοράσουν συγγράμματα αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Για παράδειγμα, το μαχαίρι που έπεσε στα συγγράμματα της Νομικής θα αδειάσει τα πορτοφόλια των φοιτητών κατά 412 ευρώ, αφού μόνο για τα τρία πρώτα έτη σπουδών κόβονται 14 συγγράμματα από υποχρεωτικά μαθήματα! Η περικοπή συγγραμμάτων και μάλιστα από υποχρεωτικά μαθήματα προλειαίνει το έδαφος για την πλήρη κατάργησή τους, την αντικατάστασή τους, σύμφωνα με την ορολογία του υπουργείου Παιδείας, από το ηλεκτρονικό βιβλίο.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τόνισαν ότι η απόφασή τους για αναστολή της έναρξης διανομής συγγραμμάτων "δεν είναι ζήτημα πολιτικής", αλλά "θέμα βιωσιμότητας". Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, το υπουργείο Παιδείας χρωστάει στις εκδοτικές επιχειρήσεις περίπου 30 εκ. ευρώ για συγγράμματα από το 2005. Επιπλέον, χρωστάει 35 εκατομμύρια από τη διανομή των συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου μέσω του συστήματος «Εύδοξος». Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν απλήρωτες οφειλές παλαιότερων ετών, δεν μπορεί να ξεκινήσει πληρωμή του χειμερινού εξαμήνου 2010-2011. Στα παραπάνω δεν συνυπολογίζονται οι οφειλές για τα συγγράμματα των ΤΕΙ και των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, που ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια, και τα ακοστολόγητα συγγράμματα, που φτάνουν τα 2.500.
Παράλληλα, σοβαρά ερωτήματα για το ηλεκτρονικό εγχείρημα του "Εύδοξου" προκαλούνται από τα στοιχεία των εκδοτών, σύμφωνα με τα οποία το κόστος για τα συγγράμματα μόνο για το χειμερινό εξάμηνο ανέρχεται στα 35 εκ. ευρώ, όταν προ συστήματος τα πανεπιστημιακά βιβλία κόστιζαν ετησίως 55-60 εκ. ευρώ.
Οι εκδότες ανέφεραν ότι δεν αναγνωρίστηκε η καλή τους διάθεση παρ' ότι υπέστησαν το πάγωμα των αυξήσεων των ήδη κοστολογημένων συγγραμμάτων για πέμπτη χρονιά, απορρόφησαν τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των πρώτων υλών και σήκωσαν το πρόσθετο κόστος των διανομών μέσω "Εύδοξου", που είναι περίπου 10%. Παρά ταύτα, χαρακτηρίστηκαν υπαίτιοι οικονομικών σκανδάλων, ενώ αγνοήθηκε η συμβολή τους στην επιτυχία του εγχειρήματος της ηλεκτρονικής διανομής.
Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των εκδοτών, η οικονομική κατάσταση στον εκδοτικό χώρο είναι τραγική! Η αναστολή διανομής επιστημονικών συγγραμμάτων, τόνισαν, "δεν πρέπει να εκληφθεί ως απεργιακή κινητοποίηση, αλλά ως τρόπος κοινοποίησης των προβλημάτων και ευγενική αντίδραση σε όσα μας καταλογίζονται". Οι εκδότες δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να προκαλέσουν αναστάτωση στον χώρο της παιδείας και ζήτησαν συνάντηση με την Α. Διαμαντοπούλου.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Εδώ Πολυτεχνείο Round 4th

Κοίταξε τριγύρω τα μετέωρα πως πέφτουν,
μπάλες απο χιόνι, είναι ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΑΚΟΜΗ!!!!

Και ναι εκπέμπουμε ξανά! Το Εδώ Πολυτεχνείο είναι και πάλι εδω για να συντονίσει τον 4ο γύρο φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου αυτή τη φορά. Συναγωνιστές συναγωνίστριες ενημερώνουμε το κλασσικό πλέον site του φοιτητικού κινήματος με τις αγωνιστικές αποφάσεις μας και τις κατά τόπους καταλήψεις σχολών, με τον αδιαμεσολάβητο τρόπο που είχε κατακτηθεί το 2006-2007. Οδηγίες θα αναρτηθούν σύντομα για τους νεότερους αλλά ας αναζητηθεί εμπειρία από τα γηραιά αλλά όχι γηρασμένα μέλη του φοιτητικού κινήματος. Ο τρόπος ενημέρωσης παραμένει ο ίδιος. 
Εμείς όμως έχουμε αλλάξει. Ενημερώνουμε αναλυτικά τόσο το Φοιτητικό Κίνημα όσο και το Εδώ Πολυτεχνείο, ή αναρτούμε στο Indymedia την ημερομηνία συνέλευσης, την απόφαση τον αριθμό συμμετεχόντων, ακριβές σκορ της συνέλευσης είτε κερδίσαμε είτε χάσαμε, υποστηρικτές κατάληψης και μη, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι συναγωνιστές στα στοιχεία, να μπορούν να γίνουν τακτικές  στρατηγικές και οργανωτικές εκτιμήσεις αλλά και να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα μετέπειτα για το μέλλον. Το url του Εδώ Πολυτεχνείο είναι  http://www.edopolytexneio.gr και θα υπάρχει συνεχώς στην πλαϊνή μπάρα του blog. Το φοιτητικό κίνημα δεν έχει μόνο αντανακλαστικά. Τώρα πια έχει μνήμη, νόηση, και οργανώνεται καθημερινά με πράξεις και όχι με λόγια.

Ζήτω το Εδώ Πολυτεχνείο!!! Ζήτω το φοιτητικό κίνημα 
απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη!!!  

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Το νέο παιχνίδι της μικρής Αννούλας: Κατά παραγγελία απαξίωση

πηγή: Ελευθεροτυπία
  Με δυο λόγια, φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι κακό συμβαίνει σήμερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι οι Ελληνες εκπαιδευτικοί, όπως τους παρουσιάζει έρευνα της κοινής γνώμης, με πολλές αντιφατικές απαντήσεις, την οποία έκανε ιδιωτική εταιρεία, έπειτα από παραγγελία του υπουργείου Παιδείας και χρηματοδοτήθηκε από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα, όχι τυχαία, λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν οι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο και το κυρίαρχο στοιχείο σε αυτή είναι η απαξιωτική εικόνα που εμφανίζεται να έχουν οι γονείς για τους εκπαιδευτικούς.
Ενώ η έρευνα έγινε σε δείγμα 2.000 ατόμων με χρήση ερωτηματολογίου, τα συμπεράσματα για τους εκπαιδευτικούς βασίστηκαν σε ποιοτική έρευνα με τη μέθοδο ομαδικών συνεντεύξεων σε δείγμα 28 ατόμων. Ετσι, ενώ στα συμπεράσματα της ποιοτικής έρευνας οι γονείς απαντούν ότι:
* Το απολυτήριο του Λυκείου δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο εισαγωγής σε ΑΕΙ, καθώς εναπόκειται στην κρίση των καθηγητών, τους οποίους δεν εμπιστεύονται. Στη συνέντευξη με ερωτηματολόγιο, σε ποσοστό 42,6% απαντούν πως «ο βαθμός του απολυτηρίου πρέπει να είναι συνδεδεμένος με την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο», ενώ το 34,3% απαντά πως «η παραπαιδεία θα μειωθεί με ενισχυτική διδασκαλία», την οποία κάνουν οι καθηγητές που δεν εμπιστεύονται. Αντιφατικά συμπεράσματα. Ακόμη, από την ποιοτική έρευνα προκύπτει ότι:
* Καταλήψεις, απεργίες, συνελεύσεις καθηγητών, σε συνδυασμό με τον όγκο της διδακτέας ύλης ωθούν τους μαθητές στα φροντιστήρια.
* Ακόμη και να μην υπήρχαν εξετάσεις στο σχολείο, οι γονείς θα έστελναν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο, γιατί στο σχολείο δεν μαθαίνουν σωστά.
* Πρέπει να ανανεωθεί άμεσα το καθηγητικό δυναμικό με καθηγητές νεότερους σε ηλικία, οι οποίοι φαίνεται να έχουν αμεσότερη και ευκολότερη πρόσβαση στους μαθητές.
* Το επίπεδο της εκπαίδευσης του Λυκείου κρίνεται ανεπαρκές. Μαθητές και γονείς εμφανίζονται να εμπιστεύονται περισσότερο το φροντιστήριο από το σχολείο.
Οι μαθητές δηλώνουν πως πηγαίνουν φροντιστήριο εξαιτίας της πίεσης των γονιών τους να σπουδάσουν, επειδή η ποιότητα της διδασκαλίας είναι ανώτερη από ό,τι στο σχολείο και για να καλύψουν την ύλη. Σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές στο Λύκειο, εντυπωσιακά υψηλά είναι τα ποσοστά των απαντήσεων για τα υποχρεωτικά μαθήματα στο νέο Λύκειο, ανάμεσα στα οποία είναι: τα Μαθηματικά, τα Νέα Ελληνικά, η Ιστορία και η Πληροφορική. Οι ερωτώμενοι απαντούν επίσης θετικά στη μείωση του αριθμού των μαθημάτων και στη μείωση της ύλης. *

5 εκατ. ευρώ την ημέρα μας στοιχίζει ο πόλεμός τους...

πηγή: DefenceNet.gr

Αυξάνεται καθημερινά η πολεμική ετοιμότητα των ελληνικών πολεμικών αεροδρομίων της Δυτικής Ελλάδας (Άκτιο, Άραξος, Ανδραβίδα) και της Κρήτης, καθώς και των βάσεων αντιαεροπορικών πυραύλων S-300PMU1 στην Κρήτη, όπου τα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της αντιαεροπορικής Μοίρας, τουλάχιστον, δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει παρά το γεγονός ότι συντηρείται εξαιρετικά φτωχά λόγω της μη υπογραφής σύμβασης υποστήριξης με την Ρωσία.
Και ενώ δεν είχαν βρεθεί 600.000 ευρώ για να καταστούν επιχερησιακοί οι S-300PMU1 με αποτέλεσμα η Κρήτη να είναι ακάλυπτη απέναντι στην βαλλιστική απειλή των λιβυκών βλημάτων εδάφους-εδάφους SCUD, τώρα θα διατίθενται καθημερινά 5 εκατ. ευρώ για την φιλοξενία των ξένων μαχητικών.
Επίσης ο ναύσταθμος της Σούδας, όπου ελλιμενίζονται τα αμερικναικά πολεμικά σκάφη, αλλά και το λιμάνι της Καλαμάτας και πιθανότατα κα άλλα λιμάνια της νοτίου Ελλάδος, ετοιμάζονται να υποδεχθούν αμερικανικά και συμμαχικά πλοία.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα από την εποχή του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, όταν είχαν έρθει ακόμα και αποικιακά στρατεύματα και είχαν πολεμήσει στην Μακεδονία.
Κάθε ημέρα υπολογίζεται ότι θα κοστίζει περίπου 5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο (καύσιμα, διατροφή, υποστήριξης, έκτακτος συναγερμός Ε.Δ. κλπ) η φιλοξενία όλων αυτών των δυνάμεων στον ελληνικό κρατικό Προϋπολογισμό. Δαπάνη που βέβαια θα καλυφθεί 100% από εθνικά κονδύλια. Όλα αυτά χωρίς την συμμετοχή των ελληνικών δυνάμων που ανάλογα με το εύρος της θα κοστίσει στην Ελλάδα 1,5-3 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Συνολικά υπολογίζεται ότι θα αφιχθούν. Μέχρ σήμερα έχουν αφιχθεί 8 βελγικά μαχητικά F-16 MLU, σήμερα αναμένεται η άφιξη άλλων 6 Mirage 2000-5 από το Κατάρ, εκκρεμεί η έλευση 10 Τyphoon και 8 Tornado GR4 από την Βρετανία, άξι νορβηγικών F-16 και πιθανόν και μαχητικών F-16 από τα ΗΑΕ. Τα 24 μαχητικά (12 Mirage 2000-5 και 12 F-16) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν έγιναν δεκτά στην Μάλτα και δεν υπάρχει κανένα άλλο αεροδρόμιο που να μπορεί να τα φιλοξενήσει.
Κατ'άυτό τον τρόπο μπορεί να χρειαστεί η ενεργοποίηση και πέμπτης βάσης, πέρα από τις τέσσερις (Άκτιο, Ανδραβίδα, Άραξος, Σούδα) που ήδη έχουν διατεθεί και αυτή να είναι η Καλαμάτα, ενώ και το αεροδόμιο της Ρόδου είναι έτοιμο να ενεργοποηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην έγκαιρη προειδοποίηση, λόγω της βαλλιστικής και κατά δεύτερον βαλλιστικής απειλής που συνιστά η Λιβύη, η οποία δείχνει μέχρι στιγμής υψηλή απορροφητικότητα στις συμμαχικές επιδρομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες οι πιστές στον Λϊβυο ηγέτη δυνάμεις, εν μέσω βομβαδρισμών, κατέλαβαν την πόλη Μισράτα 
Από τη βάση της Σούδας, ένα μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να προσεγγίσει τους στόχους του στη Βεγγάζη μέσα σε 20 λεπτά, ενώ χρόνο τριών λεπτών χρειάζεται ένα λιβυκό βλήμα SCUD-C από την βόρεια ακτή της Λιβής για να πλήξει την Κρήτη. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Ελλάδα αποτελεί αυτή την στιγμή το προκεχωρημένο φυλάκιο βομβαρδισμού της Λιβύης..
Ταυττόχρονα σε συνεγερμό έχουν τεθεί και οι υπηρεσίες πληροφοριών, ακθώς υπάρχουν χιλιάδες Λίβυοι στην Ελλάδα προσκείμενοι στο νυν καθεστώς και θεωρέίται πιθανόν να θελήσουν να προβούν σε τρομορκατικές επιθέσεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 
Σχόλιο: Κατά τα άλλα διέλυσαν τον ΟΣΕ για το υποτιθέμενο αδιανόητο κόστος (δήθεν) 1 εκ. ευρώ ημερησίως ενώ συγχωνεύουν και καταργούν σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία επειδή δεν αντέχει το κόστος λειτουργίας τους ο προϋπολογισμός. Τελικά όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων...

Τα πέτρινα χρόνια της εκπαίδευσης

πηγή: Βαθύ Κόκκινο

Με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην δημόσια Παιδεία μας, καλό είναι να θυμηθούμε πέντε καταπληκτικά βιντεάκια που έχει δημιουργήσει η εκπαιδευτικός Νίνα Γεωργιάδη.

Ένας αιώνας εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, για ένα σχολείο στο οποίο κυριαρχεί η ιδεολογική χειραγώγηση, ένας όγκος ανερμάτιστων πληροφοριών, η λεηλάτηση της εφηβείας, η παραπαιδεία και η καταστολή. Το εκπαιδευτικό κίνημα, αυτό που τρώει τη σκόνη της κιμωλίας και όχι τις εγκυκλιακές συμμορφώσεις ή τις "φρόνιμες" παραινέσεις των μεγαλοσυνδικαλισταράδων, δίνει, έναν αιώνα τώρα, αγώνες για ένα σχολείο ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, "με λογισμό και μ΄ όνειρο"












Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Το κατοχικό πανεπιστήμιο της αγοράς και η αναγκαιότητα του μετώπου παιδείας-εργασίας

πηγή: Όμιλοι για τη Μελέτη της Επαναστατικής Θεωρίας

Αναρτούμε ηχητικό αρχείο από εκδήλωση-συζήτηση του Ομίλου Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας στα Χανιά, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, με κύριο ομιλητή τον επίκουρο καθηγητή φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης Δ. Πατέλη. Στην ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του ο Δ. Πατέλης κάνει μια ιστορική ανασκόπηση της διαδικασίας εμφάνισης και εξέλιξης του Πανεπιστημίου από την Αναγέννηση μέχρι τις μέρες μας, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που συντελούνταν σε κάθε ιστορική περίοδο στο επίπεδο της παραγωγικής δραστηριότητας και αναφέρεται στις επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ανάμεσα στα άλλα επιχειρεί να απαντήσει και στα ακόλουθα ερωτήματα:
  • Πώς εξελίχθηκε ιστορικά η σχέση πανεπιστημίου-παραγωγής, επιστήμης και οικονομικής δραστηριότητας; 
  • Πώς σχετίζεται η παρούσα κρίση του καπιταλισμού με τις επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις στο Πανεπιστήμιο; 
  • Είναι δυνατόν η γνώση και η επιστήμη να χωρέσουν στα ασφυκτικά πλαίσια των εμπορευματικών-χρηματικών σχέσεων; 
  • Τι συνέπειες θα έχει ενδεχόμενη κατίσχυση των δυνάμεων του κεφαλαίου για την ανάπτυξη της επιστήμης; 
  • Ποιο είναι το θετικό πρόταγμα για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία που είναι αναγκαίο να προβάλλει ένα αναπτυσσόμενο μέτωπο παιδείας-εργασίας;

Για να ακούσετε τη συζήτηση πατήστε εδώ

Η ύβρις της κατάργησης των σχολείων

πηγή: Αυγή
Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/03/2011

Εξέγερση έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα η ασέβεια της κυβέρνησης του Μνημονίου να βάλει λουκέτο σε 1.237 σχολεία. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε γύρω από ένα εκπαιδευτικό θέμα τέτοια ομοψυχία. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνδικάτα, τοπικοί φορείς, δημοτικές αρχές, κάτοικοι χωριών και πόλεων συνασπίζονται για να σώσουν τα σχολεία τους.
Οι μορφές πάλης φτάνουν ακόμη και σε απεργία πείνας. Αυτή τη μορφή επέλεξαν οι μαθητές του Λυκείου της Τσαριτσάνης στη Λάρισα για να πουν "κάτω τα χέρια από το σχολείο μας". Καταλήψεις, αποχή από τα μαθήματα, διαδηλώσεις, κλείσιμο δρόμων, πολιορκίες περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης. Η Ελλάδα σηκώνει μαύρη σημαία απ' άκρου εις άκρον. Η ύβρις της κυβέρνησης δεν θα περάσει.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρακολουθεί έντρομη τις εξελίξεις. Απειλεί μεν με τον μπαμπούλα των απουσιών η υπουργός Παιδείας, περνάει στην αντεπίθεση κατηγορώντας συνδικαλιστές και δημάρχους ότι κάνουν τα παιδιά τηλεοπτικό θέαμα, αλλά ξέρει ότι κανένας αυταρχισμός και καμία συκοφάντηση δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το ξέσπασμα οργής. Τους τα έκοψαν όλα. Μισθούς, συντάξεις, δουλειές, οικονομίες.
Τσακισμένη η επαρχία. Γονατισμένα τα αστικά κέντρα. Ε, δεν θα τους πάρουν και τα σχολεία. Δεν θα τους κλέψουν κι αυτή την ανάσα.
Για το υπουργείο Παιδείας και τους παρατρεχάμενους διευθυντές, τα σχολεία που σβήνουν από τον χάρτη είναι απλοί αριθμοί. Ναι, ένας αριθμός είναι το Λύκειο Τσοτυλίου στην Κοζάνη. Για την περιοχή και για τους μαθητές του, όμως, είναι ένας πνεύμονας ζωής, μια ζωντανή ιστορία. Το κλείνουν. Κλείνουν ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1871 με άδεια του σουλτάνου και από τότε δεν το πείραξε κανένας. Κλείνουν ένα σχολείο με άριστες κτηριακές εγκαταστάσεις, με πολλές επιτυχίες στις εξετάσεις, με μια βιβλιοθήκη που αριθμεί 5.000 τίτλους και είναι η μεγαλύτερη του νομού.

Πέφτουν οι μάσκες των «ειδικών» με αφορμή τις συγχωνεύσεις

πηγή: alfavita.gr
του Χρήστου Κυργιάκη


Είναι πάγια και γνωστή η τακτική της εξουσίας και όσων την στηρίζουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, να συκοφαντεί και να κατηγορεί μια κοινωνική ομάδα όταν πρόκειται να επιτεθεί σε αυτή για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές επιλογές της.
Στην επιχείρηση συκοφάντησης συμμετέχουν υπουργοί, υφυπουργοί, ανώτερα διοικητικά και κυβερνητικά στελέχη, δημοσιογράφοι  και κάθε είδους «ειδικοί».
Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο της παιδείας, με αιχμή τις συγχωνεύσεις-καρατομήσεις σχολικών μονάδων.
Η πολιτική της κυβέρνησης υποστηρίζεται από τους «συνήθεις υπόπτους» επαγγελματίες δημοσιογράφους αλλά και από ανθρώπους, ευτυχώς ελάχιστους,  δημοσιογράφους και πολιτικούς, που υποτίθεται ότι βρίσκονται απέναντι από την εξουσία όταν αυτή επιτίθεται με όλα τα μέσα προς τους πολίτες.
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν από περισπούδαστες παιδαγωγικές αναλύσεις μέχρι συνηθισμένες ύβρεις που έχει βαρεθεί η κοινωνία να τις ακούει.
Βοηθάνε, λέει, οι συγχωνεύσεις στην κοινωνικοποίηση των μαθητών. Αν εννοούν κοινωνικοποίηση την αύξηση της παραβατικότητας τότε βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Υπάρχει και το παράδειγμα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων (φυλακών).

Ιδού το μέλλον μας: Τούνελ ανεργίας μέχρι το 2025!!!

πηγή: tvxs
του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ίσως και περισσότερα από 15 χρόνια θα διαρκέσει το «τούνελ» της ανεργίας στην Ελλάδα, που καταρρίπτει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ένα μετά το άλλο όλα τα αρνητικά ρεκόρ, με το πλέον εμφατικό αυτό που δείχνει ότι, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, οι οικονομικά μη ενεργοί ξεπερνούν τους οικονομικά ενεργούς πολίτες.
Μόλις σε ένα χρόνο (τέλος 2009 με τέλος 2010), διάστημα κατά το οποίο εφαρμόζεται η πολιτική του Μνημονίου που επιφέρει βαθεία ύφεση, χάθηκαν τουλάχιστον 230.000 θέσεις εργασίας. Η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας (για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους) συνεχίζει ακάθεκτη και αφορά σχεδόν 7 στους 10 ανέργους. Κατακόρυφη είναι η άνοδος στις ηλικιακές ομάδες των νέων έως 24 ετών, που φτάνει το 39%. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, το 2005 η ανεργία έφθανε το 26,7% και το 2009 το 28,9%. Το ποσοστό ανεργίας σχεδόν διπλασιάστηκε και στις πλέον παραγωγικές ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται πλέον στο πρωτοφανές 9,2% για τους εργαζόμενους μεταξύ 45 - 55 ετών, όταν μόλις πριν ένα χρόνο η ανεργία στη συγκεκριμένη ομάδα έφτανε το 5,9% στο τέλος του 2009.
Συνολικά το 2010 οι οικονομικά ενεργοί φθάνουν τα 4.233.00 έναντι 4.353.000 που καταγράφονται ως οικονομικά μη ενεργοί. «Το στοιχείο αυτό είναι πρωτόγνωρο και καταγράφεται για πρώτη φορά μεταπολεμικά», σημειώνει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, προσθέτοντας ότι η έκρηξη της ανεργίας θα συνεχιστεί αμείωτη και το πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ (ύφεση) συνεχίζει να είναι πρωτοφανώς υψηλό, στο 6%, όπως δηλαδή έκλεισε και το τέταρτο τρίμηνο του 2010. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική και συνταγματοποιηθεί μάλιστα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας που ουσιαστικά είναι Σύμφωνο Λιτότητας, όπως επιδιώκει η Γερμανία, που φαίνεται να επαναφέρει το ξεχασμένο (από το 1929) ρεύμα του ορθοφιλελευθερισμού (συνταγματοποίηση νομισματικής σταθερότητας και περιοριστικής πολιτικής), τότε τα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα θα επιστρέψουν σε μονοψήφια επίπεδα προς το 2025»!