Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ποιοι αναγγέλλουν την κατάργηση του Ασύλου;!

πηγή: edopolytexneio.gr

Όλη η αλήθεια για τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κόντρα στην κατευθυνόμενη δημοσιογραφία των κυρίαρχων ΜΜΕ απ’ το Υπουργείο Παιδείας:

     Το απόγευμα της Δευτέρας, 10 Οκτώβρη, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Σύλλογος Φοιτητών είχε πάρει απόφαση για παράσταση διαμαρτυρίας στην Γενική Συνέλευση του Τμήματος, που θα συζητούσε το ζήτημα της εξεταστικής περιόδου. Προηγούμενα, οι καθηγητές του τμήματος είχαν πάρει απόφαση να χαθεί η εξεταστική, ενώ είχε γίνει μόνο ΜΙΑ εβδομάδα κατάληψης!  Η εκδικητικότητα αυτή απ’ τη μεριά των καθηγητών και η καταπάτηση κάθε δικαιώματος των φοιτητών στην εξεταστική, που μόνο σκοπό έχει την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων και την τρομοκρατία των φοιτητών, οδήγησε σε μια πολύωρη διαδικασία, με τους φοιτητές να απαιτούν το αυτονόητο: Να εξεταστούν στα μαθήματα που διδάχθηκαν τα δύο προηγούμενα εξάμηνα. Η κινητοποίηση κράτησε μέχρι λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, με τους καθηγητές να “κόβουν”, τελικά, την εξεταστική.
Οι καθηγητές του Φυσικού Ηρακλείου δείχνουν το δρόμο για το πανεπιστήμιο του ΔΝΤ και της Διαμαντοπούλου! Απαγόρευση κάθε αγώνα και κάθε αντίδρασης μέσα στα πανεπιστήμια και παραδειγματική τιμωρία για τους αγωνιζόμενους φοιτητές, που αγωνιούν για το μέλλον τους.
     Παράλληλα, αναστάτωση προκάλεσε η παρουσία ομάδας ΔΙΑΣ γύρω απ’ το χώρο του Πανεπιστημίου, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης. Οι φοιτητές υποπτεύθηκαν ότι τους κάλεσαν οι καθηγητές, κάτι το οποίο οι ίδιοι διέψευσαν. Την εμπλοκή της στην παρουσία της αστυνομίας έξω απ’ το άσυλο, διέψευσε και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ευτυχώς, η μαζική παρουσία των φοιτητών στην κινητοποίηση του Συλλόγου απέτρεψε την παρέμβαση της αστυνομίας και την καταπάτηση του ασύλου.
     Παρά τις διαψεύσεις για εισβολή της αστυνομίας στο άσυλο, με έκπληξη διαβάσαμε στο διαδίκτυο τα άρθρα για το γεγονός από διάφορες εφημερίδες και ενημερωτικά site. Οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης έτρεξαν να διαστρεβλώσουν την είδηση αυτή και να χαιρετίσουν την εφαρμογή του νέου Νόμου-Πλαίσιο! Τα κυρίαρχα ΜΜΕ δείχνουν για μια ακόμα φορά ότι δεν έχουν στόχο την αντικειμενική ενημέρωση, αλλά την αναπαραγωγή της κυβερνητικής προπαγάνδας, την τρομοκράτηση του αγωνιζόμενου κόσμου και να εφαρμόσουν τις αλλαγές στην συνείδηση του λαού, πριν καν γίνουν πραγματικότητα

 Κάποιοι σχετικοί τίτλοι είναι οι παρακάτω:
Το ΒΗΜΑ: Εφαρμογή του νόμου περί ασύλου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ελευθεροτυπία: «Έφοδος» της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης    
in.gr: Άσυλο τέλος και επισήμως με έφοδο της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας για το θέμα:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
             Σε απάντηση δημοσιεύματος στο in.gr και την εφημερίδα «το Βήμα», η Πρυτανεία ανακοινώνει ότι οι ακόλουθες πληροφορίες «έφοδο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Τρίτης η αστυνομία, …… και «η αστυνομία πήγε, εισήλθε στο Πανεπιστήμιο αλλά με παρέμβαση του Πρύτανη Ευρ. Στεφάνου δεν συνέλαβε κανέναν αλλά απλά έμεινε στο χώρο για να τον περιφρουρήσει» είναι απολύτως ανακριβείς ως ψευδείς!
            Όσον αφορά στην άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης κατά παντός υπευθύνου, των αναφερόντων στα ανωτέρω δημοσιεύματα, ο Πρύτανης ήρθε σε άμεση επαφή με την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου η οποία τον διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο είναι επίσης αναληθές.
  Από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης

     Φαίνεται, πάντως, ξεκάθαρα η βούληση του Υπουργείου και κάθε υποστηρικτή της πολιτικής του να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου και την κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Η καταστολή των μαθητικών καταλήψεων, των συνελεύσεων στις πλατείες και ο χημικός πόλεμος στις απεργίες δείχνουν ότι όποιος αντιστέκεται στην ανίερη συμμαχία ΠΑΣΟΚ – ΔΝΤ – ΕΕ είναι στο στόχαστρο. Είναι στο χέρι του φοιτητικού κινήματος να παλέψει για την κατάργηση του νέου νόμου και να αποτρέψει κάθε αντιδραστική αλλαγή στα πανεπιστήμια.

2 σχόλια:

  1. Τελικά η εξεταστική χάθηκε ή όχι; Οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν σχετικά ή απλά αποδέχτηκαν την απόφαση της Συγκλήτου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από Indymedia https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1341457
    Μία μικρή ιστορική αναδρομή(όποιος ξέρει ας πάει παρακάτω): Τη δευτέρα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από το σύλλογο στη συνέλευση τμήματος με αίτημα να δοθούν τα 4 υποχρεωτικά μαθήματα που δεν δόθηκαν λόγω κατάληψης. Παρά του ότι ο σύλλογος είχε 3 διαφορετικές προτάσεις για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό οι καθηγητές κράτησαν μία αδιαπραγμάτευτη στάση με κουβέντες όπως "και η ίδια η υπουργός να μου το πει εγώ το μάθημα δεν το δίνω." Τους κλείσαμε λοιπόν μέσα απαιτώντας να συζητήσουν το θέμα. Η αντίδρασή τους ήταν υστερική για άλλη μία φορά. Φωνές, πείσματα και ένας από αυτούς ο Χαρμανδάρης ο 1ος κάλεσε την αστυνομία. Μπάτσοι δεν μπήκαν στη σχολή όπως ψευδώς έγραψε το βήμα αλλά το κάθαρμα έδωσε ονόματα φοιτητών στην ασφάλεια και απειλούν συνεχώς για μυνήσεις. Η διαμαρτυρία έληξε στις 2 το βράδυ.

    Από τότε μας απειλούν συνέχεια ότι θα κάνουν μύνηση στο ΔΣ. Έχουν μάλιστα στοχοποιήσει τα μέλη του και όποτε τους βλέπουν σε μάθημα τους κάνουν προσωπικές επιθέσεις. Ο Ηλιόπουλος(καθηγητής εργαστηρίων) έσκιζε τις λίστες των εργαστηρίων και έλεγε ότι δεν θα ξανακάνει εργαστήρια όλο το εξάμηνο. Είπε μάλλιστα σε ένα παιδί του ΔΣ να περιμένει το μυνητήριο στο σπίτι του. Ο Χαρμανδάρης δεν μπήκε για μάθημα ενώ την ίδια ώρα περιφερόταν επιδεικτικά στους διαδρόμους με ένα μυδίαμα ικανοποίησης. Ο Τομαράς διάβασε στο μάθημά του την εισήγηση που θα έστελνε στον πρύτανη για τη διαγραφή των μελών του ΔΣ. Γενικότερα έχουν σαλτάρει!

    Δεδομένης της κατάστασης έγινε έκτακτη συνέλευση του συλλογου που αποφάσισε κοινές δράσεις και συντονισμό των φοιτητών για να λύσουμε το θέμα του φυσικού(αυθαιρεσία καθηγητών, καταστολή). Πέρα των άλλων ο σύλλογος αποφάσισε ότι θα διασφαλίσει τη μετάδοση της γνώσης στο πανεπιστήμιο και όσα μαθήματα αρνιούνται να κάνουν οι καθηγητές θα τα κάνουν μόνοι τους οι φοιτητές με τη βοήθεια μεγαλοετών και μεταπτυχιακών.

    Θα εστιάσω λοιπόν σε ένα περιστατικό. Ο Κυρίτσης(καθηγητής του Μ1) μετά από 3 μέρες αποχής για παραδειγματισμό στους φοιτητές, μπήκε για μάθημα. Μόλις όμως είδε ένα παιδί του ΔΣ είπε ότι δεν μπορεί να κάνει μάθημα αν υπάρχουν συγκεκριμμένα άτομα μέσα στο αμφιθέατρο και απείλησε ´οτι θα αποχωρήσει. Φυσικά κανένας φοιτητής δεν είπε να φύγει το παιδί οπότε ο καθηγητής αποχώρησε. Σημειώνω ότι το Μ1 είναι μάθημα πρώτου έτους μιας και εκεί θέλουν να πουλήσουν πιο έντονα τον τσαμπουκά τους. Μέσα στο αμφιθέατρο ήταν σκόπιμα κάποιοι μεγαλοετείς που υπενθύμισαν την απόφαση του συλλόγου και προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν ώστε να γίνει το μάθημα. Αρκετοί πρωτοετείς έμειναν, συζήτησαν και τελικά έκαναν μόνοι τους το μάθημα. Δεν χρειάστηκε καν η βοήθεια των μεγαλοετών. Συζητούσαν, διαφωνούσαν και σχολίαζαν. Δεν υπήρχε κανείς "αυθεντίας" οπότε κανείς δε φοβόταν να πει τη διαφορετική σκεψη του. Επίσης ο φοιτητής που κάθε φορά σχολίαζε την άσκηση περιέγραφε και τα σημεία στα οποία είχε σκαλώσει και γινόταν συζήτηση. Τα περισσότερα ένας καθηγητής ίσως τα θεωρούσε αυτονόητα. Ήταν κοινή παραδοχή ότι η διαδικασία του μαθήματος ήταν πιο άμεση και απολαυστική. Οι πρωτοετείς λοιπόν αποφάσισαν να κάνουν μόνοι τους και τις αναπληρώσεις! Ομάδες θα μελετουν από πριν σημειώσεις και βιβλίο και θα δίνουν μία μικρή καθοδήγηση στους υπόλοιπους. Άλλη ομάδα για κάθε θέμα ανάλογα σε τι είναι καλός ο καθένας.

    Για μένα είναι ό,τι πιο αισιόδοξο γενήθηκε από την όλη διαδικασία. Γκρεμίζει την αυθεντία, τονώνει την αυτοπεπηθηση και έτσι σπάει τον εκβιασμό. Δικαίωμά μας είναι και να μαθαίνουμε και να αγωνιζόμαστε!Θα τα κάνουμε λοιπόν και τα 2 είτε το θελει ο εκάστοτε εξουσιαστής είτε όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή