Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ξεκίνησε η διανομή συγγραμμάτων, εκτός από 14 ΑΕΙ, ΤΕΙ

Με καθυστερήσεις ξεκίνησε, χθες, η διανομή των συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, ενώ η ολοκλήρωσή της, τονίζει το υπουργείο Παιδείας, θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των Ιδρυμάτων στο αίτημα του υπουργείου σχετικά με τα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των ενεργών φοιτητών.
Ηδη εστάλη αυστηρή προειδοποίηση, έστω κι αν πρόκειται για λίγα πλέον Ιδρύματα (επτά πανεπιστήμια, επτά ΤΕΙ), εκ των οποίων άλλα αρνήθηκαν τους περαιτέρω ελέγχους (για πραγματική παρουσία κ.ά.) και άλλα δεν πρόλαβαν να ενημερώσουν σχετικώς, κυρίως εξαιτίας αντικειμενικών εμποδίων, όπως οι συνεχιζόμενες καταλήψεις.
«Η ευθύνη δική σας», επισημαίνεται στο (ηλεκτρονικό) μήνυμα που εστάλη στις διοικήσεις των 14 Ιδρυμάτων που δεν έχουν πράξει τα δέοντα (εκ των οποίων το Πολυτεχνείο Κρήτης και τα Πανεπιστήμια: Πάντειο, Κρήτης, Ιωαννίνων, Ιόνιο, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας). Για την ακρίβεια, ανακοινώθηκε πως όσα Ιδρύματα που «με δική τους ευθύνη» δεν έχουν στείλει τα απαιτούμενα στοιχεία δεν πρόκειται να λάβουν τα συγγράμματα. Οταν υπάρξει ανταπόκριση, θα ακολουθήσει και η διάθεση των συγγραμμάτων.
«Το Ιδρυμα τελεί εδώ και ενάμιση μήνα υπό κατάληψη και δεν λειτουργεί καμία υπηρεσία», δηλώνει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Γιάννης Φίλης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για αντικειμενική δυσκολία και όχι για άρνηση η οποία, εν προκειμένω, θα προκαλούσε προβλήματα στους φοιτητές. Από την άλλη, ο έλεγχος που ζητάει το υπουργείο υπερβαίνει το βασικό κανόνα της διάθεσης σε ενεργούς φοιτητές, ήτοι φοιτούντες έως και ν+2 χρόνια (όπου «ν» ο προβλεπόμενος χρόνος πλήρους φοίτησης) και επιβάλλει διάφορα περιοριστικά κριτήρια και προϋποθέσεις (να μην έχουν προμηθευτεί στο παρελθόν συγγράμματα για το ίδιο μάθημα, να δηλώνεται η παρουσία τους και η ταυτότητά τους κ.ά.). Αλλωστε, βάσει του νέου νόμου, μπορεί τελευταία στιγμή να αποφεύχθηκε η κατάργηση της δωρεάν διανομής, ωστόσο δεν αλλάζει η κατεύθυνση προς την καθιέρωση του ηλεκτρονικού συγγράμματος και τη σταδιακή κατάργηση της δωρεάν διάθεσης.
Τα Ιδρύματα που δεν παίρνουν συγγράμματα είναι αυτά πο
υ αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία για την πραγματική παρουσία και ταυτότητα του φοιτητή, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, και ξεκαθάρισε αυστηρά πως «τα συγγράμματα δεν θα δοθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που δεν θα δεχθούν να απαντήσουν στον έλεγχο της Πολιτείας».
Πάντως, ανεξαρτήτως του παιγνίου των ευθυνών, είναι γεγονός ότι το εξάμηνο άρχισε και υπάρχουν φοιτητές χωρίς βιβλία. Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τελειώνει τον Δεκέμβριο, δηλαδή, λίγο πριν από τη λήξη του εξαμήνου...

Σχόλιο: “Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι!” Μπρεχτ. 

Και μια ερώτηση: Τι είναι η Αλεξάνδρεια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου