Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

40.000 νοικοκυριά έτοιμα να ζητήσουν δάνειο για τους φοιτητές μετανάστες το 2007. Σήμερα????

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ Χρήστου Κάτσικα
xalfavita.gr
 Πηγή:Alfavita

 
 
Με δανεικά θα αναγκαστούν να καλύψουν τα έξοδα για τις σπουδές των παιδιών τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους χιλιάδες οικογένειες, πολύ περισσότερες συγκριτικά με πέρυσι.
Α υτό είναι αποτέλεσμα, από τη μια, της αναγκαστικής μετανάστευσης μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών (περίπου 20.000 φέτος) σε τριτοβάθμιο Ίδρυμα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, εξαιτίας της ανακατανομής θέσεων που έχει κάνει το ΥΠΕΠΘ τα δύο τελευταία χρόνια. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια η ουσιαστική μείωση των κρατικών δαπανών για φοιτητική μέριμνα μετακυλίει το κόστος σπουδών ολοκληρωτικά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαία η εκτίμηση τραπεζικών παραγόντων, που αναμένουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά περίπου 40.000 νοικοκυριά να ζητήσουν φοιτητικό δάνειο.
Καθώς πλησιάζει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όλο και περισσότερα νοικοκυριά αγωνιούν όχι μόνο αν θα επιτύχει το παιδί τους την είσοδό του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν το κόστος που συνεπάγεται η εισαγωγή σε κάποιο ΑΕΙ- ΤΕΙ εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.

8.000- 10.000 ευρώ τον χρόνο

Μετά την αφαίρεση από το ΥΠΕΠΘ χιλιάδων θέσεων από τα κεντρικά ΑΕΙ- ΤΕΙ τα δύο τελευταία χρόνια, χιλιάδες επιτυχόντες από τα λαϊκότερα στρώματα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, δηλαδή εκείνοι που τα οικονομικά των οικογενειών τους δεν επιτρέπουν τη συντήρηση νέου νοικοκυριού σε άλλη πόλη, αντιμετωπίζουν προβλήματα με το κόστος σπουδών και τη συνέχιση της φοίτησής τους. Καθώς είμαστε τελευταίοι στις δημόσιες δαπάνες για φοιτητική μέριμνα - ενίσχυση των φοιτητών με 0,4% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 5,7%και η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των χιλιάδων μεταναστών φοιτητών δεν ξεπερνά το 9%, το κόστος της φοιτητικής ιδιότητας για τον μετανάστη φοιτητή ανέρχεται σε περίπου 8.000- 10.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Αυτό, για χιλιάδες οικογένειες που έχουν ματώσει οικονομικά τα προηγούμενα χρόνια με τα φροντιστήρια, συνεπάγεται μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων και «ρίχνει» το νοικοκυριό κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύνατη η συντήρηση του φοιτητή.

Ανεπάρκεια εστιών

Παράλληλα, έντονη είναι η ανεπάρκεια των φοιτητικών εστιών καθώς οι υπάρχουσες υποδομές (δημόσιες εστίες) και τα ξενοδοχεία καλύπτουν μόλις και μετά βίας 9%- 10% των φοιτητών που σπουδάζουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας μακριά από το σπίτι τους και πληρούν τις προϋποθέσεις δωρεάν στέγασης.
Και ενώ είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ΑΕΙ ή ΤΕΙ που να μην έχει διαμαρτυρηθεί για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, ιδιαίτερα των μεγάλων ελλείψεων στη φοιτητική στέγη και σίτιση, ο κρατικός προϋπολογισμός αυξάνει ελάχιστα τις πιστώσεις στη φοιτητική μέριμνα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (54,8 εκατ. ευρώ από 49,8 εκατ. ευρώ το 2006).
Η υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα της σίτισης σε όλες τις τριτοβάθμιες σχολές, ενώ παράλληλα αναμένεται να αποκλεισθούν χιλιάδες φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου