Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Πτυχία και όχι βεβαιώσεις θα χορηγούν τα "Κολέγια"

Πηγή:Ελευθεροτυπία
Τελικά φαίνεται ότι το θέατρο του παραλόγου για τα κολέγια η τα ΚΕΜΕ (Κέντρα Μεταλυκειακής εκπαίδευσης), όπως τα "βάφτισε" το υπουργείο Παιδείας , τελείωσε καθώς πλέον ο κρατικός φορέας πιστοποίησης, κάνει λόγο για αναγνώριση ουσιαστικά πτυχίων και όχι μόνο επαγγελματικών προσόντων. Δείτε τι πρέπει να προσέξουν οι απόφοιτοι Λυκείου πριν εγγραφούν στα Κολέγια
Σε έγγραφο του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) αρμόδιου για τους τίτλους που χορηγούν κολέγια συνεργαζόμενα με πανεπιστήμια του εξωτερικού, επισημαίνεται ότι "στους απόφοιτους κολεγίων δεν παρέχεται ακαδημαϊκή αναγνώριση, αλλά τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν τις ίδιες ακριβώς επαγγελματικές δραστηριότητες με έναν πτυχιούχο ΑΕΙ".
Με βάση το σχετικό κείμενο, οι τίτλοι που χορηγούν τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και τα κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι πτυχία και μάλιστα με την κρατική βούλα.
Το μόνο που τα διαφοροποιεί από τους πανεπιστημιακούς τίτλους είναι η ακαδημαϊκή αναγνώριση, λόγω της σχετικής συνταγματικής διάταξης περί πανεπιστημιακών πτυχίων (άρθρο 16).
Μάλιστα, από τη στιγμή που και τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλων κολεγίων είναι διασφαλισμένα η διαφορά των προσόντων σε σύγκριση με ένα κάτοχο αντίστοιχου πανεπιστημιακού τίτλου είναι θεωρητική…
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έγγραφο του ΣΑΕΠ «οι εκδοθέντες από το ΚΕΜΕ (Κολλέγια) τίτλοι εκπαίδευσης να είναι οι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου, ορίζει εγκύκλιος του υπ. Παιδείας, στηριζόμενο στο άρθ. 50§3 γ΄, του π.δ. 38/2010».
Σε ό, τι αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων οι απόφοιτοι Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ), τα οποία εδρεύουν νόμιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν έγκυρες συμβάσεις πιστοποίησης (validation) ή δικαιόχρησης (franchising) με Πανεπιστήμια άλλων κρατών-μελών της Ευρ. Ένωσης, δύνανται να ζητήσουν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων που ενδεχομένως έχουν αποκτήσει στα εν λόγω κράτη-μέλη, κατόπιν των σπουδών που πραγματοποίησαν στα ως άνω ΚΕΜΕ.
Τα εν λόγω επαγγελματικά προσόντα αναγνωρίζονται υπό προϋποθέσεις, όπως το αιτούμενο επάγγελμα να είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο στην Ελλάδα (άρθ. 2§1, π.δ. 38/2010 ΦΕΚ 78Α ) και ο αιτών να έχει κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα για το αιτούμενο επάγγελμα στο κράτος-μέλος προέλευσης, είτε ως αυτοαπασχολούμενος, είτε ως μισθωτός (άρθ. 2§1, π.δ. 38/2010).

Η αναγνώριση του δικαιώματος ασκήσεως ορισμένου επαγγέλματος γίνεται με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Συμβουλίου Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων.
Η αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους εκατό ευρώ. Το ύψος του παραβόλου αυτού μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και η διαδικασία αναγνώρισης θα διαρκεί ένα τρίμηνο.
Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται, βέβαια ότι, «τα κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης δεν ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ούτε στο μέλλον προβλέπεται κάτι τέτοιο εάν δεν αλλάξει το Σύνταγμα.

Δεν παρέχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση, αλλά δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους να ασκήσουν τις ίδιες ακριβώς επαγγελματικές δραστηριότητες με έναν πτυχιούχο ΑΕΙ.
Τι πρέπει να προσέξουν οι απόφοιτοι Λυκείου πριν εγγραφούν στα «Κολέγια»
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να φροντίζουν να εξακριβώνουν τα ακόλουθα πριν εγγραφούν σε κάποιο «Κολέγιο»:
1. Εάν έχει Άδεια Λειτουργίας Κέντρου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας.
2. Εάν τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει, έχουν πιστοποίηση από Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.
3. Εάν οι απόφοιτοι οδηγούνται στην απόκτηση Πανεπιστημιακού πτυχίου του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.

 Σχόλιο: Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου