Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αναβλήθηκαν οι εκλογές για τα διοικητικά συμβούλια σε τέσσερα AEI

πηγή: tvxs.gr

Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νέων Διοικητικών Συμβουλίων σε τέσσερα πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου). Στα ιδρύματα των Ιωαννίνων και της Πελοποννήσου οι εκλογές είχαν ματαιωθεί από χθες, προκειμένου -σύμφωνα με τους καθηγητές- να διασφαλισθεί η ομαλότητα, καθώς υπήρχαν κινητοποιήσεις φοιτητών. Οι εκλογές αναβλήθηκαν και στο ίδρυμα της Θεσσαλίας, εξαιτίας ομάδων φοιτητών που εμπόδιζαν την είσοδο των καθηγητών στις αίθουσες όπου είχαν στηθεί οι κάλπες.


Κατάληψη στο κτίριο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποίησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, φοιτητές, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην διεξαγωγή - στα πλαίσια αυτού - των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Φοιτητές συγκεντρώθηκαν και σήμερα έξω από το κτίριο της νομικής σχολής. Σύμφωνα με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών, αυτές θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου. Όπως υποστηρίζουν, οι φοιτητές, ο νόμος καταδικάστηκε από το φοιτητικό κίνημα, ενώ με την εκλογή του Συμβουλίου θα ξεκινήσει και τυπικά η πλήρης εφαρμογή του.

Στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι εκλογές ματαιώθηκαν, καθώς και εκεί έγινε κατάληψη των κτιρίων του, ενώ στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ματαιώθηκε συνάντηση των υποψηφίων αλλά και των μελών των εφορευτικών επιτροπών των εκλογών από ομάδα φοιτητών που τους απαγόρευσε την είσοδο στην αίθουσα όπου θα γίνονταν οι εκλογές.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεοδ. Παπαθεοδώρου,  ότι «η ματαίωση μιας εκλογικής διαδικασίας στο πανεπιστήμιο συνιστά από μόνη της μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της σημερινής κρίσης που επηρεάζει τους θεσμούς, αλλά έχει, επίσης, τροφοδοτηθεί, καιρό τώρα, από το κλίμα έντασης και οξύτητας που καλλιεργήθηκε σε σχέση με τα πανεπιστήμια, από την άρνηση έγκρισης των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων και τις συνέπειες αυτών των πολιτικών. Η κατάσταση πρέπει πλέον να αλλάξει».
«Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν έχει την πολυτέλεια εσωτερικών συγκρούσεων. Η κοινότητά του παραμένει ενωμένη και προσηλωμένη στην αποστολή της. Καλώ το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να διαφυλάξει την ηρεμία, τη σταθερότητα και την ομαλότητα στη ζωή του Ιδρύματος. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, παράλληλα, αναμένει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να συμβάλει έμπρακτα στην αποφόρτιση του τεταμένου κλίματος και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης με τα πανεπιστήμια για την υπέρβαση της κρίσης», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, στην καταγγελία ότι έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα καθηγητή ο οποίος κάνει λόγο για ματαίωση των εκλογών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, που είχαν καθοριστεί στα τέσσερα Πανεπιστήμια, προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) και επικεφαλής της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ), Νίκος Σταυρακάκης.

Διαμαντοπούλου: Ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί

Ερωτηθείσα σχετικά με την κατάληψη της Νομικής Σχολικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από φοιτητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου διεμήνυσε ότι ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί.

«Δεν θα υπάρξει υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης ο οποίος να κάνει πίσω σε ένα νόμο τον οποίο τον ψήφισαν τα 4/5 της Βουλής», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εφόσον δεν προχωρά η διοίκηση στα Πανεπιστήμια δεν θα μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση.

ΑΠΘ:Φοιτητές μπλοκάρουν την εκλογή των συμβουλίων διοίκησης

πηγή: alterthess.gr

Από χθες το βράδυ φοιτητές συγκεντρώθηκαν  στο κτίριο της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να μπλοκάρουν την εφαρμογή του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μέλη της Αριστερής Ενότητας, που βρέθηκαν στη Νομική δήλωσαν στο alterthess  "Τα συμβούλια διοίκησης είναι το πρώτο βήμα για την εξολοκλήρου εφαρμογή του νέου νόμου που διαλύει τον χαρακτήρα του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, καταστρέφει τα πτυχία μας και καταλύει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Είναι ένας νόμος ενάντια στην θελήση της πανεπιστημιακής κοινότητας που επιβλήθηκε από το υπ. Παιδείας και τα τρία κόμματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των τραπεζιτών και του κεφαλαίου για να κάνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση έναν ακόμη χώρο κερδοφορίας των λίγων στις πλάτες των πολλών. Εμείς μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων μας αποφασίσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί και αυτό κάνουμε. Το αυτοδιοίκητο, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο είναι δικαίωμα όλων."

Για σήμερα έιναι προγραμματισμένες από την Οργανωτική επιτροπή του Ιδρύματος οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στο κτίριο της ΝΟΠΕ.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις δηλώνοντας την αντίθεση τους στην εφαρμογή του νόμου που όπως τονίζουν διαλύει κάθε έννοια δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου.

Σε ανακοίνωση της η πρυτανεία του ΑΠΘ ζήτησε την αναβολή των εκλογών "εκφράζοντας την ανησυχία της για το κλίμα πόλωσης και διχασμού στην πανεπιστημιακή κοινότητα, είχε ζητήσει το «πάγωμα» της διαδικασίας εκλογής του Συμβουλίου, με σκοπό την εκτόνωση της έντασης."
Η πλειοψηφία των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ έχει εκφράσει μέσω των αποφάσεων των συλλογικών της οργάνων την αντίθεση της στον νέο νόμο τονίζοντας πως  "Ο νέος Νόμος Πλαίσιο που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρης, δημιουργεί πτυχία πολλών ταχυτήτων - διαβατήρια για την ανεργία, ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενισχύει την ιδεολογική χειραγώγηση, εντείνει την κρατική καταστολή, καταργεί το άσυλο, προχωράει σε αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα. Ο νόμος αυτός καταδικάστηκε από το φοιτητικό κίνημα, δεν νομιμοποιείται στην συνείδηση των φοιτητών, των εργαζόμενων ολόκληρου του λαού.
Ήδη ένα μέρος του νόμου, που αφορά κύρια την λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχει μπει σε εφαρμογή από τις σημερινές διοικήσεις. Με την εκλογή του συμβουλίου διοίκησης των ιδρυμάτων θα ξεκινήσει και τυπικά η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου."

Συνεχής ενημέρωση

8:17: Περίπου 300 φοιτητές βρίσκονται στη Νομική, ενώ η οργανωτική επιτροπή των εκλογών δεν έχει εμφανιστεί ακόμη.Νωρίτερα φοιτητές εμπόδισαν τη μεταφορά των καλπών στο χώρο. Οι εκλογές πάνε για αναβολή.
9:05: Μυλόπουλος στο alterthess: Δυστυχώς οι φόβοι και οι ανησυχίες μας επαληθεύονται. Οι εκλογές δείχνουν να συνιστούν αιτία αναταραχής για το Πανεπιστήμιο.Για το λόγο αυτό, θέλω να επανέλθω ξανά στην έκκληση του πρυτανικού συμβουλίου προς την οργανωτική επιτροπή για τη μετάθεση των εκλογών εκτός αυτής της συγκυρίας. Είναι ο τρόπος για να εκτονωθεί η ένταση και να επανέλθουμε στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία.
9:30: Η οργανωτική επιτροπή των εκλογών με επικεφαλής τον Α. Μάνθο, προσήλθε στον χώρο της ΝΟΠΕ και απεχώρησε μετά από λίγο. Φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του πανεπιστημίου έχουν μπλοκάρει την είσοδο της σχολής και η κατάληψη συνεχίζεται.