Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Εκτίναξη της ανεργίας της νεολαίας, ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης

Πηγή: LeftEngineers

Τα Μέσα τη μετέδωσαν απλά ως άλλη μια κακή είδηση, αξιοποιώντας την μάλιστα κατάλληλα για το Δόγμα του Σοκ το οποίο πασχίζουν να μας επιβάλουν.
Πρόκειται για το έγκλημα που διαπράττεται εναντίον της νεολαίας. Στους νέους έως 24 ετών η ανεργία έφθασε το 37% από 30,4% πέρυσι. Στις ηλικίες μεταξύ 25 και 34 χρονών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 21,3% και αυξήθηκε περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2010.
Η έρευνά μας
Στο σύνολο του πληθυσμού παρατηρούνται τα γνωστά παράδοξα της απασχόλησης στην Ελλάδα, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνεχή χειροτέρευση των ευκαιριών απασχόλησης για όσους έχουν υψηλά προσόντα. Βεβαίως, με την κρίση, παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση της ανεργίας για τους εργαζόμενους με χαμηλότερα επίπεδα  εκπαίδευσης (ίσως γιατί είναι πιο εύκολη για την εργοδοσία η απόλυση μη εξειδικευμένων εργαζομένων, ίσως γιατί αυτοί με ανώτατες σπουδές φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό…). Διαφορετικές και συγκλονιστικές είναι όμως οι επιπτώσεις της κρίσης  στους νέους που ξεκινούν την καριέρα τους .
Για τους νέους  αποδεικνύεται  η τραγική κατάσταση που διαμόρφωσε η ελεύθερη αγορά και η κρίση στο πλέον δυναμικό τμήμα της νεολαίας, αυτού της ηλικίας μεταξύ 25-29 ετών . Ιδιαιτέρως αυτών με το υψηλότερο επίπεδο σπουδών, στους οποίους θα έπρεπε να στηριζόμαστε για διέξοδο από την κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 2 χρόνια της κρίσης υπερδιπλασιάστηκε (111%) η ανεργία των κατόχων διδακτορικού και master ενώ πάνω από 68% αυξήθηκε η ανεργία των αποφοίτων ΑΕΙ.
Προτείνουμε, το ΤΕΕ, να προβάλει το θέμα, σε συνεργασία με τα Πολυτεχνεία και με το σύνολο των επιστημονικών φορέων, απαιτώντας μέτρα για ενίσχυση της απασχόλησης των νέων επιστημόνων και προστασία των ανέργων.

Σχόλιο: Η εκτίναξη της ανεργίας των πτυχιούχων μέσα σε ένα μόνο έτος οφείλεται στις "αγκυλώσεις" των πανεπιστημίων γελοίοι θιασάρχες της διεθνούς αστικής τάξης; Και η ανεργία των αποφοίτων δευτεροβάθμιας τότε; Ή μήπως η εκτίναξη της ανεργίας οφείλεται στον γενικό νόμο που σας καθορίζει, αυτόν της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης,  που στην κρίση της κεφαλαιοκρατίας  μετατρέπει μαζικά σε πάουπερς, ανθρώπους με πρωτόγνωρες για την ανθρωπότητα δημιουργικές ικανότητες; Μήπως ήρθε η ώρα, η μορφωμένη εργατική τάξη να αρχίσει να εργάζεται δραστήρια για να μας αδειάσετε μια για πάντα όχι τη γωνιά αλλά τον πλανήτη; Της εξασφαλίσατε άπλετο χρόνο αργίας μέχρι το θάνατο από την πείνα. Δε θα ναι άλλωστε πολύ δύσκολο. Ξενιτεύοντάς μας, έχετε ήδη συγκροτήσει ένα εν δυνάμει παγκόσμιο επαναστατικό δίκτυο. Τικ, τακ, τικ, τακ, πλησιαζει η ώρα του Σήνιορ....






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου