Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αντισυνταγματικός ο νόμος Διαμαντοπούλου

Πηγή :Αυγή Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/02/2011
Θεσσαλονίκη: Την πλήρη διαφωνία τους με τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης των πανεπιστημίων της χώρας εξέφρασαν χθες από τη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι επτά πανεπιστημίων της χώρας. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΠΘ για τα αποτελέσματα του εσωτερικού διαλόγου των πανεπιστημίων και τις προτάσεις τους σχετικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόνισαν εκ νέου ότι ο νόμος που θέλει να εφαρμόσει η Άννα Διαμαντοπούλου είναι αντισυνταγματικός και δεν έκρυψαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους.

Επτά πανεπιστήμια σε εκδήλωση του ΑΠΘ
“Είναι δείγμα παρακμής, η Πολιτεία να μην εμπιστεύεται τα πανεπιστήμιά της, τους καθηγητές τους και τους φοιτητές” είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος και τόνισε ότι “η κυβέρνηση φέρνει ένα μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων το οποίο ουσιαστικά θα καταργήσει την αυτοδιοίκηση μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς αυτά θα διοικούνται από εξωπανεπιστημιακούς”. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι “καταργείται η δημοκρατική νομιμοποίηση των πανεπιστημιακών αρχών, καθώς δεν θα εκλέγονται, δεν θα έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά θα διορίζονται. Ο μεν πρόεδρος από το Συμβούλιο Διοίκησης, ο δε πρύτανης, όπως προβλέπεται, με διεθνή διαγωνισμό”. Αναφερόμενος σε δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου, ότι το θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου πρέπει να το χειρίζεται ο πρόεδρος του Ιδρύματος, σχολίασε ότι “ένας άνθρωπος εκτός πανεπιστημίου θα αποφασίζει για το μεγαλύτερο ακαδημαϊκής τάξεως ζήτημα που υπάρχει μέσα στο πανεπιστήμιο και είναι το ακαδημαϊκό άσυλο. Είναι σαν να λέμε ότι για ένα θέμα εσωτερικής τάξεως, π.χ. το μεταναστευτικό πρόβλημα, δε θα αποφασίσουμε εμείς οι Έλληνες, αλλά θα αποφασίσουν οι Αμερικανοί ή οι Γερμανοί…”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Κ. Ρέμελης υποστήριξε ότι ο νόμος που θέλει να εφαρμόσει η κ. Διαμαντοπούλου ενέχει σοβαρά νομικά προβλήματα όσον αφορά το τόσο το θέμα εκλογής πρύτανη και των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, όσο και το θέμα της ανισότητας των αμοιβών των πανεπιστημιακών. Από την πλευρά του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κων. Γουργουλιάνης τόνισε ότι η σύγκλητος του πανεπιστημίου του με σχετικό ψήφισμά της “θεωρεί ότι το εν λόγω κείμενο δεν μπορεί να αποτελεί αφετηρία διαλόγου, γιατί μεταξύ των άλλων περιέχει αντισυνταγματικές διατάξεις σχετικά με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στο Συμβούλιο". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Αιγαίου και Μακεδονίας.

Για ακαδημαϊκό άσυλο και διαχρονικά προβλήματα
Αναφορικά με το άσυλο και τα όσα έγιναν στη Νομική σχολή της Αθήνας, ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε ότι από τη θετική έκβαση της υπόθεσης των μεταναστών απεργών πείνας "δικαιώθηκε η πολιτική του ακαδημαϊκού ασύλου. Γι' αυτό και δεν βλέπω κανένα λόγο σήμερα να τίθεται εκ νέου ζήτημα ακαδημαϊκού ασύλου". "Τα πράγματα είναι πολύ απλά στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, αρκεί να σεβόμαστε το υφιστάμενο πλαίσιο” σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, προσθέτοντας ότι “ο νομοθέτης έχει προβλέψει και τις περιπτώσεις κρίσης. Αρκεί να εφαρμόζεται αστραπιαία ο νόμος περί ασύλου”.
Τέλος, για τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων ο Γ. Μυλόπουλος είπε ότι για τις ελλιπείς υποδομές, τους ελλιπείς εξοπλισμούς και τις ελλείψεις σε προσωπικό των πανεπιστημίων, “δεν ευθύνονται οι διοικήσεις των ΑΕΙ, αλλά οι κυβερνήσεις”. Για την απουσία αυτοδιοίκησης και τον συγκεντρωτικό χαρακτήρα των αποφάσεων, καθώς μια σειρά σημαντικών αποφάσεων λαμβάνονται από το υπουργείο Παιδείας, υποστήριξε ότι “αυτό θα επιδεινωθεί με τις εξωπανεπιστημιακές διοικήσεις”, ενώ για την άναρχη ανάπτυξη των πανεπιστημίων στον γεωγραφικό χώρο σημείωσε ότι φταίει το πολιτικό σύστημα.
Τέλος, για τις εσωτερικές παθογένειες των πανεπιστημίων, όπως π.χ. η οικογενειοκρατία, σχολίασε ότι “δεν ευθύνονται οι διοικήσεις των πανεπιστημίων αλλά η απουσία θεσμών ελέγχου εποπτείας και κοινωνικής λογοδοσίας. Όσο το ίδιο πρόσωπο της διοίκησης ασκεί διοίκηση και έλεγχο, οι εσωτερικές παθογένειες θα επιδεινώνονται. Πρέπει να θεσμοθετηθούν θεσμικά αντίβαρα της διοίκησης, που είναι οι εσωτερικοί θεσμοί ελέγχου εποπτείας και κοινωνικής λογοδοσίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου