Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Εστίες ανέστιες

πηγή: enet.gr
Ακόμα και τροφεία είναι ενδεχόμενο να καταβάλουν οι φοιτητές στις εστίες. Η αρμοδιότητά τους περνά από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) στα πανεπιστήμια, τα οποία δεν έχουν όμως να πληρώσουν ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες. Ετσι, χιλιάδες φοιτητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παροχές σίτισης και στέγασης. 

 Αυτό έγινε με απόφαση των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 7 Νοεμβρίου.
Ηδη η πρυτανεία του Πολυτεχνείου επέκρινε την απόφαση, για την οποία ούτε καν ρωτήθηκε, προσθέτοντας «υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το μέτρο στο συγκεκριμένο ίδρυμα».
Η πρυτανεία εκτιμά ότι οι εστίες εγκαταλείπονται από την κυβέρνηση, ενώ έχουν ήδη απαξιωθεί με σημαντικές εκπτώσεις στη φοιτητική μέριμνα.
Η πρυτανεία καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να αναθεωρήσουν την απόφαση και να διαμορφώσουν από κοινού με τα πανεπιστήμια ένα νέο βιώσιμο σχέδιο, ώστε να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες υπηρεσίες για τους φοιτητές.
Οπως λέει το Πολυτεχνείο, το επιχειρησιακό σχέδιο πρέπει να διασφαλίζει ότι είναι δυνατή η λειτουργία των δύο εστιών (στη μία εκ των οποίων δεν διαμένουν πρακτικά φοιτητές του ΕΜΠ) κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες της συνεχούς μείωσης του διοικητικού προσωπικού του ΕΜΠ και της δραστικής μείωσης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδρυμα, η οποία υπολογίζεται ότι το 2012 θα φτάσει μόλις το 30% των πιστώσεων του 2008!
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εφορίας των Φοιτητικών Εστιών Χρ. Τρικαλινός μίλησε για το πρόβλημα των εστιών που ιδρύματος που είναι δυναμικότητας 1.000 φοιτητών. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα είδος συνδιοίκησης με το Ιδρυμα Νεότητας που καταργείται. Το πανεπιστήμιο πλήρωνε μόνο τα έξοδα στην ΔΕΗ, ενώ όλα τα άλλα ήταν κονδύλια του ΕΙΝ. «Βιάζεται το υπουργείο Παιδείας να αποδείξει τη "νομιμοφροσύνη" του προς την τρόικα και τους ευρωπαίους κυβερνήτες», τονίζει ο καθηγητής. «Η βιασύνη ήταν τέτοια που ενώ μερίμνησε για την μεταφορά των θέσεων του προσωπικού και της μισθοδοσίας του, ξέχασε... να μεταφέρει τους ίδιους τους ανθρώπους, που θα αναγκασθούν έτσι, μέχρι την έκδοση νέας απόφασης, και τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές να παραμένουν απλήρωτοι».
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο καθηγητής τονίζει ότι «ανάμεσα στις θέσεις που μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμπεριλαμβάνονται, για παράδειγμα, ένας αρχιμάγειρας και δύο μάγειροι. Μήπως θέλουν να μας προετοιμάσουν για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Μαγειρικής στο πανεπιστήμιό μας», σημειώνει καυστικά.
Καθηγητές υποστηρίζουν ότι αν η μεταφορά των εστιών συνοδευόταν και από ανάλογη μεταφορά πόρων, δεν θα υπήρχε πρόβλημα και μάλλον θα ήταν θετική ενέργεια.
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών (όπως και άλλα ΑΕΙ) που αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα στην αγορά πετρελαίου για τη θέρμανση χώρων έρευνας και διδασκαλίας, πρέπει να διαθέσει χρήματα (τα οποία δεν ξέρουμε πού θα βρεθούν), για την ομαλή διαβίωση περίπου 1.000 φοιτητών του», τονίζει ο κ. Τρικαλινός.
Πάντως, ώς τις 31 Δεκεμβρίου το καταργηθέν ΕΙΝ θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. Τι θα γίνει όμως μετά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου