Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Τρομοκρατική απόλυση σπουδαστή από την πρακτική άσκηση

Η φιλοσοφία της εταιρίας....
Πηγή:Ριζοσπάστης
Καταγγελία του Νομαρχιακού Συμβουλίου ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ
Την τρομοκρατική απόλυση στελέχους της Οργάνωσης ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ, σπουδαστή του τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων του ΤΕΙ Αθήνας, από εταιρεία που έκανε την πρακτική του άσκηση, καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «ο σύντροφος εργαζόταν στην πρακτική του άσκηση από τις αρχές του Απρίλη στην εταιρεία Σταύρος Σταυρόπουλος Κ ΣΙΑ ΟΕ (RADMedical solutions) που ασχολείται με την συντήρηση, επισκευή, εγκατάσταση και πώληση ιατρικών μηχανημάτων στον ιδιωτικό τομέα».
Οπως περιγράφεται, «κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχθεί να τσαλαπατηθούν τα εργασιακά του δικαιώματα, ότι θα κρατήσει αγωνιστική στάση στο χώρο δουλειάς του. Ηρθε σε ρήξη με τον εργοδότη και ιδιοκτήτη της εταιρείας στην προσπάθειά του να τηρήσει αυτά που προβλέπονται για την πρακτική (ωράριο - μισθός κ.λπ.), αφού αρνήθηκε να δουλέψει απλήρωτες υπερωρίες (10ωρα και 12ωρα) συγκρούστηκε με τις λογικές θεωρούν "νομοτέλεια" ή "φύση της δουλειάς μας" οι επιχειρηματίες του κλάδου όπως είπε χαρακτηριστικά ο εργοδότης. Ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στην απεργία στις 11 Μάη που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ.
Γι' αυτήν του τη στάση, ο σύντροφος δέχτηκε φραστική επίθεση και στη συνέχεια στις 22/4 τού ανακοινώθηκε τηλεφωνικά η απόλυσή του από την πρακτική άσκηση. Ο εργοδότης "αιτιολόγησε" την απόλυση με φράσεις όπως: "δεν ταιριάζει με τη φιλοσοφία της εταιρείας", ότι "θα είναι πρόβλημα στην επιχείρηση", "δεν έχει μέλλον σαν εργαζόμενος εκεί, οπότε καλύτερα να λήξει η πρακτική άσκησή του από νωρίς", "είναι ασέβεια και αυθάδεια να απαιτεί ένας εκπαιδευόμενος τέτοια δικαιώματα"».
«Το γεγονός της απόλυσης του συντρόφου αναδεικνύει ποιο είναι το καθεστώς - σκλαβοπάζαρο που ισχύει για τους σπουδαστές των ΤΕΙ στην πρακτική άσκηση, φανερώνει τι εργασιακό μέλλον ετοιμάζουν για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Καταρρέει η άποψη που λέει ότι οι σπουδαστές στην πρακτική τους δεν είναι εργαζόμενοι αλλά εκπαιδευόμενοι», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πρακτική άσκηση με δικαιώματα
Η ΚΝΕ «καλεί τους σπουδαστές να βγάλουν συμπέρασμα από την κατάσταση που επικρατεί στην πρακτική τους άσκηση και συνολικά από τη ζωή τους. Να ισχυροποιήσουν την κοινωνική συμμαχία, ισχυροποιώντας το ΜΑΣ μέσα στις σχολές και ταυτόχρονα να οργανωθούν όλοι στα ταξικά τους συνδικάτα και να ισχυροποιήσουν το ΠΑΜΕ. Κανένας μόνος του, κανένας ανοργάνωτος μπροστά στην κρίση και την εργοδοτική τρομοκρατία»!
Καλεί τους σπουδαστές να παλέψουν για:
  • Πρακτική άσκηση στο αντικείμενο σπουδών, ενταγμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών στην ευθύνη και εποπτεία του ιδρύματος.
  • Μισθό και ασφάλιση για τους σπουδαστές στην πρακτική άσκηση στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
  • Να καταργηθεί ο πρόσφατος νόμος που προβλέπει τον απαράδεκτο θεσμό της μαθητείας.
  • Μέτρα προστασίας των άνεργων πτυχιούχων. Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού χωρίς καμία προϋπόθεση από την 1η μέρα ανεργίας.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

2 σχόλια:

  1. Δεν πειράζει.Ένας κνίτης λιγότερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ένας άνεργος φοιτητής περισσότερος! Μα τι τύποι κυκλοφορούν σε επαναστατικούς υποτίθεται χώρους; Δέιχνει κάποια ανώτερη ευφυϊα το παραπάνω σχόλιο σου Ανώνυμε; Προσφέρει οτιδήποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή