Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η διαπαιδαγώγηση με την εργασία - Αντόν Σ. Μακάρενκο


  Όπως θυμάστε απ' την αρχή της επανάστασής μας, το σχολείο μας ονομαζόταν εργατικό και όλοι εμείς, οι παιδαγωγοί, βρισκόμασταν κάτω απ' την εντύπωση όχι τόσο της εργατικής μεθόδου, όσο κάτω απ' τη γοητεία της ίδιας της λέξης "δουλειά" και κάτω απ' τη γοητεία της αρχής της εργασίας. Στους παιδικούς σταθμούς υπήρχαν φυσικά περισσότερες δυνατότητες για δουλειά, απ' όσο στο σχολείο, όμως μέσα στα 1 6 χρόνια της δουλειάς μου στον παιδικό σταθμό "Γκόρκί" και "Φ.Ε. Ντζερζίνσκί" πέρασα μια πολύ πολύπλοκη ιστορία εξέλιξης και των απόψεων μου για το διαπαιδαγωγητικό ρόλο της δουλειάς και της οργάνωσης των εργατι­κών διαδικασιών ακόμα και της αντίληψης για την ίδια την εργατική μέθοδο. 
(Σχόλιο: Το γνωστό έργο του παιδαγωγού Μακάρενκο «Παιδαγωγικό Ποίημα μπορείτε να το βρείτε εδώ:
Μια συνοπτική παρουσίαση εδώ: http://bookcapacitor.blogspot.com/2011/04/blog-post.html )

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Συμμετοχή των φοιτητών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια του εξαμήνου φοίτησης. Π.Μαγαλιός


Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς σε αυτό το μικρό θαύμα απ' όλες τις απόψεις. Αν και ξεκινά από το θεωρητικό υπόβαθρο της θεωρίας του ανθρώπινου κεφαλαίου, το ίδιο το πλούσιο υλικό ξεπηδά και αποδεικνύει τον περιορισμένο χαρακτήρα των θεωρητικών εργαλείων. Αν τελικά η εργασία των  φοιτητών αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προϋπόθεση της συνέχισης των σπουδών δεν καταριπτεται η παραδοχή της θεωρίας του ανθρωπινου κεφαλαίου που βλέπει τις σπουδές ως παραίτηση από την άμεση αναζήτηση μισθού και τους δινει το χαρακτήρα επένδυσης; Αν εν τέλει η καταλληλότερη μορφή φοιτητικής εργασίας είναι επί του τομέα σπουδών, σε τι διαφέρει από την πρακτική άσκηση; Μήπως εντέλει έχουμε μια υποδιαμόρφωση ξοδευόμενη εργατική δύναμη και όχι ένα αραχτό ανθρώπινο κεφάλαιο; Μας επιτρέπει το γεγονός ότι το ξόδεμα της εργατικής δύναμης και οι σπουδές διαχωρίστηκαν μεταξύ δυο εργατών έναν εν ενεργεία και έναν δυνάμει να θεωρήσουμε τον δεύτερο έναν ανθρώπινο κεφαλαιοκράτη; Είμαστε σίγουροι ότι ο συγγραφέας θα αναμετρηθεί και ο ίδιος με τα παραπάνω ερωτήματα και περιμένουμε με ανυπομονησία τη δουλειά του.
Πλούσιο εμπειρικό υλικό πολύ καλά επεξεργασμένο, με στοιχεία απο χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ,  την Κίνα , και την Ελλάδα εννοείται. Απαραίτητη η συστηματική μελέτη του από κάθε στοιχείο του φοιτητικού κινήματος που θέλει να αυτοαποκαλείται συνειδητό.
Το κείμενο Εδώ
Vankas

Αύριο το πανελλαδικό συλλαλητήριο των σπουδαστών ΤΕΙ

Πηγή:Ριζοσπάστης
Στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια, το πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
Σπουδαστές απ' όλη τη χώρα θα συγκεντρωθούν αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, για να διαδηλώσουν ενάντια στην υπολειτουργία των ΤΕΙ, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν το «χάος», που υπάρχει στα ιδρύματα, από τη μείωση των εκτάκτων καθηγητών και τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. Τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν στα μόνιμα προβλήματα των ΤΕΙ (κόστος για τα αναλώσιμα, ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή κ.ά.), αλλά και στην εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Οι σπουδαστές ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, και σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει, μεταξύ άλλων, η Γενική Συνέλευση της ΣΓΚΤΣ του ΤΕΙ Αθήνας, του ΤΕΙ Λαμίας, των Οικοτρόφων της Εστίας Καλαμάτας, ο Σύλλογος του ΤΕΙ Σπάρτης, οι επιτροπές ετών του τμήματος Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά και η επιτροπή πρώτου έτους Δομικών Εργων της ΑΣΠΑΙΤΕ. Συνελεύσεις θα γίνουν και σήμερα.
Σημειώνουμε πως στις τοπικές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα έρχεται να προστεθεί και η σημερινή του Συλλόγου της ΣΓΚΤΣ για δωρεάν πάσο. Χτες έγινε κινητοποίηση των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και του ΠΑΜΕ στην Πάτρα για την κατάσταση στο ΤΕΙ. Η κινητοποίηση έγινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, όπου δηλώθηκε πως δεν υπάρχει αρμοδιότητα για τα θέματα Παιδείας και τα αιτήματα... θα μεταφερθούν αρμοδίως.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διεκδικεί:
  • Κανείς φοιτητής να μη μείνει έξω από εργαστήριο ή θεωρία.
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα - υλικά εργαστηρίων. Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους. Τώρα να δοθούν δωρεάν τα ΠΑΣΟ.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις. Απαγόρευση διακοπής ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ σε όλους τους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.
  • Πρακτική άσκηση με μισθό και ασφάλιση στην ευθύνη του ιδρύματος. Πληρωμή των δεδουλευμένων των πρακτικάριων.
  • Μονιμοποίηση εκτάκτων, αύξηση του διδακτικού προσωπικού.
  • Μόνιμη - πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους. Οχι στους μισθούς των 501 ευρώ μέχρι τα 25, όχι στην ανασφάλιστη εργασία και ελαστική εργασία.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών (απογευματινά εργαστήρια, άδεια με αποδοχές στην εξεταστική κ.ά.).

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Σέρνουν πάλι τους φοιτητές στα δικαστήρια

Πηγή:foithtis.gr
Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου -Νοέμβριου του 2005, στην Ξάνθη και Κομοτηνή έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της σίτισης που προωθούσε το πρυτανικό σχήμα, στα πλαίσια των συνολικότερων επιλογών ΝΔ -ΕΕ για χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Ο Σύλλογος Φοιτητών της πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης με αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις το κατήγγειλε και προχώρησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα απειλές εναντίον συνδικαλιστών φοιτητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις τόσο από τον πρύτανη κ. Καραμπίνη, όσο και από τον αντιπρύτανη κ. Σιμόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χειρισμοί του πρυτανικού σχήματος στο συγκεκριμένο ζήτημα και η εμμονή του να ξεμπερδεύει με το κεκτημένο της δημόσιας και δωρεάν σίτισης είχαν οδηγήσει το Δ.Π.Θ στην κατάρτιση δυο συμβάσεων -μια με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και μια με τον ιδιώτη επιχειρηματία Χούτο- που αφορούσαν και οι δύο την παροχή των ίδιων υπηρεσιών. Ο Σύλλογος Φοιτητών δεν αναγνώρισε τη σύμβαση με την επιχείρηση του εργολάβου Χούτου.

Ο ''Καλλικράτης'' στην παιδεία… οδηγεί σε οριστικό κλείσιμο το ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας;

Πηγή:Vdella
Συγχωνεύσεις και συνενώσεις τμημάτων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ζητά με επιστολές της προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
Συγκεκριμένα, με τις εν λόγω επιστολές, που φέρουν ημερομηνία 01/11/2011, η κ. Διαμαντοπούλου ζητά την εξέταση από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, περιπτώσεων συγχώνευσης ή συνένωσης τμημάτων. Όπως αναφέρει η ίδια η υπουργός, οι επιστολές της έρχονται σε εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται αναδιάρθρωση στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων προς μια εκσυγχρονισμένη λειτουργία και μια ορθολογική αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών.
«Κοινή συνισταμένη είναι η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας σε όλους τους επιμέρους τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (σπουδές, παραγωγή γνώσης, καινοτομία, χρηστή και διαφανής διαχείριση, κοκ.)» αναφέρει η υπουργός.

Πρόβλημα με τη σίτιση και στο ΤΕΙ Καβάλας

Πηγή:Evdomi.gr
Μετά τα φαινόμενα μαθητές να λιποθυμούν στα σχολεία τους από ασιτία, έρχονται τα φαινόμενα ασιτίας σπουδαστών. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας Σταύρος Καρκάνης κατάγγειλε πως φοιτητές του είπαν πως είχαν δυο μέρες να φάνε. Φαινόμενα που είναι αποτέλεσμα των περικοπών που έχουν γίνει ακόμα και στα κονδύλια για τη σίτιση των φοιτητών. Τα ίδια φαινόμενα ισχύουν και στο ΤΕΙ Καβάλας ομολόγησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Θανάσης Μητρόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας μιλώντας στην Ελευθεροτυπία σημείωσε πως ενώ στη φοιτητική Λέσχη έτρωγαν 2.500 σπουδαστές, το υπουργείο τους υποχρέωσε, μειώνοντας τα κονδύλια, να βγάλουν φέτος κάρτες σίτισης για 1.300 φοιτητές. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο οι ίδιοι οι σπουδαστικοί σύλλογοι να ζητήσουν από τον εστιάτορα να μειώσει τις μερίδες για να μπορούν να φάνε περισσότεροι!!!
Για άλλη μια φορά χθες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας, μιλώντας αυτή τη φορά στο Στούντιο 7,  τόνισε το πρόβλημα με τη σίτιση. Δεν είναι μόνο ότι μειώνονται τα κονδύλια, αλλά και αυτά τα μειωμένα δεν φτάνουν ποτέ στα Ιδρύματα.
Ειδικότερα όπως είπε πέρσι (ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011 ) ζήτησαν 2 εκατομμύρια ευρώ για τη σίτιση, αλλά το υπουργείο τους ενέκρινε 1,5 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτό το ποσό και υπολογίζοντας ένα ΦΠΑ 13% που ίσχυε τότε, εξέδωσαν 2.500 κάρτες σίτισης για αντίστοιχο αριθμό σπουδαστών. Τον Μάρτιο τους ανακοίνωσε το υπουργείο πως το κονδύλι από 1,5 εκατ. ευρώ, μειώνεται σε 1,350 εκατ. ευρώ. Όμως μέχρι τώρα έχει καταβληθεί μόνο μια δόση των κονδυλίων ύψους 650.000 ευρώ!
Από το Μάιο και μετά δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, ο εστιάτορας είναι απλήρωτος και αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα, ενώ στο μεταξύ αυξήθηκε και ο ΦΠΑ στο 23%. Αυτός ο ΦΠΑ ο αυξημένος δυστυχώς ισχύει και στις φοιτητικές Λέσχες!!! Στο μεταξύ έγινε και νέα μείωση του συνολικού κονδυλίου σε 1,250 εκατ. ευρώ.
Ο Θανάσης Μητρόπουλος αναρωτήθηκε «πώς να κάνουμε σχεδιασμό έτσι;». Έχει απευθυνθεί αρκετές φορές στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα αυτό και ανέφερε χαρακτηριστικά την παρέμβασή του τον περασμένο Μάρτιο στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας: «Ζήτησα κάποια χρήματα για να δώσω στον εστιάτορα, που έχουμε άνοιγμα απέναντί του. Η απάντηση ήταν δεν μπορεί να κάνει υπομονή ο εστιάτορας; Τους είπα πως ο εστιάτορας να κάνει υπομονή, αλλά οι 7 εργαζόμενοι σε αυτόν, που παίρνουν 600 και 700 ευρώ μισθό τι υπομονή να κάνουν; Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα».
Για την τωρινή ακαδημαϊκή χρονιά το υπουργείο Παιδείας τους ενέκρινε κονδύλι 1,350 εκατ. ευρώ για τη σίτιση, αλλά πολύ αμφιβάλλει ο πρόεδρος, αν θα καταβληθεί, αφού ακόμα οφείλονται τα περσινά. Με βάση τις φετινές εντολές του υπουργείου, εξέδωσαν λιγότερο αριθμό καρτών σίτισης, από 2.500 πέρσι, φέτος μόνο 1.600. «Έχουμε 6.000 ενεργούς φοιτητές και βγάλαμε κάρτες σίτισης μόνο για 1.600» είπε χαρακτηριστικά.
Πριν λίγο διάστημα στα πλαίσια επαφών που είχε με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε και πάλι το θέμα της σίτισης και όπως είπε η απάντηση ήταν η ίδια, δηλαδή παραπέμπουν στις εντολές της τρόικας!!! Και ο Θανάσης; Μητρόπουλος επισήμανε πως δεν μπορεί να δίνει εντολές η τρόικα για τη σίτιση, είναι θέμα διαχείρισης του υπουργείου…
Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ