Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Αναστολή χρηματοδότησης των τμημάτων του Αγρινίου αποφάσισε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πηγή:Ανεξάρτητος τύπος της Ηπείρου
Ουτοπία αποδεικνύονται οι διαχρονικές εξαγγελίες για αύξηση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα βρίσκονται λίγο πριν τα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Με προϋπολογισμούς μειωμένους κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο τα Πανεπιστήμια προσπαθούν να συνεχίσουν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο και παράλληλα την φοιτητική μέριμνα. Όπως είναι φυσικό κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και αυτό αποδεικνύουν τα συχνά φαινόμενα αναστολής λειτουργίας τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.
Το ενδεχόμενο αυτό, αναστολής λειτουργίας, δεν είναι μακριά και από τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ακόμη και αν η αιτία είναι να ασκηθεί πίεση στο υπουργείο Παιδείας και όχι η πλήρης αδυναμία λειτουργίας. Το βέβαιο είναι πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πολλά και πλήττονται ιδιαίτερα οι νέες σχολές, καθώς δεν στελεχώνονται με το προσωπικό που θα έπρεπε.
Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ιδρύματος και για τα επόμενα βήματα θα ληφθούν στην συνεδρίαση της Συγκλήτου, αμέσως μετά το Πάσχα, την Πέμπτη 6 Μαΐου, όπου η Πανεπιστημιακή Κοινότητα θα ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια για την οικονομική  κατάσταση του Ιδρύματος.
Μάλιστα, οι πρυτανικές αρχές πρόκειται να ζητήσουν και την βοήθεια των τοπικών φορέων, όπως ο Δήμος προκειμένου να καταφέρει να ανταπεξέλθει, κυρίως σε επίπεδο φοιτητικής μέριμνας.
«Πρόθεσή μας είναι να κρατήσουμε όρθιο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και με όση οικονομία μας επιτρέπει το σύστημα ενώ θα ζητήσουμε και την βοήθεια των τοπικών φορέων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Κανείς δεν γνωρίζει τις αποφάσεις της Συγκλήτου, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως η πρόταση για αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ή τμημάτων αυτού θα «πέσει» στο τραπέζι.
«Θα πρόκειται όμως για προειδοποίηση προς την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.
Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου προσπαθούν πάντως να εξοικονομήσουν πόρους από όπου μπορούν, με πρώτο μέλημα την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, την περιστολή των δαπανών και την αλλαγή του τρόπου προμηθειών. Σε ότι αφορά το πρώτο θα πρέπει να προηγηθεί μια σειρά ενεργειών όπως αλλαγές στα κτίρια, που σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ήδη οι προμήθειες γίνονται μόνο με διαγωνισμούς και όχι με απευθείας αναθέσεις.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη «κόπηκαν» εσωτερικά επιδόματα που δινόταν σε μέλη του προσωπικού και δημιουργούσαν μάλιστα ανισότητες στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τα χρήματα από αυτόν τον περιορισμό πρόκειται να διατεθούν για την πρόσληψη οχτώ φυλάκων καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλά κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων εντός της Πανεπιστημιούπολης.
Αναστολή χρηματοδότησης
Την προσωρινή αναστολή χρηματοδότησης των  λειτουργικών εξόδων των τριών τμημάτων που λειτουργούν στο Αγρίνιο και αποτελούν πλέον το αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, αποφάσισε η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα του Ιδρύματος.

Παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται η μισθοδοσία του προσωπικού καθώς και η φοιτητική μέριμνα, αφού βρισκόμαστε στην μέση της φοιτητικής χρονιάς και δε θα πρέπει εκπαιδευτικοί και φοιτητές να βρεθούν «στον αέρα».
Αυτές τις αποφάσεις που θα ισχύουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης του προσωπικού και των φοιτητών που «ανήκουν» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανακοίνωσε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Την αναστολή χρηματοδότησης προκάλεσε η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να αυτονομήσει πλήρως τα τρία τμήματα, οικονομικά και διοικητικά. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων χαρακτήρισε «εσπευσμένη κίνηση» από την πλευρά του υπουργείου την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
«Το κόστος μίας τέτοιας κίνησης είναι υψηλό ενώ προφανώς ο «Καλλικράτης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αφήνεται στην άκρη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αρχιτεκτονική και επαγγελματικά δικαιώματα
Στο μεταξύ, οι πρυτανικές αρχές συνεχίζουν κανονικά τις διαδικασίες για την στελέχη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και ήδη έχουν προσληφθεί τρεις καθηγητές, ενώ ζητείται η προκήρυξη άλλων τριών θέσεων.
Σύμφωνα με τον πρύτανη το Τμήμα μπορεί να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο εφόσον περιληφθεί στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει παραπέμψει την συζήτηση μετά τις ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό του σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για την λειτουργία του τμήματος το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε αναζήτηση νεοκλασσικού κτιρίου στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον Δήμο, ενώ έχει καθοριστεί και το πρόγραμμα σπουδών.
Πάντως, μέσα στον Μάιο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι αλλαγές που σχεδιάζονται.

Σχόλιο: Μετά τη φιέστα με το Γενικό στο Αγρίνιο, για να δούμε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου