Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Σημείωμα προς φοιτητές-κομμουνιστές: Για τη ''χρήση'' της διαλεκτικής και τη ''σύνθεση''

πηγή: Τάξεις και Ηθική
του Ονειρμού

Αγαπητό και αγωνιστικό φοιτηταριάτο,


    ΕΛΕΟΣ πια με την ''διαλεκτική'' όπου μας βολεύει! Κουράστηκα να ακούω ότι το ένα και το άλλο έχουν μια ''διαλεκτική σχέση'', ότι όλα αλληλεπιδρούν ''διαλεκτικά'' μεταξύ τους, και το κορυφαίο, ότι ένα πολιτικό μόρφωμα λειτουργεί με βάση το ''διαλεκτικό τρίπτυχο'', θέση-αντίθεση-σύνθεση. Εδώ γελάμε. Ας τα πιάσουμε ένα ένα:

    Δύο πράγματα έχουν ''διαλεκτική σχέση'' μεταξύ τους. Στην καλύτερη περίπτωση αυτή η ατάκα μας λέει ότι υπάρχει κάποια ''αλληλεπίδραση'', έχουμε δηλαδή μια αιτιώδη σχέση διπλής κατεύθυνσης. Η αιτία γίνεται αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα αιτία. Αυτό βέβαια θα μπορούσαμε να το πούμε για κάθε ορατή ''αλληλεπίδραση''. Εν τέλει όλα αλληλεπιδρούν στην κοινωνία και τον κόσμο, το φτέρνισμα μιας πεταλούδας προκαλεί αλυσιδωτές αναταράξεις και μετατοπίσεις σε όλο το σύμπαν. Έτσι που καταλήγεις να έχεις μια αιτιότητα του κοινωνικού όλου προς την κάθε επιμέρους στιγμή της ολότητας, που έλεγε και ο Αντόρνο. Και όχι μια αιτιότητα ή ''αλληλεπίδραση'' ανά ζεύγη πραγμάτων. Τί νόημα έχει να επισημαίνεις ότι δύο πράγματα και τελικά όλα αλληλεπιδρούν το ένα με το άλλο; Ελάχιστο.
 
    Συνήθως η ντρίπλα διά της αλληλεπίδρασης λέγεται όταν υπάρχει αντιπαράθεση για το τί είναι πιο σημαντικό, το Α ή το Β. Αρχικά, η κάθε πλευρά προσπαθεί να αποδείξει ότι το Α ή το Β είναι η αιτία του άλλου. Στη συνέχεια κάποιος σοφιστής της διαλεκτικής μας πληροφορεί ότι τελικά υπάρχει μια ''διαλεκτική σχέση'' μεταξύ των δύο, αλλά πρέπει να επιλέξουμε το Α ή το Β. Ουσιαστικά η αντιπαράθεση γίνεται για να προσδιοριστεί το ''κυρίαρχο'' σε μια σχέση αλληλεπίδρασης. Είναι μια χαώδης παράσταση το να λέμε ότι όλα τελικά αλληλεπιδρούν, και να συσκοτίζουμε την διαπίστωση αυτή με το ότι βρίσκονται σε ''διαλεκτική σχέση''. Ούτε όλα είναι ''σημαντικά'', γιατί ''αλληλεπιδρούν'', και έτσι πρέπει να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα. Η κρίσιμη διαφορά βρίσκεται στην ιεράρχηση του Α ή του Β, στο ποιό θα τεθεί ως προτεραιότητα για τη δράση. Όλα τα άλλα είναι ένας φαύλος κύκλος. Και φυσικά τα περί διαλεκτικής είναι παπάτζες.

    Η διαλεκτική έχει η ίδια ορισμένες συνθήκες ύπαρξης. Για να μιλήσεις για την διαλεκτική κάποιου πράγματος πρέπει αυτό να θεωρηθεί ένα όλον. Οι κατηγορίες δεν έχουν διαφορετικά νόημα. Βέβαια η ''διαλεκτική σχέση'' χρησιμοποιείται και με έναν διαφορετικό τρόπο, όταν θέλει κανείς να καταδείξει ότι το Α και το Β υπάρχουν μόνο στη μεταξύ τους σχέση, χωρίς κάποιο στοιχείο να έχει ''αυτόνομη'' ύπαρξη και θετικότητα. Ωστόσο, η ''χρήση'' σε παντός είδους καταστάσεις της ''διαλεκτικής'' ευτελίζει και εργαλειοποιεί την διαλεκτική ως τέτοια.

    Έτσι η ''διαλεκτική'' αντιμετωπίζεται σαν μία ταχυδακτυλουργική μέθοδος που επιλύει όλα τα προβλήματα, από τη σχέση συνείδησης και υλικού είναι μέχρι την πιο κλασμένη εσωκομματική και ευρύτερα πολιτική αντιπαράθεση.

    Το ύψιστο παράδειγμα της τελευταίας περίπτωσης είναι η γελοιότητα του ''διαλεκτικού τριπτύχου'' θέση-αντίθεση-σύνθεση για την ''επίλυση'' πολιτικών αντιπαραθέσεων. Η μπούρδα αυτή έρχεται να νομιμοποιήσει τις πλέον ελαττωματικές αποφασιστικές διαδικασίες, με έναν δήθεν ''διαλεκτικό'', ''μαρξιστικό'' τρόπο. Η ρίζα βέβαια αυτού του φαινομένου (και όχι του ''διαλεκτικού τριπτύχου'' αυτού καθεαυτού) έχει ονοματεπώνυμο και βρίσκεται στον Μάο Τσετούνγκ, ο οποίος σε κάθε γωνιά του πλανήτη ανεξαιρέτως, σε μικροκλίμακα και μακροκλίμακα, έβλεπε διαλεκτική και αντιθέσεις. Επίσης το φαινόμενο της ψευδοδιαλεκτικής επίκλησης οφείλεται και σε όσους διανοητές απέτρεψαν και αποτρέπουν τους μαρξιστές να διαβάσουν τη διαλεκτική από πρώτο χέρι, ως μία από τις ιστορικές και λογικές βάσεις του μαρξισμού.

    Είναι πολύ αστείο αυτό το θέση-αντίθεση-σύνθεση για τον εξής λόγο. Πρώτον, η τριάδα αυτή δεν είναι καν εγελιανή, ο Χέγκελ ποτέ δεν χρησιμοποίησε αυτό το σχήμα. Δεύτερον, το σχηματάκι αυτό μας λέει ότι μπορούμε, αν εμείς το θέλουμε,  οι αντιθέσεις να ''συντεθούν'' σε ένα ανώτερο επίπεδο. Μπορούμε δηλαδή να υιοθετήσουμε ένα ''μοντέλο'' μέσω του οποίου θα καταλήγουν οι αντιτιθέμενες απόψεις σε μια ανώτερη ''σύνθεση''. Να επισημάνω εδώ ότι και η ίδια η έννοια μιας ήρεμης ''σύνθεσης'' των αντιθέσεων είναι ιδέα προ-μαρξική και ιδεαλιστική, του χειρίστου είδους. Μάλιστα την χαζομάρα αυτή την επικαλούνται συνήθως όσοι ταυτόχρονα βγάζουν σπυριά όταν ακούνε το όνομα Χέγκελ. Το ότι ο Χέγκελ καταλήγει σε μία ''σύνθεση'' των αντιθέσεων, χρησιμοποιείται σαν κατασκευασμένη καρικατούρα από τους κριτικούς του ως επιχείρημα εναντίον του. Την ίδια στιγμή, αυτή η ανύπαρκτη θέση του Χέγκελ, που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα εναντίον του, χρησιμοποιείται και ως επιχείρημα υπέρ ενός αποφασιστικού μοντέλου, από αντι-εγελιανούς μαρξιστές όσο και από μαρξιστές-''εγελιανούς''!!! Δηλαδή παράνοια.

    Τελικά αυτό που ονομάζουμε ''σύνθεση'' των αντιθέσεων είναι μια ουδετεροποίησή τους (neutralization,  όπως έχει δείξει ο Fredric Jameson). Βάση και οξύ εξουδετερώνονται και μας δίνουν νερό. Οι οξείες πλευρές των αντιθέσεων αμβλύνονται, οι αντιθέσεις ευνουχίζονται σε διάφορες απόψεις και καταλήγουν σε μία σούπα που λέγεται ''σύνθεση''. Δηλαδή σε ένα minimum συμφωνίας, και σε καμιά ''σύνθεση σε ένα ανώτερο επίπεδο''. Πράγμα που είναι πιο ιδεαλιστικό και από τον ίδιο τον Χέγκελ, και αυτό να το θυμούνται όσοι βιάζονται να τον χρίσουν ιδεαλιστή και να ξεμπερδέψουν μαζί του. Για τον Μάρξ και τον Λένιν, που γίνονται συχνά αντικείμενο επίκλησης, ούτε λόγος. Ο Λένιν ήταν με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, ώστε να εκφράζονται οι αντιθέσεις αλλά μία άποψη να επικρατεί, να γίνεται γραμμή χωρίς να εξουδετερώνονται τα αιχμηρά της σημεία, και αυτή η γραμμή να υλοποιείται με μια ενότητα στην δράση. Γιατί ακόμα και αυτό το minimum συμφωνίας, που έτσι και αλλιώς δεν αποτελεί σύνθεση, είναι πολλές φορές ανέφικτο, και όσον αφορά τα πλέον σημαντικά ζητήματα, απλά ακατόρθωτο. Η επιδίωξη της σύνθεσης παντού και πάντα καταλήγει σε μια απόκρυψη των πραγματικών διαφορών και των αντιθέσεων, οι οποίες δεν αφήνονται να εκφραστούν και τελικά ηγεμονεύονται με χίλιους δυο τρόπους, πάντως όχι με μια δημοκρατική ψηφοφορία.

    Βέβαια, μια δημοκρατική ψηφοφορία, για να είναι ρεαλιστικό σενάριο, απαιτεί και αυτή, όπως η διαλεκτική, ορισμένες συγκεκριμένες συνθήκες ύπαρξης. Η παραδοχή αυτή και τελικά η αντίληψη ότι η πραγματική δημοκρατία είναι τελικά ανέφικτη, πολύ απέχει από την αντίληψη που δεν αναγνωρίζει καν το πρόβλημα, αντιθέτως θεωρεί την ''σύνθεση'' επιτομή της δημοκρατίας, της διαλεκτικής, του μαρξισμού!!!

    Για αυτό λοιπόν, τέρμα πια στις αυταπάτες. Και λίγη επίγνωση πού και πού δεν κάνει κακό!

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΓΡΥΣΠΟΛΑΚΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


Μετά από το μεγάλο φοιτητικό κίνημα με αφορμή την πραξικοπηματική ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι του νέου νόμου πλαίσιο 4009/2011, μετά από σειρά κινητοποιήσεων και απεργιών-στάσεων εργασίας των Συλλόγων ΔΕΠ, μετά την προσφυγή στο ΣτΕ για το νόμο αυτό από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο έκπτωτος πρώην πρύτανης (από το ΣτΕ για παράνομες εκλογές) κ.Γρυσπολάκης επιτίθεται σε μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και μέλη ΔΕΠ με μηνύσεις και πολιτικό κατηγορητήριο. 

Δεν είναι τυχαία η επίθεση που δέχεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση και κυρίως δεν είναι τυχαίοι οι διαχρονικοί εκφραστές της πιο αντιδραστικής και μη αποδεκτής μεταρρύθμισης στο σύνολο της ιστορίας του εκπαιδευτικού. Σε κανένα άλλο τομέα οι αντιδράσεις δεν είναι τόσο μαζικές, διαχρονικές και από όλα τα εμπλεκόμενα κομμάτια του πανεπιστημίου.

Οι από το 2006 ως σήμερα αποφάσεις του συνόλου των φοιτητικών συλλόγων, όλες οι αποφάσεις της ΠΟΣΔΕΠ το 2006-7, οι αποφάσεις σήμερα της μεγάλης πλειοψηφίας των Συλλόγων ΔΕΠ  όπως εκφράζονται μέχρι και την πρόσφατη 5η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ, το σύνολο των πρυτανειών που καταδικάζουν το νέο νόμο πλαίσιο ως αντισυνταγματικό και άτοπο, το Αριστοτέλειο (το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας) που δε θα κάνει εκλογές επ’ αόριστον με τον νόμο αυτό, η ΠΟΣΕΕΔΙΠ, οι Σύλλογοι Μεταπτυχιακών και Διδακτόρων, οι ΕΤΕΠ και οι διοικητικοί, οι συμβασιούχοι, ΟΛΟΙ τάσσονται απέναντι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στον νέο νόμο, στην κατάργηση του Ασύλου, στην ουσιαστική παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, στον περιορισμό και την ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης, τα δίδακτρα κλπ.

Ο κ. Γρυσπολάκης, ταγμένος παραδοσιακά με το υπουργείο παιδείας και πρωτεργάτης στη συγγραφή και έμπνευση του ν.4009/2011, γνωστός υποστηρικτής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, μήνυσε 4 μέλη του Συλλόγου Φοιτητών κατηγορώντας τους ότι πρωτοστάτησαν σε μια ομάδα φοιτητών οι οποίοι εισέβαλαν στο μάθημά του, τον εξύβρισαν και του επιτέθηκαν σωματικά καθώς και στοχοποίησε πολιτικά ως ηθικό αυτουργό(!!) το μέλος ΔΕΠ -λόγω των δημόσιων τοποθετήσεών του- κ. Δ.Πατέλη. Δε χρειάζεται καν να αναλύσουμε την άμεση πολιτική συνοχή μεταξύ της προσπάθειας ποινικοποίησης της παράστασης διαμαρτυρίας και ελεύθερης έκφρασης και των ανυπόστατων κατηγοριών του πλήρως αναξιόπιστου Γρυσπολάκη, πόσο μάλλον μαζί την πολιτική στοχοποίηση μέλους ΔΕΠ ως ηθικό αυτουργό!

Πρώτα από όλα καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους ότι προασπιζόμαστε και θα υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το δικαίωμα και την υποχρέωσή μας μέσα από τις αποφάσεις των Συλλογικών μας οργάνων να διαμαρτυρόμαστε, να μιλάμε ελεύθερα και να βρισκόμαστε όπου θέλουμε μέσα στο άσυλο, ανοιχτά και δημόσια.

Για όλους τους λόγους που είναι χρόνια τώρα γνωστοί, ο Σύλλογος Φοιτητών κινητοποιήθηκε μαζικά στο μάθημα του κ. Γρυσπολάκη με αποφάσεις συνελεύσεων, όχι μόνο των τελευταίων μηνών αλλά διαχρονικά από τότε που ανέλαβε πρύτανης με σκοπό να καταδείξει με πολιτική αντιπαράθεση σε όλους τους φοιτητές την δράση του όλα αυτά τα χρόνια στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Οι μηνύσεις του κ. Γρυσπολάκη δεν αποτελούν προσωπική επίθεση σε 4 άτομα, αλλά συνιστά ξεκάθαρη πολιτική επίθεση και απεγνωσμένη προσπάθεια τρομοκρατίας σε όλο το εκπαιδευτικό κίνημα και σε όσους αποφασίζουν να συγκρούονται με την πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας.

Το φοιτητικό κίνημα στην Ελλάδα έχει πλούσια ιστορία από τέτοιες επιθέσεις. Παρ’ όλα αυτά ποτέ κανείς, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της δικτατορίας, δεν κατάφερε να το τρομοκρατήσει και να το κάνει θεατή των εξελίξεων. Ο κ. Γρυσπολάκης και η κυβέρνησή του είναι μόνοι τους. Αντίθετα, το φοιτητικό κίνημα σε αυτό τον αγώνα δεν είναι μόνο του. Έχει στο πλευρό του όλους τους μαθητές, καθηγητές, εργαζόμενους  που καταλαβαίνουν πλέον ότι αυτή η πραγματικότητα δεν τους χωράει.
·         Κάτω τα χέρια από το Σύλλογο Φοιτητών Π.Κ. και τα μέλη του, να αποσυρθούν τώρα οι μηνύσεις, και να παραιτηθεί ο συκοφάντης κ.Γρυσπολάκης από την όποια «διδασκαλία» και τη διορισμένη εκλογική επιτροπή. Δεν έχει θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
·        Στηρίζουμε όλους τους διωκόμενους φοιτητές και τον Δ.Πατέλη, μέλος ΔΕΠ,  υιοθετώντας πλήρως την απόφαση της 5ης Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ :
[…]
Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στις προσπάθειες εκφοβισμού της πανεπιστημιακής κοινότητας και στηρίζουμε τους διωκομένους φοιτητές και συναδέλφους. Η ποινικοποίηση των αγώνων φοιτητών και πανεπιστημιακών αποσκοπεί στην κατάλυση του ασύλου, στην κατάργηση της δημοκρατίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας και στη φίμωση της φωνής των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων που αντιστέκονται στην πλήρη κατεδάφιση του Δημόσιου, Δημοκρατικού και Δωρεάν Πανεπιστημίου από το «μεταρρυθμιστικό» Ν. 4009/2011.

Δεν θα μας τρομοκρατήσει καμία μήνυση και ποινικοποίηση αγώνα.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα
μέχρι την νίκη!

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Για κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας των ΑΕΙ προειδοποιούν οι πρυτάνεις

πηγή: in.gr

«Τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια λόγω των συντονισμένων πολιτικών υποχρηματοδότησης, συγχωνεύσεων φορέων της δημόσιας διοίκησης, μετακύλισης της χρηματοδότησης και της ευθύνης της φοιτητικής μέριμνας (σίτισης, στέγασης, συγγραμμάτων, νοσηλείας, κ.ά.) χωρίς βιώσιμο σχέδιο οδηγούν τα πανεπιστήμια σε αδιέξοδο, με άμεσο κίνδυνο ακόμα και αναστολής βασικών λειτουργιών τους». Αυτό αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσε η έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων που έγινε την Δευτέρα στο Λαύριο.

«Μετά από ένα χρόνο σχεδόν απουσίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας παρέστη ως εκπρόσωπός του στη Σύνοδο πρυτάνεων ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας καθηγητής Κ.Αρβανιτόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με την πάγια θέση της Συνόδου» αναφέρεται στο ομόφωνο ψήφισμα των πρυτάνεων.

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων οριστικοποίησε την απόφασή της για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά στην ταξινομική ψήφο, καθώς και αυτής που αφορά στις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης στα Πανεπιστήμια - πέραν των άλλων προσφυγών που κατατέθηκαν για τις διαπιστωτικές πράξεις διορισμού των οργανωτικών επιτροπών - δεδομένης της Συνταγματικής υποχρέωσης να διασφαλισθεί η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων» τονίζεται στο ψήφισμα.

«Η αυθαίρετη εγκύκλιος του υπουργείου, σχετικά με τις εκλογές και τις εξελίξεις μελών ΔΕΠ δημιουργεί επιπλέον προβλήματα από αυτά που εισάγει ο νέος Νόμος. Η Σύνοδος ζητεί άμεσα τη διασφάλιση της εκλογής λεκτόρων στις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, την άμεση πρόσληψη των ήδη εκλεγμένων, καθώς και την ισότιμη εξέλιξη όλων των υπηρετούντων και εκλεγμένων μελών ΔΕΠ» συνεχίζει το ψήφισμα των πρυτάνεων.

«Η Σύνοδος των πρυτάνεων αντιμετωπίζοντας την κατάργηση των ήδη ελλειμματικών οργανικών θέσεων των διοικητικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων στην κατεύθυνση των απολύσεων και της εργασιακής εφεδρείας ζητεί την πλήρη εξαίρεση της παιδείας από την εφεδρεία, υπογραμμίζοντας τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Την ίδια στιγμή οι απειλές του υπουργείου για περικοπή της χρηματοδότησης τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό, όσο και από τα ερευνητικά κονδύλια ως τιμωρία για την στάση των πανεπιστημίων, αποκαλύπτει τη στρατηγική συρρίκνωσης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστήμιου».

»Η Σύνοδος των πρυτάνεων δηλώνει ότι τα πανεπιστήμια έχουν αυτονόητα τον λόγο για τις δικές τους υποθέσεις και θα καθορίσουν την στάση τους στις αμέσως επόμενες εβδομάδες» καταλήγουν οι πρυτάνεις.

Η δήλωση του κ. Αρβανιτόπουλου

«Παραβρέθηκα σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο των πρυτάνεων» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. «Είχα την ευκαιρία να ακούσω, να συζητήσω και να τοποθετηθώ για όλα τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο» τόνισε.

Αναβολή στις εσωτερικές εκλογές του ΑΠΘ


 
πηγή: enet.gr


Αναβολή... επ αόριστον, στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών Συμβουλίου Διοίκησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

  Όπως έγινε γνωστό, τελικά οι εκλογές δε θα πραγματοποιηθούν στις 20 Δεκεμβρίου και η νέα ημερομηνία για την ψηφοφορία θ' ανακοινωθεί από την οργανωτική επιτροπή, μετά την παραλαβή των εκλογικών καταλόγων. Πάντως, η τελική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει στις 14 Δεκεμβρίου.

   Η αναβολή προέκυψε μετά την διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ πανεπιστημιακών. Η οργανωτική επιτροπή των εκλογών ζήτησε από την διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τους εκλογικούς καταλόγους με τους καθηγητές όλων των βαθμίδων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, ωστόσο οι κατάλογοι δεν ήταν διαθέσιμοι, καθώς έπρεπε να δοθούν σχετικές διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας.

   Η εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση φαίνεται ότι προχωρά μετ΄εμποδίων στο ίδρυμα. Από την πρώτη στιγμή, παρατηρήθηκε ρήγμα στις σχέσεις των πρυτανικών αρχών και της οργανωτικής επιτροπής, που απαρτίζεται από πρώην πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις (Αν.Μάνθος, Αθ.Τσατσάκου, Αρ.Κάζης, Στ.Πανάς και Ολ.Γκίμπα).    

   Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάλπες για τα Συμβούλια Διοίκησης στο ΑΠΘ θα στηθούν μετά τις γιορτές, εάν και εφόσον δοθούν οι εκλογικοί κατάλογοι. Κατά τις ίδιες πηγές, μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να διεκδικήσουν μία θέση στο συμβούλιο μόνο δύο μέλη ΔΕΠ.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Νεολαία, παιδεία και υποκρισία




Για πολλούς η «επόμενη μέρα» στα πανεπιστήμια δεν έχει έρθει ακόμη.

Κάποιοι διαγιγνώσκουν «τάσεις προς εκτόνωση». Αλλοι, «βία, γιαούρτια και αβγά». Η ξύλινη ορολογία παραμένει ίδια. Κανένα, μα κανένα, νέο πρόσωπο. Οι ίδιοι γνωστοί των καναλαρχών, πρωτοκλασάτοι, γιοι και θυγατέρες που κληρονόμησαν τη βουλευτική έδρα από τον μπαμπά, κόλακες της σημερινής και αυριανής κυβέρνησης. Μπροστά, η καθημερινά όλο και περισσότερο μερκελ-οποιούμενη υπουργός Παιδείας που, μετά από τόσες επικοινωνιακές γκάφες, δεν παρέλειψε να ρίξει λάδι στη φωτιά στην 38η επέτειο του Πολυτεχνείου που, κατά την άποψή μου, οδήγησε στις συρράξεις των σπουδαστών στο Γεωπονικό και το ΕΜΠ. Καθένας με τον τρόπο του, τις διατυπώσεις του και το δικό του ξύλινο λεξιλόγιο, του δικού του «πολιτικά ορθού» λόγου. Το μόνο που δεν σκέφτονται είναι ότι για να εξαφανισθούν τα προβλήματα της παιδείας πρέπει να... εξαφανισθούν αυτοί οι ίδιοι. Δεν σκέφτονται ότι κάποιον που τον βιάζεις πνευματικά εδώ και χρόνια δεν αρκεί να του πεις «τι έχεις παιδάκι μου, έλα να σου φτιάξω ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο».

Κυβερνητικές απαντήσεις πολλές, οι περισσότερες σε μορφή ψηφιακού οπίου προς κατανάλωση από παντοφλοφόρους, τηλεθωρούντες και τηλεκρίνοντες δανειολήπτες Νεοέλληνες. Για να δει κανείς έξυπνος άνθρωπος τηλεόραση πρέπει να πάρει πρώτα ηρεμιστικά.

Κανείς όμως δεν δίνει απάντηση σε σημαντικά ερωτήματα όπως:

*Ποιοι δημιούργησαν τη γενιά των 700 ευρώ; Φύτρωσε η γενιά αυτή; Πόσοι από τους αναλυτές και κάθε είδους ενδιαφερόμενους για τους νέους που γυρνάνε στα παράθυρα και δίνουν το λόγο όπου και όπως θέλουν, παίρνουν 10 έως και 50 φορές περισσότερα το μήνα;

*Πώς διαφοροποιούνται τα κόμματα εξουσίας; Από τα οράματα; Τις ιδεολογίες; Την πραγματιστική αντίληψη για τον κόσμο; Ή μήπως από τον εγωιστικό «ρεαλισμό» και τον αδιάκριτο κανιβαλιστικό συμφεροντολογικό ωφελιμισμό, μετ' υποκριτικών επιφάσεων περί του «κοινού καλού»;

Οι νέοι αντί να ζουν σπαταλούν το χρόνο και τη δημιουργικότητά τους για να κάνουν καριέρα. Αυτό ισχύει και για τους νέους που βρίσκονται ακόμη στο σχολείο. «Καριέρα» εδώ είναι ο βαθμός και η επιτυχία στα ΑΕΙ, η οποία εξάλλου ανήκει σε ολόκληρη την οικογένεια από την οποία και πηγάζει ως καθήκον. Αλλά ακόμα και στα μικρά σχολικά χρόνια το «κουδούνι» ηχεί ως «λύτρωση» από κάτι που καταπιέζει χωρίς να δίνει χαρά. Ετσι από μικροί μάθαμε πως ο κόπος δεν συνδέεται με τη χαρά και το γέλιο, αλλά με την επίτευξη «στόχων», είτε πρόκειται για τη βαθμολογία στο σχολείο είτε για το «πιάσιμο του πλάνου» πωλήσεων στην εταιρεία. Το σύστημα της παράνοιας αυτού του είδους δεν μπορεί να ισορροπήσει χωρίς την υποκρισία. Οι δάσκαλοι προσποιούνται ότι διδάσκουν, οι μαθητές υποκρίνονται ότι μαθαίνουν, οι δημοσιογράφοι «μοχθούν» για την «επικοινωνία», τα στελέχη υποκρίνονται ότι προάγουν την ανάπτυξη, η οποία εξάλλου είναι και στο υποκριτικό σενάριο όσων υποδύονται τους κυβερνήτες και γενικώς όλοι προσπαθούν και δηλώνουν ότι είναι κάτι που κατά βάθος ξέρουν ότι δεν είναι. Και ασφαλώς όλοι ασκούμε «λειτούργημα»!

Αποσιωπάται το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφερε τον νέο αντιεκπαιδευτικό-ολιγαρχικό νόμο «διά της επιβολής», αγνοώντας την εκφρασμένη αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αγνοείται ότι η κυβέρνηση μείωσε το μισθό ενός παλαιού καθηγητή κατά 1.000 ευρώ και πλέον το μήνα και το μισθό ενός νέου λέκτορα/επίκουρου κατά 200-300 ευρώ το μήνα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας. Και φυσικά έπεται συνέχεια.

Αποσιωπάται ότι οι ανθρωπιστικές σπουδές και οι κοινωνικές επιστήμες θα αντιμετωπίσουν το μαρασμό και την κατάργηση των Τμημάτων τους, οι αμοιβές του προσωπικού θα εξατομικεύονται με βάση τις «επιδόσεις» τους, η δωρεάν παιδεία υπονομεύεται (κάρτα του «φοιτητή», ανάθεση της σίτισης και της στέγασης σε «συμπράξεις» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διανομή κουπονιών στους νέους για αγορά κατάρτισης από την ενοποιημένη «αγορά» δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ!).

Οι φοιτητές εξωθούνται στα φοιτητικά δάνεια και την υπερχρέωση.

Ομως εκεί που η κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο είναι η επίθεση στην εργασιακή και ακαδημαϊκή υπόσταση των πανεπιστημιακών, ανατρέποντας πλήρως εργασιακές σχέσεις και κατακτήσεις δεκαετιών.

Απέναντι σε αυτή την επιχείρηση κατεδάφισης του δημόσιου πανεπιστημίου οι πανεπιστημιακοί που σέβονται το ρόλο τους οφείλουν να οργανώσουν την αντίστασή τους, μαζί με τους φοιτητές που αρνούνται να τους στερούν θεμελιώδη δικαιώματα και μαζί με τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια.

Η ουσία, το πρότυπο της εξέλιξης είναι το πετροβόλημα του τείχους της σιωπής, του βολέματος, της κοινωνικής αλληλοκάλυψης προσωπικών συμφερόντων, της ανυποληψίας, της αυθαιρεσίας, του αυταρχισμού, μαζί με την αμφισβήτηση κάθε αυτοανακηρυγμένης αυθεντίας.

Μετά τα συνεχή πολεμικά ανακοινωθέντα της υπουργού δικαιούμεθα και νομιμοποιούμεθα να εξασφαλίσουμε την ακύρωση της λειτουργίας των πενταμελών επιτροπών οργάνωσης. Κατά προτίμηση με την οικειοθελή παραίτηση των μελών τους.

Στο τέλος η πανεπιστημιακή κοινότητα θα αποτρέψει τη θεσμική εκτροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΑΕΙ: Εκλογές σε πολεμικό κλίμα

πηγή: Ελευθεροτυπία

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Eξοπλιστικές δαπάνες: Αύξηση 66,7%!!! Δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ: Αύξηση 22,5%!!!

Πηγή: Ριζοσπάστης
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τι έγινε ρε παιδιά;
Η χώρα δεν είναι σε «δεινή» θέση; Δεν είμεθα σε κατάσταση «εντατικής»; Δεν πορευόμεθα ως άλλος «Τιτανικός»; Δεν χρειάζεται «οικονομία», «σύνεση» και «περιορισμός» στις δαπάνες του προϋπολογισμού;
*
Ε, τότε, γιατί στον κρατικό προϋπολογισμό (σελίδα 57) της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», που συγκροτήθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.,
στον ίδιο προϋπολογισμό που καταγράφεται όχι απλώς μείωση, αλλά καταβύθιση των δαπανών για μισθούς, συντάξεις, Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια,
υπάρχει ένα κονδύλι που η αύξησή του αγγίζει το 67%; Μήπως επειδή αυτή η αύξηση της τάξης του 67% (!!!) αφορά στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για πληρωμές χρεών από παλιά (και νέα)... εξοπλιστικά προγράμματα(!!!);

*
Γιατί, επίσης, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση - ύψους 22,5% - σε ένα ακόμα κονδύλι;
Μήπως διότι το συγκεκριμένο κονδύλι - το οποίο εμφανίζεται για το 2012 αυξημένο κατά 22,5% - αφορά σε δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ (!!!);
*
Ε, λοιπόν, ναι!
Αυτοί που ήρθαν να μας «σώσουν» - και εξ αυτού του λόγου πήραν τα συχαρίκια Γάλλων, Γερμανών και Αμερικανών -
αυτοί που κόβουν από παντού, από τα μεροκάματα και από τα επιδόματα, από τα εφάπαξ μέχρι το ΕΚΑΣ, από τις δαπάνες για τα σχολεία και τα νοσοκομεία μέχρι τις δαπάνες για τη φροντίδα των γερόντων και των απόρων, αυτοί που βάζουν στο λαό χαράτσια και φόρους,
είναι οι ίδιοι που:

Το 2012 θα διαθέσουν για πληρωμές παλαιών (και νέων;) εξοπλιστικών προγραμμάτων ποσά - τα οποία καταλήγουν στα ταμεία των εμπόρων όπλων Γάλλων, Γερμανών και Αμερικανών - αυξημένα κατά 66,7%!!!
Το 2012 αυξάνουν κατά 22,5% τα κονδύλια που πληρώνει ο ελληνικός λαός για δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ!!!

Α, και μη σπεύσουν να μας πουν ότι η ποσοστιαία αύξηση των δαπανών για ΝΑΤΟ και αποπληρωμές εξοπλιστικών «δεν αποδίδει την πραγματικότητα» διότι τα ποσά είναι «μικρά» σε απόλυτα νούμερα.
Από πού προκύπτει ότι «κάνουν καλώς», επειδή τα ποσά για ΝΑΤΟ και εξοπλιστικά είναι... «μικρά» (παρεμπιπτόντως, για το 2012 ξεπερνούν τα 1,1 δισ. ευρώ)
να προβαίνουν σε τέτοιες ιλιγγιώδεις ποσοστιαίες αυξήσεις, όταν την ίδια ώρα κονιορτοποιούν - τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστά - τα μικρά (αυτά είναι πραγματικά «μικρά») μεροκάματα και συντάξεις;

Ποιος θυμάται τη Λίντα Κατέχη;

πηγή: alfavita.gr
του Παναγιώτη Σωτήρη

Μια ομάδα ειρηνικών διαδηλωτών κάθεται στο οδόστρωμα εντός μιας πανεπιστημιούπολης. Ένας αστυνομικός πλησιάζει και αρχίζει να τους ψεκάζει έναν-έναν, σχεδόν εξ επαφής, με δακρυγόνο παρά τις φωνές πόνου και διαμαρτυρίας που ακούγονται. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την βίαιη απομάκρυνσή τους από το οδόστρωμα. Η ανατριχιαστική αυτή σκηνή έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Davis ύστερα από αίτημα της πρυτάνεως Λίντας Κατέχη προς την αστυνομία να διαλύσει ειρηνική κινητοποίηση που ήταν σε εξέλιξη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει ξεσπάσει πρωτοφανής σάλος, με το σχετικό βίντεο να έχει κάνει το γύρο του Κόσμου και τους φοιτητές να είναι εξοργισμένοι. Σε μια κίνηση σπάνια για τα αμερικανικά πανεπιστήμια την παραίτηση της Λίντας Κατέχη ζήτησαν ακόμη και οι ενώσεις των καθηγητών.

Όλα αυτά θα ήταν ένα ακόμη παράδειγμα για το πού μπορεί να οδηγήσει η πλήρως επιχειρηματική και αυταρχική λογική για την ανώτατη εκπαίδευση που εδώ και αρκετά χρόνια ηγεμονεύει στις ΗΠΑ, εάν η Λίντα Κατέχη δεν είχε υπάρξει επικεφαλής της εννιαμελούς επιτροπής Διεθνών Εμπειρογνωμόνων που είχε συγκροτήσει το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας για την αναμόρφωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής αναπαρήγαγαν τη ρητορεία περί ανταγωνιστικότητας και «Αριστείας», ζητούσαν περισσότερη αυτονομία για τα Πανεπιστήμια, τον περιορισμό όλων των μορφών δημοκρατικής συμμετοχής και την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας». Παρότι, η επιτροπή δεν έπαιξε τον «καταλυτικό» ρόλο που αρχικά της είχε ανατεθεί, εφόσον η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ούτως ή άλλως είχε προχωρήσει στη σύνταξη του νέου νόμου, εντούτοις αξιοποιήθηκε στην εκστρατεία υπέρ της «μεταρρύθμισης» της ανώτατης εκπαίδευσης.

Γιατί, όμως, υπήρξαν τόσο έντονες διαμαρτυρίες ενάντια στην Κατέχη; Ο λόγος δεν είναι μόνο η στήριξη που έδωσε στην αστυνομική βαρβαρότητα, έστω και εάν προσπάθησε στη συνέχεια να αποστασιοποιηθεί από την τακτική της αστυνομίας. Είναι και ο πυρήνας της αντιπαράθεσης που είναι σε εξέλιξη στα αμερικανικά πανεπιστήμια σήμερα για το πρόβλημα του σπουδαστικού χρέους.

Τα τελευταία χρόνια τα δίδακτρα στα περισσότερα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όχι μόνο των ιδιωτικών αλλά και αυτών που είναι ανήκουν στην δικαιοδοσία των Πολιτειών, όπως είναι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Η αύξηση δεν οφείλεται μόνο στις πολύ μεγάλες περικοπές των δημόσιων προϋπολογισμών, αλλά και στην ολοένα και περισσότερο επιχειρηματική λογική που κυριαρχεί για την αύξηση του κύκλου εργασιών τους. Αυτό μετασχηματίζεται σε μια τεράστια αύξηση του χρέους των φοιτητών, που καλύπτουν τα δίδακτρα με τραπεζικά δάνεια που τα αποπληρώνουν όταν αρχίζουν να εργάζονται. Με δεδομένη την οικονομική κρίση αλλά και τις δυσκολίες εύρεσης εργασίας για αρκετούς αποφοίτους, πολλοί πτυχιούχοι ξεκινούν την καριέρα τους με το βάρος μιας υπερχρέωσης την οποία δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν.
Σήμερα το πρόβλημα του σπουδαστικού χρέους εξελίσσεται σε ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα στις ΗΠΑ και τροφοδοτεί τις μαζικές κινητοποιήσεις που βλέπουμε να εξελίσσονται ακόμη και στη Μητρόπολη του παγκόσμιου καπιταλισμού, ενώ υπάρχει και μαζικό κίνημα ενάντια στην αποπληρωμή του σπουδαστικού χρέους που θεωρείται μια ακόμη μορφή εκμετάλλευσης.
Είναι σαφές ότι ακόμη και στη χώρα που διαμόρφωσε το πρότυπο της επιχειρηματικής ανώτατης εκπαίδευσης, η πολιτική αυτή περνάει βαθιά κρίση. Αυτό συμβολίζει η αυξανόμενη οργή ενάντια σε πανεπιστημιακά στελέχη όπως η Λίντα Κατέχη. Ότι στην Ελλάδα τέτοιους ακαδημαϊκούς τους αντιμετωπίζουμε ως τους σωτήρες του Πανεπιστημίου, είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που σχεδιάζουν τις Πανεπιστημιακές «μεταρρυθμίσεις».


 

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 - ΠΑΙΔΕΙΑ : Μειώσεις πόρων μέχρι και 80%

πηγή: ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών

Ο μειωμένος προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας για το 2012 μεταφράζεται σε λιγότερους εκπαιδευτικούς για τα σχολεία και για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά κυρίως σε δραματική μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων, πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων.

Συνολικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει 1.747.780.000 ευρώ και είναι μειωμένος κατά 143.280.528 ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2011 (όπως αυτός διαμορφώθηκε το Σεπτέμβρη) και κατά 248.816.733 ευρώ από τα κονδύλια που δόθηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 2010. Από τα κονδύλια που προϋπολογίζονται για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα 1.744.915.000 ευρώ αφορούν μισθούς και συντάξεις. Και αυτό το ποσό είναι μειωμένο από τον περσινό προϋπολογισμό κατά 128.974.757 ευρώ, πράγμα που σημαίνει μειωμένες αποδοχές των εκπαιδευτικών αλλά και λιγότερους εκπαιδευτικούς, ενώ ήδη οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία δε φτάνουν. Τεράστια μείωση, όμως, εμφανίζεται και στις λειτουργικές δαπάνες για την πρωτοβάθμια (που προϋπολογίζονται στο υπουργείο Παιδείας) που για το 2012 είναι 2.865.000 ευρώ, από 17.170.770 ευρώ στον περσινό προϋπολογισμό (δηλαδή, μείωση 83,3%)!!

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου διατίθενται συνολικά 2.191.659.000 ευρώ, από 2.404.218.332 πέρσι. Από αυτά, για μισθούς και συντάξεις πάνε τα 2.176.465.000 ευρώ (λιγότερα κατά 191.744.158 ευρώ σε σχέση με πέρσι) και για λειτουργικές δαπάνες πάνε τα 15.194.000 ευρώ, από 36.009.174 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί πέρσι για λειτουργικές δαπάνες. Δηλαδή, μιλάμε για μια μείωση των λειτουργικών δαπανών της τάξης του 57,8%!

Στα ΤΕΙ δίνονται από τον προϋπολογισμό 289.989.000 ευρώ, από 353.280.431 ευρώ πέρσι. Δηλαδή, μιλάμε για μια μείωση περίπου 18%, στα ιδρύματα που ήδη σήμερα αδυνατούν να λειτουργήσουν και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, λόγω των μειώσεων που είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε διδακτικό προσωπικό. Για το 2012, προβλέπονται 126.610.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις στα ΤΕΙ (κονδύλι μειωμένο κατά 11,62% σε σχέση με πέρσι) και για λειτουργικές δαπάνες προβλέπονται 163.357.000 (κονδύλι μειωμένο κατά 22,21% σε σχέση με πέρσι).

Στα πανεπιστήμια δίνονται 869.056.000 ευρώ, από 890.431.510 πέρσι και η μείωση αυτή επιμερίζεται τόσο σε μισθούς και συντάξεις όσο και σε λειτουργικές δαπάνες. Στους φορείς της έρευνας που η χρηματοδότησή τους έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο Παιδείας, δίνονται από τον προϋπολογισμό 94.127.000 ευρώ, από 100.518.587 ευρώ πέρσι.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Με όχημα το νέο νόμο πλαίσιο, μπίζνες με το πάσο (με barcode!!!) στην πλάτη των φοιτητών Α.Χρονοπούλου

Λαβαμε δι' αλληλογραφίας και αναρτούμε
Περιληπτικά:
Στο κείμενο μας με τίτλο: «Με όχημα το νέο νόμο πλαίσιο, μπίζνες με το πάσο (με barcode!!!) στην πλάτη των φοιτητών» αναδεικνύεται πως η νέα διαδικασία χορήγησης των νέων, με barcode, φοιτητικών πάσο, που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, εγκαινιάζει, αποδεδειγμένα, την εμπορευματοποίηση δημόσιων και δωρεάν ακαδημαϊκών λειτουργιών.
 Ταυτόχρονα την τρέχουσα εβδομάδα (18-11-11), μέρος του Τύπου συντάσσεται και προωθεί την αναπόδεικτη θέση του Υπουργείου Παιδείας ότι όλα τα δεινά (και η σπάταλη) προέρχονται από την παλαιά διαδικασία χορήγησης πάσο την ευθύνη της οποίας είχαν τα ΑΕΙ!!! και «σεμνά» σιωπούν μπροστά σε όσα επισωρεύει το νέο πάσο στις πλάτες των φοιτητών –και όχι μόνο...
Αναλυτικά στις ενότητες που ακολουθούν:
  Εισαγωγικά
― Το ΕΔΕΤ ΑΕ, η προκήρυξη του διαγωνισμού για το φοιτητικό πάσο (με barcode), και ποιος πληρώνει το “μάρμαρο”...
Τα «μαθηματικά» του φοιτητικού πάσο (με barcode)
― Τα «στατιστικά» του φοιτητικού πάσο (με barcode): μια αρχική αξιολόγηση της όλης διαδικασίας
 ___________________________________________________________________
Εισαγωγικά
___________________________________________________________________

Στην περίοδο βαθιάς και διαρκούς κρίσης που διερχόμαστε οι ευθύνες όλων μας όσο αφορά τον κοινωνικό έλεγχο αυξάνονται κατακόρυφα.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της άσκησης του κοινωνικού ελέγχου, στο βαθμό που μας αναλογεί, θα παραθέσουμε τους συλλογισμούς μας, μέσα από τα δημοσιευμένα αντιπροσωπευτικά και δηλωτικά στοιχεία που θα διατρέξουμε μαζί, με στόχο να απαντήσουμε με τεκμηριωμένες αντι-θέσεις στα ερωτήματα: Για την επιλογή χορήγησης φοιτητικού πάσο (με barcode) υπήρχε κίνητρο, ποιος είχε το κίνητρο και ποιο ήταν το διακύβευμα; Και τελικά, πόσο μας κόστισε;

Μια φθηνή, μα ενίοτε εξαιρετικά αποτελεσματική συνταγή χειραγώγησης με πολλαπλά αποτελέσματα

πηγή: alfavita.gr
του Δημήτρη Πατέλη (καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης)


Οφείλουμε άραγε να δείχνουμε κατανόηση στην ανθρώπινη μικρότητα;
Ενδεχομένως ναι και σε κάποιο μέτρο.
Όταν κάποιος έχει ταυτιστεί με την πανεπιστημιακή εξουσία-διοίκηση επί δεκαετίες, αποκτά κάτι σαν επαγγελματική νόσο, ως αποτέλεσμα της σύμφυσής του με τις εν λόγω θέσεις, ρόλους και λειτουργίες, λόγω του χρόνιου υποδουλωτικού καταμερισμού εργασίας.
Η σύμφυση με τις εν λόγω θέσεις, ρόλους και λειτουργίες, απαιτεί μονομερή ανάδειξη και καλλιέργεια αντίστοιχων δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών.

Ολίγη (απαραίτητη) θεωρία:
Όσο υπάρχουν στην κοινωνία ουσιώδεις διαφορές, και αντιφάσεις (υλικών προπαντός) συμφερόντων, συγκροτείται ένα πεδίο συσχετισμών, δυνάμεων και διαπάλης δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην ανάδειξη,στην προώθηση και διασφάλιση των συμφερόντων των εκάστοτε κυρίαρχων (ατόμων , ομάδων, τάξεων), οι οποίοι επιβάλλουν τα ιδιοτελή συμφέροντα τους ως γενικά, καθολικά συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας μέσω ενός οργανωτικού-διοικητικού, κανονιστικού και πολιτικού μηχανισμού, σε όλα τα επίπεδα και τους θεσμούς της κοινωνίας (των ΑΕΙ συμπεριλαμβανομένων).
Βασικό χαρακτηριστικό της γραφειοκρατίας είναι η ιεραρχική δομή η οποία παράγει και αναπαράγει συγκεκριμένες σκοποθεσίες, στάσεις ζωής και συμπεριφορές. Γενική τάση αυτής της δομής είναι η διχοτομία μεταξύ υποκειμένου (διοικούντων) και αντικειμένου (διοικούμενων) της διοίκησης κατά την οποία το πρώτο θεωρείται ως αποκλειστικός φορέας ενεργητικότητας, γνώσης, συνείδησης κλπ. Η αντίληψη περί δήθεν “ιεραρχίας της γνώσης” δομείται με αλλεπάλληλους μετασχηματισμούς που υφίσταται η πληροφορία ενώ διαβιβάζεται από τα κατώτερα κλιμάκια στα ανώτερα, μέσω των γραφειοκρατικών κανόνων-εσωτερικών κανονισμών, οδηγιών και στερεοτύπων πρόσληψης και διαβίβασής της, ώστε να καταστεί συμβατή με την επίσημη «πραγματικότητα». Ο ιεραρχικά ανώτερος φαίνεται εξ’ ορισμού (θέσει) να «γνωρίζει περισσότερα» και έτσι αντιμετωπίζεται σε αυτό τον μηχανισμό αλλεπάλληλων αναθέσεων και αναλήψεων αρμοδιοτήτων, εξουσιοδοτήσεων και εκπροσωπήσεων κατωτέρων από τους ανώτερους (εξ ου και ο Πατερναλισμός, η κατάχρηση εξουσίας κλπ.). Η πυραμιδική ιεραρχία εξουσίας και γνώσης αμβλύνει την κριτική διάθεση, μυστικοποιείται και οδηγεί προοπτικά σε λατρευτική νοοτροπία (βλέπε π.χ. «προσωπολατρεία», μοναρχικές διαθέσεις, άκριτη αποδοχή των “ηγετών”, “εθναρχών”, λατρεία της “τάξεως και της ηθικής” που είναι σύμφυτη με την εκτελεστική υπακοή στον αρχηγό κλπ.).

Εστίες ανέστιες

πηγή: enet.gr
Ακόμα και τροφεία είναι ενδεχόμενο να καταβάλουν οι φοιτητές στις εστίες. Η αρμοδιότητά τους περνά από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) στα πανεπιστήμια, τα οποία δεν έχουν όμως να πληρώσουν ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες. Ετσι, χιλιάδες φοιτητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παροχές σίτισης και στέγασης. 

 Αυτό έγινε με απόφαση των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 7 Νοεμβρίου.
Ηδη η πρυτανεία του Πολυτεχνείου επέκρινε την απόφαση, για την οποία ούτε καν ρωτήθηκε, προσθέτοντας «υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το μέτρο στο συγκεκριμένο ίδρυμα».
Η πρυτανεία εκτιμά ότι οι εστίες εγκαταλείπονται από την κυβέρνηση, ενώ έχουν ήδη απαξιωθεί με σημαντικές εκπτώσεις στη φοιτητική μέριμνα.
Η πρυτανεία καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να αναθεωρήσουν την απόφαση και να διαμορφώσουν από κοινού με τα πανεπιστήμια ένα νέο βιώσιμο σχέδιο, ώστε να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες υπηρεσίες για τους φοιτητές.
Οπως λέει το Πολυτεχνείο, το επιχειρησιακό σχέδιο πρέπει να διασφαλίζει ότι είναι δυνατή η λειτουργία των δύο εστιών (στη μία εκ των οποίων δεν διαμένουν πρακτικά φοιτητές του ΕΜΠ) κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες της συνεχούς μείωσης του διοικητικού προσωπικού του ΕΜΠ και της δραστικής μείωσης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδρυμα, η οποία υπολογίζεται ότι το 2012 θα φτάσει μόλις το 30% των πιστώσεων του 2008!
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εφορίας των Φοιτητικών Εστιών Χρ. Τρικαλινός μίλησε για το πρόβλημα των εστιών που ιδρύματος που είναι δυναμικότητας 1.000 φοιτητών. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα είδος συνδιοίκησης με το Ιδρυμα Νεότητας που καταργείται. Το πανεπιστήμιο πλήρωνε μόνο τα έξοδα στην ΔΕΗ, ενώ όλα τα άλλα ήταν κονδύλια του ΕΙΝ. «Βιάζεται το υπουργείο Παιδείας να αποδείξει τη "νομιμοφροσύνη" του προς την τρόικα και τους ευρωπαίους κυβερνήτες», τονίζει ο καθηγητής. «Η βιασύνη ήταν τέτοια που ενώ μερίμνησε για την μεταφορά των θέσεων του προσωπικού και της μισθοδοσίας του, ξέχασε... να μεταφέρει τους ίδιους τους ανθρώπους, που θα αναγκασθούν έτσι, μέχρι την έκδοση νέας απόφασης, και τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές να παραμένουν απλήρωτοι».
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο καθηγητής τονίζει ότι «ανάμεσα στις θέσεις που μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμπεριλαμβάνονται, για παράδειγμα, ένας αρχιμάγειρας και δύο μάγειροι. Μήπως θέλουν να μας προετοιμάσουν για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Μαγειρικής στο πανεπιστήμιό μας», σημειώνει καυστικά.
Καθηγητές υποστηρίζουν ότι αν η μεταφορά των εστιών συνοδευόταν και από ανάλογη μεταφορά πόρων, δεν θα υπήρχε πρόβλημα και μάλλον θα ήταν θετική ενέργεια.
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών (όπως και άλλα ΑΕΙ) που αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα στην αγορά πετρελαίου για τη θέρμανση χώρων έρευνας και διδασκαλίας, πρέπει να διαθέσει χρήματα (τα οποία δεν ξέρουμε πού θα βρεθούν), για την ομαλή διαβίωση περίπου 1.000 φοιτητών του», τονίζει ο κ. Τρικαλινός.
Πάντως, ώς τις 31 Δεκεμβρίου το καταργηθέν ΕΙΝ θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. Τι θα γίνει όμως μετά;

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Κατάργησαν το άσυλο τη μέρα του Πολυτεχνείου

πηγή: Ελευθεροτυπία

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η διαπαιδαγώγηση με την εργασία - Αντόν Σ. Μακάρενκο


  Όπως θυμάστε απ' την αρχή της επανάστασής μας, το σχολείο μας ονομαζόταν εργατικό και όλοι εμείς, οι παιδαγωγοί, βρισκόμασταν κάτω απ' την εντύπωση όχι τόσο της εργατικής μεθόδου, όσο κάτω απ' τη γοητεία της ίδιας της λέξης "δουλειά" και κάτω απ' τη γοητεία της αρχής της εργασίας. Στους παιδικούς σταθμούς υπήρχαν φυσικά περισσότερες δυνατότητες για δουλειά, απ' όσο στο σχολείο, όμως μέσα στα 1 6 χρόνια της δουλειάς μου στον παιδικό σταθμό "Γκόρκί" και "Φ.Ε. Ντζερζίνσκί" πέρασα μια πολύ πολύπλοκη ιστορία εξέλιξης και των απόψεων μου για το διαπαιδαγωγητικό ρόλο της δουλειάς και της οργάνωσης των εργατι­κών διαδικασιών ακόμα και της αντίληψης για την ίδια την εργατική μέθοδο. 
(Σχόλιο: Το γνωστό έργο του παιδαγωγού Μακάρενκο «Παιδαγωγικό Ποίημα μπορείτε να το βρείτε εδώ:
Μια συνοπτική παρουσίαση εδώ: http://bookcapacitor.blogspot.com/2011/04/blog-post.html )

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Συμμετοχή των φοιτητών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια του εξαμήνου φοίτησης. Π.Μαγαλιός


Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς σε αυτό το μικρό θαύμα απ' όλες τις απόψεις. Αν και ξεκινά από το θεωρητικό υπόβαθρο της θεωρίας του ανθρώπινου κεφαλαίου, το ίδιο το πλούσιο υλικό ξεπηδά και αποδεικνύει τον περιορισμένο χαρακτήρα των θεωρητικών εργαλείων. Αν τελικά η εργασία των  φοιτητών αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προϋπόθεση της συνέχισης των σπουδών δεν καταριπτεται η παραδοχή της θεωρίας του ανθρωπινου κεφαλαίου που βλέπει τις σπουδές ως παραίτηση από την άμεση αναζήτηση μισθού και τους δινει το χαρακτήρα επένδυσης; Αν εν τέλει η καταλληλότερη μορφή φοιτητικής εργασίας είναι επί του τομέα σπουδών, σε τι διαφέρει από την πρακτική άσκηση; Μήπως εντέλει έχουμε μια υποδιαμόρφωση ξοδευόμενη εργατική δύναμη και όχι ένα αραχτό ανθρώπινο κεφάλαιο; Μας επιτρέπει το γεγονός ότι το ξόδεμα της εργατικής δύναμης και οι σπουδές διαχωρίστηκαν μεταξύ δυο εργατών έναν εν ενεργεία και έναν δυνάμει να θεωρήσουμε τον δεύτερο έναν ανθρώπινο κεφαλαιοκράτη; Είμαστε σίγουροι ότι ο συγγραφέας θα αναμετρηθεί και ο ίδιος με τα παραπάνω ερωτήματα και περιμένουμε με ανυπομονησία τη δουλειά του.
Πλούσιο εμπειρικό υλικό πολύ καλά επεξεργασμένο, με στοιχεία απο χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ,  την Κίνα , και την Ελλάδα εννοείται. Απαραίτητη η συστηματική μελέτη του από κάθε στοιχείο του φοιτητικού κινήματος που θέλει να αυτοαποκαλείται συνειδητό.
Το κείμενο Εδώ
Vankas

Αύριο το πανελλαδικό συλλαλητήριο των σπουδαστών ΤΕΙ

Πηγή:Ριζοσπάστης
Στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια, το πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
Σπουδαστές απ' όλη τη χώρα θα συγκεντρωθούν αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, για να διαδηλώσουν ενάντια στην υπολειτουργία των ΤΕΙ, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν το «χάος», που υπάρχει στα ιδρύματα, από τη μείωση των εκτάκτων καθηγητών και τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. Τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν στα μόνιμα προβλήματα των ΤΕΙ (κόστος για τα αναλώσιμα, ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή κ.ά.), αλλά και στην εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Οι σπουδαστές ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, και σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει, μεταξύ άλλων, η Γενική Συνέλευση της ΣΓΚΤΣ του ΤΕΙ Αθήνας, του ΤΕΙ Λαμίας, των Οικοτρόφων της Εστίας Καλαμάτας, ο Σύλλογος του ΤΕΙ Σπάρτης, οι επιτροπές ετών του τμήματος Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά και η επιτροπή πρώτου έτους Δομικών Εργων της ΑΣΠΑΙΤΕ. Συνελεύσεις θα γίνουν και σήμερα.
Σημειώνουμε πως στις τοπικές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα έρχεται να προστεθεί και η σημερινή του Συλλόγου της ΣΓΚΤΣ για δωρεάν πάσο. Χτες έγινε κινητοποίηση των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και του ΠΑΜΕ στην Πάτρα για την κατάσταση στο ΤΕΙ. Η κινητοποίηση έγινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, όπου δηλώθηκε πως δεν υπάρχει αρμοδιότητα για τα θέματα Παιδείας και τα αιτήματα... θα μεταφερθούν αρμοδίως.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διεκδικεί:
  • Κανείς φοιτητής να μη μείνει έξω από εργαστήριο ή θεωρία.
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα - υλικά εργαστηρίων. Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους. Τώρα να δοθούν δωρεάν τα ΠΑΣΟ.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις. Απαγόρευση διακοπής ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ σε όλους τους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.
  • Πρακτική άσκηση με μισθό και ασφάλιση στην ευθύνη του ιδρύματος. Πληρωμή των δεδουλευμένων των πρακτικάριων.
  • Μονιμοποίηση εκτάκτων, αύξηση του διδακτικού προσωπικού.
  • Μόνιμη - πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους. Οχι στους μισθούς των 501 ευρώ μέχρι τα 25, όχι στην ανασφάλιστη εργασία και ελαστική εργασία.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών (απογευματινά εργαστήρια, άδεια με αποδοχές στην εξεταστική κ.ά.).

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Σέρνουν πάλι τους φοιτητές στα δικαστήρια

Πηγή:foithtis.gr
Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου -Νοέμβριου του 2005, στην Ξάνθη και Κομοτηνή έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της σίτισης που προωθούσε το πρυτανικό σχήμα, στα πλαίσια των συνολικότερων επιλογών ΝΔ -ΕΕ για χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Ο Σύλλογος Φοιτητών της πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης με αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις το κατήγγειλε και προχώρησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα απειλές εναντίον συνδικαλιστών φοιτητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις τόσο από τον πρύτανη κ. Καραμπίνη, όσο και από τον αντιπρύτανη κ. Σιμόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χειρισμοί του πρυτανικού σχήματος στο συγκεκριμένο ζήτημα και η εμμονή του να ξεμπερδεύει με το κεκτημένο της δημόσιας και δωρεάν σίτισης είχαν οδηγήσει το Δ.Π.Θ στην κατάρτιση δυο συμβάσεων -μια με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και μια με τον ιδιώτη επιχειρηματία Χούτο- που αφορούσαν και οι δύο την παροχή των ίδιων υπηρεσιών. Ο Σύλλογος Φοιτητών δεν αναγνώρισε τη σύμβαση με την επιχείρηση του εργολάβου Χούτου.

Ο ''Καλλικράτης'' στην παιδεία… οδηγεί σε οριστικό κλείσιμο το ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας;

Πηγή:Vdella
Συγχωνεύσεις και συνενώσεις τμημάτων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ζητά με επιστολές της προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
Συγκεκριμένα, με τις εν λόγω επιστολές, που φέρουν ημερομηνία 01/11/2011, η κ. Διαμαντοπούλου ζητά την εξέταση από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, περιπτώσεων συγχώνευσης ή συνένωσης τμημάτων. Όπως αναφέρει η ίδια η υπουργός, οι επιστολές της έρχονται σε εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται αναδιάρθρωση στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων προς μια εκσυγχρονισμένη λειτουργία και μια ορθολογική αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών.
«Κοινή συνισταμένη είναι η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας σε όλους τους επιμέρους τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (σπουδές, παραγωγή γνώσης, καινοτομία, χρηστή και διαφανής διαχείριση, κοκ.)» αναφέρει η υπουργός.

Πρόβλημα με τη σίτιση και στο ΤΕΙ Καβάλας

Πηγή:Evdomi.gr
Μετά τα φαινόμενα μαθητές να λιποθυμούν στα σχολεία τους από ασιτία, έρχονται τα φαινόμενα ασιτίας σπουδαστών. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας Σταύρος Καρκάνης κατάγγειλε πως φοιτητές του είπαν πως είχαν δυο μέρες να φάνε. Φαινόμενα που είναι αποτέλεσμα των περικοπών που έχουν γίνει ακόμα και στα κονδύλια για τη σίτιση των φοιτητών. Τα ίδια φαινόμενα ισχύουν και στο ΤΕΙ Καβάλας ομολόγησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Θανάσης Μητρόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας μιλώντας στην Ελευθεροτυπία σημείωσε πως ενώ στη φοιτητική Λέσχη έτρωγαν 2.500 σπουδαστές, το υπουργείο τους υποχρέωσε, μειώνοντας τα κονδύλια, να βγάλουν φέτος κάρτες σίτισης για 1.300 φοιτητές. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο οι ίδιοι οι σπουδαστικοί σύλλογοι να ζητήσουν από τον εστιάτορα να μειώσει τις μερίδες για να μπορούν να φάνε περισσότεροι!!!
Για άλλη μια φορά χθες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας, μιλώντας αυτή τη φορά στο Στούντιο 7,  τόνισε το πρόβλημα με τη σίτιση. Δεν είναι μόνο ότι μειώνονται τα κονδύλια, αλλά και αυτά τα μειωμένα δεν φτάνουν ποτέ στα Ιδρύματα.
Ειδικότερα όπως είπε πέρσι (ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011 ) ζήτησαν 2 εκατομμύρια ευρώ για τη σίτιση, αλλά το υπουργείο τους ενέκρινε 1,5 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτό το ποσό και υπολογίζοντας ένα ΦΠΑ 13% που ίσχυε τότε, εξέδωσαν 2.500 κάρτες σίτισης για αντίστοιχο αριθμό σπουδαστών. Τον Μάρτιο τους ανακοίνωσε το υπουργείο πως το κονδύλι από 1,5 εκατ. ευρώ, μειώνεται σε 1,350 εκατ. ευρώ. Όμως μέχρι τώρα έχει καταβληθεί μόνο μια δόση των κονδυλίων ύψους 650.000 ευρώ!
Από το Μάιο και μετά δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, ο εστιάτορας είναι απλήρωτος και αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα, ενώ στο μεταξύ αυξήθηκε και ο ΦΠΑ στο 23%. Αυτός ο ΦΠΑ ο αυξημένος δυστυχώς ισχύει και στις φοιτητικές Λέσχες!!! Στο μεταξύ έγινε και νέα μείωση του συνολικού κονδυλίου σε 1,250 εκατ. ευρώ.
Ο Θανάσης Μητρόπουλος αναρωτήθηκε «πώς να κάνουμε σχεδιασμό έτσι;». Έχει απευθυνθεί αρκετές φορές στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα αυτό και ανέφερε χαρακτηριστικά την παρέμβασή του τον περασμένο Μάρτιο στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας: «Ζήτησα κάποια χρήματα για να δώσω στον εστιάτορα, που έχουμε άνοιγμα απέναντί του. Η απάντηση ήταν δεν μπορεί να κάνει υπομονή ο εστιάτορας; Τους είπα πως ο εστιάτορας να κάνει υπομονή, αλλά οι 7 εργαζόμενοι σε αυτόν, που παίρνουν 600 και 700 ευρώ μισθό τι υπομονή να κάνουν; Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα».
Για την τωρινή ακαδημαϊκή χρονιά το υπουργείο Παιδείας τους ενέκρινε κονδύλι 1,350 εκατ. ευρώ για τη σίτιση, αλλά πολύ αμφιβάλλει ο πρόεδρος, αν θα καταβληθεί, αφού ακόμα οφείλονται τα περσινά. Με βάση τις φετινές εντολές του υπουργείου, εξέδωσαν λιγότερο αριθμό καρτών σίτισης, από 2.500 πέρσι, φέτος μόνο 1.600. «Έχουμε 6.000 ενεργούς φοιτητές και βγάλαμε κάρτες σίτισης μόνο για 1.600» είπε χαρακτηριστικά.
Πριν λίγο διάστημα στα πλαίσια επαφών που είχε με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε και πάλι το θέμα της σίτισης και όπως είπε η απάντηση ήταν η ίδια, δηλαδή παραπέμπουν στις εντολές της τρόικας!!! Και ο Θανάσης; Μητρόπουλος επισήμανε πως δεν μπορεί να δίνει εντολές η τρόικα για τη σίτιση, είναι θέμα διαχείρισης του υπουργείου…
Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Με τέως και συνταξιούχους

πηγή: Ελευθεροτυπία
Με καθυστέρηση, που έχει ήδη ακυρώσει τους αρχικούς στόχους, η ηγεσία του υπουργείου κατάφερε να σπρώξει στο σημείο εκκίνησης της εφαρμογής του νέου νόμου 14 ΑΕΙ από τα 40 ανά τη χώρα. «Ναι» στο κάλεσμα της κ. Διαμαντοπούλου είπαν συνταξιούχοι καθηγητές, τέως πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, γνωστοί για τις θέσεις τους υπέρ της εφαρμογής του νόμου και -όπου οι αρνήσεις εξάντλησαν τα απαιτούμενα εκ νόμου αξιώματα- απλώς εν ενεργεία καθηγητές που συμφωνούν με τις κυβερνητικές επιδιώξεις.


Ο όχι και τόσο ενθαρρυντικός απολογισμός των ΑΕΙ, που ενετάχθησαν στη λίστα των αναγκαστικών εκλογικών διαδικασιών, περιλαμβάνει τα εξής Ιδρύματα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ηπείρου, Κρήτης, Μεσολογγίου.

Ανυπακοή
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ανακοινώσει πως σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και στα υπόλοιπα Ιδρύματα που έδειξαν «ανυπακοή» (από όλα τα Πανεπιστήμια, μόνο τέσσερα ανταποκρίθηκαν) καθώς οι προθεσμίες έχουν γίνει ασφυκτικές. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν εκλεγεί τα οκτώ εσωτερικά μέλη των 15μελών Συμβουλίων.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Είναι το μοναδικό Ιδρυμα που θα κληθεί να εκλέξει τα (εσωτερικά αρχικώς) μέλη του περιβόητου Συμβουλίου με καθηγητές και πρώην πρυτάνεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι συνταξιούχοι-ομότιμοι. Για την ακρίβεια, όλοι είναι συνταξιούχοι πλην ενός, ο οποίος είναι καθηγητής και όχι εκπρόσωπος παλαιότερων πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος, όπως ορίζει ο νόμος. Οπερ σημαίνει ότι όλες οι προηγούμενες διοικήσεις είπαν σύσσωμες «όχι» και η αναζήτηση έφτασε πολύ, μα πολύ πίσω. Από την άλλη, δέον να σημειωθεί πως μεταξύ των ομοτίμων συγκαταλέγονται και εκπρόσωποι αριστερών πολιτικών χώρων, συμφωνούντες ωστόσο με την προοπτική των αλλαγών που προβλέπει ο νέος νόμος.

Το φαινόμενο των ομοτίμων-συνταξιούχων συναντάται και στο Αριστοτέλειο, αφού μόνον δύο εκ των πέντε μελών της επιτροπής είναι εκπρόσωποι προηγούμενων διοικήσεων και εν ενεργεία καθηγητές. Στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια τις πενταμελείς επιτροπές στελεχώνουν προηγούμενες διοικήσεις γνωστές για τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ΑΕΙ, ενώ σε ορισμένα (Πολυτεχνείο Κρήτης, Αιγαίου, Μακεδονίας), ελλείψει πρόθυμων τέως πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων, οι επιτροπές συγκροτήθηκαν κυρίως με καθηγητές.

Κατόπιν τούτων στον κατάλογο περιλαμβάνονται τέως πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των Γεωπονικού (Γ. Ζέρβας, Ανδρ. Καραμάνος, που υπήρξε και γ.γ. του υπουργείου επί Γιαννάκου, Λουλούδης κ.ά.), Αριστοτελείου (Αν. Μάνθος, Στ. Πανάς), Πατρών (Χρ. Χατζηθεοδώρου κ.ά.), Κρήτης (Παλλήκαρης, Νικολάου), Πολυτεχνείου Κρήτης (Γρυσπολάκης). Ανάλογη είναι η εικόνα και στα ΤΕΙ.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Γιατροί και φοιτητές κατέλαβαν το αμφιθέατρο του υπ. Υγείας

πηγή: tvxs.gr

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, όταν περίπου 100 ειδικευόμενοι γιατροί και φοιτητές ιατρικής επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους, περνώντας από τον προστατευτικό κλοιό των ΜΑΤ, με στόχο να διαμαρτυρηθούν για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου, που προβλέπει ειδικές εξετάσεις για την απόκτηση ειδικότητας και άλλες διατάξεις. Μάλιστα κατήγγειλαν ότι δύο από αυτούς τραυματίστηκαν στα χέρια μετά από την επέμβαση της αστυνομίας.

Οι φοιτητές και οι ειδικευόμενοι κατάφεραν τελικά να μπουν στο αμφιθέατρο του κτιρίου, και ζήτησαν να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας.

Μία ώρα αργότερα ο κ. Πατούλης διάβασε στους συγκεντρωμένους επιστολή που ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας δεσμεύεται να κάνει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο αμφιθέατρο του υπουργείου, ωστόσο η αστυνομία αποχώρησε αργά το μεσημέρι.

Κριτική προσέγγιση του έργου του Μπακούνιν “Η Παρισινή κομμούνα και η ιδέα του κράτους”

Η Παρισινή Κομμούνα και η ιδέα του Κράτους
“It is very difficult for Marxist-Leninists to make an objective criticism of Anarchism, as such, because by its nature it undermines all the suppositions basic to Marxism. If Marxism is held out to be indeed *the* basic working class philosophy, and the proletariat cannot owe its emancipation to anyone but itself, it is hard to go back on it and say that the working class is not yet ready to dispense with authority placed over it. Marxism therefore normally tries to refrain from criticising anarchism as such — unless driven to doing so, when it exposes its own authoritarianism . . and concentrates its attacks not on *anarchism*, but on *anarchists*. . . Because of the lack of any other criticism of the Anarchists, the Leninists – especially the Trotskyists — to this day use the *personal criticism* method.”
[_Anarchism: Arguments for and Against_, pp. 37-8]


Ο συγγραφέας του έργου Μ. Μπακούνιν αποτελεί έναν από τους κύριους εκπροσώπους της αναρχικής θεωρίας και συγκεκριμένα εκπρόσωπο της αντίληψης του αναρχικού κολεκτιβισμού, που αναπτύσσεται και στο έργο το οποίο μελετούμε. Σκοπός μας να παραστήσουμε καθαρά την αντίληψη του Μπακούνιν σχετικά με τη διαδικασία άρνησης της κεφαλαιοκρατίας-κρατισμού, να περιγράψουμε τη μέθοδό του και να διερευνήσουμε τις φιλοσοφικές αντιλήψεις από τις οποίες πηγάζει. Παράλληλα θα προβούμε σε κριτική εξέταση των απόψεων του και αντιπαραβολή τους με τις απόψεις του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

«Καλλικράτης» και σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ζητάει να καταθέσουν προτάσεις για τη δημιουργία σχολών και τμημάτων
Συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προωθεί το υπουργείο Παιδείας, βάσει του νέου νόμου που ψηφίστηκε για την Τριτοβάθμια. Με επιστολές της προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας η Άννα Διαμαντοπούλου ζητάει τη δημιουργία σχολών στα ΑΕΙ και την ενοποίηση τμημάτων σε ΤΕΙ
Συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας καλεί τα ΑΕΙ να εξετάσουν τις δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων και να προχωρήσουν στη δημιουργία Σχολών, στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών. Τονίζει δε ότι το υπουργείο θα παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη για την ολοκλήρωση του έργου και θα βρίσκεται στη διάθεση των ΑΕΙ για το σκοπό αυτό.
Επίσης ζητάει από τους πρυτάνεις να συνεκτιμήσουν για τις προτάσεις τους τον αριθμό των εισακτέων, αποφοίτων, ενεργών φοιτητών, αριθμό καθηγητών, υποδομές κ.ο.κ.

Βλέπει ΠΑΣΠ-ΤΕΙ και ΔΑΠ, εκπροσώπους Ανοιχτών Σχολών αύριο η Διαμαντοπούλου

Πηγή:Ελευθεροτυπία
Συνάντηση με την ηγεσία της ΠΑΣΠ ΤΕΙ και της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ θα έχει αύριο η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κατόπιν αιτήματος των δύο οργανώσεων. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι ο νέος νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Θα ακολουθήσει συνάντηση και με εκπροσώπους του κινήματος των «Ανοιχτών Σχολών».(sic) 

Σχόλιο: Εξω οι παρατάξεις, φώναζαν οι μαϊντανοί των ανοικτών σχολών. Ποιος εξέλεξε τους αντιπροσώπους του "κινήματος"; Κάτι από ΕΦΕΕ επταετίας μυρίζει. Η απόλυτη απόδειξη της ανάγκης οργανώσεων ακόμα και για την πιο χυδαία αντίδραση. Τέλος τα κομματα στο πανεπιστήμιο, ζήτω οι αισχρότεροι τσανακογλύφτες...