Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Κίνδυνος «λουκέτου» του εργαστηρίου βιοχημείας της Ιατρικής για 845 ευρώ!

Πηγή:onLarissa.gr
Η γενική συνέλευση του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το εργαστήριο βιοχημείας του τμήματος, διαμαρτύρεται έντονα για την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση που οδηγεί σε απαξίωση της Παιδείας και του δημόσιου πανεπιστημίου και ευτελίζει το επίπεδο των γνώσεων που οφείλει να παρέχει ένα Ιατρικό τμήμα καταξιωμένο και αναγνωρισμένο διεθνώς.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του τμήματος Ιατρικής, γνωστοποιεί ένα μείζον θέμα που προέκυψε και οδηγεί σε αδυναμία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο τμήμα. Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Βιοχημείας παρέχει εκπαίδευση σε τρία εργαστηριακά μαθήματα ανά έτος, δηλαδή Ιατρική Χημεία, Βιοχημεία Ι, Βιοχημεία ΙΙ, οι εργαστηριακές ασκήσεις των οποίων αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το κόστος αναλώσιμων αυτών των εργαστηριακών ασκήσεων καλυπτόταν μέχρι πρόσφατα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Τμήματος που αναλογεί στα μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου, αλλά και την έμμεση συνεισφορά αντιδραστηρίων που αγοραζόταν από άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Όμως ο Τακτικός Προϋπολογισμός του 2010 υπέστη δραματική μείωση, αυτός του 2011 είναι μηδενικός προς το παρόν και οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης έχουν προ πολλού εκλείψει. Για το τρέχον έτος είναι αναγκαία η προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλώσιμων κόστους 845 ευρώ που είναι απαραίτητα για την διεξαγωγή των δύο από τις πέντε Φοιτητικών Εργαστηριακών Ασκήσεων (ΦΕΑ) που έχουν προγραμματιστεί. Το ποσό αυτό όμως δεν είναι διαθέσιμο και το εργαστήριο βιοχημείας θα βρίσκεται στην πολύ δύσκολη θέση να αδυνατεί να προσφέρει τα δύο υποχρεωτικά μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου.
Η μη διεξαγωγή δύο από τις πέντε ΦΕΑ σημαίνει επανάληψη της διδασκαλίας το επόμενο έτος, γεγονός που πλήττει τη λειτουργία του Τμήματος, καταλήγει η ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης του τμήματος Ιατρικής.     
Μ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου