Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Παγώνει η εξέλιξη μελών του διδακτικού προσωπικού

Από το Bob το Μάστορα στην Εποχή των Παγετώνων
Πηγή:Εφημερίδα Μακεδονία
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας λόγω του εγγράφου του υφυπουργού Παιδείας Ιωάννη Πανάρετου που ζητά να μετατεθεί χρονικά η ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων.
Η μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται να δημιουργήσει μία σειρά νομικών προβλημάτων στις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ, καθώς, εάν δεν τηρηθούν οι ημερομηνίες που προβλέπονται, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα προσφύγουν νομικά εναντίον των πανεπιστημίων!
Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών) ζητά από τις πρυτανικές αρχές να εφαρμόσουν όλα όσα προβλέπονται από τον νόμο, παραβλέποντας ουσιαστικά την οδηγία Πανάρετου. Η κόντρα μεταξύ του υφυπουργού Παιδείας και της ΠΟΣΔΕΠ έχει ήδη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς, όπως ανακοίνωσε από την Αθήνα ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης, θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά εναντίον του υπουργείου Παιδείας, κυρίως για το αδικαιολόγητο πάγωμα της εξέλιξης μελών διδακτικού προσωπικού.
Τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, ΑΕΙ και ΤΕΙ, έχουν οδηγηθεί το τελευταίο διάστημα σε αδιέξοδο, καθώς, όχι μόνο έχει κοπεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40% έως 50%, αλλά επιπλέον μειώνεται δραματικά το εκπαιδευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ να μη γίνονται ούτε τα βασικά μαθήματα και τα εργαστήρια!

Να αποσυρθεί το έγγραφο του Πανάρετου
"Ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες ενδιαφερομένων σχετικά με την επιλεκτική επίσπευση ή μη των διαδικασιών εκλογής ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ εκ μέρους των αρμόδιων πανεπιστημιακών οργάνων σε τμήματα στα οποία επίκεινται εκλογές προέδρων και προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας, παρακαλούμε να μεταθέσετε χρονικά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών (π.χ. συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων, ορισμό τριμελών εισηγητικών επιτροπών, κρίση κλπ.) μέχρι την ανάδειξη των προέδρων των οικείων τμημάτων της νέας ακαδημαϊκής περιόδου». Αυτό αναφέρει το έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας.
Το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ αποφάσισε να εισηγηθεί στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να αποσύρει το σχετικό έγγραφο και να αναλάβει τις ευθύνες του πριν δημιουργηθεί μεγάλη αναταραχή στα πανεπιστήμια της χώρας λόγω της παράβασης των νόμιμα προβλεπόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις προθεσμιών.
Όπως εξηγεί στη "Μ" ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γ. Παντής, "υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προσφύγουν εναντίον των πρυτανικών αρχών όσοι θίγονται. Όπως καταλαβαίνετε, το πανεπιστήμιο βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο ζήτημα".
Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι βρίσκονται και οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Μιλώντας στη "Μ" ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παύλος Καρακολτσίδης, εξήγησε ότι θα πρέπει να αποσυρθεί αυτή η απόφαση. Σε ό,τι αφορά το θέμα της καταβολής των μισθών των έκτακτων εκπαιδευτικών στο ΤΕΙΘ, ο κ. Καρακολτσίδης διευκρίνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η εξόφληση Δεκεμβρίου, ενώ τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η σύμβαση για το εαρινό εξάμηνο. "Εάν τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί από το υπουργείο Παιδείας για τη ροή της χρηματοδότησης το επόμενο διάστημα, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά".

Δεν υπάρχουν απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας
Την ώρα που όλα δείχνουν πως η διαμάχη μεταξύ πανεπιστημιακών και καθηγητών ΤΕΙ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες, εκπαιδευτικοί 407 που εργάζονται στα πανεπιστήμια καλύπτοντας πάγιες ανάγκες, έκτακτοι στα ΤΕΙ και 800 μέλη ΔΕΠ που αναμένουν την τοποθέτησή τους συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Παιδείας.
"Συναντηθήκαμε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Β. Παπάζογλου, όμως δεν λάβαμε απαντήσεις σε κανένα από τα θέματα που τέθηκαν, διότι, όπως μας εξήγησε, δεν υπάρχει σαφής εικόνα ούτε για τον αριθμό των εκτάκτων εκπαιδευτικών που θα εργαστούν στα ΤΕΙ ούτε για τον αριθμό των 407 που θα διδάξουν στα πανεπιστήμια, παρόλο που το καλοκαίρι τα ΑΕΙ προκηρύσσουν τις θέσεις για αυτή την κατηγορία διδασκόντων. Σε ό,τι αφορά τους 800 διοριστέους-μέλη ΔΕΠ, οι πληροφορίες είναι ότι θα γίνουν ορισμένες τοποθετήσεις εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες τμημάτων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος, ενώ θα έχει περάσει τη διαδικασία κρίσης, ενδέχεται να βρίσκεται σε αναμονή για διορισμό ακόμη και τέσσερα χρόνια", εξηγεί στη "Μ" ο εκπρόσωπος των διδασκόντων σε ΑΕΙ με το π.δ. 407 Παναγιώτης Σωτήρης.

Λουκέτο διαμαρτυρίας βάζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις 11 Μαΐου

Πηγή:Epirusonline
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε ομόφωνα την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος την Τετάρτη 11 Μαΐου διαμαρτυρόμενη "για τις πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Παιδείας και συνολικότερα της Κυβέρνησης, οι οποίες οδηγούν σε μαρασμό τα Πανεπιστήμια". Η Τετάρτη είναι ημέρα και πανεργατικής απεργίας όπως είναι γνωστόν.

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθύτατη αγωνία της για το μέλλον του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τους παρακάτω λόγους :
1.Αν και η Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που δημοσιεύθηκε  στο ΦΕΚ αριθμ.1844/3-9-2009, τ. Β΄, προέβλεπε, με αμοιβαία δέσμευση, το ποσό των 14.200.000 ευρώ, ως κρατική επιχορήγηση του Ιδρύματός μας για το 2011, τελικά, η προβλεπόμενη επιχορήγηση περιορίζεται στο ποσό των 7.224.000 ευρώ.
Η μη τήρηση από πλευράς της Κυβέρνησης της ως άνω επίσημης συμβατικής υποχρέωσης, καθιστά πλέον σχεδόν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου.
2.Το «πάγωμα»
α) των διορισμών εκλεγμένων μελών Δ.Ε.Π. των Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας  (εκκρεμούν από τον Οκτώβριο του 2009 στο Υπουργείο Παιδείας διορισμοί 57 νέων μελών ΔΕΠ),
β) των προκηρύξεων θέσεων Δ.Ε.Π., λόγω παραιτήσεων, αποχωρήσεων, άγονων εκλογών και νέων θέσεων (εκκρεμούν από τον Ιούνιο του 2010 στο Υπουργείο Παιδείας 36 προκηρύξεις),
γ) των προκηρύξεων εξελίξεων μελών ΔΕΠ (εκκρεμούν από τον Ιούνιο του 2010 στο Υπουργείο Παιδείας 49 προκηρύξεις),
δ) των προκηρύξεων νέων θέσεων, λόγω παραίτησης, Ειδικού Εκπαιδευτικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και Διοικητικού Προσωπικού,
θέτει σε άμεσο κίνδυνο την εκπαιδευτική λειτουργία των Εργαστηρίων και των Τμημάτων του Πανεπιστημίου.
3.Οι μειώσεις του Υπουργείου Παιδείας στις Δημόσιες Επενδύσεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων αγγίζουν το 70% και το 80% της μείωσης της χρηματοδότησης, σε σχέση με τη συμφωνία των τετραετών προγραμματισμών των Ιδρυμάτων, που είχε εγκρίνει και υπογράψει το Υπουργείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομικές περικοπές της τάξης του 50% και άνω, που επιβάλλονται στο πλαίσιο της «Μνημονιακής Πολιτικής», στην Ανώτατη Εκπαίδευση, είναι ίσως οι υψηλότερες που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα στο Δημόσιο Τομέα, παρά το γεγονός ότι  η ίδια η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει, και μέχρι πρόσφατα διεμήνυε, ότι η Παιδεία και η Υγεία θα εξαιρεθούν των περικοπών.

Με βάση τα παραπάνω δηλαδή τη δραστική μείωση της Κρατικής Επιχορήγησης, τη  μείωση διδακτικού, εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού χωρίς προοπτικές αναπλήρωσής του, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αισθάνεται την υποχρέωση να δηλώσει ότι συνεχίζει να στηρίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και το ιδεώδες της δωρεάν Παιδείας, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου.  Δημοσιοποιεί ταυτόχρονα τις ανησυχίες της για τις πολιτικές της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία μονίμως εγκαλεί τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για τα τυχόν προβλήματα, ενώ την ίδια στιγμή δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ. Καλεί μάλιστα όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες, που  της αναλογούν, προς την κατεύθυνση αυτή.
Στην ίδια Συνεδρία της η Σύγκλητος, πέραν της συμβολικής αναστολής λειτουργίας του Ιδρύματος στις 11-5-2011 στο διδακτικό και διοικητικό του έργο, αποφάσισε και τα εξής :
1.Συμμετοχή της Συγκλήτου στην πορεία της προγραμματισμένης απεργίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στις 11-5.
2.Συνέντευξη τύπου της Συγκλήτου την ίδια μέρα (11-5 και ώρα 9.00)
3.Συνεργασία με τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας  για κοινή αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης.

Ποιοι θα βγάλουν χοντρά φράγκα από την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου!

Πηγή:Το Βήμα
Η Τρώει-κα
Χρήματα στην αγορά θα βγουν να ψάξουν πολλά πανεπιστήμια της χώρας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η κρατική χρηματοδότηση των ανώτατων Ιδρυμάτων έχει πέσει κατά 30%, ενώ σχολές όπως η Καλών Τεχνών, καταγγέλλει μείωση του προϋπολογισμού της σε σχέση με την περυσινή χρονιά έως και 50%. Με τα δεδομένα αυτά, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ δεν περιμένουν την αλλαγή του Νόμου Πλαισίου για τη λειτουργία τους, αλλά έχουν... βγει στους δρόμους και ψάχνουν χρήματα. Τρεις «αιρετικές» προτάσεις καταθέτουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων Κρήτης, Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης και ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, ώστε να μπορέσουν τα πανεπιστήμια να «αυτοσυντηρηθούν».

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ενα ιδιωτικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ι. Παλλήκαρης, προτείνει τη δημιουργία ενός ιδιωτικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου που θα λειτουργήσει στην Κρήτη ως κέντρο «ειδικών» ιατρικών επιστημών και θα δρα ως κέντρο ανάπτυξης της ιατρικής τεχνολογίας εντός και εκτός Ελλάδος. «Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου κ. Χρ. Πατσαλίδης ήδη μας δήλωσε ότι πολλοί κύπριοι πολίτες ενδιαφέρονται για την Ελλάδα ως ιατρικό προορισμό, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Σαουδικής Αραβίας» δηλώνει ο κ. Παλλήκαρης.

Μιλάμε βέβαια για ένα νοσοκομείο που θα κατασκευαστεί με ιδιωτικά κεφάλαια. Και όπως λέει ο κ. Παλλήκαρης «όποιος βάζει χρήματα σε μια επιχείρηση θέλει και να τα πάρει πίσω και σίγουρα αυτό δεν περιμένει ότι θα το κάνει μέσω του κράτους». Η κατασκευή ενός συμβατικού νοσοκομειακού συγκροτήματος στοιχίζει σήμερα περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μπορεί να διπλασιαστεί σε περίπτωση ανάπτυξης ενός ολόκληρου ερευνητικού ιστού. Με δεδομένο μάλιστα ότι στο νησί έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ιατρική τεχνολογία αιχμής που ήδη προσελκύει «ιατρικό τουρισμό», η διοίκηση του Ιδρύματος έχει έτοιμη την πρόταση της για το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο στη χώρα.

Πού θα βρεθούν και τα λεφτά και με ποιο νομικό πλαίσιο μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο νοσοκομείο; «Υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο που διέπει τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα και βέβαια πολλές εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό θα μπορούσαν να στηρίξουν ένα αντίστοιχο σχέδιο» απαντάει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ Ε.Μ.Π. ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ INDYMEDIA ATHENS!

πηγή: iskra

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝ/ΜΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Στις 19-5-2011 δικάζεται στο ΣΤ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών το εκλεγμένο Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ της Περιόδου 2006-2010 με Πρύτανη τον Κ. Μουτζούρη και Αντιπρυτάνεις τους κ.κ. Ι. Πολύζο και Γ. Σπαθή, για «παράβαση καθήκοντος με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο ηθικό όφελος» λόγω της φιλοξενίας της ιστοσελίδας της διαδικτυακής διεύθυνσης INDYMEDIA ATHENS σε server του Ε.Μ.Π.
Σύμφωνα με Διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, της 26-4-2010, δεν υφίστανται ενδείξεις παράβασης καθήκοντος, καθώς απαιτείται ύπαρξη δόλου, που κατά την προαναφερθείσα Διάταξη, «δεν βρίσκει έρεισμα σε κανένα στοιχείο της δικογραφίας». Επίσης η συμμόρφωση με κανονισμό της Ε.Δ.Ε.Τ. (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας) «δε συνιστά υπηρεσιακό καθήκον». Παρ όλα αυτά, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών άσκησε δίωξη.
Το INDYMEDIA ATHENS, που αποτελεί μέρος της διεθνούς ιστοσελίδας INDYMEDIA φιλοξενείται στο ΕΜΠ από το 2004 έως σήμερα από διαδοχικές πρυτανικές αρχές στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης ακαδημαϊκής ελευθερίας και της αυτοτέλειας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που έχουν την ευθύνη για την προστασία της βασικής ακαδημαϊκής αρχής της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
Η πρωτοφανής παραπομπή της τριμελούς εκλεγμένης Πρυτανείας χωρίς στοιχειοθέτηση κατηγορίας σύμφωνα και με τη Διάταξη της 26-4-2010 του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, αποτελεί πολιτική δίωξη και πρόσχημα για την κατάργηση της αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων ενόψει και των διαφαινόμενων θεσμικών αλλαγών στα Πανεπιστήμια.
Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης. Ρωτούν την Υπουργό Παιδείας εάν θα προστατεύσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της αυτοτέλειας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Επιπλέον, ρωτούν την κα Διαμαντοπούλου αν θα πάρει θέση απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή πρωτοβουλία της εισαγγελικής αρχής ώστε να υπερασπιστεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Ντόμινο λουκέτων σε Σχολές

Just a matter of time and causality!
Πηγή:News247
Για δύο εβδομάδες θα παραμείνει κλειστή η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ και για δύο η Σχολή Καλών Τεχνών. Διαμαρτυρία για τις μεγάλες περικοπές. Στο 50% η υποχρηματοδότηση
Επεκτείνεται η κρίση στην ανώτατη εκπαίδευση και οι δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των σχολεών οδηγούν σε αποφάσεις για λουκέτα σε πανεπιστημιακά τμήματα.
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών έκλεισε με απόφαση της γενικής συνέλευσής της για δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη), ενώ η Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κατεβάζει ρολά από την Πέμπτη για 15 ημέρες.
Ο λόγος που ξεσηκώνονται οι φοιτητές δεν είναι άλλος από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, οι οποίες όπως αναφέρουν οι διοικήσεις τους, καθιστούν τη λειτουργία τους αδύνατη.
Στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου σταμάτησαν ήδη όλες οι εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές υπηρεσίες. Οι καθηγητές του ΕΜΠ καταγγέλλουν ότι πριν από δύο χρόνια στην Αρχιτεκτονική υπήρχαν 125 καθηγητές, εφέτος έχουν μείνει 73 και το επόμενο διάστημα αναμένεται να φύγουν άλλοι 20.
Στην Καλών Τεχνών, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της διοίκησης της, "η συσσώρευση οξυμένων και ανεπίλυτων προβλημάτων που συνδέονται και απορρέουν από τις πολιτικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας, έχουν οδηγήσει σε κατάσταση αδιεξόδου τη Σχολή, με αποτέλεσμα να είναι πλέον αδύνατη η ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία της".
Καταγγέλουν μάλιστα ότι η υποχρηματοδότηση της Σχολής έχει φτάσει εφέτος το 50% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτήθηκαν δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν, καθώς έχουν παγώσει οι διορισμοί νέων συναδέλφων τους.

«Λουκέτο» ετοιμάζεται να βάλει η Κυβέρνηση στο ΤΕΙ Ηπείρου;

Πηγή:Πρωινός λόγος

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι διδάσκοντες σε Τμήματα των Ιωαννίνων

Ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει πολλά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση για το ΤΕΙ Ηπείρου. Οι διδάσκοντες σε τμήματα των Ιωαννίνων συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, ζητώντας τα δεδουλευμένα 4 μηνών και την υπογραφή νέων συμβάσεων για το εαρινό εξάμηνο, που έχει ξεκινήσει από το Μάρτη!..
Ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο για τους σπουδαστές είναι πλέον ορατός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατα διοικητικά στελέχη απειλούν με παραιτήσεις, μιας και είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το Ίδρυμα! «Ετοιμάζονται για «λουκέτο» στο ΤΕΙ; Αν ναι, θα πρέπει να μας το πουν ξεκάθαρα» λένε στελέχη του Ιδρύματος.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ…
Χθες το πρωί, έγινε Γενική Συνέλευση των διδασκόντων που κάνουν επίσχεση εργασίας, ενώ συναντήθηκαν και με τον Αντιπρόεδρο κ. Ευρυπίδη Γλαβά.  
Η Διοίκηση τους ζήτησε να περιμένουν μια εβδομάδα ακόμη, κάτι που δεν αποδέχθηκαν οι διδάσκοντες και έτσι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας. «Επικρατεί ένα αλαλούμ στο ΤΕΙ. Δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των διδασκόντων, δεν υπάρχουν χρήματα και όλα είναι στον αέρα» επισημαίνουν πηγές.
Να σημειωθεί, ότι η Κυβέρνηση έστειλε τα χρήματα μόνο για τους 176 από τους 270 έκτακτους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο των περικοπών της και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Μάλιστα, η Διοίκηση πρότεινε στους διδάσκοντες να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να διεκδικήσουν τα χρήματά τους δικαστικά! Όπως σημειώνουν κύκλοι, τίποτε δεν θα ξεκαθαρίσει, αν δεν λυθούν τα προβλήματα του Ιδρύματος.
«Δεν μας λένε τίποτε καινούριο. Στηρίζονται σε ασάφειες και το μέλλον διαγράφεται θολό» σημειώνουν κάποιοι από τους διδάσκοντες. Μάλιστα, άμεσα θα αποφασίσουν τη στάση τους και οι διδάσκοντες στις άλλες πόλεις της Ηπείρου, που λειτουργούν τμήματα του ΤΕΙ.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ…
Ανάστατοι, όμως, είναι και οι εκατοντάδες φοιτητές του ΤΕΙ, που βιώνουν την πολιτική απαξίωσης της Κυβέρνησης. Μαθήματα δεν γίνονται, όμως τα έξοδα για αυτούς παραμένουν, όπως τα ενοίκια των σπιτιών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται έτι περισσότερο ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
«Η Κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη τον «Καλλικράτη» στην Ανώτατη Εκπαίδευση και φαίνεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις της για κάποια Ιδρύματα» λένε πολλοί.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ανησυχία για τη συνέχιση της λειτουργίας του εκφράζει η πρυτανεία του Πολυτεχνείου

πηγή: in.gr

Στα «εκρηκτικά προβλήματα», όπως τα χαρακτηρίζει, που αντιμετωπίζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του ιδρύματος εκφράζοντας την ανησυχία της για τη διασφάλιση της λειτουργίας του.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχιτεκτονική Σχολή και η Σχολή Καλών Τεχνών ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση της Πρυτανείας αναφέρεται στα εκρηκτικά προβλήματα του ιδρύματος και συγκεκριμένα στις «δραστικές περικοπές χρηματοδότησης, την αναστολή της λειτουργίας ερευνητικών προγραμμάτων και υποτροφιών, την αναστολή των εξελίξεων μελών ΔΕΠ, τη δραματική μείωση της αναπλήρωσης των συνταξιοδοτούμενων, την αναστολή των διορισμών κάθε κατηγορίας προσωπικού και ιδιαίτερα την εκκρεμότητα διορισμού 800 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ πανελλαδικά».

Η Πρυτανεία εκφράζει ακόμα τη βαθιά ανησυχία της για τη διασφάλιση της λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων και ιδιαίτερα του ιστορικού και με μοναδική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η ανακοίνωση της πρυτανείας καταλήγει λέγοντας ότι: «Φρονώντας ότι είναι υποχρέωση όλων μας απέναντι στο Ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και στο ιδεώδες της δωρεάν Παιδείας, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε έστω και με υπερπροσπάθεια την εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική λειτουργία του ιδρύματος χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, καλούμε όλη την Πολυτεχνειακή Κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν στην κατεύθυνση αυτή».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από τους απολυμένους φύλακες

Πηγή:MagnesiaNews
Από απολυμένους φύλακες. Δεν έγιναν μαθήματα και δεν λειτούργησαν οι διοικητικές υπηρεσίες
Υπό κατάληψη τελεί από την Πρωτομαγιά το συγκρότημα Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, από τους απολυμένους φύλακες του προηγούμενου εργολάβου, που ζητούν να σταματήσει κάθε εργολαβία. Χθες, δεν έγιναν μαθήματα στο κτίριο ενώ δεν λειτούργησαν και οι διοικητικές υπηρεσίες.
Τον αγώνα των εργαζομένων να τους προσλάβει ο νέος εργολάβος που για την ώρα το αρνείται και χρησιμοποιεί δικούς του εργαζόμενους, στηρίζει η Πρυτανεία, το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι φοιτητές.
Ο αντιπρύτανης Μιχάλης Ζουμπουλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε ζήτησε να σταματήσει η κατάληψη και να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο, ενώ αναφέρθηκε και σε όλες τις ενέργειες που διαχρονικά έχει κάνει το Π.Θ. για να καλυφθούν οι θέσεις των φυλάκων, των καθαριστριών αλλά και όλων των αναγκών του Π.Θ. για συντηρήσεις με μόνιμο προσωπικό.
Ειδικότερα ο νέος εργολάβος που ανέλαβε από την 1η Μαΐου τη φύλαξη των κτιρίων «Παπαστράτος», Γεωπονικής και αυτών στο Πεδίο του Άρεως, σε επαφές που είχε με τον κ. Ζουμπουλάκη, δεν δεσμεύτηκε να προσλάβει όσους από τους εργαζόμενους του πρώην εργολάβου το επιθυμούν, αν και ο αντιπρύτανης του απέστειλε τη λίστα των απολυμένων.
Ο αντιπρύτανης τόνισε ότι το Π.Θ. δεν μπορεί να πιέσει έναν ιδιώτη να προσλάβει κάποιον, απλά να παρακολουθεί αν τηρούνται οι συμβάσεις. Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ζουμπουλάκης με τον αντιπρύτανη κ. Μποτόζογλου, τον διευθυντή των διοικητικών υπηρεσιών του Π.Θ. εκπροσώπων μελών, ΔΕΠ, φοιτητών αλλά και απολυμένων φυλάκων, επισήμανε ότι το Π.Θ. δεν επιθυμεί τις εργολαβίες αλλά αυτό ορίζει ο νόμος.

Περικοπές και στα «σίγουρα» λεφτά ΤΕΙ Ηπείρου

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει το ΤΕΙ Ηπείρου και ειδικότερα τα τμήματα των Ιωαννίνων, καθώς το υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά του εγκρίνει χρήματα μόνο για τους 178 από τους 270 συνολικά έκτακτους εκπαιδευτικούς (κάτι αντίστοιχο με τους «407» στα ΑΕΙ) που απασχολεί.

Το πρόβλημα είναι περίπου ανάλογο με αυτό που έχει δημιουργηθεί και σε αρκετούς άλλους φορείς, στους οποίους τα αρμόδια υπουργεία είτε τους ζητάνε να περικόψουν τις δαπάνες τους, αφού όμως αυτές έχουν καταστεί ανελαστικές (δηλαδή τους δίνουν λιγότερα χρήματα για εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί) φέρνοντάς τους προ τετελεσμένου. Τι θα γίνει όμως με τους έκτακτους καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου; Χθες, η διοίκηση του ΤΕΙ συνεδρίασε εκτάκτως με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ιδρύματος, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση, η οποία αυτή τη στιγμή, έχει ως εξής: υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των διδασκόντων για το χειμερινό εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς και η διοίκηση εξετάζει τις δυνατότητες της καταβολής και των υπόλοιπων χρημάτων, για το τρέχον εξάμηνο. «Θα δούμε τι θα κάνουμε με τις εκκρεμότητες. Έχουμε υπογράψει τις συμβάσεις και όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα χρήματα είναι δεδουλευμένα για τους ανθρώπους αυτούς» λέει στον «Η.Α.» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο από τη στιγμή που το αίτημα γίνεται ουσιαστικά εν μέσω της ακαδημαϊκής χρονιάς, τη στιγμή δηλαδή που όχι μόνο το ΤΕΙ έχει κάνει τον προγραμματισμό του και έχει υπογράψει τις συμβάσεις με τους έκτακτους διδάσκοντες, αλλά και δεν μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών του, προσαρμόζοντάς το στις καινούργιες συνθήκες. «Πλέον, αυτές οι δαπάνες δεν είναι ελαστικές» λέει ο κ. Γκίκας. Τις επόμενες μέρες, η διοίκηση θα προχωρήσει σε νέες συσκέψεις με τους προϊσταμένους των τμημάτων, «βλέποντας» και στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Υπό αυτό το κλίμα, της περιστολής των δαπανών, δεν μοιάζει καθόλου σίγουρο ότι το ΤΕΙ θα μπορέσει να απασχολήσει τον ίδιο αριθμό εκπαιδευτικών. Και αν η διοίκηση θεωρεί ότι τουλάχιστον, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορέσει να βρει και τρόπους να το αντιμετωπίσει μεγαλώνοντας τα τμήματα και μεταβάλλοντας τα ωρολόγια προγράμματα (κάτι που είκοσι μέρες πριν την έναρξης της εξεταστικής περιόδου, δεν γίνεται) αφού ό,τι είναι να γίνει θα γίνει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, το πρόβλημα δεν λύνεται. Διδάσκοντες και σπουδαστές θεωρούν ότι με τους μισούς έκτακτους, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα τμήματα και να γίνουν κανονικά τα μαθήματα.
Στο πανεπιστήμιο
Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η μεθαυριανή συνεδρίαση της συγκλήτου θα έχει στην ημερήσια διάταξή της και το θέμα των περικοπών, που μειώνουν τα χρήματα τα οποία παίρνει το ίδρυμα σχεδόν στο μισό, σε σχέση με πέρυσι. Ήδη, από τη βδομάδα πριν από το Πάσχα ο πρύτανης του ιδρύματος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση, με τη νέα περικοπή στις λειτουργικές δαπάνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, προσθέτοντας ότι η πρυτανική αρχή δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» σε θέματα φοιτητικής μέρμινας και επιστημονικής-διδακτικής διαδικασίας. Δεν απέκλεισε πάντως και τις κινητοποιήσεις, ως διαμαρτυρία για τις περικοπές.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

6 Μάη: Ημέρα Πανελλαδικής Κινητοποίησης Συλλόγων ΕΕΠ ΤΕΙ και Πρωτοβουλιών Διδασκόντων 407/80


 Ποιοι, αν όχι εμείς; Πότε, αν όχι τώρα;
Να αντισταθούμε στην οριστική κατάλυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης

6     ΜΑΗ, ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
-  11.00 π.μ. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
-  6.30 μ.μ. ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ, Νομική Σχολή

Οι μαζικές απολύσεις και η επιδείνωση των όρων εργασίας των συμβασιούχων διδασκόντων αποτελούν την πρώτη συνέπεια της εφαρμογής των πολιτικών του Μνημονίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συνάδελφοι 407 στα Πανεπιστήμια, έκτακτοι στα ΤΕΙ, μέλη ΔΕΠ σε αναμονή τοποθέτησης, βιώνουν με δραματικό τρόπο την κυριαρχία των «ελεύθερων αγορών». Η εφαρμογή του κανόνα «1 μένει - 5 φεύγουν»  φέρνει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Το Υπουργείο αρνείται να προχωρήσει στον άμεσο διορισμό των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί, ενώ οι προκηρύξεις νέων θέσεων ΔΕΠ και ΕΠ έχουν παγώσει.
Όλα αυτά συνεπάγονται συρρίκνωση του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου, ιδίως στα ΤΕΙ και τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ  εξωθούνται να συμπεριφερθούν ως οιονεί μάνατζερ και να αναζητήσουν πόρους μέσω ανταποδοτικών πρακτικών και διδάκτρων. Μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων ωθείται στην ετεροαπασχόληση και την επιστημονική μετανάστευση. Οι εξελίξεις αυτές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μικρών ή μεγαλύτερων αγώνων και διεκδικήσεων των συλλόγων εκτάκτου προσωπικού και των πρωτοβουλιών διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αλλά και της πρωτοβουλίας αδιόριστων μελών ΔΕΠ.
Η πολιτική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του Μνημονίου και των απαιτήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ, οδηγεί τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στη συρρίκνωση, στην ιδιωτικοποίηση, στην παγίωση της επισφάλειας για τους διδάσκοντες. Ο νέος νόμος-πλαίσιο θα εμπεδώσει την υπαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης σε αγοραίες κατευθύνσεις, θα καταργήσει τους συμμετοχικούς θεσμούς, θα διαλύσει τα Τμήματα και θα υποβαθμίσει τα πτυχία. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα γίνουν ακόμη περισσότερο αγοραία και αυταρχικά εκπαιδευτήρια ή υποβαθμισμένα ιδρύματα που παρέχουν φθηνές υπηρεσίες εκπαίδευσης.
Θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα και να αμφισβητήσουμε τη σημερινή,  ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση της Παιδείας. Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο παθητικοί θεατές της εργασιακής και ακαδημαϊκής μας απαξίωσης και της κατάλυσης της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης.  Διεκδικούμε μαζί με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, μαζί με τους άλλους διδάσκοντες και  όλους τους εργαζομένους το δικαίωμά μας σε μια διαφορετική ανώτατη εκπαίδευση, που θα είναι πραγματικά δημόσια και δωρεάν, που θα «λογοδοτεί» στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και όχι στις επιχειρήσεις, που θα σέβεται την αξιοπρέπεια όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτή, μια ανώτατη εκπαίδευση που θα εγγυάται την κριτική σκέψη, την ουσιαστική επιστημονική έρευνα, τη συλλογική δράση, και το δικαίωμα στη γνώση.
Επειδή έχουμε ήδη δείξει πως οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών δεν ήταν συμβολικές αλλά θα έχουν συνέχεια, επειδή οι αντιστάσεις κι αναζητήσεις δεν πρέπει να μένουν αποσπασματικές – και επειδή γνωρίζουμε ότι τις αναζητήσεις αυτές τις μοιραζόμαστε και με πολλούς άλλους – θέλουμε να είμαστε κομμάτι ενός πανεκπαιδευτικού κινήματος που θα αντιπαλέψει, τώρα πριν είναι αργά, αυτή την πολιτική:
Σας καλούμε σε μαζική κινητοποίηση, την Παρασκευή 6 Μάη, στο Υπουργείο Παιδείας, στις 11.00 π.μ.
 Για να αναδείξουμε ότι η επισφάλεια, οι απολύσεις, η αδιοριστία συνδέονται με τη συνολικότερη επίθεση στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.
Την ίδια μέρα διοργανώνουμε μεγάλη εκδήλωση στις 6.30 μ.μ. στη Νομική Σχολή για να συζητήσουμε πώς θα κάνουμε το όραμά μας για μια διαφορετική δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση διεκδίκηση και πράξη. Καλούμε εκπροσώπους από το πανεπιστημιακό κίνημα, τους φοιτητές, τους εργαζομένους στην ανώτατη εκπαίδευση, τα κινήματα της εκπαίδευσης, τους μαζικούς φορείς για να συμβάλουν και στην κινητοποίηση και στην εκδήλωση.

Πειθαρχικά και Πανεπιστήμιο Πατρών

 πηγή: Δίκτυο Πληροφόρησης και Συντονισμού για το Πανεπιστημιακό Κίνημα

Την τελευταία περίοδο γινόμαστε μάρτυρες της πιο σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης  απέναντι στα δικαιώματα και τα κεκτημένα των εργαζομένων και της νεολαίας. Σε αυτήν τη συγκυρία η κυβέρνηση προετοιμάζει την κατάθεση νέου Νόμου-Πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που οδηγεί στην οριστική κατεδάφιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της, με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, την επέλαση των μάνατζερ στη διοίκηση, τη συρρίκνωση και υποβάθμιση των σπουδών, των πτυχίων και των συλλογικών επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι κραυγές για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την εμπέδωση κλίματος πειθάρχησης μέσα στα Πανεπιστήμια.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται οι πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν σε μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών από το Δ.Σ. του Τμήματος με την εμπλοκή των Πρυτανικών Αρχών, η οποία εκφράστηκε με τη συμμετοχή του Πρύτανη ως προεδρεύοντος, ενώ απειλούνται με πειθαρχικές διώξεις φοιτητές και άλλων Φοιτητικών Συλλόγων του ίδιου Πανεπιστημίου. Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που στρέφεται ενάντια στο μαχόμενο φοιτητικό κίνημα, ενεργοποιεί ένα αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει ομόθυμα καταδικάσει το πανεπιστημιακό κίνημα.
Σε μια περίοδο που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται κυριολεκτικά στο στόχαστρο, η συμπόρευση των διδασκόντων που αρνούνται την επέλαση της αγοραίας εκπαίδευσης, των αγωνιζόμενων φοιτητών και όλων των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο, αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για να δώσουμε τη μάχη νικηφόρα.
Ως Δίκτυο Πανεπιστημιακών εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους τιμωρηθέντες φοιτητές, ζητάμε από τα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου Πατρών να ανακαλέσουν τις πειθαρχικές αποφάσεις και να μην προχωρήσουν σε άλλες, καλούμε τους Συλλόγους ΔΕΠ να πάρουν θέση ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και να αντισταθούν στις μεθοδεύσεις να αξιοποιηθούν μεμονωμένες πρακτικές για να υπονομευτεί το πανεπιστημιακό άσυλο και να χτυπηθεί το φοιτητικό κίνημα. 

2 Μαΐου 2011

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Κοινωνιολόγοι σε απόγνωση...!

Πηγή:Ρεθεμνιώτικα Νέα
Η νεκρώσιμη καμπάνα της αστικής κοινωνιολογίας
Σίγουρα, όσοι από εσάς θα μπείτε στον ευγενή κόπο να διαβάσετε αυτό το άρθρο, θα έχετε αναρωτηθεί τι τέλος πάντων είναι ο κοινωνιολόγος, ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές της κοινωνιολογίας ως τμήματος, που μπορείς να βρεις έναν κοινωνιολόγο, σε τι μπορεί να σε βοηθήσει κτλ… Όπως θα καταλάβατε απ’ την βαθυστόχαστη εισαγωγή μας στο θέμα του άρθρου, θα μιλήσουμε για τα εργασιακά δικαιώματα της Κοινωνιολογίας.
Κακά τα ψέματα, η Κοινωνιολογία δεν έχει σαφές επαγγελματικό μέλλον, όπως έχουν άλλα τμήματα, π.χ. Ιατρική, Λογιστική ή Παιδαγωγικά, και αυτό θεωρητικά και πρακτικά θέτει σε μια δυσμενή θέση τους φοιτητές των τμημάτων Κοινωνιολογίας αλλά και τους υποψηφίους εισακτέους σ’ αυτά τα τμήματα μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων. Είναι σαφές ότι περίπου 800 φοιτητές, που εισάγονται κάθε χρόνο στα τμήματα Κοινωνιολογίας, θα είναι οι περισσότεροι άνθρωποι που θα οδηγηθούν είτε στην ανεργία είτε σε κάποιο άλλο επάγγελμα καθόλου συναφές με το αντικείμενο σπουδών τους!
Ας αναρωτηθούμε κάτι, λοιπόν, με ρεαλισμό: Που μπορεί, στην Ελλάδα πάντα, να δουλέψει ένας απόφοιτος Κοινωνιολογίας; Ας σκεφτούμε λίγο. Μπορεί να διδάξει το μάθημα της Κοινωνιολογίας στην Γ Λυκείου, μπορεί… να γίνει ακαδημαϊκός. Τα παραδείγματα που δίνουμε είναι λίγα, γιατί κι εμείς οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε που μπορεί να δουλέψει ένας κοινωνιολόγος! Ας δούμε, όμως, και την… πλέον ουτοπική σκοπιά, όπως τη διαβάσαμε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 199, τεύχος 1ο, 1 Οκτωβρίου του 2009).