Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Σοκ και δέος στην Παιδεία

πηγή: Αυγή
Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/04/2011

Πρώτα το ΤΕΙ Πειραιά, μετά η Νομική Σχολή Αθηνών, μετά το Πάσχα έρχεται η Αρχιτεκτονική του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το ένα μετά το άλλο, ιδρύματα και ιστορικές σχολές βάζουν λουκέτο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον στραγγαλισμό τους. "Οι μειώσεις στον προϋπολογισμό θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του ιδρύματος, καθώς οι σχολές και τα τμήματα αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις λειτουργικές τους δαπάνες", φωνάζει ο σύλλογος διδασκόντων του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Αρχιτεκτονική από τις 4 Μαΐου αναστέλλει τη λειτουργία της, δηλώνοντας αδυναμία να επιτελέσει το έργο της. Το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής έχει μειωθεί κατά 40% την τελευταία διετία και δεν έχει αντικατασταθεί. Η Νομική έκλεισε για δύο ημέρες ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την εγκύκλιο που βάζει μαχαίρι στη διανομή των συγγραμμάτων. Το ΤΕΙ Πειραιά εκπέμπει SOS, καθώς με 13.000 ενεργούς σπουδαστές καλείται να λειτουργήσει με τα μισά χρήματα σε σχέση με το 2009.
Ο ανηλεής βομβαρδισμός που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και τρόικα γονατίζει την εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις βαθμίδες. Όλα τα χτυπήματα μαζί, συστήνει ο Μακιαβέλι, για να ζαλιστεί ο αντίπαλος και να μην μπορεί να αντιδράσει. Την ακολουθεί κατά γράμμα τη μακιαβελική συνταγή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχει ημέρα που να μην προχωρά και σε νέο χτύπημα. Κλείνει τα γυμνάσια και τα λύκεια από τις 10 Μαΐου και ξεκινά τις πανελλαδικές δύο μέρες μετά, για να τραβήξει πιο μπροστά τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια και να μην πληρώσει υπερωριακές αποζημιώσεις στους εκπαιδευτικούς. Για να γλιτώσει πέντε φράγκα, βάζει τους μαθητές των εσπερινών να δίνουν εξετάσεις το πρωί και όχι το απόγευμα αδιαφορώντας για το πόσοι απ' αυτούς θα καταφέρουν να πάρουν άδεια από τους εργοδότες τους για να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα. Παίζει με τις ζωές χιλιάδων παιδιών καθιερώνοντας απολυτήριο δεύτερης κατηγορίας για τους μαθητές που δεν θέλουν να διαγωνιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο, μόνο και μόνο για να πάει σε εξετάσεις με λιγότερους υποψηφίους και λιγότερες θέσεις στα πανεπιστήμια. Ανατρέπει τον νόμο για τις εξετάσεις καθιερώνοντας εισαγωγή στα πανεπιστήμια για ειδικές κατηγορίες υποψηφίων με ποσοστώσεις!
Και μαζί με τα νέα και τα παλιά: οι συγχωνεύσεις σχολείων, τα σχέδια για το επιλεκτικό λύκειο της εξειδίκευσης, οι δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση, η εγκύκλιος περικοπής των συγγραμμάτων, το πάγωμα των διορισμών.
Τα κονδύλια για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κόβονται στο μισό. Μέσα από άτυπα έγγραφα του ειδικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης προς μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων, ανακοινώθηκε πρόσθετη μείωση των κονδυλίων κατά 17%-19%. Αν συνυπολογιστούν οι περικοπές που έγιναν πέρυσι και φτάνουν το 33%, τα Πανεπιστήμια, σε σχέση με το 2009, θα λάβουν επιχορήγηση μειωμένη κατά 50%! Μας κλείνουν, φωνάζουν τα ιδρύματα.
Δεν είναι μόνο οι περικοπές στη χρηματοδότηση. Είναι και το πάγωμα των διορισμών, την ώρα που και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφεται κύμα συνταξιοδοτήσεων. Πάνω από 800 επιστήμονες, που έχουν κριθεί, περιμένουν εδώ και δύο χρόνια τον διορισμό τους, αλλά φως δεν βλέπουν. Την τύχη της Αρχιτεκτονικής θα έχουν το αμέσως επόμενο διάστημα πολλά τμήματα και σχολές που αδυνατούν να καλύψουν τις διδακτικές και ερευνητικές τους ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού. Η έκταση του προβλήματος φαίνεται στο εξής παράδειγμα: Στις τελευταίες πρυτανικές εκλογές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα εγγεγραμμένα μέλη ΔΕΠ ήταν μόλις 527, ενώ πριν από μια τετραετία ήταν 650. Απ' αυτούς, ελάχιστες θέσεις αναπληρώθηκαν. Η υπαγωγή και των πανεπιστημίων στην αναλογία 1:5 αποτελεί ληξιαρχική πράξη θανάτου για τα ιδρύματα.
Υπάρχει λύση, δηλώνει ο κ. Πανάρετος. Σύνταξη στα 70 και αλλαγή της κοινωνικής και πολιτικής κουλτούρας για να παταχθούν οι δυναμικές μειοψηφίες που αντιδρούν στη θεραπεία-σοκ. Αυτό το τελευταίο το λέει μέσω της κ. Κατέχη και των υπολοίπων γιατρών (συγγνώμη, ειδικών επί της καταστροφής) που έγραψαν έκθεση για να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Αμ, δεν είναι δυναμικές μειοψηφίες, κ. Κατέχη μου, πλειοψηφίες είναι που δεν θα πέσουν αμαχητί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου