Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Υπό κατάληψη δεκάδες σχολεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Τρίκαλα, Μαγνησία, κ.α. για τις συγχωνεύσεις - γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί σε κοινό μέτωπο

πηγή: alfavita.gr

Με αποκλεισμούς δρόμων, καταλήψεις σχολείων, αλλά και εισβολές στις Περιφερειακές διευθύνσεις απάντησαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς στο νέο σχολικό χάρτη της χώρας που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και μειώνει κατά πολύ τον αριθμό των σχολικών μονάδων.
Ήδη υπό κατάληψη τελούν αρκετά σχολεία, ενώ σε πολλά άλλα οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαμαρτυρίες λαμβάνουν και άλλες μορφές, όπως αποκλεισμούς δρόμων και καταλήψεις διοδίων.
Οι ομοσπονδίες καθηγητών και δασκάλων συντονίζονται για κοινές κινητοποιήσεις. Την Παρασκευή 18/3 στις 12.30 ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΔΟΕ καλούν σε δίωρη στάση και σε συγκεντρώσεις στα γραφεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης (Στην Αθήνα στην οδό Τσόχα κοντά στο γήπεδο του παναθηναικού).  Δύο δίωρες στάσεις εργασίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει την προσεχή Παρασκευή και η ΔΟΕ.
Ήδη υπό κατάληψη τελούν δεκάδες σχολεία σε Κρήτη, Τρίκαλα, Μαγνησία, Θεσσαλονίκη και Αθήνα κα τις επόμενες μέρες αναμένεται να πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις οι αντιδράσεις με λαϊκές συνελεύσεις, αποκλεισμό δρόων, ακόμη και αποκλεισμό διοδίων.
Λουκέτα και αποχές
Λουκέτο στα σχολεία τους βάζουν οι μαθητές της Κρήτης, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τέσσερα σχολεία τελούν υπό κατάληψη: το δημοτικό σχολείο Καμισιανών στα Χανιά, τα γυμνάσια Τυλίσσου και Τεφελίου στο Ηράκλειο, καθώς και το Λύκειο Μοχού, το οποίο συνενώνεται με το λύκειο Μαλίων, διαδικασία, ωστόσο, προγραμματισμένη, η οποία όμως παίρνει αναστολή εδώ και 6 χρόνια.
Αποχή των μαθητών από όλες τις σχολικές μονάδες της δημοτικής ενότητας Κολινδρού Κατερίνης αποφάσισαν ο δήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού, το συμβούλιο της δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη συγχώνευση του Γενικού Λυκείου της συγκεκριμένης περιοχής με αυτό του Αιγινίου.
Περίπου 500 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, που φοιτούν σε έξι σχολικές μονάδες του πρώην δήμου Κολινδρού, θα απέχουν από τα σχολεία τους μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα.
Σε πολλές περιοχές της χώρας είχαμε εισβολές στα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από γονείς, ενώ δάσκαλοι καθηγητές έβαλαν σε πολλά σχολεία μαύρες σημαίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον “Καλλικράτη” στα σχολεία.
Με αποχή από τα μαθήματά τους αντέδρασαν χθες οι μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου Γόννων, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, με την οποία το σχολείο τους συγχωνεύεται με εκείνο του Μακρυχωρίου.
Μάλιστα οι μαθητές προχωρούν αύριο στις 11 το πρωί σε αποκλεισμό των διοδίων Μακρυχωρίου, επί της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Την έντονη αντίδραση των κατοίκων στα χωριά Λαγκάδα και Συκιάδα Χίου προκάλεσε η ανακοίνωση της κατάργησης του εξαθέσιου δημοτικού σχολείου που μέχρι και τώρα λειτουργεί από τρεις και τρεις τάξεις στα δύο χωριά. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοι κλήθηκαν να συμμετέχουν σε μαζικές συγκεντρώσεις ενώ για χθες το απόγευμα είχαν προγραμματιστεί λαϊκές συνελεύσεις στα δύο ναυτοχώρια.
Στο λεκανοπέδιο σε αποχή ή σε κατάληψη βρίσκονται τα σχολεία: Γυμνάσιο Κουβαρά, 22ο Γυμνάσιο Αθήνας, 61 ΓΕΛ Αθήνας, 9ο και 12ο Γυμνάσιο Ιλίου, 5ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αθήνας, 5ο Εσπερινό ΓΕΛ Αθήνας.
Η alfavita.gr θα ενημερώνει συνέχεια με νέα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου