Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Aνεπιθύμητη η Άννα Διαμαντοπούλου στο LSE

Ο Σύλλογος Φοιτητών του London School of Economics κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του την ελληνίδα υπουργό Παιδείας για την πολιτική που καταστροφής του δημοσίου Πανεπιστημίου που εφαρμόζει.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών του LSE έχει ως εξής:
Ο ελληνικός λαός βρίσκεται εν μέσω σαρωτικών περικοπών περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το εκπαιδευτικό του σύστημα τους δέχεται τεράστια χτυπήματα.
Κόβοντας υποτροφίες, μειώνοντας το εργατικό δυναμικό των εκπαιδευτικών και συγχωνεύοντας κολέγια και πανεπιστήμια, η ελληνίδα υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είναι συνένοχη στη διάλυση των ίσων δικαιωμάτων των ελλήνων πολιτών στην εκπαίδευση.
Στην Ελλάδα η εκπαίδευση είναι δωρεάν. Όλα τα πανεπιστήμια είναι δημόσια και η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών στην Ελλάδα προσπάθησε να τροποποιήσει το Σύνταγμά της για να καταστήσει δυνατή την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ως αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας, επιχείρησαν να αλλάξουν ριζικά το πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων ώστε να επιτρέψουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις τη χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης και να μετατρέψουν τα Πανεπιστήμια σε κέντρα στενής επαγγελματικής κατάρτισης. Όλα αυτά τα σχέδια απέτυχαν λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν την άνοιξη του 2006 και το χειμώνα του 2007.
Η σημερινή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να αποκαταστήσει αυτές τις απορριφθείσες πολιτικές μαζί με άλλα μέτρα λιτότητας που παρουσιάζονται ως "λύση" στην τρέχουσα οικονομική κρίση. Ως αποκορύφωμα αυτών των μέτρων, η Άννα Διαμαντοπούλου, που μιλά απόψε στο LSE, έχει προτείνει την καθιέρωση διδάκτρων, την κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης για ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, και το κόψιμο όλων των δημόσιων υποτροφιών για Έλληνες φοιτητές.
Η κ. Διαμαντοπούλου αναπαράγει το βρετανικό μοντέλο. Ακριβώς όπως ο συνασπισμός Συντηρητικών-Φιλελευθέρων στη Βρετανία, η κ. Διαμαντοπούλου και η κυβέρνησή της επικαλούνται την κρίση του χρέους, προκειμένου να προωθήσουν πολιτικές που αφενός καταστρέφουν την εκπαίδευση και το κράτος πρόνοιας και, αφετέρου, προστατεύουν τα κέρδη και τα προνόμια των πλουσίων, μειώνοντας τους φόρους τους.
Οι Έλληνες φοιτητές διαδήλωσαν έξω από τη βρετανική πρεσβεία με πανό, διακηρύσσοντας την αλληλεγγύη τους προς τον αγώνα των Βρετανών φοιτητών. Τώρα ας πούμε:
Όχι στα δίδακτρα, όχι στην ιδιωτικοποίηση, όχι στις περικοπές δαπανών για το δημόσιο τομέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου