Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - 03/02/2012- ΒΙΝΤΕΟ

Επτά από τους δώδεκα υποψηφίους για το Συμβούλιο Ιδρύματος του Παντείου παραιτήθηκαν. Αναβολή "εκλογών"...

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο, εκδήλωση που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Φοιτητών, Καθηγητών και Εργαζομένων "για την Υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου", με θέμα τον νόμο 4009 και τα Συμβούλια Ιδρύματος. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος και τοποθετήθηκαν μέλη της Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων Διδασκόντων. Επτά από τους δώδεκα υποψηφίους για το Συμβούλιο Ιδρύματος του Παντείου παραιτήθηκαν.
Οι εκλογές για το Συμβούλιο Ιδρύματος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναβλήθηκαν.

Ακολουθεί και η σχετική ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής Παντείου

Αθήνα 1/2/2012
A. Π. 430

OΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ
ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ  ΤΟΥ Α΄ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ


Θέμα : ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ  ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ -ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Α΄ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ


Μετά την απόσυρση 7 υποψηφιοτήτων για τις εκλογές για την ανάδειξη καθηγητών- εσωτερικών μελών του Α΄Συμβουλίου του Παντείου Πανεπιστημίου, στις 31/1/2012,  οι εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου ματαιώνονται.
Στη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου 2012 η Οργανωτική Επιτροπή για  την ανάδειξη καθηγητών- εσωτερικών μελών του Α΄Συμβουλίου του Παντείου Πανεπιστημίου αποφάσισε την επαναπροκήρυξη των εκλογών για την Τετάρτη 29/2/2012.
Με νεότερη ανακοίνωση  θα οριστούν οι λοιπές λεπτομέρειες για την υποβολή υποψηφιοτήτων και την διεξαγωγή των εκλογών.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Καθηγητής Σταύρος Ιωαννίδης

Σχόλιο: Αννούλα το μύθο του Σίσυφου τον έχεις ακούσει;

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Τα μέτρα οπισθοδρόμησης στην παιδεία, η πτώχευση του δημόσιου σχολείου και η απάντηση του κινήματος

πηγή: Η Λέσχη

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 13/1/2012 και συνδιοργανώθηκε από τις Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις Π.Ε. και την ΑΡ.ΠΑ. – ΕΑΑΚ του Παιδαγωγικού του ΑΠΘ με ομιλητές τους Περικλή Παυλίδη, επίκουρο καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΠΘ,  Παύλο Αντωνόπουλο, εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας και μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και Ντίνα Ρέππα, εκπαιδευτικό της πρωτοβάμθιας και πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Ακολουθούν τρία βίντεο με τις πολύ ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές ομιλίες:






Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ αλλάζει

πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Παγωμένοι οι πανεπιστημιακοί, ετοιμάζονται τροπολογίες για εκτόνωση της κρίσης

Τροπολογίες με κρίσιμες αλλαγές στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια ετοιμάζονται στο υπουργείο Παιδείας. Τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στη Βουλή αλλαγές που έρχονται να «θεραπεύσουν» προβλήματα και δυσλειτουργίες του νέου νόμου, ενώ δεν αποκλείεται και ένα «δεύτερο επίπεδο» μεταβολών σε άρθρα του μετά την εφαρμογή τους. Ολα αυτά ενώ μπαίνει ο Φεβρουάριος, κρίσιμος μήνας για το πρώτο crash test του νόμου. Και αυτό διότι τον επόμενο μήνα έχουν προσδιοριστεί οι περισσότερες εκλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια για την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησής τους. Η εικόνα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν επιτρέπει εύκολα συμπεράσματα. Οι πανεπιστημιακοί είναι στην πλειονότητά τους παγωμένοι και κάποιοι από αυτούς ετοιμάζουν τα «σακάκια» τους για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης. Οι διοικήσεις των ΑΕΙ τηρούν στάση αναμονής, οι φοιτητές είναι διχασμένοι (άλλοι ετοιμάζονται να... κλέψουν κάλπες και άλλοι απλώς αδιαφορούν).

Οι πρώτες εκλογικές διαδικασίες σε ΤΕΙ της χώρας έδωσαν μια εικόνα «πενήντα-πενήντα». Στην Πάτρα η προσπάθεια προκήρυξης εκλογών οδήγησε σε κλεμμένες κάλπες και ματαίωση της διαδικασίας, ενώ καταλήψεις από φοιτητές και αναβολή της εκλογικής διαδικασίας συνέβησαν στα ΤΕΙ Λαμίας και Δυτικής Μακεδονίας. Αντίθετα, μετά τα ΤΕΙ Καλαμάτας και Σερρών, οι εκλογές ολοκληρώθηκαν κανονικά στο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Στα πανεπιστήμια όμως αναμένεται ότι οι εκλογές δεν θα είναι τελικά μια... εύκολη υπόθεση.
 
Για ομαλό κλίμα
Από την άλλη πλευρά και όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» σήμερα, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί εκτόνωση της κρίσης καταθέτοντας τις επόμενες ημέρες τις παρακάτω αλλαγές:

- Αυξάνονται τα «προσόντα» των εξωτερικών μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ. Αλλάζει έτσι η διάταξη που επέτρεπε να επιλέγονται μεταξύ των εξωτερικών μελών τους και πρόσωπα που δεν έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης. Με την αλλαγή που θα γίνει θα ορίζεται ότι για να επιλεγεί κάποιος σε αντίστοιχη θέση στο ΔΣ ενός πανεπιστημίου θα πρέπει να κατέχει αυξημένα τυπικά προσόντα (δηλαδή πτυχίο πανεπιστημίου ή αντίστοιχα ΤΕΙ).

- Τα εκλεκτορικά σώματα κρίσης των διδασκόντων αυξάνονται. Ο αριθμός των 7 μελών που αναφέρει ο νέος νόμος κρίνεται υπερβολικά μικρός (για παράδειγμα, σε σχολές όπως η Ιατρική Αθηνών με 750 μέλη, θεωρείται ότι ένα ολιγάριθμο εκλεκτορικό σώμα μπορεί να δημιουργεί προβλήματα αμφισβήτησης της διαδικασίας). Με τη σχετική τροπολογία τα εκλεκτορικά σώματα θα γίνουν τουλάχιστον 15μελή. Επίσης δυνητική και όχι υποχρεωτική θα είναι η δυνατότητα συμμετοχής στα σώματα αυτά αξιολογητών από το εξωτερικό.

- Λύνονται τα προβλήματα που είχαν προκύψει με τη βαθμίδα των λεκτόρων, η οποία με τον νέο νόμο καταργείται. Τα μέλη της βαθμίδας αυτής βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα». Με τις αλλαγές που θα γίνουν προβλέπεται ένα μεταβατικό στάδιο ώσπου να κριθούν για την επόμενη βαθμίδα, κατά το οποίο διατηρούν τα δικαιώματά τους, μπορούν να συμμετέχουν σε όργανα των πανεπιστημίων και να ψηφίζουν.

- Αλλάζουν οι διατάξεις για τις διδακτορικές σπουδές. Με τον νέο νόμο προβλέπεται ότι κάθε υποψήφιος μπορεί να πάρει διδακτορικό τίτλο με την έγκριση τριμελούς επιτροπής. Η επιτροπή αυτή γίνεται 7μελής για την τελική έγκριση του διδακτορικού (όπως ήταν στο παρελθόν), ενώ η τριμελής επιτροπή παραμένει μόνο για την παρακολούθηση του υποψηφίου.
Σε δεύτερη φάση και εφόσον ο νόμος εφαρμοστεί, το υπουργείο Παιδείας είναι πιθανόν προχωρήσει σε δύο ακόμη αλλαγές στη φιλοσοφία του:

- Τη διάταξη που αναφέρει ότι ο κοσμήτορας των νέων σχολών στα πανεπιστήμια (που αντικατέστησαν διοικητικά τα τμήματα) διορίζεται από το νέο Συμβούλιο Διοίκησης κάθε Ιδρύματος. Η αλλαγή που συζητείται είναι ο κοσμήτορας να μη διορίζεται αλλά να εκλέγεται από τα μέλη της κάθε σχολής, όπως ίσχυε ως σήμερα.

- Το σύστημα της «ταξινομικής ψήφου» στις εκλογές για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, το οποίο άλλωστε έχουν προσβάλει και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων με προσφυγή τους που συζητείται στις 2 Μαρτίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το σύστημα είναι πιθανόν να αντικατασταθεί από άλλο, απλούστερο.