Πηγή:Alfavita
Συναντήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει η κυρία Διαμαντοπούλου με εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας και θέμα τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση
«Εχουν γίνει μεγάλα λάθη απ΄ όλους μας. Εχουμε όμως τώρα την ευκαιρία να τα διορθώσουμε, υπουργέ μου, αρκεί να μη γίνουν υποχωρήσεις...». Γνωστός καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στον οποίο ανήκουν αυτά τα λόγια έσκυψε
και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Για άλλη μία συνάντηση από εκείνες που πραγματοποιούνται σε ουδέτερο έδαφος με θέμα- τι άλλο; - τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, οι λεπτομέρειες για τις οποίες κρατιούνται σχολαστικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Παρούσα
σε ορισμένες και η κυρία Διαμαντοπούλου, ενώ σε παρόμοιες συνάξεις έχουν συμμετάσχει οι υφυπουργοί Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου - η πρώτη... διδάξασα, που άλλωστε δεν κρύβει τη σχέση της με την πανεπιστημιακή κοινότητα- και κ. Γ. Πανάρετος, αρμόδιος για θέματα πανεπιστημίων.
Στα δείπνα της κυρίας Διαμαντοπούλου στόχος, όπως χαρακτηριστικά λέει μέλος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, είναι οι παρόντες πανεπιστημιακοί να γίνουν οι... πολλαπλασιαστές των απόψεων του υπουργείου Παιδείας για την ανάγκη αλλαγή του τρόπου διοίκησης των ελληνικών ΑΕΙ.
Πίσω όμως στη συνάντηση της υπουργού με τον καθηγητή της Ιατρικής... Ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνο το βράδυ, αφού δήλωσε ότι «η λύση με τα Συμβούλια Διοίκησης εκτός ΑΕΙ είναι η μοναδική που μπορούμε να έχουμε», πρότεινε: «Προχωρήστε και αλλάξτε τον νόμο.Δεν πάει άλλο.Τα πανεπιστήμια της χώρας έχουν φτάσει στο αμήν.Τα ελέγχουν μια χούφτα απρόβλεπτων φοιτητών που διαλύουν τις Συγκλήτους και βρίζουν τους πρυτάνεις...». Η απάντηση που πήρε ήταν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τομές και θα τις κάνει. Πώς μεταφράζεται αυτό; Πιθανώς ότι ο νέος νόμοςπλαίσιο για τα ΑΕΙ θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα- αν και δεν έγινε ξεκάθαρο αν η ψήφισή του θα γίνει εξίσου γρήγορα ή θα πρέπει να περιμένουμε το καλοκαίρι...
Αναξιοκρατία και φαυλότητα
«Υπουργέ μου,πρέπει να προχωρήσετε» είπε το ίδιο βράδυ γνωστός καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, εκ των «πολλαπλασιαστών» που κλήθηκαν στη συγκεκριμένη συνάντηση. Το δείπνο διοργανώθηκε στο σπίτι εξαιρετικού κύρους πανεπιστημιακού, ο οποίος αξιοποιήθηκε προσφάτως στη διοίκηση του νεοσύστατου Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας. «Πρέπει να τολμήσετε» συνέχισε. «Να σταματήσει η αναξιοκρατία και η φαυλότητα στα πανεπιστήμια». Η υπουργός Παιδείας, πολύ προσεκτική, δεν χαρακτήρισε τους πανεπιστημιακούς αλλά προτίμησε να ακούσει τις προτάσεις των συνδαιτυμόνων της. «Η Διαμαντοπούλου έχει μιλήσει ως σήμερα με περισσότερους από 200 πανεπιστημιακούς» λέει στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που μίλησε στο «Βήμα». «Το κάνει σχεδόν σε κάθε πόλη όπου πηγαίνει. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν καθημερινά τα πανεπιστήμια,δεν συμμετέχουν στη διοίκησή τους και δεν έχουν πρόσβαση στα κανάλια εξουσίας. Το κάνει για να μάθει τι πιστεύουν και για να τους πει την άποψή της» συνεχίζει.
Η φιλόξενη υφυπουργός
Η μέθοδος των... μυστικών δείπνων σε σπίτια φίλων, πανεπιστημιακών, πολιτικών και μελών του ΠαΣοΚ με τη συνοδεία κρασιού και με ελαφρύ φαγητό εφαρμόζεται με επιτυχία από τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου. Η παράδοση ξεκίνησε όταν προ διμήνου, στο σπίτι της υφυπουργού Παιδείας κυρίας Χριστοφιλοπούλου, είχαν προσκληθεί περίπου 50 πανεπιστημιακοί. Η διοργάνωση είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς η υφυπουργός είναι γνωστή για τη φιλοξενία της και τα ευχάριστα τραπέζια που διοργανώνει. Θέμα συζήτησης, όπως είναι φυσικό, ήταν ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια και η αλλαγή στον τρόπο διοίκησής τους (η κυβέρνηση προτείνει Συμβούλια Διοίκησης με εξωπανεπιστημιακά μέλη και διορισμένους πρυτάνεις έπειτα από διεθνή διαγωνισμό).
Οι συνάξεις αυτού του είδους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως... παράλληλοι διάλογοι, στην προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προέκυψαν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, η οποία συνάντησε «τοίχο» στις νυν διοικήσεις των πανεπιστημίων. Εκτός από τους επίτιμους προσκεκλημένους, δηλαδή υπουργούς και υφυπουργούς, σε αυτές πρωτοστατούν επιφανείς πανεπιστημιακοί, κυρίως προερχόμενοι από την παντοδύναμη Ιατρική Σχολή Αθηνών, οι οποίοι και αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν στους συναδέλφους τους τις αλλαγές που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Ολα αυτά υπό τη γενική παραδοχή ότι «τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».
«Αρέσκονται στο να προσκαλούνται»
«Οι άνθρωποι αρέσκονται στο να προσκαλούνται σε τέτοιες εκδηλώσεις» λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ.Παπαθεοδώρου και προσθέτει: «Αν με ρωτήσετε,εμένα μ΄ ενδιαφέρει να βελτιωθεί η ανώτατη εκπαίδευση και μόνο, όλα τ΄ άλλα τα βρίσκω περιττά» . Τι λένε όμως και εκείνοι που δεν τα βρίσκουν περιττά, οι πανεπιστημιακοί που έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχες συναντήσεις; Απλά... δεν λένε. «Η συνάντηση αυτή, αν έγινε, έγινε σε ιδιωτικό χώρο και ο σεβασμός μου προς τον οικοδεσπότη δεν μου επιτρέπει να μιλήσω γι΄ αυτήν» λέει σχετικά ο καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών κ. Γ.Ζωγράφος σε σχετική ερώτηση του «Βήματος». Οσο για πρώην πρύτανη κεντρικού πανεπιστημίου της χώρας που προσκλήθηκε τρεις φορές αλλά δεν συμμετείχε σε καμία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με αυτόν «οι πανεπιστημιακοί ανταλλάσσουν απόψεις...Αυτό βοηθάει,είτε συμφωνούνείτε διαφωνούν με τον νόμο. Εχουν μια πιο καθημερινή εικόνα της υπουργού και των υφυπουργών και τελικά φεύγουν ικανοποιημένοι μόνο και μόνο επειδή ρωτήθηκαν».
Η ευθύνη και η προσπάθεια
«Φταίμε και εμείς για την κατάσταση στην οποία έχουν φθάσει τα πανεπιστήμια της χώρας» δήλωσε προσφάτως, στη συνάντηση που έγινε σε σπίτι στη Φιλοθέη, επιφανής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. «Το σύστημα έχει αποτύχει» τόνισε, «γι΄ αυτό και πρέπει να συμμετάσχουμε τώρα όλοι στην προσπάθεια να αλλάξει και να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ». Για την Ιστορία, στην ίδια συνάντηση συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και καθηγητές της δεύτερης «δύναμης» του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Νομικής Σχολής, οι οποίοι σχολίασαν ειρωνικά ότι οι δικηγόροι έχουν ευθύνη σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τους γιατρούς! Το θέμα, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε ένα μικρό debate που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των συνδαιτυμόνων. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος ο κ. Πανάρετος είχε κάνει μια κίνηση καλής θέλησης και συμμετείχε ο ίδιος σε συνάντηση που διοργανώθηκε από το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών Ιατρικής Αθήνας, την ΕΚΙΠΑ (Ενωση Καθηγητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών). Εκεί ενημέρωσε το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών για τις προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά άκουσε και τα αιτήματά τους.
Μάλιστα στη συνάντηση αυτή λέγεται ότι ζητήθηκε από τον κ. Πανάρετο να μεσολαβήσει στον υπουργό Υγείας ώστε να μην προχωρήσει στις αποφάσεις του όσον αφορά την αλλαγή του καθεστώτος- προς το δυσμενέστερον- της εργασίας των καθηγητών ΑΕΙ στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
Κανένας από τους συμμετέχοντες στα δείπνα δεν παραδέχεται ανοιχτά ότι παρέστη σε τέτοιου είδους συνάντηση.
Αυτή η... κρυψίνοια προκαλεί αντιδράσεις. Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου η υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, όπου και έγινε αποδέκτης παραπόνων.«Η κυρία Διαμαντοπούλου ήρθε στη Θεσσαλονίκη και δεν είδε τα μέλη των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων της αλλά συνάντησε μεμονωμένα, σε ιδιωτικά τραπέζια, πανεπιστημιακούς της Ιατρικής αλλά και της Νομικής Σχολής» λέει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Γ. Μυλόπουλος.«Υστερα από αυτό αντιδράσαμε, ζητήσαμε επίμονα να τη δούμε, ώσπου τελικά μάς δέχθηκε»συνεχίζει και αναρωτιέται:«Πρόκειται για αναβίωση των παλαιών πλατωνικών συμποσίων; Σίγουρα είναι μια ιδιότυπη μορφή διαλόγου για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, στον οποίο δεν καλούνται ποτέ πρυτάνεις, καθώς κρίνεται ότι είμαστε δεσμευμένοι και δεν μπορούμε να εκφράσουμε τη γνώμη μας ελεύθερα».
Σχόλιο: Το blog Φοιτητικό Κινημα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να δηλώσει ότι θα αποκαλύψει στο προσεχές μέλλον τους κρυφούς συνδαιτημόνες της Αννούλας στη Θεσσαλονίκη, υποστηρικτές και οφελούμενους των απορρυθμίσεων της ανώτατης εκπαίδευσης, τους πλέον αντιδραστικούς κύκλους πηγή, ενισχυτή, ατμομηχανή κάθε φαυλότητας στην ανώτατη εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία, τα ξεπουλημένα μέλη ΔΕΠ Ιατρικής του ΑΠΘ. Κρίμα η λαιμαργία είναι βλέπετε θανάσιμο αμάρτημα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου