Νομοταγείς πολίτες....... |
Δήμητρα Συμεωνίδου
Με αφορμή ψήφισμα που κατέθεσε ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής
«Ακολουθώ το νόμο όσον αφορά στη σίτιση», απάντησε στους φοιτητές ο πρύτανης και απάντησε στην κατηγορία τους, ότι προγραμματίζεται διαγωνισμός για τη διαχείριση της λέσχης της παλιάς νομικής μέσα στη Μ. Εβδομάδα, περίοδο κατά την οποία οι φοιτητές δεν δύνανται να παραβρίσκονται, λέγοντας ότι τότε λήγει η κατάθεση προσφορών
Σε πεδίο αντιπαράθεσης για τη σίτιση, με αφορμή ένα ψήφισμα που κατέθεσε ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής, εξελίχθηκε το χθεσινό πρυτανικό συμβούλιο. Το ψήφισμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, αφού πρώτα ο πρύτανης Κωνσταντίνος Ρέμελης ενημέρωσε το σώμα για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου των πρυτάνεων και συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί στο κτίριο της πρυτανείας με ολιγάριθμη παρουσία φοιτητών. Πρώτος εισηγητής ήταν ο πρύτανης ο οποίος μετέφερε στα μέλη το περιεχόμενο των συζητήσεων με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ρέμελης, οι πρυτάνεις έκαναν γνωστό στην υπουργό ότι δεν μπορεί τα πανεπιστήμια να απειλούνται με περικοπές δαπανών, εφόσον δεν αποστέλλουν στοιχεία, τα οποία, όπως προσέθεσε, πολλές φορές δεν διαθέτουν. Επίσης δεν μπορεί οι νόμοι να μεταβάλλονται με εγκυκλίους και να μην εφαρμόζονται οι νόμοι με το επιχείρημα, ότι αναμένονται αλλαγές στο νομικό πλαίσιο. «Ακολουθώ το νόμο όσον αφορά στη σίτιση», απάντησε στους φοιτητές ο πρύτανης και απάντησε στην κατηγορία τους, ότι προγραμματίζεται διαγωνισμός για τη διαχείριση της λέσχης της παλιάς νομικής μέσα στη Μ. Εβδομάδα, περίοδο κατά την οποία οι φοιτητές δεν δύνανται να παραβρίσκονται, λέγοντας ότι τότε λήγει η κατάθεση προσφορών
Καμία περικοπή στα συγγράμματα στο ΔΠΘ
Την ενημέρωση από τον πρύτανη ακολούθησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Από αυτό αξίζει να σημειωθεί η έγκριση συνεργασίας του ΔΠΘ με πανεπιστήμιο της Κύπρου, με στόχο την ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών, το πρόγραμμα Erasmus και τη συνδιοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων. Στο μεταξύ και όσο τα θέματα προχωρούσαν αυξανόταν και η προσέλευση των φοιτητών. Παρέμβαση εκ μέρους τους σημειώθηκε αρχικά όταν έγινε διάλογος για τα συγγράμματα. Μία φοιτήτρια της Νομικής Σχολής πήρε το λόγο για να παραπονεθεί γιατί σε κάποιο μάθημα, ενώ σε προηγούμενο εξάμηνο οι φοιτητές προμηθεύονταν δύο βιβλία για τις ανάγκες του εν λόγω μαθήματος, στο τρέχον εξάμηνο προμηθεύονται ένα. Μερικοί φοιτητές ύψωσαν τον τόνο της φωνής τους κάνοντας λόγο για περικοπή δαπανών εκ μέρους της πρυτανείας. Αμέσως ο κ. Ρέμελης παρενέβη και διαβεβαίωσε ότι δεν δόθηκε καμία εντολή σε κανένα τμήμα να μειώσει τα βιβλία. Πρόσθεσε όμως ότι όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί στη διάθεση των συγγραμμάτων, αλλά οι καθηγητές είναι αυτοί που έχουν τον τελευταίο λόγο στην επιλογή των βιβλίων ανά μάθημα.
Δεν θέλει ιδιώτη στις λέσχες του πανεπιστημίου, ο ΣΟΦΕΚ
Η συζήτηση επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς μέχρι την ολοκλήρωση της ημερήσιας διάταξης και ανέβηκαν και πάλι όταν κατατέθηκε το ψήφισμα του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής για τα ζητήματα σίτισης και στέγασης. Στο εν λόγω ψήφισμα που υπογράφουν η πρόεδρος Αλεξάνδρα Σωτηροπούλου και η γραμματέας Νίκη, αναφέρονται τα εξής, «ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής, δεδομένων των συγκυριών και της ελλιπούς συντήρησης και σίτισης στην Κομοτηνή, διεκδικεί:
Όσον αφορά τη στέγαση: Να συνεχίσει να ισχύει το ν+2 έτη για το δικαίωμα διαμονής στις εστίες. Να δίνεται επιπλέον χρονικό περιθώριο παραμονής στις εστίες στους φοιτητές, οι οποίοι έχουν σοβαρό πρόβλημα (π.χ.: οικονομικό, ιατρικό), και να καταθέτουν τα χαρτιά τους για τους λόγους αυτούς. Να γίνεται συστηματικότερη επικοινωνία μεταξύ του Γραφείου Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Ι.Ν. και των οικοτρόφων, το οποίο θα είναι και το μόνο αρμόδιο να επικοινωνεί σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να διατηρήσει την κατοχή του δωματίου. Καμία παραβίαση να μη γίνεται στον προσωπικό χώρο των οικοτρόφων και καμία ανάμειξη των ίδιων των φοιτητών σε αυτό. Επίσης, προτείνουμε την ανέγερση νέων εστιών, ή τη μίσθωση επιπλέον δωματίων, αποκλειστικά με δημόσιο χαρακτήρα.
Όσον αφορά τη σίτιση: Κρίνουμε απαράδεκτη την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου να προγραμματίσει το διαγωνισμό για τη διαχείριση της λέσχης της παλιάς νομικής μέσα στη Μ. Εβδομάδα, δεδομένου ότι οι φοιτητές δεν δύνανται να παραβρίσκονται. Απαιτούμε αρχικά την αναβολή και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού σε περίοδο λειτουργίας των σχολών πριν, ή μετά από τις διακοπές του Πάσχα. Εν συνεχεία, απαιτούμε να μην ανανεωθεί η σύμβαση του ιδιώτη Χούτου και καμία σύμβαση με οποιονδήποτε ιδιώτη. Διαχείριση της σίτισης μόνο από δημόσιο φορέα, με την απαράβατη ρήτρα ότι ο χαρακτήρας της θα εξακολουθήσει να είναι δωρεάν. Επιπροσθέτως, εξυπακούεται ότι κανένας ιδιώτης δε θα συμμετέχει στη διαχείριση της λέσχης με οποιονδήποτε τρόπο. Ο δημόσιος φορέας, ο οποίος θα διαχειρίζεται τη λέσχη, δε θα θίξει κανένα κεκτημένο δικαίωμα των φοιτητών», καταλήγει το ψήφισμα.
Ακολουθώ το νόμο για τη σίτιση, απάντησε ο πρύτανης
«Ακολουθώ το νόμο όσον αφορά στη σίτιση», απάντησε στους φοιτητές ο πρύτανης και απάντησε στην κατηγορία τους, ότι προγραμματίζεται διαγωνισμός για τη διαχείριση της λέσχης της παλιάς νομικής μέσα στη Μ. Εβδομάδα, περίοδο κατά την οποία οι φοιτητές δεν δύνανται να παραβρίσκονται. Ο κ. Ρέμελης έκανε γνωστό ότι μέχρι την Μ. Τετάρτη κατατίθενται οι προσφορές για τη διαχείριση της λέσχης της παλιάς νομικής και ο διαγωνισμός θα γίνει στη συνέχεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης για τη σίτιση φοιτητών περιλαμβάνεται και σε πρόσφατο ψήφισμα της συνόδου των πρυτάνεων. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η σίτιση εντάσσεται στην κοινωνική διάσταση της λειτουργίας των πανεπιστημίων. Σήμερα, η οικονομική ασφυξία που έχει προκαλέσει στα πανεπιστήμια η πολιτική της λιτότητας, καθιστά αδύνατη την κάλυψη των πραγματικών αναγκών τους σε ό,τι αφορά τη σίτιση του αυξανόμενου αριθμού των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών. Καλείται η Πολιτεία να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πανεπιστημίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου