Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης: χωρίς θέρμανση και παράθυρα που μπάζουν

πηγή: Athens Indymedia

Φ.Ε.Θ. Οι φοιτητές που στεγάζονται ζουν την υποχρηματοδότηση, την αδιαφάνεια και την αβεβαιότητα.

Άρρωστοι φοιτητές χαμηλών τάξεων ζουν στο κρύο, και με δυσκολίες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στεγάζονται μέσα σε δωμάτια 3*4 με μεγάλα παράθυρα τα οποία καινούρια η παλαιά μπάζουν αέρα, η θέρμανση παραμένει άγνωστο εάν θα λειτουργήσουν φέτος.  Μερικοί χρησιμοποιούν αερόθερμα κ.α. τα οποία δεν αντέχει το ηλεκτρικό σύστημα με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο ράφι.
 
Για ένα φοιτητή ο οποίος δεν έχει χρήματα (γιατί εκτός από βολεμένους υπάρχουν και  άτομα με μηδαμινά εισοδήματα στις εστιίες) η διαδικασία να πάρει φάρμακα αν αρρωστήσει είναι, να πάει στον γιατρό στο εφημερεύων νοσοκομείο, να του γράψει φάρμακα, να πάει στο γιατρό της λέσχης, ο οποίος δουλεύει καθημερινές μέχρι το μεσημεράκι, να του τα θεωρήσει στη πανεπιστημιακή ασφάλιση, μετά να πάει στο φαρμακείο και να τα παραλάβει. Δηλαδή με 40 πυρετό, αστική συγκοινωνία, χωρίς χρήματα, απόγευμα η αργία τρέχα γύρευε.

Η κατάσταση στις εστίες είναι πιο πολύπλοκη. Τα γεγονότα φάσκουν και αντιφάσκουν. Δεν υπάρχουν χρήματα για βασικές ανάγκες όπως δηλώνει η διεύθυνση τα τελευταία χρόνια, αλλά από πέρσι ξαφνικά βρέθηκαν χρήματα για:
α)να δίνουν κόκα κόλα στην λέσχη σίτισης τον εστιακών
β)να αλλαχτούν τα παλαιά καθίσματα στο κινηματοθέατρο της εστίας με καινούρια άβολα νοσοκομειακά.
γ)να υλοποιείσει την προεκλογική του καμπάνια ο Πρύτανης Μυλόπουλος για δωρεάν διαδίκτυο σε όλες τις εστίες (σάπιο ταχύτητας χελώνας) άξιας χιλιάδων ευρώ.(ενώ όταν διεκδικούσαν οι φοιτητές από προ κρίσης δεν υπήρχαν λεφτά)
δ) αλλαγή μερικών παλαιών τουαλετών και παραθύρων με άλλα τα οποία είναι επίσης προβληματικά και φθάρθηκαν γρήγορα, αξίας που μπορεί να φτάνει πάνω από εκατομμύριο.
ε)ασφαλτόστρωση του προαυλίου
κ.α.

Και όλα αυτά ενώ μετράνε πόσες μαρμελάδες θα πάρεις στο πρωινό, πόσα πιάτα φαγητό θα φας, ο τεχνικός έρχεται μετά από ένα μήνα αφού δηλώσεις σοβαρή βλάβη στο δωμάτιο, όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ασυντήρητες και φθαρμένες,  οι νέοι εργαζόμενοι στο εστιατόριο (λέσχη σίτισης εστιακών) είναι συμβασιούχοι από εργολάβο με συμβόλαια ακόμα και λιγότερο του ενός μήνα με εξευτελιστικό μισθό. Ενώ σε κυνηγάν να πληρώσεις το ''ενοίκιο'' 5 ευρό για Έλληνες και από ξένους άγνωστο , έχουν ακουστεί από 30 μέχρι 150 ευρό. Ενώ τα κυλικεία των εστιών ανεβάζουν τις τιμές κάθε μηνά. Ενώ πλυντήρια δεν υπάρχουν.  Και ενώ οι διευθύνσεις δεν θέλησαν ποτέ να μας παρουσιάσουν δημόσια έγγραφα με τους διαγωνισμούς τον εργολάβων, τους τιμοκαταλόγους των προμηθειών και τους διαγωνισμούς εισαγωγής νέων φοιτητών (τα οποία αποφασίζονται από μυστικιστική εφορευτική επιτροπή η οποία "συμμετέχουν" και ''αξιοκρατικά ορισμένοι από τον σύλλογο εστιακών φοιτητές'') .

Τώρα μας λένε ότι το Ε.Υ.Ν. το οποίο είχε τις εστίες βρίσκεται αόριστα σε κατάργηση -συγχώνευση.

ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου