Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Το σχιζοφρενικό πανεπιστήμιο από τον Chris Shore


Διαβάζοντας κανείς το μικρό αυτό άρθρο νομίζει ότι το έχει γράψει κάποιος αγγλομαθής, αντιδραστικός, έλληνας, αριστερός, ταλιμπάν -ιθαγενής που αντιτίθεται σε κάθε «ορθολογική πρόοδο» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που όλες οι χώρες του κόσμου έχουν εφαρμόσει…
Ωστόσο πρόκειται για μελέτη σχετικά με τα πανεπιστήμια της Νέας Ζηλανδίας, χώρας μοντέλου εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων επιταγών στην εκπαίδευση από το 1980. Ο συγγραφέας αναδεικνύει, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πτυχές της διαδικασίας υπαγωγής της επιστήμης στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Δείχνει ότι η διαδικασία αυτή είναι αντιφατική, προκαλεί τη δημιουργία ανταγωνιζόμενων πανεπιστημίων με ποικίλους χαρακτήρες, και αλληλοαναιρούμενους στόχους, αλλά και χαρακτηριστικά που φωτίζουν το μέλλον του πανεπιστημίου στην πορεία προς την αταξική κοινωνία, τον κομμουνισμό. Αναδεικνύεται η καταστροφή του πανεπιστημίου, ως επιχείρησης κατά τις οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού, η τάση παροπλισμού του σαν ιδεολογικού μηχανισμού του κράτους,  η αντιφατική τάση  ανάδειξης του ηλεκτρονικού διαδικτυακού κοινωνικού «πανεπιστημίου», η αντιφατική τάση εξατομίκευσης του προγράμματος σπουδών, και η αντιφατική υπαγωγή της επιστήμης στις ανάγκες της κοινωνίας συνολικά.
Αλίμονο όμως, υπό το ζυγό του κεφαλαίου που δεν μπορεί να ικανοποιήσει πια την επιβίωση και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας, θέτοντας τους όρους επιβίωσης και ανάπτυξης του κάθε ανθρώπου υπό διαρκή αμφισβήτηση, η εξατομίκευση του προγράμματος σπουδών γίνεται καταστροφή του επιστημονικού αντικειμένου, το διαδικτυακό πανεπιστήμιο, καταστροφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του διδάσκοντα, η υπαγωγή της επιστήμης στις ανάγκες της ανθρωπότητας γίνεται υπαγωγή στις οικονομικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας (sic), ενώ ο ερευνητής γίνεται διεκπεραιωτής διαδικασιών, συλλέκτης papers, καριερίστας, και δούλος της αγοράς. Το κεφάλαιο καταστρέφει την επιστήμη εφόσον δημιουργεί μια σχιζοφρενική επιστήμη. Αυτό όμως είναι αντίφαση στους ίδιους τους όρους.
 Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με πλούσια ξενόγλωσση βιβλιογραφία για να νιώσετε λιγότερο ταλιμπάν και να σφυρηλατήσετε τα όπλα σας. Μην κριτικάρετε μόνο το παρόν, ψηλαφίστε το μέλλον.  Έτσι κι αλλιώς μπροστά στους στόχους της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, το κείμενο διαβούλευσης της Αννούλας είναι θλιβερή λογοκλοπή αρμόζουσα μόνο σε κυβέρνηση Μπανανίας. Το άρθρο εδώ
http://www.mediafire.com/?j6ub7s7sd5asxn5
Vankas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου