Στον καπιταλισμό μόνο οι άνθρωποι είναι βάρος... |
Ο νέος νόμος ανατρέπει τη λογική συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, αφού οι οικονομικά ασθενέστεροι δεν θα επιλέγουν τις σχολές πρώτης προτίμησής τους, αλλά όσες βρίσκονται πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας τους
Και με τη... σφραγίδα του υπουργείου Παιδείας η ανώτατη εκπαίδευση γίνεται πλέον καθαρά ταξικό προνόμιο, αφού διαλύονται και τα τελευταία ερείσματα κοινωνικής μέριμνας προς τους ασθενέστερους που παρείχε το εκπαιδευτικό σύστημα.
Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με το νέο σύστημα μετεγγραφών «καταδικάζονται» ή να πληρώνουν αδρά για να σπουδάσουν στην περίπτωση που δεν εισαχθούν σε σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ή να σπουδάζουν οτιδήποτε άλλο εκτός από την επιστήμη που ενδεχομένως έχουν επιλέξει. Την αλλαγή στους όρους επιλογής, εκτός των άλλων, οι υποψήφιοι την πληροφορήθηκαν τώρα, μόλις ένα μήνα πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς μέχρι πέρυσι οι μετεγγραφές των ειδικών κατηγοριών γίνονταν χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς. Το υπουργείο στην προσπάθειά του να «συμμαζέψει τα οικονομικά» και να περικόψει όσο γίνεται περισσότερα, με το νόμο περί μετεγγραφών «ψαλίδισε» και τις ελπίδες χιλιάδων οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αν δεν έχουν τα απαραίτητα οικονομικά μεγέθη.
Είναι αλήθεια βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν χιλιάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, σε μια χώρα που πάσχει από υπογεννητικότητα. Ετσι, τη μια μέρα επιτυχόντες κατά δεκάδες εγγράφονταν σε τμήματα, κυρίως της περιφέρειας, και την άλλη έπαιρναν μετεγγραφή για τμήματα στα κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν μπορούσαν να αντέξουν το βάρος των χιλιάδων μετεγγραφομένων φοιτητών και σπουδαστών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που δεν υπάρχουν επιπλέον πιστώσεις, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τους ήδη φοιτούντες στα ιδρύματα.
Το υπουργείο Παιδείας, ανίκανο να βρει τρόπο να αποκλείσει τις, ενδεχομένως, ψευδείς περιπτώσεις πολύτεκνων ή τρίτεκνων, αλλά και να δώσει επιπλέον πιστώσεις στα ιδρύματα, έκανε το απλούστερο όλων: Εκλεισε την στρόφιγγα των μετεγγραφών, βάζοντας πλαφόν στο ποσοστό, που δεν ξεπερνά πλέον το 20% επί των εισαγομένων κάθε τμήματος για ιδρύματα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και για όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων μετεγγραφής. Συγχρόνως έθεσε κριτήριο το σύνολο των μορίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, τη σειρά προτίμησης σχολών και διατήρησε το εισοδηματικό όριο, που αυξάνεται από 45.000 σε 50.000 ευρώ κατά μέσον όρο την τριετία, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ελαφράς αύξησής του.
Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ.Ε.» ο μαθηματικός ερευνητής Στρ. Στρατηγάκης, «αν ένας υποψήφιος δεν έχει τα μόρια για να εισαχθεί κανονικά στο τμήμα που δήλωσε πρώτο, τότε θα κρίνεται για το ίδιο τμήμα με την ειδική κατηγορία. Αν δεν έχει και εκεί τα μόρια να εισαχθεί θα κρίνεται για το επόμενο τμήμα για την κανονική εισαγωγή και αν δεν εισαχθεί με την κανονική κατηγορία θα κρίνεται και για την ειδική κατηγορία. Αυτό θα επαναλαμβάνεται μέχρι να εισαχθεί ο υποψήφιος σε ένα τμήμα ή να τελειώσουν οι επιλογές του στο μηχανογραφικό δελτίο. Αφού εισαχθεί με τους κανονικούς υποψήφιους ή με την ειδική κατηγορία δεν θα μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο τμήμα διά μετεγγραφής. Δεν είναι, δηλαδή, δυνατό να εισαχθεί ένας υποψήφιος σε σχολή που δεν έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό του, ούτε να μετακινηθεί μετά την εισαγωγή του. Αυτό έχει ως συνέπεια να αλλάζει ο τρόπος δήλωσης της σειράς προτίμησης.
Μέχρι τώρα ο υποψήφιος που ήθελε να εισαχθεί για παράδειγμα στο Μαθηματικό Θεσσαλονίκης και δικαιούται μετεγγραφής δήλωνε πρώτα το Μαθηματικό Θεσσαλονίκης και μετά τα υπόλοιπα τμήματα Μαθηματικών ανά την Ελλάδα. Αν πετύχαινε την εισαγωγή του σε ένα από αυτά, τότε έπαιρνε μετεγγραφή για το Μαθηματικό Θεσσαλονίκης. Τώρα, αν δηλώσει με την ίδια σειρά τις σχολές και δεν εισάγεται στο Μαθηματικό Θεσσαλονίκης ούτε με την ειδική κατηγορία και πετύχει σε ένα άλλο τμήμα Μαθηματικών, δεν θα δικαιούται μετεγγραφή. Αρα ο τρόπος δήλωσης των σχολών αλλάζει και πρέπει πια όποιος έχει έντονο οικονομικό πρόβλημα να δηλώνει όλες τις σχολές στον τόπο κατοικίας του. Η
μείωση των μετεγγραφών είναι προφανές ότι θα φέρει σε αδιέξοδο πολλές οικογένειες που πραγματικά είχαν ανάγκη να σπουδάζουν τα παιδιά τους κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με ένα μισθό του Δημοσίου των 1.300 ευρώ δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει ένα δεύτερο νοικοκυριό και να βρεθούν τα τέκνα της για μεγάλο διάστημα μακριά από την οικογενειακή εστία.
Αυτή η αλλαγή θα φέρει άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σχολές με το ίδιο αντικείμενο σε διαφορετικές πόλεις, αφού ο πληθυσμός μιας πόλης θα κρίνει τη ζήτηση για σπουδές στις σχολές της πόλης και συνεπώς και τη βάση».
Μία λύση για τις οικογένειες που αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, τρίτεκνες ή πολύτεκνες ως επί το πλείστον, θα ήταν να δημιουργηθούν όσο γίνεται περισσότερες φοιτητικές εστίες, αυτό όμως είναι μάλλον απαγορευτικό, λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Σε άλλες χώρες δίδονται ακόμη και άτοκα δάνεια για σπουδές. Στην Ελλάδα, όμως, αν υπολογίσουμε ότι οι τράπεζες μείωσαν δραστικά τη χορήγηση δανείων, δεν μπορεί ο φοιτητής να πάρει, όχι άτοκο αλλά κανενός είδους δάνειο. Οδηγούμαστε έτσι στην αδυναμία των οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Και όπως σχολιάζουν πολλοί εκπαιδευτικοί, «επιστρέφουμε ολοταχώς στη δεκαετία του '70 , αν όχι και παλαιότερα».
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας στην προσπάθειά του να ελέγξει το σύστημα αποφάσισε να θεσπίσει αυστηρότατες ποινές στην περίπτωση που κάποιος δηλώσει ψευδή στοιχεία με στόχο τη μετεγγραφή. Συγκεκριμένα διαγράφεται από τη σχολή που έχει επιτύχει και μάλιστα επί δύο χρόνια δεν θα μπορεί να ξαναπάρει μέρος στις εξετάσεις εισαγωγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου