Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Να αθωωθούν οι 12 αγωνιστές του φοιτητικού κινήματος

πηγή: eksegersi.gr

Την Τρίτη 25 Οκτώβρη επαναλαμβάνεται στη Χαλκίδα η δίκη των 12 αγωνιστών του φοιτητικού κινήματος, που συνελήφθησαν κατά τη μεγάλη αστυνομική επίθεση ενάντια στη φοιτητική πορεία της 8ης Μαρτίου 2007. Από τους 61 συλληφθέντες στη διάρκεια εκείνης της πορείας, οι 49 δικάστηκαν ομαδικά και αθωώθηκαν πανηγυρικά (η πρόεδρος του δικαστήριου, μάλιστα, στο τέλος της δίκης διέταξε τα πρακτικά να αποσταλούν στον εισαγγελέα για να διερευνήσει τις καταγγελίες για άσκηση αστυνομικής βίας κατά των συλληφθέντων). Δώδεκα, όμως, διαχωρίστηκαν και τους αποδόθηκαν και κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με την πάγια τακτική της αστυνομίας. Ανάμεσά τους και εργαζόμενοι, που έπαιρναν μέρος στην πορεία εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους φοιτητές, όπως ο Βασίλης Στεργίου, στον οποίο αποδόθηκε η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας!

Η δίκη ορίστηκε να γίνει στη Χαλκίδα για ευνόητους λόγους. Για να εμποδιστεί η προσέλευση αλληλέγγυων. Το κακοστημένο κατηγορητήριο άρχισε να καταρρέει από την πρώτη κιόλας μέρα της δίκης. Αποδείχτηκε, για παράδειγμα, ότι ένας από τους συλληφθέντες είχε συλληφθεί μαζί με τους 49, αλλά μεταφέρθηκε στους 12, μολονότι συνελήφθη ώρες μετά τα γεγονότα που αποδόθηκαν στους υπόλοιπους 11. Φάνηκε το στημένο των κατηγοριών που αποδίδονται στον Β. Στεργίου, αφού ο μπάτσος που τον «χρεώθηκε» κατέθεσε ότι τον γνώρισε επειδή φορούσε γυαλιά του σκι, όταν όμως τον «αναγνώρισε» και τον συνέλαβε τα γυαλιά του σκι βρίσκονταν στην τσάντα του! Τότε πώς τον αναγνώρισε μέσα στο πλήθος, αφού προηγουμένως δεν μπορούσε να δει τα χαρακτηριστικά του; Τι να πει, ότι τον αναγνώρισε από φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αμέσως και έδειχναν τον Στεργίου να συλλαμβάνεται χωρίς να φοράει τίποτα στο πρόσωπό του;

Ομως, παρά το εμφανώς στήσιμο της υπόθεσης, οι 12 δικαζόμενοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο καταδίκης. Ιδιαίτερα τη σημερινή περίοδο, που το αστικό κράτος έχει ανάγκη από παραδειγματικές καταδίκες, για να σπείρει τον τρόμο σε όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία. Μόνο η έμπρακτη αλληλεγγύη, με τη μαζική παρουσία στη δίκη, μπορεί ν’ αποτελέσει ασπίδα προστασίας στους δικαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου