Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ανεβάζουν το θερμόμετρο οι τροπολογίες της Αννας

πηγή: enet.gr

Η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων εκχωρείται στο υπουργείο, καταγγέλλουν οι πρυτάνεις, ενώ επικρατεί σύγχυση με τη σωτηρία εξαμήνου και εξεταστικής
Στα άκρα φτάνει πλέον η κόντρα μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων, μετά την κατάθεση τροπολογιών στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ, την Παρασκευή το απόγευμα, στη Βουλή. 

Οι πρυτάνεις λένε χαρακτηριστικά ότι πλέον η υπουργός «θέλει να πάρει η ίδια τα κλειδιά των πανεπιστημίων και να διοικεί εκείνη στη θέση τους. Θα μας οδηγήσει τελικά να κλείσουμε έστω και για λόγους συμβολισμού τα ιδρύματα».
Αφορμή για τη νέα αυτή αντιπαράθεση είναι η τροπολογία που ορίζει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο Οργανισμός και ο Εσωτερικός Κανονισμός των Πανεπιστημίων (κάτι που απαιτεί τουλάχιστον ένα χρόνο) η ίδια η υπουργός θα ορίζει ολόκληρη την εσωτερική ζωή των ιδρυμάτων, που έχει σχέση με εκλογική διαδικασία. Δηλαδή:
*Την ανάδειξη εκπροσώπων καθηγητών, φοιτητών και κάθε είδους προσωπικού στα συλλογικά όργανα.
*Τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών, την ανάδειξη των οργάνων, την υποβολή υποψηφιοτήτων, την ανακήρυξη υποψηφίων, τους εκλογικούς καταλόγους, τα εκλογικά τμήματα, τη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών, τα ψηφοδέλτια, τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και των ψήφων, τις ενστάσεις, τα πρακτικά καταμέτρησης κ.λπ.
«Πριν καλά καλά εφαρμοσθεί ο νέος νόμος το υπουργείο προέβη σε τροπολογίες» μας είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Μυλόπουλος. «Κι αυτό γίνεται επειδή διαπιστώνει πλέον ότι δεν εφαρμόζεται ο νέος νόμος, όπως λέγαμε εμείς τόσο καιρό. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία που κατατέθηκε επιδεινώνεται η ήδη βεβαρημένη κατάσταση στα πανεπιστήμια. Προκαλείται περαιτέρω σύγχυση και αναταραχή. Γιατί στην ουσία, εκχωρείται η αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων στο υπουργείο, κι αυτό δεν έχει προηγούμενο. Κάποιος πρέπει να σταματήσει το υπουργείο στον κατήφορο που έχει πάρει...».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, τονίζει: «Επιβεβαιώνεται ότι ο νόμος δεν ήταν προετοιμασμένος. Αλλά το χειρότερο είναι ότι με την τροπολογία το υπουργείο ολοκληρώνει τις προσπάθειες χειραγώγησης και παρέμβασης στη ζωή των ιδρυμάτων, κάτι που είναι βέβαιον πως θα αποτύχει. Πάντως, σε κάθε περίπτωση μία νομοθετική ρύθμιση, όπως η συγκεκριμένη, δεν μπορεί να καταλύει ή να περιορίζει την ασφάλεια δικαίου, ούτε να παραδίδει με νομοθετική εξουσιοδότηση τις εκλογικές διαδικασίες των πανεπιστημίων στο υπουργείο Παιδείας».
Ομως συγχρόνως οι πρυτάνεις παρατηρούν ότι το υπουργείο δεν ακολουθεί ούτε το δικό του χρονοδιάγραμμα, αφού δεν ανακοίνωσε ακόμη το σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές των νέων μελών του Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να το είχε κάνει ώς την προηγούμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα είναι τόσο περίπλοκο που θα χρειασθεί ειδικό λογισμικό για να αναλύσει την κάθε ψήφο.
Ομως τα προβλήματα με την εφαρμογή του νέου νόμου είναι απλώς το «κερασάκι στην τούρτα», λένε πρυτάνεις, αφού, παρά το γεγονός ότι φθίνουν οι καταλήψεις, σύγχυση, ασάφεια και αβεβαιότητα επικρατούν σε όλα τα ιδρύματα.
Το πρώτο πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν είναι η εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Αλλα ιδρύματα αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον παλιό νόμο και άλλα τον καινούριο. Ετσι σε άλλα χάνεται η εξεταστική, ενώ σε ορισμένα αποφασίζεται ακόμη και να παραταθεί το ακαδημαϊκό έτος για να μη χαθούν και η εξεταστική και το εξάμηνο. Κι όλα αυτά επειδή, σύμφωνα με τον νέο νόμο, δεν μπορεί να γίνονται ταυτόχρονα διδασκαλία και εξετάσεις όπως γινόταν στο παρελθόν. Μάλιστα σε ορισμένα τμήματα για να μη χαθεί το νέο εξάμηνο θα αρχίσουν τη διδασκαλία, και τα Σάββατα θα κάνουν τις εξετάσεις του παλιού εξαμήνου.
Ηαπόλυτη σύγχυση, όμως, προκλήθηκε στους επί πτυχίω φοιτητές για τις εξετάσεις με τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας. Αρχικά ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Β. Παπάζογλου, έστειλε εγκύκλιο ότι όσοι είναι στο πτυχίο και χρωστούν μέχρι πέντε μαθήματα μπορούν να τα δώσουν. Την ίδια ώρα ανακοίνωση του Πολιτικού της Νομικής ειδοποιούσε τους επί πτυχίω φοιτητές ότι μπορούν να εξεταστούν μέχρι και σε οκτώ μαθήματα, αλλά υπό την προϋπόθεση να φέρουν δικαιολογητικά ότι έχουν γίνει δεκτοί σε μεταπτυχιακές σπουδές ή χρειάζονται το πτυχίο γιατί εργάζονται και απαιτείται από τον εργοδότη τους.
Τελικά, με νέα εγκύκλιο του το υπουργείο αναγκάσθηκε να υποχωρήσει και επέτρεψε την εξέταση των συγκεκριμένων φοιτητών σε όσα μαθήματα αποφασίσει το τμήμα στο οποίο φοιτούν...
«Με δυο λόγια», τονίζει ο Γ. Μυλόπουλος, «η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο»...
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το πρόβλημα της περικοπής κονδυλίων, κυρίως των μειώσεων εκπαιδευτικού προσωπικού, που επιβάλλουν οι νέες οικονομικές συνθήκες, απειλεί να τινάξει στον αέρα τη στοιχειώδη λειτουργία των ιδρυμάτων.
Οπως λέει ο Θ. Παπαθεοδώρου, «η οριζόντια μείωση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών κατά 50% έχει δημιουργήσει συνθήκες αδυναμίας στα προγράμματα σπουδών, που μεταφράζεται ακόμη και σε μείωση των μαθημάτων επιλογής. Πέρυσι, στο δικό μας ίδρυμα είχαμε 30 συμβασιούχους και φέτος μόνον οχτώ. Πέρυσι, τα πράγματα "μπαλώθηκαν" γιατί δεν επαρκούσαν ούτε οι 30, φανταστείτε τι γίνεται φέτος...».
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Δ. Νίνος, δηλώνει ότι αν δεν ληφθεί μέριμνα για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, τότε στο μεγαλύτερο ΤΕΙ της χώρας δεν θα αρχίσουν μαθήματα στις 17 Οκτωβρίου.
«Φέτος για όλα τα ΤΕΙ δόθηκαν 1.300 θέσεις έκτακτου προσωπικού, ενώ πέρυσι 2.800. Είναι δυνατόν να γίνουν μαθήματα και να λειτουργήσουν τα εργαστήρια για χιλιάδες σπουδαστές με αυτό τον τρόπο, τη στιγμή μάλιστα που συνταξιοδοτούνται πολλοί και δεν καλύπτονται οι θέσεις τους;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου