Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ενισχύονται οι άθλιες εργασιακές σχέσεις στα ΤΕΙ

Πηγή:Ριζοσπάστης
«Θέσεις - πιστώσεις» για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) στα ΤΕΙ της χώρας και την ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, με σχετική απόφαση, αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, πώς εννοεί τη θέση εργασίας στα ιδρύματα της χώρας. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, που υπογράφει ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος, τα ΤΕΙ έχουν την «ευχέρεια» να «αξιοποιήσουν» «τις διατιθέμενες πιστώσεις προσλαμβάνοντας για κάθε πίστωση περισσότερους εκπαιδευτικούς»! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η κάθε πίστωση - θέση «σπάει» σε πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι «φυσικά» είναι ελαστικά εργαζόμενοι.
Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με το έγγραφο, «ο συνολικός αριθμός εβδομαδιαίας απασχόλησης» των εκπαιδευτικών πρέπει «να μην υπερβαίνει το ανώτατο προβλεπόμενο, για κάθε κατηγορία, εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας». Οι πιστώσεις, δηλαδή, θα αντιστοιχούν σε διαφορετικό αριθμό ωρών διδασκαλίας, ανάλογα με την κατηγορία. Για παράδειγμα, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εντάσσονται σε κατηγορία πρόσληψης με 16 ώρες την εβδομάδα και μισθό που είναι ποσοστιαίος σε αυτόν του καθηγητή, αλλά και εκπαιδευτικοί με όριο τις 15 ώρες εβδομαδιαίως, με ωριαία αντιμισθία.

Το υπουργείο Παιδείας, με τις «πιστώσεις - θέσεις», οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, από τη μία μειώνει τις θέσεις που ήδη υπάρχουν και από την άλλη προτρέπει τα ΤΕΙ να προσλαμβάνουν πολλούς εργαζόμενους για μία θέση εργασίας. Πρακτικά «συμβουλεύει» τα ΤΕΙ να προσλαμβάνει ακόμα περισσότερους έκτακτους καθηγητές με λίγες ώρες εργασίας. Υπενθυμίζουμε πως στα περισσότερα ΤΕΙ ήδη οι έκτακτοι αποτελούν την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και πολλές τα ποσοστά φτάνουν στο 80%.
Οι 2.800 «θέσεις - πιστώσεις» κατανέμονται στα παρακάτω ΤΕΙ ως εξής: Αθήνας 498, Δυτ. Μακεδονίας 140, Ηπείρου 176, Θεσσαλονίκης 316, Ιονίων Νήσων 42, Καβάλας 168, Καλαμάτας 77, Κρήτης 239, Λαμίας 126, Λάρισας 274, Μεσολογγίου 70, Πάτρας 183, Πειραιά 246, Σερρών 84, Χαλκίδας 119, ΑΣΠΑΙΤΕ 42.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου