Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Απορρίπτει το Ν/Σ του υπoυργείου Παιδείας το Διοικητικό Προσωπικό Πανεπιστημίων

Και εδώ Αννούλα φάγατε...
Πηγή:Ελεύθερο Βήμα
Η 32η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Δ.Π.Τ.Ε.) στην αίθουσα συνελεύσεων του τμήματος Νομικής του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, με την παρουσία και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Δ.Π.Θ. με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκτίμηση και συζήτηση των εξελίξεων για το κείμενο διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και άλλα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους.

Φυσικά το φλέγον ζήτημα που απασχολεί το διοικητικό προσωπικό είναι αυτό που απασχολεί όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και είναι το νομοσχέδιο της Υπουργού παιδείας κας Διαμαντοπούλου, το οποίο προτείνει ριζικές αλλαγές τόσο στην δομή των πανεπιστημίων, όσο και στην χρηματοδότησή τους, κάτι που αφορά άμεσα τα μέλη της Ομοσπονδίας.

Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ο.Δ.Π.Τ.Ε. κ. Φραγκίσκο Βορτελίνο γίνονται λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει, με την κυβέρνηση να άσκει σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές με συνέπεια την κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου, την παραγωγή στρατιών ανέργων και την επέκταση της φτώχειας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Παράλληλα η κυβέρνηση, υπό την οικονομική πίεση, επιχειρεί να κάνει μια θεσμική παρέμβαση στο πλαίσιο διοίκησης των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Την ανάγκη της αλλαγής ο κλάδος το είχε επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Βορτελίνο, και παρόλο που αυτή η παρέμβαση έχει κάποια θετικά κάποια θετικά σημεία στα οποία συμφωνούν, όπως είναι η αλλαγή του τρόπου διοίκησης και η λογοδοσία, το νομοσχέδιο στο σύνολό του δεν τους ικανοποιεί.

«Εμείς δυστυχώς ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί διαφωνούμε με τον πυρήνα ακριβώς της πρότασης που καταθέτει η κυβέρνηση, γιατί θεωρούμε ότι μειώνει την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, το αυτοδιοίκητο και δεν παράγει πολιτική προς όφελος των φοιτητών και των εργαζομένων.»
Η αλλαγή της χρηματοδότησης σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ο.Δ.Π.Τ.Ε. είναι ένα τεράστιο θέμα, γιατί επηρεάζει τη βιωσιμότητα των ιδρυμάτων.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, είναι να απαλλαγεί από το κόστος συντήρησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μέσα από διάφορες προτάσεις που κάνει για τη βιωσιμότητα, όπως αυτές που προβλέπουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να έρθουν σε συνεννόηση με ιδιωτικές εταιρίες για να αναπτυχθούν κάποια άλλα προγράμματα χρηματοδότησης μέσα από τον ιδιωτικό φορέα.
«Καταλαβαίνεται ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει, δηλαδή η παιδεία να πέσει σαν προϊόν στο χώρο της ιδιωτικής εκμετάλλευσης, αυτό είναι σαφές. Υπάρχουνε θέματα εκπαίδευσης που δεν συνάδουν παραγωγικά με την αγορά, και ιδιώτες δεν πρόκειται να επενδύσουν σε αυτό το προϊόν, αυτό σημαίνει άκρατη ιδιωτικοποίηση της παιδείας, με αποτέλεσμα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να χάσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους.» επεσήμανε ο κ. Βορτελίνος.

Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας δεν είναι κάθετα αντίθετα σε όλες τις προτάσεις του υπουργείου, αφού όπως τονίζουν, είναι υπέρ της συνένωσης τμημάτων ανώτατων ιδρυμάτων αν αυτό είναι απαραίτητο, αρκεί να γίνονται με εκπαιδευτικά κριτήρια.
«Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας άδικης πολιτικής που ασκήθηκε για πάρα πολλά χρόνια στην ανάπτυξη κάποιων ΤΕΙ και κάποιων τμημάτων σε όλη τη χώρα. Άναρχα, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, εξυπηρετώντας απλώς κάποια κομματικά και πολιτικά συμφέροντα. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας, εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης του προσωπικού, με κάποιους κανόνες και κάποιες αρχές όμως, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστεί η εργασιακή σχέση του προσωπικού.»

Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Τσάγκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού του ΔΠΘ, τόνισε ότι στόχος των μελών της Ο.Δ.Π.Τ.Ε. είναι μέσα από αυτή τη συνεδρίαση να οργανωθούν με στόχο να προωθήσουν τα αιτήματά τους, να παραμείνουν δηλαδή οι εργασιακές σχέσεις στα πανεπιστήμια σχέσεις που διέπουν το δημόσιο, και να μην περάσει η πρόταση του υπουργείου, που προβλέπει τη κατοχύρωση ενός ελάχιστου μισθού από την πολιτεία, με το κάθε ίδρυμα να ασκεί τη μισθολογική πολιτική ανάλογα με τα έσοδα που θα είχε από την εκπαιδευτική ή την ερευνητική δραστηριότητα.

«Μια τέτοια πολιτική θα έχει σημαντικές συνέπειες και για το Δημοκρίτειο, γιατί είναι μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, μεγάλο κομμάτι των μαθημάτων αποτελείται από θεωρητικές σπουδές που δεν μπορούν να προσδοκούν έσοδα από ερευνητικές εργασίες, και το πιθανότερο θα είναι ότι το προσωπικό θα συρρικνώνεται συνεχώς.» επισήμανε ο κ. Τσάγκος, που τόνισε ότι για ένα πανεπιστήμιο που είναι διεσπαρμένο σε τέσσερις πόλεις όπως αυτό της Θράκης, με την νέα πολιτική υπάρχει ο κίνδυνος να συγχωνευτούν τμήματα, με ότι αυτό σημαίνει για τον αριθμό των φοιτητών

4 σχόλια:

  1. μπορει αυτος που εχει το μπλογκ να απαντησει σε μια ερωτηση αν μπορει?ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΤΕΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ(ΝΕΟΣ-ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την Πέμπτη. 17 Μαρτίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φιλε ειναι τσεκαρισμενο?δεν εχει ακουστει καθολου στα πανεπιστημια,ειμαι φοιτητης και περιμενουμε να κανουμε κινητοποιησεις οταν πει το υπουργειο ποτε κατατιθεται.ΠΕΣ ΑΠΛΩΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΩΦΟΡΗΘΗΚΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό δημοσίευσε το tvxs! Διαψεύδεται ωστόσο η πληροφορία.
    Προσωπικά δεν έχουμε κάποια καλύτερη πληροφόρηση. Μόνο εκτιμήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή