Πηγή:Enet
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
Σε διήμερη αναστολή μαθημάτων βρίσκεται από χθες η Νομική Σχολή Αθηνών, διαμαρτυρόμενη για την εφαρμογή ενός και μόνο συγγράμματος ανά μάθημα απροειδοποίητα στη μέση της χρονιάς, δημιουργώντας προβλήματα σε φοιτητές και καθηγητές αφού έχουν μείνει χωρίς βιβλία σε ορισμένα μαθήματα.
«Δεν έχουμε όλα τα βιβλία που χρειαζόμαστε και θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε τα υπόλοιπα», δηλώνουν φοιτητές του τμήματος, αναφέροντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως μερικά βιβλία αποτελούνται από δύο τόμους και έχουν λάβει μόνο τον ένα. «Η εγκύκλιος για την άμεση εφαρμογή του ενός και μοναδικού συγγράμματος κοινοποιήθηκε στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου, σε άκαιρη στιγμή και χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι οι κατάλογοι με τα συγγράμματα που διδάσκονται είχαν βγει από τον Οκτώβριο», τονίζει ο πρόεδρος της Νομικής Θόδωρος Φορτσάκης, για να επισημάνει την ουσία του προβλήματος: «Η μη διανομή συγγραμμάτων που θεωρούνται απαραίτητα, ειδικά ελλείψει οργανωμένων βιβλιοθηκών, θίγει βαθύτατα το δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και μειώνει βάναυσα το επίπεδο της ποιότητας διδασκαλίας».
Το πρόβλημα, πάντως, φαίνεται να εντοπίζεται σε περίπου 10 βιβλία του τμήματος (από τα 110) αλλά προδιαγράφει, όπως τονίζουν φοιτητές και καθηγητές, την πολιτική του υπουργείου με τη μετακύλιση του κόστους των σπουδών στους φοιτητές. Το υπουργείο, από την άλλη, υποστηρίζει πως το πρόβλημα οφείλεται, κυρίως, στην ανακολουθία της Νομικής. Ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Β. Παπάζογλου, σε σχετική επικοινωνία δήλωσε πως η Νομική κλήθηκε ν’ ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία (δήλωση μεταξύ τριών επιλογών, ενός βιβλίου και ενός βοηθητικού) και να δηλώσει αιτιολογημένα όσα μαθήματα χρειάζονται περισσότερα του ενός βιβλίου. «Ανταποκρίθηκε με καθυστέρηση, αλλά εμείς το δεχθήκαμε και κάναμε και τις απαραίτητες αλλαγές που αφορούσαν έξι μαθήματα, όπως μας είπαν και φοιτητές που ήρθαν στο γραφείο μου. Κι όμως η Νομική αμέσως μετά δήλωσε πως αλλαγές πρέπει να γίνουν σε όλα τα μαθήματα της Νομικής», συμπλήρωσε, αναφέροντας με νόημα πως από το σύνολο των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια, το 3,6% είχαν τρία και πλέον βιβλία και ήδη τα περισσότερα τμήματα τα μείωσαν σε όχι πάνω από δύο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου