Αφού θα λείπει ο Γρυσπολάκης, τι να κάνω στη σύνοδο; |
Ενώπιος ενωπίω θα βρεθούν αύριο πρυτάνεις και υπουργός Παιδείας. Η Α. Διαμαντοπούλου θα παραστεί στη Σύνοδο των πρυτάνεων που αρχίζει σήμερα στο Ναύπλιο, με σαφέσταστη τη θέση των πανεπιστημίων ότι πυρήνας των αλλαγών δεν μπορεί να είναι άλλος από την αναβάθμιση του δημόσιου, δωρεάν, αυτοδιοίκητου και δημοκρατικού Πανεπιστημίου. Οι πρυτάνεις από την πρώτη στιγμή έκαναν σαφή τη θέση τους ότι το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας δεν αποτελεί βάση συζήτησης, καθώς δεν υπηρετεί τον παραπάνω στόχο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι θα υπάρξει και δεύτερο κείμενο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη η συγγραφή του νομοσχεδίου το οποίο θα είναι έτοιμο τέλη Φεβρουαρίου για να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο κι από εκεί να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Άλλωστε η υπουργός Παιδείας έχει ήδη κλείσει τον κύκλο της διαβούλευσης αποστέλλοντας μάλιστα και την αποδελτίωσή της. Μάλιστα, ο κύκλος έκλεισε χωρίς καν να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φοβόταν τις αποφάσεις του. Οι θέσεις της κυβέρνησης για επιλογή πρυτάνεων μέσα από διεθνή προκήρυξη και συμβούλια διοίκησης με αρμοδιότητες μέχρι και για το άσυλο, σκόνταψαν ακόμα και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, η σύνθεση του οποίου μόνο αντικυβερνητική δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Οι πρυτάνεις αναμένουν από την υπουργό Παιδείας να διευκρινίσει επιτέλους το μοντέλο διοίκησης που προτείνει το οποίο εσκεμμένα έχει μείνει ασαφές λόγω της αντισυνταγματικότητάς του. Ακόμη και τώρα αναζητείται φόρμουλα για να παρακαμφθούν, με τρόπο, οι συνταγματικές επιταγές ώστε να μην ακυρωθούν οι ρυθμίσεις για τα συμβούλια διοίκησης και τον πρύτανη από το ΣτΕ. Η ιδέα του Γ. Πανάρετου να διευρυνθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα με απόφοιτους και χορηγούς και να θεσπιστεί σύστημα κλήρωσης για την επιλογή των μελών του Συμβουλίου, έχει δυσκολίες, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Α. Διαμαντοπούλου. Ίσως ο υφυπουργός Παιδείας, να εισάγει κάποια άλλη ιδέα κατά τις συναντήσεις που θα έχει στην Ελβετία την οποία προτίμησε έναντι του Ναυπλίου...
Στη Σύνοδο των πρυτάνεων θα τεθεί -σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη- και το θέμα του ασύλου που βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο με αφορμή την παρουσία των μεταναστών στη Νομική. Ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων ασύλου προκειμένου όλα τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίζουν από κοινού ζητήματα που ανακύπτουν και να μην στοχοποιούνται συγκεκριμένα ιδρύματα ή πρυτανικές αρχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου