Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ψήφισμα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αιγαίου

Άσπονδοι φίλοι....

 Πηγή:lesvosnews
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αιγαίου αποτιμώντας στη σημερινή του συνεδρίαση τα 26 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θεωρεί ότι παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, πέτυχε να δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα ποιοτικό, διεθνοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον σπουδών.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εντάχθηκε στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών όπου εδράζεται συμβάλλοντας μεταξύ άλλων, στην Περιφερειακή ανάπτυξη, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με πολλές επιστημονικές του παρεμβάσεις, στην ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής μας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκτιμά ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 1985 υπήρξε η μεγαλύτερη οικονομική, πνευματική, πολιτιστική παρέμβαση –επένδυση που έγινε στο Βόρειο Αιγαίο από το σύγχρονο Ελληνικό κράτος.
Γιατί η ίδρυση του συνέβαλε στην τόνωση των τοπικών αγορών, στη δημιουργία μιας πολύ καλής σχέσης της εκπαιδευτικής κοινότητας με τους κατοίκους των νησιών μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σήμερα προωθούνται μεταρρυθμίσεις από την Κυβέρνηση στο όνομα εξυγίανσης της εκπαίδευσης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου με το παρόν ψήφισμα του ζητά από την Κυβέρνηση και την Βουλή των Ελλήνων:

Να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των Πανεπιστημίων.
Να ενισχυθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και να αναγνωριστεί ο ρόλος του ως μοχλού της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της ακριτικής μας περιοχής.
Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι διοικητικοί υπάλληλοι με νομοθετική κατάργηση των περιορισμών του Π.Δ 164/2004.
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του προσωπικού (ΔΕΠ, Διδάσκοντες, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό).
Να διασφαλιστεί η μισθοδοσία του προσωπικού, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Το κράτος να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη λειτουργία των Πανεπιστημίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Να μην υπάρξει αυθαίρετη συγχώνευση Ιδρυμάτων ή τμημάτων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Πανεπιστημιακής κοινότητας.
Να ενισχυθούν οι δομές (κτηριακές, υποδομές φοιτητικής – κοινωνικής μέριμνας)και να υπάρξουν κίνητρα παραμονής προσωπικού στα περιφερειακά – νησιωτικά Πανεπιστήμια.
Να αυστηροποιηθεί το σύστημα μετεγγραφών από τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια κυρίως προς τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου έχει την πεποίθηση ότι επειδή ο αγώνας για την ανώτατη εκπαίδευση είναι κοινός, επειδή η Παιδεία και το μέλλον των παιδιών μας πρέπει να είναι φροντίδα του κράτους με αυτό το ΨΗΦΙΣΜΑ, ΖΗΤΑΜΕ από την Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση να στηριχθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, να μην υπάρξουν περικοπές κονδυλίων και οι όποιες αλλαγές επιχειρηθούν να μην γίνουν υπό το πρίσμα μιας δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά με βάση τις ανάγκες των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και τις προτάσεις των φορέων της Εκπαίδευσης και των Τοπικών Κοινωνιών.
Το παρόν ψήφισμα είναι ΟΜΟΦΩΝΟ και συντάχθηκε ύστερα από ευρεία διαλογική συζήτηση και αφού ακούστηκαν οι απόψεις των πρυτανικών αρχών και των Συνδικαλιστικών Εκπροσώπων του Πανεπιστημίου.
Αποστέλλεται στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Οικονομικών και στα πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου