Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Πάει το 6μηνο στο ΤΕΙ, σε απεργία πάνε οι δάσκαλοι

πηγή: enet.gr

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ • ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ

Στην απώλεια του χειμερινού εξαμήνου οδηγείται πιθανότατα το ΤΕΙ Αθήνας που αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή τής έναρξης μαθημάτων από τις 17 Οκτωβρίου, για μία εβδομάδα. Αιτία, οι δραστικές περικοπές τόσο στο δυναμικό των διδασκόντων όσο και σε δαπάνες που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του Ιδρύματος. 
  
Το ΤΕΙ Αθήνας προειδοποιεί ακόμη το υπουργείο Παιδείας ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά το πρόβλημα θα αναγκαστεί να αναστείλει οριστικά τη λειτουργία του με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Τους χρωστούν 3 μήνες
Η απόφαση αναστολής των μαθημάτων για μία εβδομάδα ελήφθη ομόφωνα χθες από το συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας, διότι παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί οι σχετικές πιστώσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού, τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν εγκρίνει ακόμη τον απαραίτητο αριθμό έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ώστε το Ιδρυμα να λειτουργήσει, έστω, στοιχειωδώς.
Η κατάσταση όμως γίνεται ακόμη δυσμενέστερη καθώς δεν έχουν σταλεί οι επιχορηγήσεις των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για εγκεκριμένους αλλά «ψαλιδισμένους» προϋπολογισμούς με αποτέλεσμα το Ιδρυμα να μην μπορεί σήμερα να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του.
Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας σε έκτακτη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Εάν τα παραπάνω θέματα δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, το Ιδρυμα θα αναγκαστεί να μην επικυρώσει τις εγγραφές όλων των σπουδαστών που ήρθαν στο Ιδρυμα από μετεγγραφές και άλλες ειδικές κατηγορίες διότι εισήχθησαν στο Ιδρυμα χωρίς την έγκρισή του και φυσικά δεν μπορεί να τους προσφέρει τις εκπαιδευτικές παροχές του».
Η εικόνα καθηγητών-φοιτητών, πέρσι και φέτος σε αριθμούς είναι αποκαλυπτική:

Οι αριθμοί
* Στο ΤΕΙ Αθήνας, το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 δόθηκαν 498 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Την τελευταία πενταετία συνταξιοδοτήθηκαν 215 μέλη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και ο αριθμός των υπηρετούντων σήμερα είναι 503.
* Φέτος, από τις 400 εγκεκριμένες θέσεις Ε.Π., στα ΤΕΙ δόθηκαν 50, ενώ στα πανεπιστήμια δόθηκαν 350 θέσεις. Με βάση τα στοιχεία αυτά ο αριθμός των εγκεκριμένων θέσεων Ε.Π. που αντιστοιχούν στο ΤΕΙ Αθήνας είναι μόλις 9.
* Σε επίπεδο εισακτέων τώρα. Φέτος εισήχθησαν 3.847 σπουδαστές όλων των κατηγοριών δηλαδή περίπου όσοι και πέρσι, ενώ η πρόταση του Συμβουλίου του Ιδρύματος ήταν για 2.770 σπουδαστές.
* Φέτος, ο προϋπολογισμός του ιδρύματος μειώθηκε κατά 60%.
Το ΤΕΙ Αθήνας ζητεί ακόμη από το υπουργείο Παιδείας να κάνει χρήση του ειδικού κωδικού που υπάρχει στον προϋπολογισμό κάθε Ιδρύματος, αφορά κονδύλια για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού και ο οποίος, παρά τις μειώσεις, μπορεί να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες.

«Κανένα Ιδρυμα δεν μπορεί να πάρει απόφαση για αναστολή λειτουργίας του», δήλωσε η Αννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή την ανακοίνωση του ΤΕΙ Αθήνας και πρόσθεσε: «Σε εποχές βαθιάς κρίσης οι δάσκαλοι πρέπει να κρατήσουν ανοιχτές τις σχολές, οι γιατροί ανοιχτά τα νοσοκομεία. Τους καλώ λοιπόν να συμβάλουν μαζί με την Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου