Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών
Σε δεινή θέση έχει περιέλθει το ΤΕΙ Ηπείρου και ειδικότερα τα τμήματα των Ιωαννίνων, καθώς το υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά του εγκρίνει χρήματα μόνο για τους 178 από τους 270 συνολικά έκτακτους εκπαιδευτικούς (κάτι αντίστοιχο με τους «407» στα ΑΕΙ) που απασχολεί.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο από τη στιγμή που το αίτημα γίνεται ουσιαστικά εν μέσω της ακαδημαϊκής χρονιάς, τη στιγμή δηλαδή που όχι μόνο το ΤΕΙ έχει κάνει τον προγραμματισμό του και έχει υπογράψει τις συμβάσεις με τους έκτακτους διδάσκοντες, αλλά και δεν μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών του, προσαρμόζοντάς το στις καινούργιες συνθήκες. «Πλέον, αυτές οι δαπάνες δεν είναι ελαστικές» λέει ο κ. Γκίκας. Τις επόμενες μέρες, η διοίκηση θα προχωρήσει σε νέες συσκέψεις με τους προϊσταμένους των τμημάτων, «βλέποντας» και στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Υπό αυτό το κλίμα, της περιστολής των δαπανών, δεν μοιάζει καθόλου σίγουρο ότι το ΤΕΙ θα μπορέσει να απασχολήσει τον ίδιο αριθμό εκπαιδευτικών. Και αν η διοίκηση θεωρεί ότι τουλάχιστον, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορέσει να βρει και τρόπους να το αντιμετωπίσει μεγαλώνοντας τα τμήματα και μεταβάλλοντας τα ωρολόγια προγράμματα (κάτι που είκοσι μέρες πριν την έναρξης της εξεταστικής περιόδου, δεν γίνεται) αφού ό,τι είναι να γίνει θα γίνει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, το πρόβλημα δεν λύνεται. Διδάσκοντες και σπουδαστές θεωρούν ότι με τους μισούς έκτακτους, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα τμήματα και να γίνουν κανονικά τα μαθήματα.
Στο πανεπιστήμιο
Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η μεθαυριανή συνεδρίαση της συγκλήτου θα έχει στην ημερήσια διάταξή της και το θέμα των περικοπών, που μειώνουν τα χρήματα τα οποία παίρνει το ίδρυμα σχεδόν στο μισό, σε σχέση με πέρυσι. Ήδη, από τη βδομάδα πριν από το Πάσχα ο πρύτανης του ιδρύματος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση, με τη νέα περικοπή στις λειτουργικές δαπάνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, προσθέτοντας ότι η πρυτανική αρχή δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» σε θέματα φοιτητικής μέρμινας και επιστημονικής-διδακτικής διαδικασίας. Δεν απέκλεισε πάντως και τις κινητοποιήσεις, ως διαμαρτυρία για τις περικοπές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου