Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Αν επιμείνετε στα Συμβούλια Διοίκησης τα ΑΕΙ θα κλείσουν

Η ΠΟΣΔΕΠ έτοιμη για μάχη....
Πηγή:newsinnews, Το Βήμα
«Εάν το υπουργείο Παιδείας επιμείνει στην πρότασή του για Συμβούλια Διοίκησης στα πανεπιστήμια και διορισμένους πρυτάνεις θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να αναστείλουμε τη λειτουργία των πανεπιστημίων», προειδοποίησε σήμερα, Πέμπτη, μιλώντας στο «Βήμα» η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) κυρία Ευγενία Μπουρνόβα.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «έχοντας κάθε καλή πίστη βέβαια, περιμένουμε την δέσμευση του υπουργείου Παιδείας ότι στο νομοσχέδιο του για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση θα έχουν συμπεριληφθεί και οι προτάσεις της Ομοσπονδίας και των διοικήσεων των πανεπιστημίων».
Αλλά αν αποδειχθεί τελικά ότι η ΠΟΣΔΕΠ και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν εισακούσθηκαν «θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε δράσεις με αρνητικές επιπτώσεις για την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων», κατέληξε η κυρία Μπουρνόβα.

Σύνταξη στα 70 για τους πανεπιστημιακούς

Πηγή:Alfavita, Αυγή
Στεφανάκου Π.
 Από τους πανεπιστημιακούς σχεδιάζει η κυβέρνηση να ξεκινήσει την επέκταση των ορίων συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια! Αυτή είναι η "λύση" που προτείνει ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πανάρετος, για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα διδασκόντων που οδηγεί την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε αναστολή της λειτουργίας της από τις 4 Μαΐου.
"Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων, σταθμίζοντας με ευθύνη την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, διαπιστώνει ότι αδυνατεί εκ των πραγμάτων να συνεχίσει τη λειτουργία της και αποφασίζει την αναστολή της από την Τετάρτη 4Μαΐου μετά από ανοικτή Γενική Συνέλευση η οποία θα εξειδικεύσει μορφές δράσης" τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η κύρια αιτία για την αδυναμία λειτουργία της Σχολής οφείλεται στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής να έχει μειωθεί κατά 40% την τελευταία διετία. Η περίφημη αναλογία 1/5 που εφαρμόζεται στον δημόσιο τομέα κατά τις επιταγές του Μνημονίου εφαρμόζεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση με την τακτική μηδενικών διορισμών και συστηματικής υπονόμευσης των εξελίξεων των διδασκόντων.
Η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας σ' αυτή τη δραματική απόφαση της αναστολής, την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες σχολές, είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 67 στα 70 χρόνια. Η απάντηση αυτή δόθηκε στο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, που χθες πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας ζητώντας τη μη εφαρμογή της αναλογίας 1:5 στους διορισμούς των μελών ΔΕΠ.
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν οι διορισμοί περίπου 800 πανεπιστημιακών, που έχουν κριθεί, αλλά περιμένουν και θα περιμένουν, απ' ότι φαίνεται, στο... ακουστικό τους καθώς ο κ. Πανάρετος μίλησε για ελάχιστες προσλήψεις. Αντιθέτως, έθεσε θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης για όσους το επιθυμούν.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ ο υφυπουργός Παιδείας ούτε καν συζήτησε θέμα απεμπλοκής των πανεπιστημίων από την αναλογία 1:5, η ηγετική ομάδα της ΠΟΣΔΕΠ φάνηκε πρόθυμη να συζητήσει τη λύση της αύξησης της συνταξιοδότησης. Η προϋπόθεση που θέτει είναι οι υπερήλικοι διδάσκοντες να ασκούν μόνο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και όχι διοικητικό, γεγονός που, αν γίνει αποδεκτό, ανοίγει τον δρόμο σε μάνατζερ στα πανεπιστήμια.

Η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στο στόχαστρο

Πηγή:enallaxnews

Ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού του Α.Π.Θ

«Η εφαρμοζόμενη από την Κυβέρνηση πολιτική και το πρωτόγνωρο κύμα περικοπών, οδηγούν στην αδυναμία των πανεπιστημίων να εκπληρώσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή τους. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι βρίσκονται σήμερα, 14-4-2011 σε πανελλαδική κινητοποίηση με 3ωρη στάση εργασίας ή/και 24ωρη απεργία.

 

 

Διαμαρτυρόμαστε με τον πιο έντονο τρόπο, γιατί:

1. Οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ καθυστερούν προκλητικά.

2. Οι εξελίξεις των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ έχουν παγώσει.

3. Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να εφαρμόσει τη λογική του 1:5 και στους διορισμούς αλλά και στις εξελίξεις των μελών ΔΕΠ.

4. Όλες οι νέες προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ αλλά και των άλλων κατηγοριών προσωπικού των ΑΕΙ, έχουν στην πράξη ματαιωθεί.

5. Τα Πανεπιστήμια έχουν ήδη υποστεί περικοπή στους τακτικούς προϋπολογισμούς κατά 30% το 2010 και ετοιμάζεται και νέα περικοπή για το 2011.

6. Οι πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες ΠΔ407 μειώθηκαν στο τέλος του 2010 κατά 16%, ενώ και νέα περικοπή έγινε μόλις πρόσφατα.

7. Η χρηματοδότηση της Έρευνας έχει στην ουσία ανασταλεί.

8. Το Ειδικό Μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών λειτουργών παραμένει αυτό του 2004, αλλά με ενσωματωμένες όλες τις πρόσφατες μισθολογικές περικοπές.

Όλα τα προηγούμενα συνεπάγονται συρρίκνωση του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου και εργασιακή επισφάλεια του διδακτικού, εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού των AEI.
Ο ΕΣΔΕΠ, ο σύλλογος των Διδασκόντων του ΑΠΘ, έχει αποφασίσει να ζητήσει από το Πρυτανικό Συμβούλιο και τη Σύγκλητο, αλλά και τα άλλα πανεπιστημιακά όργανα του ΑΠΘ, την αναστολή της δραστηριότητας του ιδρύματος, για να καταστήσει σαφές στην κοινωνία και με τον πιο ακραίο τρόπο, ότι η κυβερνητική πολιτική στο χώρο των ΑΕΙ οδηγεί νομοτελειακά στην υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.


Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ».

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ο Καλλικράτης αρχίζει από το Αγρίνιο

Πηγή:ΕλλαδαNews
Δύο καλά πράγματα έχει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Τις δημοκρατικές δομές του και την παροχή δημόσιας δωρεάν παιδείας. Τμήματα, όπως το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, έχει και ένα τρίτο: ακαδημαϊκή ποιότητα, και...
αριστεία, όπως φαίνεται από τους δείκτες αξιολόγησης και τις διακρίσεις του (). Στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης σήμερα είναι να καταλύσει τις δημοκρατικές δομές του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, οι οποίες ξεκινούν από τη μικρότερη και ισχυρότερη μονάδα λήψης αποφάσεων, τη Γενική Συνέλευση των Καθηγητών και των εκπροσώπων των φοιτητών σε κάθε Τμήμα, και πυραμιδωτά συνεχίζονται στη βαθμίδα της Συγκλήτου και των Πρυτανικών αρχών.
Ο κατάλυση του δημόσιου χαρακτήρα έρχεται με γοργούς ρυθμούς. Μείωση του προϋπολογισμού των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων κατά 20%, και επιπλέον απώλεια 300 εκ€ για την παιδεία, όπως μάθαμε χθες (!!), online ψηφιακά μαθήματα στη θέση των έντυπων βιβλίων, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά σε πρώτη φάση και έπεται συνέχεια. Τώρα η Κυβέρνηση, στο όνομα του νέου πειράματος για τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα, έρχεται να πειραματιστεί με τις ζωές των φοιτητών και των καθηγητών στο Αγρίνιο. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζεται ως ένα νέο μοντέλο πράσινου ευελικτου Πανεπιστημίου, με ορισμένη και όχι δημοκρατικά εκλεγμένη διοικούσα επιτροπή, της αρεσκείας του Υπουργείου Παιδείας. Το Υπουργείο νόμιζε πως το πείραμα πέτυχε. Το νέο του όραμα για τα πανεπιστήμια με διοίκηση εξωπανεπιστημιακή θα δουλέψει. Οι ακαδημαϊκοί είναι διεφθαρμένοι ως γνωστόν. Τόσες εκπομπές προωθήθηκαν ξαφνικά για να απαξιώσουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Και μόνο τα αρνητικά και τα ακραία εμφανίστηκαν.
Μόνο που η σούπα χάλασε και το όραμα θόλωσε. Όταν η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων αποφάσισε αναστολή της λειτουργίας του άνω Τμήματος, γιατί αδυνατούσε να πραγματοποιήσει πια έστω και οριακά την εκπαιδευτική και ερευνητική εργασία. Τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν, θέρμανση δεν υπάρχει, ταχύτητα στο διαδίκτυο είναι τουλάχιστον 200 φορές μικρότερη της Πανεπιστημιούπολης των Πατρών ή των Ιωαννίνων, αναλώσιμα για τα εργαστήρια δεν υπάρχουν, χρήματα για εκπαιδευτικές εκδρομές δεν υπάρχουν, αναλώσιμα για την έρευνα από τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς δεν υπάρχουν. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στο Τμήμα Πολιτισμού και Νέων Τεχνολογιών, όπου δεν υπάρχουν καν αναλώσιμα ειδών υγιεινής ή διαδίκτυο! Μόνο το ρεύμα και η σίτιση των φοιτητών λειτουργεί κανονικά, και αυτό γιατί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποφάσισε να βοηθήσει τους φοιτητές των Τριών Τμημάτων του Αγρινίου στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, χρησιμοποιώντας χρήματα από το αποθεματικό του, δηλαδή από χρήματα κληροδοτημάτων προς το Παν/ο Ιωαννίνων. Και λεφτά θα υπάρχουν για τη σίτιση των φοιτητών μεχρι το Σεπτέμβριο. Μετά τέλος. Πού πάμε;
Το πείραμα όμως δεν τέλειωσε. Η Κυβέρνηση θέλει να πειραματιστεί με τις συνενώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το επιδιώκει χρόνια. Θα καταφέρουν να.................

Χωρίς βιβλία οι φοιτητές, αναστολή μαθημάτων στη Νομική

Πηγή:Enet
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
Σε διήμερη αναστολή μαθημάτων βρίσκεται από χθες η Νομική Σχολή Αθηνών, διαμαρτυρόμενη για την εφαρμογή ενός και μόνο συγγράμματος ανά μάθημα απροειδοποίητα στη μέση της χρονιάς, δημιουργώντας προβλήματα σε φοιτητές και καθηγητές αφού έχουν μείνει χωρίς βιβλία σε ορισμένα μαθήματα.
«Δεν έχουμε όλα τα βιβλία που χρειαζόμαστε και θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε τα υπόλοιπα», δηλώνουν φοιτητές του τμήματος, αναφέροντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως μερικά βιβλία αποτελούνται από δύο τόμους και έχουν λάβει μόνο τον ένα. «Η εγκύκλιος για την άμεση εφαρμογή του ενός και μοναδικού συγγράμματος κοινοποιήθηκε στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου, σε άκαιρη στιγμή και χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι οι κατάλογοι με τα συγγράμματα που διδάσκονται είχαν βγει από τον Οκτώβριο», τονίζει ο πρόεδρος της Νομικής Θόδωρος Φορτσάκης, για να επισημάνει την ουσία του προβλήματος: «Η μη διανομή συγγραμμάτων που θεωρούνται απαραίτητα, ειδικά ελλείψει οργανωμένων βιβλιοθηκών, θίγει βαθύτατα το δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και μειώνει βάναυσα το επίπεδο της ποιότητας διδασκαλίας».
Το πρόβλημα, πάντως, φαίνεται να εντοπίζεται σε περίπου 10 βιβλία του τμήματος (από τα 110) αλλά προδιαγράφει, όπως τονίζουν φοιτητές και καθηγητές, την πολιτική του υπουργείου με τη μετακύλιση του κόστους των σπουδών στους φοιτητές. Το υπουργείο, από την άλλη, υποστηρίζει πως το πρόβλημα οφείλεται, κυρίως, στην ανακολουθία της Νομικής. Ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Β. Παπάζογλου, σε σχετική επικοινωνία δήλωσε πως η Νομική κλήθηκε ν’ ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία (δήλωση μεταξύ τριών επιλογών, ενός βιβλίου και ενός βοηθητικού) και να δηλώσει αιτιολογημένα όσα μαθήματα χρειάζονται περισσότερα του ενός βιβλίου. «Ανταποκρίθηκε με καθυστέρηση, αλλά εμείς το δεχθήκαμε και κάναμε και τις απαραίτητες αλλαγές που αφορούσαν έξι μαθήματα, όπως μας είπαν και φοιτητές που ήρθαν στο γραφείο μου. Κι όμως η Νομική αμέσως μετά δήλωσε πως αλλαγές πρέπει να γίνουν σε όλα τα μαθήματα της Νομικής», συμπλήρωσε, αναφέροντας με νόημα πως από το σύνολο των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια, το 3,6% είχαν τρία και πλέον βιβλία και ήδη τα περισσότερα τμήματα τα μείωσαν σε όχι πάνω από δύο.

If you screw us, we multiply!!! Notes on the Wisconsin Insurrection by Franco Barchiesi

Λάβαμε δι' αλληλογραφίας και αναρτούμε

Notes on the Wisconsin Insurrection
by Franco Barchiesi
(Dept. of African-American and African Studies, Ohio State University)
 
“If you screw us, we multiply”, read one of the signs held by the hundreds of demonstrators who staged, throughout the second half of February, a virtually uninterrupted occupation of the State Capitol in Madison, Wisconsin. It was a rather unusual expression of defiance coming from a left end of the American political spectrum that, in the post 9-11 world and in the days of the Obama administration and its disappointed hopes, has realigned itself along paths of moderation and responsibility, or has simply been cowed into a public discourse that admits only “patriotism”, liberal-democratic individual rights, and the defense of the “American dream” as legitimate foundations for dissent.
But then, the huge demonstrations against the budget and the anti-labor laws of the ultra-right wing Wisconsin state government had a distinctly new quality about them. They represented the first instance of a mass, nationally visible mobilization explicitly directed against corporate power and its institutional representatives since the start of the current economic crisis, whereas the limelight has otherwise gone towards right-wing mobilizations, such as the Tea Party, blaming imaginary un-American foes and socialist conspiracies for the nation’s ills.
The catalyst of the Wisconsin insurrection has been governor Scott Walker, a staunchly pro-business Republican hawk elected in November 2010 with a 52 percent majority as part of an election cycle marked by a national wave of collective disappointment and disgust at the Obama administration’s response to socioeconomic collapse. Despite the hopes raised by the 2008 presidential election, it had in fact become quickly and painfully clear that the priorities of the new White House would be to demobilize the vast grassroots movements that brought Obama to power, rescue big business with a multi-trillion dollar bailout in the absence of any meaningful social measure to even alleviate the plight of the tens of millions thrown into poverty by the depredations of Wall Street, and put in place “bipartisan” measures – continuing tax cuts for the ultra-rich while slashing public spending and social programs – to make ordinary people and workers pay once more for the crisis.

Οι σπουδαστές αποφάσισαν κινητοποιήσεις στο ΤΕΙ Πειραιά

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι σπουδαστές αποφάσισαν κινητοποιήσεις
Κινητοποιήσεις για το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική στο ΤΕΙ Πειραιά, όπως και στα περισσότερα ιδρύματα, αποφάσισε ο Σύλλογος Σπουδαστών ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά, υπερψηφίζοντας την πρόταση των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στη χτεσινή Γενική Συνέλευση. Στο ΤΕΙ οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι, οι σπουδαστές περιμένουν σε λίστες αναμονής για τα εργαστήρια και γενικότερα αντιμετωπίζουν την άθλια κατάσταση που είναι συνέπεια των περικοπών της κυβέρνησης σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι σπουδαστές προχωρούν σε κινητοποίηση σήμερα, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, αύριο σε συνέντευξη Τύπου και συλλογή υπογραφών σε κείμενο του Συλλόγου για την κατάσταση στο ΤΕΙ Πειραιά. Αποφάσισαν νέα Γενική Συνέλευση, μετά το Πάσχα, για κλιμάκωση του αγώνα.
Οι σπουδαστές απαιτούν να μην κλείσει το ΤΕΙ Πειραιά, να υπάρχει μόνιμο προσωπικό, να φύγουν οι εταιρείες απ' τις σχολές, τονίζοντας πως για την κατάσταση στο ίδρυμα υπεύθυνη είναι η πολιτική των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ που θέλουν να μετατρέψουν τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ, που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, που θα πουλάνε κουτσουρεμένες γνώσεις στους σπουδαστές - πελάτες, που θα τους διδάσκουν πώς τους θέλει η «αγορά». Διεκδικούν πλήρως δωρεάν σπουδές, καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα ιδρύματα, σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους χωρίς κανενός είδους πιστοποιήσεις προσόντων, Ανώτατη Εκπαίδευση που έχει ανάγκη ο λαός και όχι τα μονοπώλια.
Αποπροσανατολιστική κόντρα μακριά από την ουσία
Το υπουργείο Παιδείας, προχτές, επιδίωξε να παρουσιάσει το ΤΕΙ Πειραιά σαν ξεχωριστή περίπτωση, υποστηρίζοντας πως είναι το μοναδικό ΤΕΙ της χώρας που στο τέλος του χρόνου παρουσίασε έλλειμμα πάνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, «χωρίς να δίδεται κάποια εξήγηση για την αιτία».
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, με χτεσινή ανακοίνωσή του, διαμαρτυρήθηκε ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας «ρίχνει σκιές πάνω στη Διοίκηση, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί νέος έλεγχος» και υποστήριξε πως «η κατανομή των πιστώσεων στα εκπαιδευτικά Ιδρύματα πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε εικονικές εγγραφές σπουδαστών». Πρόσθεσε, δε, πως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί ότι το ΤΕΙ Πειραιά είναι το τρίτο ΤΕΙ σε αριθμό ενεργών σπουδαστών και όγκο εκπαιδευτικών αναγκών.

Αναστολή λειτουργίας Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 13ης Μαΐου 2011


Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων σταθμίζοντας με ευθύνη την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, διαπιστώνει ότι αδυνατεί εκ των πραγμάτων να συνεχίσει τη λειτουργία της και αποφασίζει την αναστολή της, από την Τετάρτη 4 Μαΐου μετά από ανοικτή Γενική Συνέλευση η οποία θα εξειδικεύσει μορφές δράσης.

Η αδυναμία λειτουργίας της Σχολής οφείλεται στο ότι:

Α) Ένας μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία. Η περίφημη αναλογία 1/5 που εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα κατά τις επιταγές του μνημονίου εφαρμόζεται στην Ανώτατη εκπαίδευση με την τακτική μηδενικών διορισμών και συστηματικής υπονόμευσης των εξελίξεων των διδασκόντων.

Β) Ιδιαίτερα στη Σχολή μας -όπως και στις ανάλογες σχολές με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα- η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος -όπως ισχύει σε όμοιες σχολές σε όλο τον κόσμο- έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη συναδέλφων που καλούνται να διδάξουν συνθετικά μαθήματα τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών.

Καλούμε την Πρυτανεία τους συναδέλφους μας των άλλων Σχολών του Ε.Μ.Π καθώς και τους συναδέλφους μας των λοιπών σχολών Αρχιτεκτονικής, να συμμετάσχουν στη Γ.Σ της 4ης Μαΐου για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις συνέπειες της τρέχουσας πολιτικής, η οποία με τον οικονομικό στραγγαλισμό των ΑΕΙ και την αποψίλωση των σχολών από προσωπικό ήδη υποβαθμισμένο ως προς τις αποδοχές του, οδηγεί τελικά στην ακύρωση της δημόσιας Ανώτατης εκπαίδευσης.

Απευθυνόμαστε στους φοιτητές μας ζητώντας τους να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στην ανάπτυξη ενός πανεπιστημιακού κινήματος υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και όλοι μαζί και με τους εργαζόμενους στη Σχολή, να διαφυλάξουμε το επίπεδο των σπουδών και την αξιοπρέπεια των λειτουργών της εκπαίδευσης, σε μία εποχή που ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Μια φιλική χορηγία της κυρίας Κατέχη στους φοιτητές της!

 Πηγή:sacbee.com
UC Davis students angry about rising tuition have staged many protests in the last year and a half – including sit-ins at campus buildings, a naked rally on the quad and a march that almost walked onto Interstate 80.
Now students are staging a new confrontation against campus management, accusing administrators of spying on their activist movement. Student activists and the American Civil Liberties Union will hold a press conference at UC Davis today to call attention to their allegation that university officials have violated students' rights to free speech by monitoring their demonstrations.
"When the administration tells us over and over that they are in support of us … and then they turn around and show us this mistrust by infiltrating our peaceful student organizations, it sends a very contradictory message to us," said student Eric Lee, 20.
UC Davis officials say there is no contradiction in their approach. They have formed a more organized response to campus activism as it has heated up, said Assistant Vice Chancellor Griselda Castro. But the goal is to make it safer – not harder – for students to exercise their First Amendment rights.
"Our premise is that if we have a presence, there is less cause for police action. That is primarily our goal," Castro said.
Demonstrations swept across University of California campuses statewide during the fall of 2009, when the governing Board of Regents voted to raise tuition by 32 percent in response to budget cuts from the state. In November of that year, 53 UC Davis students were arrested after they refused to leave the administration building known as Mrak Hall.
Chancellor Linda Katehi later said she didn't want any more students arrested because it brings excessive attention to their protests.(sic) Demonstrations continued throughout the year but with a milder police response.
Meanwhile, university officials were planning a new way to monitor and respond to demonstrations. Previously, keeping tabs on campus protests had been the job of a handful of employees from the student affairs division, Castro said. The new approach involved asking for volunteers from several UC Davis departments, and training dozens of people in how to staff a protest while respecting student rights to free expression.

Η Λίντα Κατέχη... από «ελληνικές» καταστάσεις

Μα εδώ η Λίντα κατέχει το άπειρο.....
Πηγή:ΈθνοςOnline
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ
Το όνομά της είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο περί ευνοιο­κρα­τίας στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ωστόσο το πόρι­σμα της εξεταστικής επιτρο­πής που συστήθηκε για την υπόθεση ήταν απαλλακτικό (sic)
Στην εννιαμελή Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τη συγκρότηση της οποίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, συγκαταλέγονται καθηγητές κορυφαίων πανεπιστημίων από όλη την υφήλιο.
Επικεφαλής της είναι μια γυναίκα, η μοναδική ανάμεσα στα μέλη της, και μάλιστα Ελληνίδα, η Λίντα Κατέχη, η οποία ως ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει διαγράψει μια αξιοζήλευτη καριέρα στις ΗΠΑ, σε έναν επιστημονικό τομέα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο.
Τα τελευταία χρόνια, η κ. Κατέχη έχει αφοσιωθεί περισσότερο σε διοικητικά καθήκοντα. Σήμερα είναι πρύτανης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis, θέση στην οποία μεταπήδησε από εκείνη του κοσμήτορα και αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις το 2009.
Τα δημοσιεύματα
Λίγο μετά τον διορισμό στη σημερινή θέση της στην Καλιφόρνια, μια σειρά από δημοσιεύματα αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός σκανδάλου στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, γεγονός που προκάλεσε αρνητική δημοσιότητα για την ίδια και στις δύο αμερικανικές Πολιτείες. Το ζήτημα πήρε και πολιτικές διαστάσεις, καθώς και τα δύο πανεπιστήμια είναι (ημι)κρατικά και λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με όσα ήρθαν στο φως, τόσο μέσω του Τύπου, όσο και, αργότερα, από την εξεταστική επιτροπή που συνέστησε επί τούτου ο κυβερνήτης του Ιλινόις, υπήρχε ένα καθεστώς ευνοιοκρατίας στις εγγραφές πρωτοετών φοιτητών.
Γόνοι «καλών» οικογενειών, με χρήματα και πολιτικές διασυνδέσεις, εντάσσονταν στην «Κατηγορία Ι» και εισάγονταν ακόμα και με ανεπαρκείς ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Η αποδοχή και η εξέταση των αιτήσεων εισαγωγής εποπτευόταν τυπικά από τη Λίντα Κατέχη, ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε η ίδια και αποδέχτηκαν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, εκείνη δεν ασχολήθηκε καθόλου με το αντικείμενο, οπότε δεν αντελήφθη και τις παρατυπίες που γίνονταν.
Το σχετικό πόρισμα της επιτροπής απαλλάσσει πλήρως την κ. Κατέχη -δεν την αναφέρει καν- από κάθε υπόνοια συμμετοχής στην πρακτική ανωτέρων και υφισταμένων της, όπως σημειώνει στο προσωπικό του ιστολόγιο ο υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννης Πανάρετος.
Πάντως, οι παραπάνω καταστάσεις μοιάζουν? ελληνικές. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι στην ίδια υπόθεση έχουν εμπλακεί ονόματα οικογενειών και παραγόντων της ομογένειας, ένας σύμβουλος του Αλεξ Γιαννούλια, αλλά κι ένας ελληνορθόδοξος παπάς με έφεση στα οικονομικά, η κατάσταση γίνεται σχεδόν φολκλόρ...
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ DAVIS
Οι επιτυχίες, ο υψηλός μισθός και οι φοιτητικές διαδηλώσεις
Η αμοιβή που λαμβάνει η Λίντα Κατέχη από το Davis έγινε, επίσης, αιτία σχολίων. Με 500.000 δολάρια ετησίως (μαζί με τα μπόνους) αμείβεται καλύτερα από τον προκάτοχό της, αλλά 4 φορές λιγότερο από τους προπονητές των ομάδων (αμερικανικού) ποδοσφαίρου και μπάσκετ του Πανεπιστημίου.
Στα κατορθώματά της συμπεριλαμβάνεται και η συγκέντρωση πόρων ρεκόρ -679 εκατ. δολάρια σε ένα έτος- από εξωτερικές πηγές. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για προσέλκυση ιδιωτών που θα χρηματοδοτούσαν την έρευνα (σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) σε πρώιμο στάδιο, προσέφερε αντισταθμιστικά όλη την γκάμα των εμπορικών ευρεσιτεχνιών που προκύπτουν.
Στο ίδιο έτος, ωστόσο, παρά την αθρόα εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων, τα δίδακτρα για τους φοιτητές του Davis αυξήθηκαν έως και 32%. Η κ. Κατέχη επικαλείται την περικοπή κατά 20% της δημόσιας χρηματοδότησης. Στην οικονομική στενότητα αποδόθηκαν, επίσης, το κλείσιμο μιας φοιτητικής εστίας και η διακοπή πολλών αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι φοιτητές του κινητοποιήθηκαν με διαδηλώσεις που κατέληξαν σε δεκάδες συλλήψεις από την Αστυνομία. Σκηνικό και πάλι γνώριμο, ελληνικό...

Εξαιρετικά αφιερωμένο στην επιτροπή σοφών. Ουκ εν τω "σοφώ" το ευ!

Η golden κα Κατέχη του Υπουργείου Παιδείας



Στεφανάκου Π.
Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από την  ΑΥΓΗ,  28/09/2010
Η Λίντα Κατέχη, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis, γνωριμία, προφανώς, του Γ. Πανάρετου από το πολυήμερο ταξίδι γνωριμίας του με τα καλιφορνέζικα ιδρύματα, αναλαμβάνει συντονίστρια της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα πανεπιστήμια που συγκρότησε ο Γ. Παπανδρέου. Αυτή η Επιτροπή θα αναλάβει ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης για τη μετάλλαξη του πανεπιστημίου και την πάταξη της διαφθοράς και της συναλλαγής που, κατά τον Γ. Παπανδρέου, ευδοκιμεί στα πανεπιστήμια.
Το πρόβλημα για τον κ. Παπανδρέου είναι ότι το όνομα της σοφής συντονίστριας της Επιτροπής, που θα επιτελέσει αυτό το σωτήριο έργο, έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο σχετικό με εγγραφές φοιτητών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Chicago Tribune, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, όπου η κ. Κατέχη ήταν κοσμήτορας και αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, γράφτηκαν την τελευταία πενταετία εκατοντάδες φοιτητές με βασικό εφόδιο τις πολιτικές διασυνδέσεις των οικογενειών τους και όχι τα προσόντά τους.
Το όνομα της κ. Κατέχη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίστηκε περίπου 50 φορές σε έγγραφα με "προβληματικές εγγραφές" που εξέτασε η εφημερίδα. Η κ. Κατέχη από τη μία δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη λίστας με παιδιά ενός... ανώτερου θεού, αλλά από την άλλη είπε ότι τέτοια λίστα διαχειρίζονταν ανώτεροί της. Όμως, αποκαλύφθηκε ότι τις αιτήσεις των φοιτητών με μπάρμπα στην αμερικάνικη Κορώνη διαχειρίζονταν υφιστάμενοί της.
Αντικείμενο διαμάχης είναι όμως και ο παχυλός μισθός της κ. Κατέχη, που προκάλεσε και την παρέμβαση του πολιτειακού γερουσιαστή Leland Yee. Η κ. Κατέχη είναι η golden woman του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας με ετήσιες αποδοχές ύψους 400.000 δολαρίων και μάλιστα την ώρα που αυξάνονται αστρονομικά τα δίδακτρα φοίτησης. Και δεν είναι μόνο ο μισθός, αλλά και οι άλλες πρόσθετες παροχές που προκαλούν αντιδράσεις στην Καλιφόρνια. Η κ. Κατέχη λαμβάνει επίδομα μετακίνησης ύψους 100.000 δολαρίων, δωρεάν οικία, 9.000 δολάρια τον χρόνο για τα έξοδα αυτοκινήτου, ένα γενναιόδωρο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πακέτο, στεγαστικό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο καθώς και μια μόνιμη θέση στο πανεπιστήμιο μετά το τέλος της θητείας της ως πρύτανης.
Μάλιστα, η πρόσληψη της κ. Κατέχη με όλα αυτά τα ατού και τα μπόνους έγινε την ημέρα που το πανεπιστήμιο αποφάσιζε αύξηση των διδάκτρων κατά 9,3%.
Οι άλλοι "σοφοί" που απαρτίζουν την Επιτροπή είναι:
David Naylor (Καναδάς), πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Toronto.
Gavin Brown (Αυστραλία), πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.
Gudmund Hernes (Νορβηγία), πρώην υπουργός Παιδείας και Έρευνας, πρώην υπουργός Υγείας και πρόεδρος του διεθνούς Συμβουλίου Κοινωνικών Ερευνών.
James J. Duderstadt (ΗΠΑ), επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Michigan.
Jo Ritzen (Ολλανδία), πρώην υπουργός Παιδείας και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.
John Sexton (ΗΠΑ), πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Patrick Aebischer (Ελβετία), πρόεδρος του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λωζάννη.
Lap-Chee Tsui (Hong Kong), πρύτανης και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Hong Kong.

Σχόλιο: Στο μυαλό της πρυτάνεως μόνο η λογική δεν πρυτανεύει!!!!
 

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Διεθνής Επιτροπή: «Αλλάξτε τα όλα στα πανεπιστήμια»

 πηγή: YouPayYourCrisis, Το Βήμα

Εκθεση «κόλαφο» για τα ελληνικά πανεπιστήμια κατέθεσε η επιτροπή «σοφών» από πανεπιστήμια του εξωτερικού (Σημ. Cyn: δεν έχουν ονόματα οι Σοφοί;) που ανέλαβε, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας, να μελετήσει τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ασαφείς αποστολές, ανεπαρκείς στόχους και αβέβαιο μέλλον» αναφέρεται στην έκθεση, η οποία κατά τα άλλα υποστηρίζει τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για νέο Νόμο Πλαίσιο και μάλιστα επαναφέρει την «πρόταση Πανάρετου» για την δημιουργία περιφερειακών κολεγίων διετούς φοίτησης.

«Τα Ιδρύματα αυτά παρέχουν τεχνική εξειδίκευση και εκπαίδευση και επιτρέπουν στους καλύτερους σπουδαστές να μεταπηδούν στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τετραετούς φοίτησης, με σαφώς καθορισμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες» όπως αναφέρεται στη έκθεση.

Η ίδια έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στους νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ επειδή «οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν είναι ασφαλείς». «Ενώ το Σύνταγμα επιτρέπει στην πανεπιστημιακή ηγεσία να προστατεύει τους πανεπιστημιακούς χώρους από στοιχεία που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια, οι πρυτάνεις έχουν δείξει απροθυμία να ασκήσουν τα δικαιώματα και να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους και να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζονται προκειμένου να εξασφαλισθεί η ασφάλεια του διδακτικού και ευρύτερου προσωπικού και των σπουδαστών. Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση του πανεπιστημίου και το διδακτικό προσωπικό δεν έχουν αποδειχθεί καλοί επιμελητές των εγκαταστάσεων που τους εμπιστεύθηκε η κοινωνία» αναφέρει η έκθεση.

«Μεταρρύθμιση αμέσως»!

Οι διεθνείς «σοφοί» ζητούν άρση των διοικητικών και οικονομικών «φραγμών» που έχουν δώσει «κουλτούρα συντηρητισμού» στα ΑΕΙ και πλήρη αναμόρφωση του ελληνικού πανεπιστημίου. «Η εκπαίδευση γενικότερα, και η τριτοβάθμια εκπαίδευση ειδικότερα, χρειάζονται απεγνωσμένα μεταρρύθμιση, αν η Ελλάδα πρόκειται να συντηρήσει τις χρηματοπιστωτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει και να επιτύχει την αντιστροφή των όρων μιας πτωτικής οικονομίας» τονίζεται στην έκθεση.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στην έκθεση:

"Επιμελητές" της τάξης θέλει τους πανεπιστημιακούς η κ. Κατέχη

πηγή: Αυγή
Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/04/2011
"Καλούς επιμελητές" των πανεπιστημιακών χώρων "από στοιχεία που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια" θέλουν τους πανεπιστημιακούς η κ. Λίντα Κατέχη και η μικρή συντροφιά της που ανέλαβαν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το DNA των ελληνικών πανεπιστημίων.
Χθες το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση της επιτροπής Κατέχη, η οποία στηρίζεται στην ολιγοήμερη επίσκεψη στην ημεδαπή πέντε εκ των εννέα μελών της και στη μελέτη εκθέσεων, εγγράφων και εδαφίων του Ελληνικού Συντάγματος που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φαίνεται ότι η μετάφραση του παραπάνω υλικού έγινε σε greeklish, διότι αλλιώς δεν μπορούν να εξηγηθούν οι προτάσεις που διατυπώνει η επιτροπή της κ. Κατέχη.
Πρώτο μέλημα της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι "η αλλαγή στην κοινωνική - πολιτική κουλτούρα". Δημοκρατία, εκλογές και άλλα τέτοια τινά, κομμένα. Η επιτροπή των σοφών του νεοφιλελευθερισμού διαπιστώνει ότι "υπάρχει ανισορροπία στη διοίκηση" επειδή "οι φοιτητές έχουν το 40% των ψήφων στην εκλογή διοικήσεων", ενώ θεωρεί ότι "είναι πέραν της λογικής η πολιτικοποίηση των πανεπιστημίων και ειδικότερα των φοιτητών".
Κατά την ολιγοήμερη παραμονή της στην Ελλάδα η κ. Κατέχη διαπίστωσε ότι οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν είναι ασφαλείς λόγω της απροθυμίας της πανεπιστημιακής ηγεσίας να προστατεύσει τα ιδρύματα "από στοιχεία που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια". Πάλι καλά που δεν είπαν για σταγονίδια ή παραφυάδες για να βάλουν και την αστυνομία στον πειρασμό να επανέλθει στο παλιό, καλό λεξιλόγιο.
Ως αποτέλεσμα, τονίζεται στην έκθεση, "η διοίκηση του πανεπιστημίου και το διδακτικό προσωπικό δεν έχουν αποδειχθεί καλοί επιμελητές των εγκαταστάσεων που τους εμπιστεύτηκε η κοινωνία".
Τα πανεπιστήμια και οι πανεπιστημιακοί στολίζονται και με άλλα κοσμητικά. Κατηγορούνται για κουλτούρα συντηρητισμού, αγκύλωση στο παρελθόν, μέχρι και για διαφθορά των ιδανικών. "Κανείς σήμερα, αν ξεκινούσε από το μηδέν, δεν θα οργάνωνε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα έτσι όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή" αποφαίνεται η έκθεση των "ειδικών".
Οι προτάσεις της "Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής" αποτελούν επανάληψη των όσων διατυπώνει το κείμενο διαβούλευσης και έχει κατά καιρούς δηλώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ειδικά ο κ. Πανάρετος, στον οποίο άλλωστε χρωστάει και τη συγκρότησή της.
Η επιτροπή διατυπώνει το "θαυμασμό" της για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναμορφώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά στον κ. Πανάρετο επιφυλάσσει ειδική τιμή. Υιοθετεί την πρότασή του για ίδρυση περιφερειακών κολεγίων διετούς φοίτησης, την οποία είχε απορρίψει η πολιτική προϊστάμενος Α. Διαμαντοπούλου.
Έξι ολόκληρες παράγραφοι αφιερώνονται στην πρόταση του υφυπουργού Παιδείας, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ιδέα του οι καλύτεροι σπουδαστές να μεταπηδούν στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τετραετούς φοίτησης με σαφώς καθορισμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες. Μήπως οι σπουδαστές αυτοί γίνουν η επόμενη ειδική κατηγορία υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αν τελικώς, μετά και τη διεθνή στήριξη, γίνει αποδεκτή η πρόταση του υφυπουργού Παιδείας;
Κατά τα άλλα οι διεθνείς του κ. Πανάρετου επαναλαμβάνουν την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο διοίκησης όπου τα πανεπιστήμια θα διοικούνται και θα ελέγχονται από ένα διορισμένο και ανεξάρτητο σώμα. Σύμφωνα με την κ. Κατέχη πρέπει να συγκροτηθούν ειδικές επιτροπές αναζήτησης, οι οποίες θα επιλέγουν όχι μόνο τους πρυτάνεις, αλλά και τους αντιπρυτάνεις, τους προέδρους των τμημάτων και τους άλλους διοικητικούς υπεύθυνος των ακαδημαϊκών μονάδων.
Στις επιτροπές αυτές μπορούν να εκπροσωπούνται καθηγητές, φοιτητές, μέλη μη ακαδημαϊκού προσωπικού, εξωτερικά διοριζόμενα μέλη και απόφοιτοι. Είναι μια ακόμα πρόταση του κ. Πανάρετου που στηρίζεται από την επιτροπή. Οι επιτροπές αυτές θα συνδέονται με το διορισμένο συμβούλιο διοίκησης του πανεπιστημίου που θα διορίζει και θα αξιολογεί τις ηγεσίες των πανεπιστημίων.
Τι θα κάνει η Σύγκλητος; Θα ασχολείται με τις επιλογές εκπαιδευτικού προσωπικού, τις κρίσεις και τις προαγωγές μελών, με την οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών, την ύλη ή τις αλλαγές στην ύλη και με τη διαδικασία των εξετάσεων. Αλλά και αυτές ακόμη οι ασχολίες δεν θα είναι αποφασιστικού χαρακτήρα, καθώς θα τελούν υπό την έγκριση του προέδρου ή πρύτανη.
Και μετά λένε ότι διάβασαν το Σύνταγμα...

Η επέλαση της ακαδημαϊκής αποικιοκρατίας

πηγή: alfavita.gr
του Παναγιώτη Σωτήρη

Όταν το Υπουργείο Παιδείας δυσκολεύεται να βρει συνομιλητές και συμπαραστάτες στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων, με την εξαίρεση συγκεκριμένων κύκλων καθηγητών, που εξαιτίας είτε καταναγκαστικού εκσυγχρονισμού είτε εμμονικής αντιπάθειας στη συλλογική δράση πάντοτε χειροκροτούν τις πρωτοβουλίες του, λογικό είναι να στραφεί στο εξωτερικό.

Έτσι φτιάχτηκε η περιβόητη «Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση», αποτελούμενη από πανεπιστημιακούς που, όπως φαίνεται και από τα βιογραφικά τους που παρατίθενται στο τέλος, έχουν όλες και όλοι διακριθεί στην εμπέδωση του τεχνοκρατικού επιστημονισμού, της νεοφιλελεύθερης επιχειρηματικής αντίληψης για την ανώτατη εκπαίδευση και της λογική του σύγχρονου ακαδημαϊκού μάνατζμεντ. Άλλωστε, όταν αναφέρονται στις αξίες που πρέπει να προάγει η ανώτατη εκπαίδευση, προτάσσουν την επιχειρηματικότητα ενώ παραλείπουν τη δημοκρατία.

Η ίδια η έκθεση, η οποία δεν συντάχτηκε καν από το σύνολο των μελών της επιτροπής – προφανώς κάποιοι είχαν άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνουν –, αποπνέει πρώτα από όλα ουσιώδη άγνοια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, πέραν μιας εξωτερικής «τουριστικής» γνώσης. Επιπλέον, απηχεί όλο το φάσμα μιας αποικιοκρατικής λογικής που θεωρεί πως ούτως ή άλλως η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση θα ήταν παρωχημένη, δεν είχε την ορθή «κοινωνική και πολιτική κουλτούρα» και δεν παρακολουθούσε τις εξελίξεις των υπολοίπων χωρών. Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με μια εκσυγχρονισμένη αναπαραγωγή της μυθολογίας περί της «καθυστερημένης» Ελλάδας.

Ενδεικτική της ιδιαίτερης μεροληψίας των συντακτών της Έκθεσης είναι η πρωτοφανής εκτίμηση ότι οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν είναι ασφαλείς και η σχετική μομφή προς τους Πρυτάνεις ότι εφόσον δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είναι προφανής εδώ η εχθρότητά τους προς τα μαζικά κινήματα που αντιμετωπίζονται ως «στοιχεία που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια» και η προτίμησή τους προς επιτηρούμενα και αστυνομοκρατούμενα ιδρύματα, στα οποία προφανώς και θα έχει πλήρως καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

Όσο για την πολιτική ουδετερότητα της προσέγγισης αυτή αποτυπώνεται στην ολόθερμη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής που εφαρμόζει η κυβέρνηση σήμερα στο πλαίσιο του Μνημονίου, το οποίο εξυμνούν ως τη μόνη απάντηση στην κρίση.

Οι προτάσεις που κάνουν αρθρώνουν τον πυρήνα μιας ακραίας λογικής πλήρους μετάλλαξης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Ως προς τη διοίκηση η πρόταση είναι η κατάργηση κάθε έννοιας δημοκρατικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των περιβόητων «συμβουλίων διοίκησης» που θα είναι απρόσβλητα από τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και η λογική των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων που θα λειτουργούν ως μάνατζερ και θα έχουν τον τελικό λόγο για όλες τις σημαντικές αποφάσεις.

Κάθε διαδικασία εκλογής από την ακαδημαϊκή κοινότητα προτείνεται να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από ειδικές επιτροπές που θα επιλέγουν είτε τα στελέχη της διοίκησης είτε το διδακτικό προσωπικό, ενώ την ίδια στιγμή απαξιώνεται κάθε έννοια μαζικής φοιτητικής συμμετοχής. Ουσιαστικά, το πρότυπο διοίκησης δεν είναι πλέον η ακαδημαϊκή συνέλευση, αλλά το διοικητικό συμβούλιο μιας μεγάλης επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λέξη εκλογή έχει σχεδόν παντού αντικατασταθεί από τη λέξη επιλογή.

Ως προς τα προγράμματα σπουδών πέραν του μηρυκάζουν τις γνωστές αναφορές στο αναγκαίο υψηλό επίπεδο, υπογραμμίζουν την ευελιξία, που είναι ο τρέχων ευφημισμός για την αποδιάρθρωση των πτυχίων, αλλά και την ανάγκη πιστοποίησης, δηλαδή πλήρους συμμόρφωσης με την αγοραία αντίληψη περί αναγκαίου περιεχομένου των σπουδών. Άλλωστε, και στα προγράμματα σπουδών τον τελευταίο λόγο θα πρέπει να έχουν, κατά τους συντάκτες της έκθεσης, οι πρυτάνεις – μάνατζερ.

Εξίσου επιθετική είναι και η στάση τους απέναντι στο θέμα της αξιολόγησης. Προτιμούν μάλιστα να αναφέρονται σε λογοδοσία και μέτρηση ακαδημαϊκών υποθέσεων. Αυτό απηχεί την αντίληψη ότι τα πανεπιστήμια, στο πρότυπο και των επιχειρήσεων, θα πρέπει να κρίνονται με βάση μετρήσιμους, ποσοτικοποιημένος στόχους και από αυτό να εξαρτάται η χρηματοδότησή τους, μια λογική που οδηγεί νομοτελειακά στο μαρασμό μεγάλου μέρους των ιδρυμάτων.

Τέλος, η καινοτομία που προτείνουν είναι η εισαγωγή και στην Ελλάδα των διετών περιφερειακών κολεγίων που θα προσφέρουν ουσιαστικά μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση. Είναι μια πρόταση την οποία είχε κάνει και ο υφυπουργός Πανάρετος, ο οποίος μάλιστα είχε στοχοποιήσει τα ΤΕΙ και τα περιφερειακά ΑΕΙ ως υποψήφια γι’ αυτή την υποβάθμιση. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με πρόταση ρητής απαξίωσης μεγάλου μέρους της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και του φοιτητικού πληθυσμού.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η έκθεση αυτή ούτε αποτίμηση και εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης και των προβλημάτων της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης είναι, ούτε και συγκεκριμένη πρόταση. Η βασική της λειτουργία είναι να συντηρήσει ένα κλίμα ιδεολογικής τρομοκρατίας, να παρουσιάσει κάθε αντίδραση στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας ως παρωχημένη ανορθογραφία, να προσδώσει το κύρος μιας «επιτροπής σοφών» στην επιχείρηση μετάλλαξης του δημόσιου πανεπιστημίου. Δείχνει, ταυτόχρονα, ότι κάθε άλλο παρά διαλλακτικό θα είναι το Υπουργείο Παιδείας, όταν τελικά καταθέσει το νέο νόμο. Ιδού λοιπόν ένας λόγος παραπάνω για να βγει επιθετικά μπροστά το πανεπιστημιακό κίνημα αποδομώντας το νεοφιλελεύθερο κυνισμό που διαλύει σήμερα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ανασημασιοδοτώντας την δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση ως κοινωνικό αγαθό συνώνυμο με την δημοκρατία, την κριτική σκέψη, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και, βέβαια, διαλέγοντας το δρόμο της αποφασιστικής αγωνιστικής σύγκρουσης με τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Μια απόπειρα μεθοδολογικής κριτικής των κοινωνιολογικών ερμηνειών της εκπαίδευσης Δαφέρμος Μ.

Σύντομη Περίληψη
Στο άρθρο επιχειρείται η μεθοδολογική ανάλυση των σημαντικότερων ομάδων κοινωνιολογικών ερμηνειών της εκπαίδευσης (δομικός λειτουργισμός, θεωρίες της αναπαραγωγής, μικρο-κοινωνιολογικές – ερμηνευτικές προσεγγίσεις του σχολείου) με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση του τρόπου κατανόησης της σχέσης αντικειμένου – υποκειμένου. Το δίπολο αντικειμενισμού – υποκειμενισμού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεθοδολογικές αντινομίες της «Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης» και οι διαδεδομένες προσπάθειες υπέρβασής του είναι ανεπαρκείς. Στο άρθρο υποδεικνύεται η ανάγκη διερεύνησης των φιλοσοφικών - επιστημολογικών προϋποθέσεων θετικιστικού αντικειμενισμού και κονστρουκτιβιστικού υποκειμενισμού και ανάδειξης του συγκεκριμένου κοινωνικο-ιστορικού υπόβαθρου  που συμβάλλει στην εμφάνιση και αναπαραγωγή τους.
Η λειτουργιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης
Η οικονομική άνθιση της μεταπολεμικής περιόδου (της εποχής των «παχιών αγελάδων») και η αύξηση του ειδικού βάρους των κλάδων της οικονομίας που απαιτούσαν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό προκάλεσαν την γενίκευση του πρώτου κύκλου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις αναπτυγμένες κεφαλαιοκρατικές χώρες. Έτσι, εμφανίστηκε  η αντίληψη ότι η επέκταση και  ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων (βλ. Schultz 1973, Ψαχαρόπουλος, 1999).
Δεν είναι τυχαίο που η εμφάνιση της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης ως ανεξάρτητου κλάδου αρχικά συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με τη διάδοση της θεωρίας του ανθρώπινου κεφαλαίου σε αντιστοιχία με την οποία η εκπαίδευση αποτελεί  επένδυση που θα μπορούσε να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, όπως αυτή υπολογίζεται στη βάση μακρο-οικονομικών δεικτών,  μέσω της αποδοτικότερης αξιοποίησης των ανθρωπίνων δεξιοτήτων και ικανοτήτων.  Η εν λόγω θεωρία χαρακτηρίζεται από μια τεχνοκρατική, ωφελιμιστική αντιμετώπιση της εκπαίδευσης  αποκλειστικά και μόνο στη βάση ποσοτικά μετρήσιμων κριτηρίων οικονομικής αποδοτικότητας (βλ.Φραγκουδάκη,1985, 23-37). 

Για να γελάνε οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι! Στυλιανίδης Live!

Καλά πάμε για το Hogwarts στο Μαρούσι; Ήμαρτον!
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Ν Δ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΠΑΝΩ ΑΠΌ 60 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΦΕΣΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΟΣ»
Με την καθιέρωση του πολλαπλού συγγράμματος και την υλοποίηση του προγράμματος «Εύδοξος» για τη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποίησε τη δέσμευσή της για σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους φοιτητές, περιορίζοντας μάλιστα σημαντικά τη σπατάλη αλλά και την «αυθεντία» του ενός και μόνου συγγράμματος.
Η υλοποίηση μάλιστα του Ευδόξου, μέσα από μία σύγχρονη τεχνολογική πλατφόρμα, θα έδινε τη δυνατότητα στους μεν φοιτητές να επιλέγουν μέσω internet τα συγγράμματά τους, στο δε Υπουργείο να παρακολουθεί κεντρικά τη διαδικασία, ώστε να εκλείψουν οι σπατάλες που παρατηρούνταν με το προηγούμενο σύστημα.
Η πρώτη εφαρμογή του Ευδόξου έγινε από την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου στο χειμερινό εξάμηνο του 2010 συνοδευόμενη από διθυραμβικές ανακοινώσεις.
Δυστυχώς όμως, ενώ οι φοιτητές και οι εκδότες των επιστημονικών συγγραμμάτων ήταν απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, το υπουργείο δεν έχει καταβάλει ούτε 1 Ευρώ για την προμήθεια των βιβλίων των ΑΕΙ με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους εκδότες, διακινδυνεύοντας μάλιστα τη διανομή των βιβλίων για το εαρινό εξάμηνο του 2011.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (Σ.Ε.Ε.ΒΙ.), του φορέα που εκπροσωπεί 60 και πλέον εκδοτικές εταιρίες οι οποίες στο σύνολό τους καλύ¬πτουν ποσοστό πλέον του 85% των διανεμόμενων επιστημονικών συγγραμμάτων, αυτή τη στιγμή οι οφειλές του ΥΠΔΒΜΘ έναντι των εκδοτικών επιχειρήσεων ανέρχονται στα 60-65 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της διανομής του χειμερινού εξαμήνου 2010-2011 η Ειδική Γραμματεία του ΥΠΔΒΜΘ, με το πρόσχημα ότι έγιναν υπερβολές και καταστρατηγήθηκε η έννοια του ενιαίου και πολλαπλού συγγράμματος, προχώρησε αίφνης και μεσούσης της περιόδου στην περικοπή πολύτομων συγγραμμάτων και ενιαίου συγγράμματος με εγκύκλιο που απέστειλε στις Γραμματείες των Σχολών με συνέπεια:

Εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στην πρόβα του θεατρικού των φοιτητών λόγω…συνθημάτων

Κι όμως η αυλαία για την ΕΛ.ΑΣ στο τέλος, θα πέσει...

Πηγή:agrinionews  
Γράφει ο Γιάννης ΣυμψηρήςΔιακοπή στην πρόβα του θεατρικού των φοιτητών λόγω…συνθημάτων
Υπερβάλλων ζήλος της αστυνομίας ή αδικαιολόγητη επιφυλακή;
Μια «παρεξήγηση» μεταξύ του φοιτητικού θεατρικού και της αστυνομίας που έδειξε ότι είναι σε μεγάλη ένταση…
Πραγματικά έχουμε πολλά να δούμε ακόμα. Μέχρι σήμερα διακοπή λόγω…συνθηματολογίας σε θεατρικό έργο δεν είχαμε δει στα μέρη μας και δεν θυμόμαστε από πότε έχουμε να ακούσουμε κάτι ανάλογο σε πανελλαδική κλίμακα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, χτες στις πρόβες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου για την θεατρική ομάδα των φοιτητών της πόλης και όπου ανεβαίνει το έργο του Ντάριο Φο «Η μεγάλη παντομίμα», είχαμε το εξής καταπληκτικό: Σε κάποιο σημείο του έργου παρουσιάζεται μια ομάδα φοιτητών που διαδηλώνουν απέναντι στην εξουσία και τις επιταγές της και ακούγεται το σύνθημα «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι». Αυτό φυσικά έγινε και στο συγκεκριμένη πρόβα στην πόλη μας, ενώ καλό είναι να θυμάται κανείς ότι το ίδιο έργο έχει ανέβει και από την θεατρική ομάδα του ΤΕΙ Ηρακλείου αλλά και από το θεατρικό του Φυσικού της Θεσσαλονίκης.

Στους δρόμους βγαίνουν οι φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα

Πηγή:Νέα Φλώρινα
Το μείζον θέμα της στέγασης του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας απασχολεί έντονα πλέον τους φοιτητές του, οι οποίοι δε βλέπουν καμία πρόοδο και νοιώθουν πως είναι - και είναι – ουσιαστικά άστεγοι.
Νωρίς σήμερα το πρωί, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, όπου και συζήτησαν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και η Γενική Συνέλευση του τμήματος, στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για σειρά κινητοποιήσεων αμέσως μετά το Πάσχα.
Την Παρασκευή, επίσης, αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση με το δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο.

Ανοχή τέρμα!

Πηγή:Φοιτητικός Παλμός
Μετά από ένα χρόνο συγκάλυψης και ενάμισι μήνα εμπαιγμού από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, οι φοιτητές Νομικής Αθηνών μαθαίνουμε ότι από του χρόνου ούτε λίγο ούτε πολύ θα αγοράζουμε μόνοι μας όλα τα ακαδημαϊκά συγγράμματα!
Όλα ξεκίνησαν όταν πέρσι τον Ιούνιο εκδόθηκε μια υπουργική απόφαση που όριζε ότι στο πλαίσιο των περικοπών, που πρέπει να γίνουν στις σπατάλες του Δημοσίου, στο εξής οι φοιτητές θα προμηθεύονται  δωρεάν έναν τόμο μόνο ανά σύγγραμμα. Η απόφαση αυτή, που έχει ισχύ νόμου, εξειδικεύτηκε με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο στις αρχές του 2011, η οποία και υποχρέωνε όλες τις σχολές να αναπροσαρμόσουν στα νέα δεδομένα τις λίστες διανομής συγγραμμάτων. Η φοιτητική κοινότητα αυτό το έμαθε με το πέρας της εξεταστικής του Φεβρουαρίου (βλέπετε όλα τα ΜΜΕ νοιάστηκαν τόσο για τους μετανάστες που κατέλαβαν τη Νομική -που, όπως αποδείχτηκε, όλη η κρατική μηχανή γνώριζε βδομάδες πριν γίνει- ώστε ξέχασαν να ενημερώσουν τους φοιτητές ότι μένουν χωρίς βιβλία).
Πέρασε ενάμισης μήνας από τότε. Τις πρώτες δέκα μέρες οι εκπρόσωποί μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, οι παρατάξεις δηλαδή, έκαναν τους Κινέζους. Η Γενική Συνέλευση για το θέμα αναβλήθηκε για την επόμενη βδομάδα. Γενικά όλα έμοιαζαν τόσο περίεργα, που εύλογα θα αναρωτιόταν κανείς αν η αδράνεια αυτή οφείλεται στο ότι οι φοιτητικές παρατάξεις  ανέμεναν εντολές από τα κόμματά τους. Μετά μια εβδομάδα άνοιξε ο "Εύδοξος". Τα συγγράμματα ήταν κομμένα στα δύο. Τα μισά έπρεπε να τα αγοράσουμε εμείς. Έγινε Γενική Συνέλευση παρουσία όλων των παρατάξεων. Αποτέλεσμα; "Και α και ου και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ", "Ζει-ζει ο Τεμπονέρας ζει", και τα άλλα κλασικά. Νέα παιδιά που θέλουν να προσφέρουν φέρθηκαν για ακόμη μια φορά σαν παρωχημένα γερόντια που έχουν πάθει πια άνοια και το μόνο που τους μένει είναι ο θάνατος. Η απόφαση ήταν όχι να γίνει κάτι, αλλά να μην γίνει κατάληψη -αφού ψήφισε ΔΑΠ όποιος περαστικός βρέθηκε εκείνη την ώρα στη Μασσαλίας (γιατί οι Αριστεριστές δεν θέλουν να υπάρχει έλεγχος στην ταυτότητα όσων ψηφίζουν). Την επόμενη εβδομάδα η ΠΑΣΠ -χωρίς να ενημερώσει κανέναν- κανόνισε ραντεβού με τον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας. Εκεί, αφού η αρχισυνδικαλίστρια της πράσινης φοιτητονεολαίας ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τα υπουργικά έδρανα, συζήτησαν για τα συγγράμματά μας που περικόπτονται. Ο Γραμματέας είπε ότι έφταιγε ο Πρόεδρος του Τμήματος και όχι το Υπουργείο. Ο Πρόεδρος της Νομικής επέρριψε τις ευθύνες στο υπουργείο επιχειρώντας να καλύψει τις παραλήψεις του. Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων συγγραμμάτων πάγωσε. Παράλληλα, έπεσε κι η φήμη ότι τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα χρωστούν πολλά στους εκδοτικούς οίκους, με αποτέλεσμα να φημολογείται έντονα ότι δεν θα μας δώσουν βιβλία ακόμη κι αν τελικά τα "κερδίσουμε" από το Υπουργείο (για κάποιο λόγο σ' αυτό το σημείο θυμήθηκα συνειρμικά τις τεχνητές ελλείψεις σιταριού από τους τσιφλικάδες του προηγούμενου αιώνα).

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Μπροσούρα κριτικής του κειμένου διαβούλευσης του ν/σ της Αννούλας


Λάβαμε δι' αλληλογραφίας και αναρτούμε 
μπροσούρα κριτικής του κειμένου διαβούλευσης του σχήματος της ΕΑΑΚ Αντίλογος από τους Μηχανολόγους Μηχανικούς του Πανεπιστημίου Πατρών. Με δεδομένο ότι από την εμπειρία της πάλης ενάντια στο νόμο πλαίσιο της Μαριέττας, η εξαντλητική κριτική, λέξη προς λέξη, του κειμένου του νομοσχεδίου ήταν ένα από τα αποτελεσματικότερα προπαγανδιστικά όπλα στη φαρέτρα των φοιτητών, αναρτούμε την παραπάνω μπροσούρα. Μπορείτε να τη βρείτε Εδώ Κάτι ξέρει η Αννούλα και δεν δημοσιεύει έστω ένα σκαρίφημα.....
 

Education and Social Mobility in the Soviet Union 1921 – 1934 Sheila Fitzpatrick


Πηγή:BookCapacitor
Για ευκολότερη ανάγνωση το κείμενο βρίσκεται και εδώ: http://hotfile.com/dl/113820922/553708a/Education1921.docx.html )

 
0.0 Εισαγωγή
  Η Sheila Fitzpatrick είναι μια αυστραλό-αμερικανίδα ιστορικός που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Chicago. Ασχολείται με την σοβιετική ιστορία ιδιαίτερα για την περίοδο που ήταν ο Στάλιν στην εξουσία. Η ίδια ανήκει στο ρεύμα της «ιστορίας από τα κάτω», που αποτελεί μια άλλη εκδοχή ιστοριογραφίας, η οποία όμως δεν ασχολείται με την ιστορία ως ιστορία προσωπικοτήτων, αλλά με την «ζωή των μαζών». 


  Το εν λόγο βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1979, δηλαδή σε μια περίοδο που ο ψυχρός πόλεμος καλά κρατεί. Από την ίδια συγγραφέα προηγείται ένα βιβλίο για τον «κομισαριάτο του διαφωτισμού» ‘η αλλιώς την αρχή της προσπάθειας για την λύση του αναλφαβητισμού της νεοϊδρυθέντας Σοβιετικής Ένωσης από το 1920. 
  Εντυπωσιάζει θετικά το γεγονός πως το κείμενο είναι ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε πληροφορίες για τα προβλήματα, τις αντιπαραθέσεις και τις προσπάθειες της ΕΣΣΔ πάνω στην εκπαίδευση, με αρκετά φιλοσοβιετική χροιά, εξαιρετικά σπάνιο για αστούς συγγραφείς. Η ίδια αναφέρει σε συνέντευξη της (http://findarticles.com/p/articles/mi_6976/is_3_8/ai_n28449799/) ότι από όταν ήταν φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν ήταν συμπαθής στους ακαδημαϊκούς κύκλους διότι οι απόψεις της ήταν αρκετά φιλοσοβιετικές ή τουλάχιστον όχι αρκετά «αντί- σοβιετικές».  Πράγματι, αν διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο θα συμφωνήσει. Μέσα στο βιβλίο θα διαβάσουμε αρκετά θετικά σχόλια για την ΕΣΣΔ, ενώ στα αρνητικά σχόλια απουσιάζουν οι υπερβολές. 
 Στο βιβλίο μελετούνται ουσιαστικά δύο διαφορετικοί περίοδοι για την σοβιετική εκπαίδευση. Η μια από το 1921 ως το 1929, και η άλλη από το 1929 ως το 1934. Η έρευνα της S. Fitzpatrick είναι αρκετά εκτενής, με πλούσια βιβλιογραφία και πάρα πολλά στοιχεία. Στο κείμενο που ακολουθεί γίνεται μια παρουσίαση του βιβλίου, με σχολιασμό στα διάφορα θέματα. Είναι πολύ δύσκολο σε λίγες σελίδες να παρουσιάσουμε όλα τα προβλήματα, για αυτό θα δούμε μονάχα κάποια κεντρικά σημεία λειτουργώντας κυρίως εισαγωγικά στο θέμα, ωστόσο ελπίζω σε συζήτηση στο μπλογκ για περαιτέρω διευκρινήσεις και ανάπτυξη του προβληματισμού για την εκπαίδευση στον σοσιαλισμό. Η Σοβιετική ένωση κατάφερε να έχει τον πιο μορφωμένο λαό που γνώρισε η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, από αυτήν την άποψη αξίζει μεγάλης προσοχής η εκπαίδευση της.