Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: θα δούμε και απολύσεις;

 
Η γενική γραμμή των Πρυτανικών αρχών είναι η περικοπή μαθημάτων και όχι η μισθολογική μείωση (μέσω αναλογικής μείωσης ωρών ή / και διάρκειας). Η Πρυτανεία έχει ζητήσει από όλες τις Κοσμητείες να αποτυπώσουν την κατάσταση στο εαρινό εξάμηνο με την έννοια πόσες συμβάσεις είχαν σχεδιαστεί αρχικά, πόσες ώρες διδάσκουν, τι είδους μαθήματα κάνουν (υποχρεωτική ή επιλογής). Ο στόχος είναι με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει ιεράρχηση των μαθημάτων έτσι ώστε κάθε τμήμα να αναδιπλωθεί σε ένα μικρότερο αριθμό μαθημάτων και έτσι να προκύψει και μείωση των αναθέσεων και μείωση των συμβάσεων. Κάθε κοσμητεία προσπαθεί έτσι να βρει ένα τρόπο να περικόψει περίπου το 1/3 των μαθημάτων του εαρινού.

Επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε κανείς μας δεν κάνει 3 μαθήματα, αλλά όλοι από δύο αυτό σημαίνει - όσο μπορώ να καταλάβω τις εξελίξεις - ή ότι κάποιων θα διακοπεί πλήρως η εργασιακή σχέση ότι σε κάποιους θα προταθεί να κάνουν ένα αντί για δύο μαθήματα  π.χ. το υποχρεωτικό και όχι το επιλογής - και αυτό θα σημαίνει και ανάλογη περικοπή μισθού (πρακτικά μισό μισθό 550-600μ ευρώ). Υποθέτω επίσης ότι μέσω αυτού του τρόπου θα γίνει και μια προσπάθεια κάποιοι να αποθαρρυνθούν και να πουν ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να έρθουν καθόλου και άρα να επέλθουν οι επιθυμητές περικοπές.Ήδη ξέρουμε ότι τέτοιες διερευνητικές συζητήσεις έχουν γίνει ήδη.

Η επιχειρηματολογία από τη μεριά της Πρυτανείας είναι ότι πρώτον θέλουν να αποφύγουν τη λογική του επιμερισμού πίστωσης σε κλάσματα, μια που αυτό αποτελεί συνθήκη εργασιακού και ακαδημαϊκού εξευτελισμού και ταυτόχρονα η αποσαφήνιση των πραγματικών αναγκών των Τμημάτων έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά, όταν και θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μείωση αλλά να μπορεί το Πανεπιστήμιο να έχει επιχειρήματα ως προς το τι διεκδικεί.

Από την άλλη οφείλω να σχολιάσω ότι αντικειμενικά και πέραν αναμφίβολα καλών προθέσεων που υπάρχουν όλα αυτά συντείνουν στο να περιοριστεί ο συνολικός αριθμός των διδασκόντων άρα και η πίεση. Ο τέως συνάδελφος είναι απών συνάδελφος.
Επίσης με βάση τις τάσεις ως προς τα ποσοστά ανεργίας και τις ειδικότητές μας πλέον ο απολυμένος από τα ΑΕΙ δεν θα είναι κάποιος που θα βρει απλώς άλλη δουλειά, αλλά κάποιος που θα είναι μάλλον άνεργος...

Τώρα το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας έχει ως εξής:
Την Τρίτη συνεδριάζει η Κοσμητεία των Κοινωνικών Επιστημών και φαντάζομαι και οι περισσότερες Κοσμητείες κάπου τότε. Στο μεταξύ κάθε τμήμα θα έχει συγκεντρώσει στοιχεία και θα έχει κάνει ιεράρχηση και πιθανώς να έχει και μία πρόταση ή και μια λύση. Πλην Κοινωνιολογίας, που ήτανε σε διοικητική εκκρεμμότητα ξέρω ότι στα άλλα Τμήματα έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις.

Η κοσμητεία θα κάνει μία πρόταση, αυτή θα πάει σε συμβούλιο Κοσμητόρων και μετά στη Σύγκλητο, που θα καταγγείλει μεν τις περικοπές, αλλά και θα κάνει νέα κατανομή πιστώσεων οπότε και φαντάζομαι ότι τα τμήματα θα κάνουν σε ΓΣ τις νέες αναθέσεις διδασκαλίας.

Ως προς τα αντικειμενικά δεδομένα αυτή τη στιγμή διορίζονται 9 από αυτούς 5 - 7 είναι συμβασιούχοι 407. Αυτό θα απελευθερώσει πιστώσεις, αλλά δεν έχουμε εικόνα πώς θα αναδιανεμηθούν αυτές οι θέσεις ή θα ανακουφίσουν τα Τμήματα όπου αρχικά είχαν επιμεριστεί.
Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι επιτακτικό να μην περάσει σε αυτή τη Σύγκλητο η περικοπή πιστώσεων, να μη γίνουν νέες κατανομές, η Σύγκλητος να μείνει μόνο στην καταγγελία, το θέμα να μείνει ανοιχτό μέχρι την αρχή του εξαμήνου, να γίνει νέα διεκδίκηση και διαπραγμάτευση από τη μεριά της Συγκλήτου, να αποφύγουμε περικοπές και απολύσεις. Εάν η Σύγκλητος αποφασίσει κατανομή πιστώσεων τα πράγματα είναι δύσκολα, τα τμήματα θα πάνε αναγκαστικά σε περικοπές και απολύσεις και θα ξεκινήσουμε με ήττα.

Τώρα εμείς ως διδάσκοντες 407/80 κύρια από τη σχολή κοινωνικών επιστημών και όχι μόνο προσανατολιζόμαστε στην ακόλουθη μεθοδολογία:
Έκδοση κειμένου υπογραφών διδασκόντων 407/80 που πέραν όλων των καταγγελιών θα θέτει θέμα ότι εάν πάμε σε περικοπές εμείς θα απαντήσουμε με κινητοποίηση ξεκινώντας από την άρνηση κατάθεσης βαθμολογιών. Στόχος ένα τράνταγμα έτσι ώστε να πιεστεί η Σύγκλητος και να σπάσουμε τον κανιβαλισμό του ποιος είναι χρήσιμος και ποιος όχι μέσα στα τμήματα. Η λογική είναι ένα κείμενο δεκάδων υπογραφών που να αντιστοιχεί σε εκατοντάδες μαθήματα υπό διακύβευση με στόχο να πιέσουμε τη σύγκλητο να μην πάρει απόφαση κατανομής και να παει σε εκ νέου διαπραγμάτευση με το Υπουργείο.

Προσπαθούμε να συγκροτηθούμε σε όλα τα νησιά.
Δεν δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης αλλά τη μάχη της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου