Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ψάχνουν για ένα "ναι", έστω και από το ΕΣΥΠ

Πηγή: Αυγή    Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/02/2011
Ένα "ναι" ψάχνει να βρει εναγωνίως η κυβέρνηση μετά τα καθολικά "όχι" που έχει εισπράξει για το σχέδιο μετάλλαξης της ανώτατης εκπαίδευσης από όλα τα πανεπιστήμια και όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας. Πήγε να το βρει στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, που χθες συνήλθε υπό την προεδρία του Α. Λυκουργιώτη για να συζητήσει την κυβερνητική πρόταση για εισαγωγή των φοιτητών σε σχολές και την κατανομή τους σε τμήμα με βάση τις επιδόσεις τους στο 1ο έτος σπουδών. Πρόταση με την οποία διαφωνούν κάθετα όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οπότε καλούνται να τοποθετηθούν επί του θέματος οι κυβερνητικοί παράγοντες που συμμετέχουν με διάφορες ιδιότητες στο ΕΣΥΠ, καθώς και διάφοροι άλλοι φορείς, ορισμένοι παντελώς άσχετοι και σε κάθε περίπτωση χωρίς αποφάσεις των οργάνων που εκπροσωπούν.
Ακόμη και σ' αυτή τη βάση, παρά το κλίμα συναίνεσης που διαπίστωσε ο κ. Λυκουργιώτης, διατυπώθηκαν σειρά ενστάσεων για τον τρόπο κατανομής (πώς θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο, ήταν το κύριο ερώτημα), ενώ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δ. Πεπές, τόνισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα οδηγήσει σε διπλές εξετάσεις και διπλά φροντιστήρια.
Να σημειωθεί ότι, στην πρώτη του συνεδρίαση, το ΕΣΥΠ δεν συναίνεσε ούτε στα Συμβούλια Διοίκησης ούτε στη ρύθμιση για επιλογή του πρύτανη από τα συμβούλια με ανοιχτή διεθνή προκήρυξη. Και τα δύο θεωρήθηκε ότι καταλύουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Αποστάσεις από τις κυβερνητικές θέσεις για τα πανεπιστήμια και το άσυλο κράτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλης. Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο κ. Καρτάλης υποστήριξε ότι "η συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι προσχηματική και συναντώνται σε αυτήν η άγνοια, ο λαϊκισμός και προσφάτως και η ξενοφοβία. Θύμα αυτής της προβληματικής συζήτησης είναι σε τελική ανάλυση το δημόσιο Πανεπιστήμιο». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ορθούς τους χειρισμούς των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών που "έδωσαν χώρο στον διάλογο". Σε ό,τι αφορά την προωθούμενη μετάλλαξη των πανεπιστημίων ο κ. Καρτάλης δήλωσε ότι δεν είναι αρνητικός στη θεσμοθέτηση Συμβουλίων Διοίκησης, που όμως θα συμπληρώνουν τις πρυτανικές αρχές, και εξέφρασε τον προβληματισμό του με τη θέση Διαμαντοπούλου τις αποφάσεις για το άσυλο να τις παίρνει το Συμβούλιο Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου