Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μεθόδευση της Αντιδραστικότητας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ

πηγή: Athens Indymedia

Σχόλιο από Φοιτητικό Κίνημα: Χωρίς να ταυτιζόμαστε πλήρως με τις απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο που ακολουθεί το αναδημοσιεύουμε για ενημέρωση και κριτικό αναστοχασμό της μέχρι στιγμής εμπειρίας του φοιτητικού κινήματος από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στο τμήμα Πολ Μηχ του ΕΜΠ και μία κριτική...


Από την πρώτη βδομάδα του, ΑΕΙ και ΤΕΙ υποδέχτηκαν τον Σεπτέμβρη με γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Ο λόγος που ο φοιτητικός κόσμος λάδωσε τα γρανάζια του κινήματος (που σκούριασαν μέσα στους θερινούς μήνες) για ακόμα μία φορά είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους μας. Το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου που πέρασε πανηγυρικά (και πραξικοπηματικά) τέλη Αυγούστου. Η αντίδραση για την μη εφαρμογή του νόμου ήταν σχεδόν άμεση. Η έναρξη της επαναληπτικής εξεταστικής κάθε σχολής έδωσε τη θέση της (αν όχι άμεσα σε κάποιες σχολές – πολύ σύντομα) στο έναυσμα των ανακυκλούμενων καταλήψεων ανά εβδομάδα (με απόφαση των ΓΣ).
Σε αυτό το κείμενο δεν θα αναλύσω τις διατάξεις του νομοσχεδίου ούτε θα εντρυφήσω σε φιλοσοφικές αναζητήσεις για “το ρόλο του πανεπιστημίου σήμερα” ή “για το πανεπιστήμιο που θέλουμε σε μία ελεύθερη κοινωνία”, κτλ. Δεν σκοπεύω να κάνω οποιαδήποτε αναδρομή στο παρελθόν ούτε να ασχοληθώ με κριτική απέναντι στις αριστερές παρατάξεις, γιατί για κάτι τέτοιο δεν διαθέτω ούτε τον χρόνο ούτε και την υπομονή τώρα (παρόλο που έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, ίσως σε άλλο κείμενο). Απλά θα περιγράψω τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων όπως τα έζησα και τα αντιλαμβάνομαι και στη συνέχεια θα προχωρήσω σε μία κριτκή αυτών.
 
-------------------------------------------------------
 
Κατά την πρώτη ΓΣ, την Τρίτη 30/8, οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ “αιφνιδίασαν” τον φοιτητικό σύλλογο με τα ψευτομαχητικά πλαίσια τους που αντιτίθονταν στο νομοσχέδιο (αν όχι ως έχει, σε κάποιες διατάξεις του) και καλούσαν σε κινητοποιήσεις (!) τους φοιτητές, η ΠΑΣΠ μάλιστα φτάνοντας στο ακραίο σημείο να συμπεριλάβει στα προτάγματα της μέχρι και κλειστή σχολή (!!). Φυσικά, οι δικαιολογίες τους για το τουμπεκί που κάναν τόσο καιρό για το νομοσχέδιο πριν ακόμα ψηφιστεί ήταν αστείες. Να σημειώσω, επίσης, ότι η σύγκλητος συνεδρίασε την Παρασκευή 26/8 και αποφάσισε ότι οι προγραμματισμένες εξετάσεις για την περίοδο 29/8 – 2/9, μεταφέρονται στο τέλος της εξεταστικής περιόδου. Το πλαίσιο της ΔΑΠ: (http://dap.ntua.gr/cv/phpBB/download/file.php?id=2867)
 
ENΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΑΑΚ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ..........................................196 (ΚΑΤΑΛΗΨΗ)
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ...............................................................................................87
ΜΑΣ...........................................................................................................43
ΠΑΣΠ.........................................................................................................39
ΛΕΥΚΑ......................................................................................................14
 
Κατά τη δεύτερη ΓΣ, την Τρίτη 6/9, έκαναν την εμφάνιση τους και οι “Ανεξάρτητοι”, οι οποίοι κατέβασαν πλαίσιο που προωθούσε ανοιχτή σχολή χωρίς να έχει οποιοδήποτε πολιτικό περιεχόμενο (τουλάχιστον έτσι υποστήριζαν και υπερασπίστηκαν αυτή τους τη θέση ενώπιον ολόκληρου του αμφιθεάτρου).

 
ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ................201 (ΚΑΤΑΛΗΨΗ)
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.............................................................................................119
ΠΑΣΠ........................................................................................................50
ΜΑΣ...........................................................................................................46
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.......................................................................27
ΛΕΥΚΑ.......................................................................................................3
 
Κατά την τρίτη ΓΣ, την Τρίτη 13/9, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ χαλαρώνουν τη στάση τους όσον αφορά τις κινητοποιήσεις (κρατάνε τις δυνάμεις τους για τον δρόμο φαίνεται) χωρίς να ξεφεύγουν, όμως, από τη γραμμή που έβαλαν μπρος από την 30/8 όσον αφορά τον πολιτικό λόγο. Αρχίζει, ωστόσο, να μεταφέρεται το επίκεντρο της προσοχής (ιδιαίτερα από τη ΔΑΠ) από το νομοσχέδιο και τις αλλαγές που επιφέρει στο γνωστό δίπολο Ανοιχτή/Κλειστή Σχολή και στο ζήτημα ταμπού “Τι θα γίνει με την Εξεταστική” (πάντα, όμως, υποστηρίζοντας θερμά τη συνέχιση του αγώνα με άλλους τρόπους - αλίμονο). Οι “Ανεξάρτητοι” εξαφανίστηκαν από προσώπου γης για να απορροφηθούν (μάλλον) από το φαιό αγωνιστικό αμάλγαμα της ΔΑΠ (δεν έχετε πολιτικό υπόβαθρο, ε?)
 
ΠΛΑΙΣΙΟ Σ.Ε.Κ.......................................................................................248 (ΚΑΤΑΛΗΨΗ)
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.............................................................................................238
ΠΑΣΠ.........................................................................................................35
ΜΑΣ...........................................................................................................42
ΛΕΥΚΑ........................................................................................................6
 
Κατά την τέταρτη ΓΣ, την Τρίτη 20/9, η ΔΑΠ κατεβαίνει με πλαίσιο (http://dap.ntua.gr/cv/phpBB/download/file.php?id=2871) το οποίο περιλαμβάνει (εκτός των άλλων) “Αναβολή της εξεταστικής από την Τετάρτη 21/9 μέχρι την Παρασκευή 23/9 και έναρξη τη Δευτέρα 26/9 με παράλληλη μετατόπιση του προγράμματος που έχει ήδη ανακοινωθεί.” καθώς και το πλέον τραγικό “Νέα γενική συνέλευση με το πέρας της εξεταστικής.”, δηλαδή ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Κανείς, βέβαια, δεν περίμενε κάτι διαφορετικό, ίσα-ίσα οι περισσότεροι την περίμεναν κάποια στιγμή την κωλοτούμπα. Το εξοργιστικό ήταν η κλασσική τακτική των ΔΑΠιτών να φέρουν τα τρενάκια τους από τις καφετέριες 10 λεπτά πριν την ψηφοφορία για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία για το πλαίσιο τους και να στείλουν στο χρονοντούλαπο κάθε προσπάθεια από εδώ και στο εξής σύντομης διεξαγωγής νέας ΓΣ.
 
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.............................................303 (ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΧΟΛΗ από Δευτέρα 26/9)
ΠΛΑΙΣΙΟ Σ.Ε.Κ.......................................236
ΠΚΣ............................................................39
ΠΑΣΠ..........................................................32
ΛΕΥΚΑ.........................................................5
 
------------------------------------------------------------
 
 
Εν συντομία τα γεγονότα που ακολούθησαν:
 
-Μετά το πέρας της ΓΣ (20/9) μαζεύτηκαν επί τόπου υπογραφές για διεξαγωγή νέας ΓΣ την Παρασκευή 23/9.
 
-Το βράδυ της Τρίτης 20/9 βγαίνει επίσημη ανακοίνωση από τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή πρόεδρο της σχολής για έναρξη της εξεταστικής την Παρασκευή 23/9 (!) πατώντας την απόφαση της ΓΣ με μοναδικό επιχείρημα το εξής “οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, καθιστούν σημαντική την απώλεια ακόμη και μιας ημέρας” (http://www.mqn.gr/phpBB/download/file.php?id=6553).
 
-Την Πέμπτη 22/9 εν μέσω πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και πλήρους ολοήμερης ακινητοποίησης όλων των ΜΜΜ και των ΤΑΞΙ πραγματοποιείται στα κτίρια Πολ. Μηχ. στη Ζωγράφου τμήμα καθηγητών. Οι αρχιΔΑΠίτες παρευρέθησαν για να παρέμβουν (και καλά) στη διαδικασία θυμίζοντας στους καθηγητές ότι το πλαίσιο τους ανέφερε έναρξη της εξεταστικής τη Δευτέρα 26/9 (http://dap.ntua.gr/cv/phpBB/viewtopic.php?f=13&p=116697&sid=9f0c059a44d01ba1322a1d3e1dab09fb#p116697). Η παρέμβαση τους αγνοήθηκε από τους καθηγητές και, φυσικά, οι ίδιοι έκαναν μόκο. Να σημειωθεί ότι ο Γκόλιας τόνισε ότι το πρόγραμμα λειτουργίας του ιδρύματος θα ακολουθήσει την αυστηρότητα που επιβάλλει το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου στο ακαδημαικό ημερολόγιο. Ένα άλλο ωραίο του Γκόλια ήταν ότι στη συνεδρίαση αυτή: “Θα μιλήσουν μόνο οι καθηγητές και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων”. Ο κόσμος αντέδρασε λέγοντας ότι “Θα πρέπει να μιλήσει οποιοσδήποτε θέλει να πάρει το λόγο” και ο πρόεδρος ανταπάντησε ότι αν γίνει αυτό θα διαλύσει τη συνεδρίαση. Τα σχήματα των ΕΑΑΚ, του Εγκέλαδου, αλλά και ανένταχτος κόσμος ήταν παρών στη διαδικασία και παρενέβησαν ανεβάζοντας την ένταση. Συγκεκριμένα όταν η Κατσίρη σηκώθηκε και είπε ότι είναι υπέρ του νόμου έπεσε κράξιμο. Με το που έπεσε το κράξιμο οι καθηγητές πήγαν να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια διακυρήσσοντας πως η συνεδρίαση λήγει. Η κατάσταση ξέφυγε, οπότε είναι δύσκολο να περιγράψω με ακρίβεια τα γεγονότα (δεν ήμουν παρών κιόλας– και προσπαθώ να συνδυάσω διάφορες πηγές). Κάποιος κόσμος μπλόκαρε την έξοδο της αίθουσας απαιτώντας από τους καθηγητές να πουν τη γνώμη τους για το νομοσχέδιο προτού αποχωρήσουν. Επικράτησε τότε σπρωξίδι (και μερικές σφαλιάρες). Αξιοσημείωτο το ξέσπασμα του καθηγητή Λυμπέρη Κ. που αγριεμένος πήγε να την πέσει σε κόσμο (τον συγκράτησε ένας συνάδελφος του) λέγοντας: “Πώς μιλάτε έτσι στους καθηγητές σας? ΄Ησουν εσύ στο Πολυτεχνείο το '73?” και άλλα τέτοια γραφικά. Μετά η φάση έσπασε, που λέμε.
 
-Την Παρασκευή 23/9 και ενώ η εξέταση του πρώτου μαθήματος ξεκίναγε στο κτίριο Γκίνη στις 8:30 πραγματοποιήθηκε προηγουμένως κατάληψη του κτιρίου (http://www.ntua.gr/announcements/rector/uploads/2011-09-23_428419_Anakoinwsh_P_110923.pdf). Την εμφάνιση τους έκαναν μόνο κάποιοι καθηγητές (που έλεγαν τα δικά τους) και στη συνέχεια αποχώρησαν (χωρίς θερμά επεισόδια). Φοιτητές που θέλησαν να εξασφαλίσουν την διεξαγωγή της εξέτασης των μαθημάτων δεν παρουσιάστηκαν, τουλάχιστον μαζικά. Η ΔΑΠ αντί να παρουσιαστεί για να εξασφαλίσει την τήρηση των αποφάσεων του πλαισίου που η ίδια κατέβασε απουσίαζε εκτός από 5-6 κακομοίρηδες που εμφανίστηκαν. Το ευχάριστο ήταν η παρουσία φοιτητών που ήρθαν για να κουβεντιάσουν. Από τις 12:00 συγκεντρωνόταν κόσμος στο Γκίνη για ενδεχόμενη ΓΣ. Εν τέλει η μάζωξη δεν νομιμοποιήθηκε σαν ΓΣ, καθώς δεν είχε απαρτία (μάζεψε γύρω στα 200+κάτι ψιλά άτομα). Στην κουβέντα που έγινε στο αμφιθέατρο του Γκίνη παρευρέθησαν ανένταχτος κόσμος, τα ΕΑΑΚ, ο Εγκέλαδος και το ΜΑΣ. Στο αμφιθέατρο και στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου έδωσαν και το παρόν δυο-τρια γραφικά τσιράκια της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που ήρθαν να πάρουν μάτι την διαδικασία (τελικά δεν μπερδεύτηκε κανείς να τους περάσει για ασφαλίτες). Επιπλέον, σε ανακοίνωση του “το Προεδρείο της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών καταδικάζει την παρεμπόδιση της νομίμως προγραμματισμένης διεξαγωγής των εξετάσεων την Παρασκευή 23/9/11 στο κτήριο Γκίνη.”
 
 
-Η έκτακτη σύγκλητος που καλέστηκε μετά την κατάληψη του Γκίνη και ήταν να γίνει στις 9:30 στη Ζωγράφου μεταφέρθηκε, μετά από διακοπή, τη Δευτέρα 26/9 (http://www.ntua.gr/announcements/rector/uploads/2011-09-23_150762_Apofash_110923.pdf)
 
-Την Παρασκευή 23/9 το απόγευμα βγαίνει επίσημη ανακοίνωση του προέδρου της σχολής που καταδικάζει την βία (!) από όπου και αν προέρχεται (αναφερόμενος στην πρωινή κατάληψη του Γκίνη) και ενημερώνει για αναβολή της συγκλήτου που μεταφέρθηκε για τη Δευτέρα 26/9 λόγω του χρονικού αδιεξόδου της εξεταστικής (http://www.civil.ntua.gr/uploads/anakoinosi_pritaneias.pdf)
 
-Και το τραγικό: Σε ηλεκτρονικό φόρουμ (http://www.mqn.gr/phpBB/) της σχολής Πολ. Μηχ. είχε ανοίξει τόπικ από τις 19/8 το οποίο μετά την συνέλευση της Τρίτης 20/9 (http://www.mqn.gr/phpBB/viewtopic.php?f=5&t=2677&start=810) μέσα σε 4 μέρες γέμισε σχολιασμούς και μέτρησε 77 καινούργιες σελίδες (σ.τ.μ.: μία από τις άλλες μορφές αγώνα – φωτιά στα πληκτρολόγια) με ωραία του στυλ “να μπουν κάποια στιγμή τα ΜΑΤ να τους γαμήσουν, να τους πετάξουν έξω” (τους αριστερούς)
--------------------------------------------------
 
 
Προσωπικές Εκτιμήσεις - Κριτική – Συμπεράσματα:
 
Παρόλο που το φετινό φοιτητικό κίνημα δεν έχει κλιμακωθεί ακόμα, το γεγονός ότι ξεκίνησε και μέτρησε τουλάχιστον 300 σχολές υπό κατάληψη είναι άξιο λόγου και προσοχής. Σίγουρα δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεφύγει από την κανονικότητα, δηλαδή από την καθιερωμένη ΓΣ κάθε εβδομάδα και το πανεκπαιδευτικό κάθε Πέμπτη (το οποίο ούτε τόσο μαζικό ούτε συγκρουσιακό είναι).
Όσον αφορά την κατάληψη, αυτή αποτελεί ίσως το μόνο μέρος όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί ζύμωση και να οργανωθούν δράσεις. Τουλάχιστον, στη σχολή Πολ. Μηχ. έγινε σημαντική προσπάθεια ανοίγματος της κατάληψης και διατήρησης της ως έναν ζωντανό πολιτικό χώρο με εκδηλώσεις, συζητήσεις, αντιπληροφόρηση, κτλ. Οι εγκαταστάσεις της σχολής πάνω στη Ζωγράφου δυσκολεύουν λίγο την κατάσταση (λόγω της απόστασης), αλλά αυτό σίγουρα δεν αποτελεί τροχοπέδη για την πλειονότητα της φοιτητικής κοινότητας, κάθως και για το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία.
Για τις ΓΣ το πράμα αλλάζει. Ως γνωστόν, τα προαποφασισμένα πλαίσια, η τήρηση της διαδικασίας με τις πολύωρες τοποθετήσεις των παρατάξεων και την κατάθεση μόνο ερωτήσεων προς αυτές από ανένταχτο κόσμο (και όχι π.χ. τοποθέτηση ενός ατόμου) καθιστούν κουραστική και χρονοβόρα τη ΓΣ. Ουσιαστικά, μέσα στο αμφιθέατρο λαμβάνει χώρα, κατα κύριο λόγο, μία σύγκρουση δυνάμεων. Παρόλα αυτά, αποτελεί τη μόνη διαδικασία στην οποία δύναται να παρευρίσκεται ολόκληρος ο φοιτητικός σύλλογος και η παρουσία και η στάση καθενός από εμάς στη ΓΣ είναι που μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο και να εξαφανίσει τα κακώς κείμενα. Η απομόνωση, ο αυτοπεριορισμός και ο ελιτισμός σίγουρα δεν προσφέρουν τίποτα. Η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη.
Ένα όργανο το οποίο σέρνεται στις σκιες των αιθουσών διδασκαλίας και παρασιτεί στη πλάτη ολόκληρου του φοιτητικού συλλόγου είναι φυσικά το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ). Για εμάς χωρίς εμάς, συνεχίζει να υπάρχει λόγω παράδοσης (ή/και κομματικών συμφερόντων?) το συγκεκριμένο (άχρηστο) όργανο δρα και αποφασίζει μακριά από το φως των ανοικτών διαδικασιών, όπως είναι η ΓΣ ή ένα Συντονιστικό Κατάληψης.
Δεν θα κάνω λόγο για το πανηγυράκι που στήνεται κάθε χρόνο σε όλες τις σχολές, τις φοιτητικές εκλογές. Άνευ ουσίας, μία επίδειξη δύναμης από την εκάστοτε παράταξη.
Το τμήμα καθηγητών και η σύγκλητος από την άλλη αποτελούν ένα καλό τρόπο για να καταλάβει κανείς τη σαπίλα της πλειονότητας των μεγαλοκαθηγητάδων και των πρυτάνεων. Η συμμετοχή του φοιτητικού συλλόγου περιορίζεται στους παραταξιακούς και σε όποιον “ανήσυχο” ενδιαφέρεται για μία ακόμα εσωστρεφή και (στην πράξη) κλειστή διαδικασία.
Κάνοντας λόγο για τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος συνοπτικά, σίγουρα θεωρώ προβληματικές τις αντιλήψεις της συντεχνίας, τη πρεμούρα για την υποβάθμιση των πτυχίων, τον μονοθεματικό χαρακτήρα του κινήματος, τις όποιες αντιφάσεις του, την έλλειψη προταγμάτων αλληλεγγύης, κτλ. Όλα αυτά, όμως, είναι ρευστά, επαναπροσδιορίζονται και διαμορφώνονται συνεχώς από τα άτομα που συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται στο κίνημα. Οπότε επαναλαμβάνω και πάλι ότι ο απομονωτισμός και η ελιτίστικη στάση δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα. Άλλωστε της κριτικής προς τρίτους προηγείται η αυστηρή αυτοκριτική.
 
Κατάληψη και άλλες μορφές αγώνα:
 
Δεν λέει κανείς ότι η κατάληψη της σχολής είναι απαραίτητη για να δράσει κάποιος πολιτικά. Το συνειδητοποιημένο άτομο (που τυχαίνει να έχει και την ιδιότητα του φοιτητή) μπορεί και χωρίς η σχολή του να τελεί υπό κατάληψη, να θυσιάσει τον ελεύθερο του χρόνο και τα μαθήματα του και να δράσει αγωνιστικά με πολλούς τρόπους. Θα δράσει αγωνιστικά, αλλά κατά βάση ατομικά. Η κατάληψη αποτελεί έναν πυρήνα που μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο που ενδιαφέρεται να δράσει. Είναι ένας χώρος που τα υποκείμενα της σχολής παρευρίσκονται, συζητούν, οργανώνονται και πολιτικοποιούνται ατομικά και συλλογικά. Εκτός από αυτό, η κατάληψη σπάει την ομαλότητα όχι μόνο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δείχνει στον έξω κόσμο ότι υπάρχει μία κοιτίδα αντίδρασης στο πανεπιστημιακό περιβάλλον και δυναμιτίζει τις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται ιδιαίτερα σε περιόδους αναβρασμού, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα. Επιπλέον, η κατάληψη μας προσφέρει πρόσθετο χρόνο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε πολιτικά (ιδιαίτερα για όσους εκτός από την σχολή δουλεύουν παράλληλα).
Κύριοι (και δεν αναφέρομαι στα κομματόσκυλα, αυτοί ξέρουμε τι ρόλο βαράνε) που κατακεραυνώνετε την κατάληψη ως μέσο αγώνα και ευαγγελίζεστε άλλους τρόπους, γιατί αλήθεια δεν προτείνετε κάτι όταν σας ρωτάνε επίμονα επ' αυτού? Που είστε εξαφανισμένοι τη στιγμή που γίνονται πορείες ή άλλες δράσεις στο δρόμο? Γιατί δεν μαζεύεστε όλοι εσείς έξω από την κατάληψη να πραγματοποιήσετε μία “άλλη” δράση και να δώσετε το καλό παράδειγμα? Γιατί (οι περισσότεροι από εσάς) την αράζετε στις καφετέριες και τα κωλόμπαρα την ώρα που γίνεται πολύωρη ΓΣ και σκάτε 10 λεπτά πριν το τέλος της για να ψηφίσετε το πλαίσιο της ΔΑΠ? Γιατί δίνετε το παρόν όποτε το θυμάστε (ή όποτε σας καλούν...?) και πάντα σαν τρενάκι? Πως είναι δυνατόν να κλαψουρίζετε ότι δεν τηρούνται οι διαδικασίες της ΓΣ τη στιγμή που εσείς οι ίδιοι (οι πουθενάδες) δεν σέβεστε όλους τους υπόλοιπους που έχουν σταθερή παρουσία και συμμετοχή στις ΓΣ? Η διαδικασία, κύριοι, υπάρχει και διαμορφώνεται από τα υποκείμενα που την κινούν, και όχι από εξαφανισμένα καταστατικά και από γραφειοκρατικές μαλακίες. Η υπέρβαση της κανονικότητας και της γραφειοκρατείας δείχνει ότι η διαδικασία είναι υγειής. Αλήθεια αν η σχολή είναι ανοιχτή όλοι εσείς οι επιτήδειοι θα θυσιάσετε τις εξετάσεις, την παρακολούθηση μαθημάτων, τον ελεύθερο σας χρόνο, την υπομονή σας για να συμμετέχετε στις “άλλες” δράσεις? Ειλικρινά, σας καίγετε καρφάκι για το τι γίνεται γύρω σας ή μήπως έχετε συνειδητά επιλέξει τον ατομικό παρτάκικο δρόμο της εξεταστικούλας και της καριέρας και απλά στολίζετε αυτή σας την ανησυχία με “πολιτικούς” προβληματισμούς περί άλλων μορφών αγώνα? Η σχολή υπό κατάληψη υποβαθμίζει το κύρος του ιδρύματος? Ωραία. Να ανοίξει το ίδρυμα να απολαύσετε το κύρος του όσο προλαβαίνετε, γιατί πολύ σύντομα θα έχετε το “άλλο” ίδρυμα (εκτός αν τελικά δεν σας χαλάει, δεν ξέρω...)
Για να τελειώνουμε, λοιπόν, τη στιγμή που το φοιτητικό κίνημα δέχεται από την αρχή του την επίμονη επίθεση των αστικών ΜΜΕ που επιδίδονται σε εκτεταμένη λασπολογία (http://www.aformi.gr/2011/09/) και διαστρέβλωση της πραγματικότητας (με το που ψηφίστηκε το πλαίσιο της ΔΑΠ όρμησαν σαν τα αρπακτικά και δημοσίευσαν παντού το γεγονός του ανοίγματος μόνο της σχολής συνοδευόμενο από σχόλια περί ξεφουσκώματος του φοιτητικού κινήματος και περί ενδυνάμωσης του κινήματος (!!!) για ανοιχτές σχολές) έρχονται παράλληλα χεράκι-χεράκι διάφοροι “περίεργοι”, δηλαδή κομματόσκυλα της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, “ανεξάρτητοι” και ανεξάρτητοι φοιτητές, και φυσικά οι μεγαλοκαθηγητάδες και οι πρυτάνεις και συμπαρατάσσονται με το στρατόπεδο της άρχουσας τάξης, φτύνοντας το δηλητήριο τους στα μαχόμενα κομμάτια του φοιτητικού κόσμου. Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ πρωτοστατεί σε τέτοια “διαμάντια”, καθώς διαθέτει μεγάλο ποσοστό αντιδραστικών φοιτητών και πονηρών καθηγητάκων.
Ιδού:
Με επίσημη ανακοίνωση τους ο πρόεδρος της σχολής Γιάννης Γκόλιας και ο αναπληρωτής πρόεδρος Τάσος Στάμου προτρέπουν σε άνοιγμα της σχολής, αλλά και παράλληλη λειτουργία των συλλογικών οργάνων (http://www.civil.ntua.gr/uploads/anakoinosi_proedreiou.doc). (Ποιος πραγματικά πιστεύει ότι μία ΓΣ π.χ. εν μέσω εξεταστικής θα μαζέψει κόσμο.) Τη θέση αυτή υπερασπίζονται με επίσημη ανακοίνωση τους και με τις υπογραφές τους 172 μέλη της ΔΕΠ του ΕΜΠ (μέχρι την 24/9) γενικά (http://www.ntua.gr/announcements/general/an_15_9290.html) και συγκεκριμένα 31 από το τμήμα πολιτικών μηχανικών:
 
-Βιντζηλαίου Ε
-Γαντές Χ.
-Γερόλυμος Ν.
-Γκαζέτας Γ.
-Δερματάς Δ.
-Ζέρης Χ.
-Καββαδάς Μ.
-Κατσίρη Α.
-Κουμούσης Β.
-Λυμπέρης Κ. (αυτός που ήταν στο Πολυτεχνείο το '73...)
-Μακρόπουλος Χ.
-Μαμάης Δ.
-Μαμάσης Ν.
-Μέμος Κ.
-Μιμίκου Μ. (η προηγούμενη πρόεδρος της σχολής με πλούσιο βιογραφικό)
-Μουζάκης Χ.
-Μουτάφης Ν.
-Μποναζούντας Μ
-Νουτσόπουλος Κ.
-Πανταζίδου Μ
-Παντουβάκης Π
-Παπαδόπουλος Χ.
-Παπαδρακάκης Ε.
-Παπανικολάου Π.
-Σαπουντζάκης Ε.
-Στεφανάκος Ι
-Τζιριτα Α.
-Τρέζος Κ.
-Χατζημπίρος Κ. (ο καθηγητής αυτός είχε μιλήσει στο ΣΚΑΙ και είχε αυτοπροσδιοριστεί ως εκπρόσωπος της ακαδημαικής κοινότητας...)
-Ψαρράκη Β
-Ψυχάρης Ι.
 
 
Αυτή η παρατήρηση για να μην ξεχνάει κανείς τον ρόλο των καρεκλοκένταυρων, προνομιούχων, αντιδραστικών και νομιμόφρονων πανεπιστημιακών. Όποιοι καθηγητές αντιτίθενται στη κλίκα των αντιδραστικών συναδέλφων τους είναι δακτυλοδεικτούμενοι (κάτι που ισχύει προφανώς και για τους πιο “δραστήριους” και ενοχλητικούς φοιτητές).
 
------------------------------------------------------
 
Και επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλο μου ούτε και να μου κολλήσουν άλλοι ό,τι ταμπέλα θέλουν αυτοπροσδιορίζομαι και υπογράφω το κείμενο ως
 
ένας αναρχικός από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
 
 
 
Ο καθένας επιλέγει το δρόμο του...
 
Υ.Γ.: Όταν, φίλοι μου, φιλοΔΑΠίτες, πασοκόμουτρα, “ανεξάρτητοι” και το κακό συναπάντημα πάρετε το γαμοπτυχίο και δεν αξίζει ούτε όσο ένα κωλόχαρτο, θαλασσοδέρνεστε σαν τα βρεγμένα γατιά στην άβυσσο της ανεργίας, φάτε τα σκατά και σας πέσουν βαριά, πάρετε τα @ σας, με άλλα λόγια, αναρωτιέμαι αν έστω και τότε θα σηκώσετε κεφάλι ή θα πίνετε από το κρασί των δειλών και των αδιάφορων. Η ιστορία θα μας κρίνει.
 
Υ.Γ. 2: Τα παραπάνω δεν ισχύουν για φοιτητάμπουρες με μπαμπάδες που κατέχουν γραφεία, είναι εφοπλισταί ή επιχειρηματίες, τα κομματόσκυλα, και γενικά τους βολεμένους. Αυτοί έστω έχουν έναν λόγο να είναι αντιδραστικοί.
 
Υ.Γ. 3: Προσπάθησα να παρουσιάσω όλα τα γεγονότα χωρίς να αποκρύψω κάτι ή να διαστρεβλώσω οτιδήποτε. Όποια παράλειψη υπάρχει έγινε είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω έλλειψης πηγών (καθώς δεν ήμουν παρών σε όλα αυτά τα δρώμενα που παρουσιάζω παραπάνω). Για οποιαδήποτε διόρθωση ή σχολιασμό το κείμενο μπορεί να μεταφερθεί στο forum του athens indymedia και να συζητηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου