Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Κληρώνουν κινητά για να «κόψουν» τα συγγράμματα στους φοιτητές

πηγή: Αυγή

Με δωράκια προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας να επιβάλει τον θεσμό των χρησιμοποιημένων συγγραμμάτων. Κι άλλες διορθώσεις στον νόμο για τα ιδρύματα προαναγγέλλει η υπουργός Παιδείας για να παρακάμψει την άρνηση της πανεπιστημιακής κοινότητας να τον εφαρμόσει.

Με δωράκια επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να δελεάσει τους φοιτητές προκειμένου να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να λαμβάνουν δωρεάν τα έντυπα ακαδημαϊκά συγγράμματα και να αρκεστούν σε χρησιμοποιημένα. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, από φέτος ξεκινά ένα... εθελοντικό πάρε-δώσε χρησιμοποιημένων συγγραμμάτων που όσοι το δεχτούν και είναι και τυχεροί θα κερδίζουν... δωρεάν κινητά!

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, φέτος υλοποιείται μια νέα δράση, ονόματι «Εύδοξος+», όπου φοιτητές «μπορούν να διαθέτουν τα συγγράμματα παλαιότερων ετών, που δεν χρειάζονται πλέον» σε συμφοιτητές τους. Με την έναρξη διανομής των συγγραμμάτων, στις 24.10 κάθε φοιτητής μπορεί να επιλέξει εάν θα παραγγείλει, νέο σύγγραμμα μέσω του http://eudoxus.gr/ ή θα διαλέξει ένα χρησιμοποιημένο, μέσω του https://service.eudoxus.gr/student/#eudoxusplus, εφόσον είναι διαθέσιμο από συμφοιτητές του. Όσοι φοιτητές μπουν στο πρόγραμμα, είτε για να δώσουν είτε για να πάρουν, «κερδίζουν πιστωτικές μονάδες για τη δωρεάν απόκτηση επιπλέον συγγραμμάτων», που προφανώς τα χρειάζονταν αλλά το υπουργείο Παιδείας τα έκοψε. Ακόμα πιο ευτελιστικό για τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή διαδικασία είναι το γεγονός ότι οι φοιτητές που θα συνεργαστούν μπαίνουν αυτομάτως σε ηλεκτρονική κλήρωση για την απόκτηση ψηφιακών συσκευών και υπηρεσιών Ίντερνετ. Άραγε σπόνσορας θα είναι και εδώ τα καταστήματα «Γερμανός» και με τι αντάλλαγμα;

Είναι σαφές ότι το υπουργείο Παιδείας αποσύρεται σταδιακά από την υποχρέωσή του να παρέχει στους φοιτητές τα συγγράμματα που απαιτούνται. Το τραγικό στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που σηματοδοτεί ακόμη μία κίνηση προς τα πίσω, είναι ότι εμφανίζεται να αναδεικνύει τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και του εθελοντισμού. Όμως, πρώτη φορά βλέπουμε να κληρώνονται κινητά ως δέλεαρ για να εκφραστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των φοιτητών.

Στο μεταξύ, η Α. Διαμαντοπούλου προανήγγειλε χθες, από το βήμα της Βουλής, ότι θα συνεχίσει τις επικίνδυνες και αμφίβολης νομιμότητας διορθώσεις του νόμου για τα πανεπιστήμια, στοχεύοντας στην εφαρμογή του με την παράκαμψή της πανεπιστημιακής κοινότητας. “Θα κάνουμε συνεχείς αλλαγές, ώστε να εφαρμόζεται ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ. Ό,τι χρειαστεί, στην πορεία”, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των τροπολογιών, που κατέθεσε την προηγούμενη Παρασκευή, για τον νόμο που ψήφισε μόλις πριν από δύο μήνες. Υπενθυμίζεται ότι με τις τροποποιήσεις διασφαλίζεται η εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, ενώ η ίδια η υπουργός αναλαμβάνει υπερεξουσίες ελέγχοντας όλη τη διαδικασία.

Η υπουργός Παιδείας ομολόγησε ότι οι τροποποιήσεις αυτές γίνονται «για να μην υπάρχει η δυνατότητα σε αυτούς που δεν θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο, να αρνηθούν στοιχειώδεις διαδικασίες» ή αλλιώς «επειδή έχουμε συνεχή δείγματα και από πλευράς δηλώσεων και από πλευράς ανακοινώσεων συγκλήτων ή άλλων οργάνων για τη μη εφαρμογή του νόμου». Με τις «διορθώσεις», η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι βοηθά την ισχνή μειοψηφία των μελών ΔΕΠ που είναι πρόθυμα να εφαρμόσουν τον νόμο “να μη βρουν μπροστά τους περαιτέρω δυσκολίες από αυτές που ήδη ξέρουμε”.

Και τον προτελευταίο της σύμμαχο, την ΠΑΣΠ ΤΕΙ, χάνει η Α. Διαμαντοπούλου. Με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΠ ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Αθήνας καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει στο 50% τον αριθμό του έκτακτου προσωπικού στο ίδρυμα, ενώ μιλά για νόμο-πλαίσιο έκτρωμα που υποβαθμίζει τα ΤΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου